Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Contour+: outdoorová kamera do nepohody

18.1.2012, Jakub Doležal, recenze
Jedním z fenoménů roku 2011 byla všemožná kaskadérská videa točená z pohledu první osoby. Nám se do rukou dostala kamera, která byla pro tyto okamžiky zrozena. Říká si Contour+ a prý plynule zaznamená veškeré dění. Opravdu?

StoryTeller (Windows, Mac)


Contour+ není vzhledem ke svým rozměrům vybavena displejem, takže pro nastavení jednotlivých parametrů je nutné připojit počítač či smartphone. Po vybalení kamery však spojení s telefonem nefungovalo, a proto si nejdříve popíšeme propojení s PC. K tomu slouží program StoryTeller, který naleznete na stránkách výrobce. Kromě samotného nastavení kamery je zde k dispozici mnoho dalších funkcí, ostatně více si povíme hned v následujících odstavcích.




Hned po startu programu se můžete zaregistrovat




U výrobce se vám pak následně vytvoří osobní stránka




Zde si můžete nastavit propojení se sociálními sítěmi či určit svého avatara


Instalace softwaru je rychlá a bezproblémová, stejně tak souběžná instalace ovladače. Poté již stačí pouze připojit kameru a počkat, až se zobrazí v menu programu. Základní rozhraní nabízí sloupec nalevo, kde můžeme hledat a přesouvat natočená videa. Jejich náhledy se pak zobrazují v pravé a značně větší části. Ovládacích prvků zde mnoho není, nicméně právě díky tomu vypadá celý proces přesunu celkem „blbuvzdorně“.




Prostředí programu je přehledné a intuitivní


Změna parametrů kamery je umístěna v liště v horní části obrazovky. Ze všech dostupných položek je důležitá především ta s označením Tools. Zde si totiž můžete upravovat rozlišení v kameře (viz animovaný GIF níže). Dále můžete nastavit interní čas kamery kvůli lepší synchronizaci s GPS, případně registrovat produkt na stránkách výrobce. Poslední možností jsou drobné úpravy chování programu, především přepínání mezi US/EU jednotkami či změna místa pro ukládání videa fotek do počítače.




Nastavení kamery nabízí vše potřebné


ContourConnect (Android, iOS)


Propojit mobil s kamerou mi zpočátku nešlo a řešení přineslo až zprovoznění programu StoryTeller pro počítač, který mi pro kameru nabídl update na novější verzi. Poté již stačilo zapnout kameru, přepnout horní jezdec tak, aby byl vidět znak Bluetooth a ten zhruba na 5 sekund stisknout. Následovalo párování a následně spuštění programu ContourConnect, který naleznete na Marketech pro Android a iOS. Jak na Samsung Galaxy S II, tak na iPhone 4 se poté přes celou obrazovku zobrazil živý stream z kamery.




Propojení kamery a telefonu vypadá velmi slibně, nicméně to zas tak skvělé není




Přímo v aplikaci si pak ještě můžete upravit nastavení kamery


Výrobce toto řešení doporučuje pro poslední kontrolu náklonu kamery či rotace objektivu, než vyrazíte střemhlav dolů ze svahu. Pro jiné nasazení se bohužel současné zpracování nehodí, jednak jste omezeni dosahem Bluetooth (např. pro vložení kamery do modelu letadla), ale mnohem závažnější je fakt, že se stream videa velmi znatelně zasekává, ostatně podívejte se na video pod odstavcem. Pro plynulejší chod jsou potřeba adaptéry Teradek, ale to při jejich ceně od 30 000 Kč trochu postrádá smysl.


Zde je tedy na straně společnosti Contour jistý prostor pro zlepšení a doufám, že plynulejší stream videa je pouze záležitostí odladění softwarové části kamery. Abych nezůstal ryze skeptický k celému Bluetooth řešení, musím pochválit možnost změny parametrů kamery (rozlišení, kvalita videa) skrze připojený telefon.