Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Compro VideoMate T750

12.11.2007, Radek Jahoda, recenze
Hybridní TV karty jsou dost oblíbené kvůli přechodu z analogového příjmu na digitalizaci. Navíc dostáváme v budoucnu možnost digitalizovat video signály, o což jsou často digitální karty ochuzeny. Dnes se podíváme na Compro T300 a vyšší model T750 se dvěma nezávislými tunery a FM přijímačem.
Aplikaci jsme již jednou na stránkách TV Freaku popisovali. Tehdy šlo ve třetí verzi ComproDTV o novinku. Její vzhled je na první pohled strohý, po spuštění se objeví okno s videem a panel s ovládacími prvky, který lze přichytit na spodek video-okna.

Panel má tři části, hlavní část má pouze několik tlačítek pro přepínání programů, začátek a ukončení nahrávání a změnu hlasitosti. Tlačítko pro nahrávání má v rohu malinkatý trojúhelníček, což je samostatné tlačítko pro volbu nahrávacího profilu. Stejný trojúhelníček je u šipky nahoru, kde má funkci přímého výběru stanice. K panelu jsou ale připojeny dva další subpanely, které lze schovat. V původní verzi ComproDTV 3 (i ta co je na přiloženém CD) jsou tyto subpanely standardně schovány a zobrazí se při najetí myší na okraj hlavního panelu. Okraj ale není nijak definován a je široký pouze jeden bod - tam se změní kurzor na křížek a po přibližně dvou vteřinách se subpanely objeví.

V nové verzi z webu výrobce to je ale jinak. Subpanely se zobrazují a schovávají stiskem příslušného tlačítka. K zavření je na subpanelu tlačítko, zobrazit ho ale je možné pouze tímto tlačítkem. I některé další funkce jsou dostupné pouze stiskem nějakého tlačítka, takže je rozhodně vhodné si pročíst návod. Je to vhodné i z jiného důvodu - ovládací tlačítka jsou hodně maličká, a tak použití klávesnice je příjemnější. Navíc smysl některých tlačítek není na první pohled znát, protože ikonka není příliš vypovídající. Ale nebojte, zvyknete si a není to zase takový problém, jak to vypadá.



Smyslem horního subpanelu je především displej s informacemi a přepínáním zdroje videa, poměru stran (4:3, 16:9 nebo 16:10) a posuvníkem pro pohyb v přehrávaném videu.

Spodní subpanel je úzký a nese pouze tlačítka s různými funkcemi. Popisovat je nebudeme, k tomu slouží manuál dodávaný s programem, jsou na nich ale dostupné všechny funkce programu.

Jednou z ní je i možnost zobrazit kromě hlavního okna z videem i další okna, která mohou být až tři. Možnost zobrazení je v samostatném okně (funkce Picture and Picture) nebo jako podokno v hlavním okně (funkce Picture in Picture). Zobrazit lze tedy kombinaci až čtyř videí, z nichž jedno může být z analogového zdroje (tedy z TV nebo externí) a ostatní tři z digitálních zdrojů, ale ze stejného multiplexu.



K samotnému ovládání programu nelze mít výhrady, lze používat dobře dálkový ovladač i klávesové zkratky. Po chvíli tréninku si zvykneme i na ovládání myší. Při přepínání na digitálních programech se zobrazuje informace o právě vysílaném pořadu a o pořadu následujícím. Tato informace pochází samozřejmě z EPG.



EPG nebo chcete-li Programový průvodce používá také své vlastní okno. Každá stanice v něm má svou vlastní záložku se seznamem pořadů a bližšími informacemi. V horní části je také k dispozici právě vysílaný a následující pořad. Ze seznamu lze pořad přidat rovnou k naprogramování k nahrávání.



Způsob nahrávání a dostupné formáty jsme si prošli v předchozí části, takže už jen dodejme, že u DVB-T lze nahrávat jak do klasického .mpg souboru (tedy program stream), tak i jako transport stream.

Kromě klasických videonahrávek umožňuje program i ukládat snímky. Při uložení snímku se zobrazí nové okno se zachyceným snímkem a pokud se nám líbí, můžeme ho trvale uložit. Ukládat je možné i sérii deseti snímků najednou a z nich si pak vybrat ten nejlepší.



Horší je to ale s teletextem. Po zapnutí teletextu sice obraz v okně s videem ztmavne, ale tím to skončí. Aplikace používá nový systém s DirectShow filtrem, ten ale zřejmě (možná jen u nás) nefunguje jak má. Na disku v adresáři programu je možné najít ale další dvě aplikace pro teletext. Jedna je určena pro analogovou televizi, jmenuje se PC Text Pro a pochází přímo od Philipsu. Po jejím samostatném spuštění se ale zobrazí několik chybových hlášení a aplikace nic nepřijímá. Druhá aplikace se jmenuje Compro Teletext Browser, která po spuštění také nic nedělá. Ani jedna aplikace není dostupná ze standardního Start menu ve Windows.

U skrytých titulků je to podobné. Používá se opět teletext. Občas se nějaký titulek zobrazí správně, většinou se ale dočkáme nějaké jiné stránky, navíc špatně zformátované. Více řekne následující obrázek. Teletextová část zatím nefunguje nebo není komplet dodělaná.



Lepší situace je s plánovačem. Jde o samostatný program, který sedí v systémové liště a je tak nezávislý na hlavní aplikaci. Dokáže kvůli "fíglu" se zapínacím tlačítkem počítač i probudit. Není to ale automatické, vypnutí i zapnutí počítače je nutné naprogramovat, k čemuž je zde speciální mód. Nahrávání je možné jak jednorázově, tak i opakovaně každý den nebo každý týden se specifikací nahrávacích dnů.



Druhým programem, který je v systémové liště, je ComproRemote, který se stará o příjem povelů dálkového ovladače. V liště tedy přibudou další dvě ikonky.