Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Canon Legria HF S11: poctivá kamera

22.10.2009, Jan Vítek, recenze
Canon se v dnešním testu předvede s kamerou Legria HF S11, která dle specifikací není žádné ořezávátko. Nabízí totiž osmimegapixelový senzor, desetinásobný optický zoom s optickým stabilizátorem, 64GB interní paměť a k tomu tunu dalších vlastností a funkcí.
Kapitoly článku:

Zpracování kamery


Kamera Legria HF S11 tedy patří mezi to nejlepší z nabídky HD videokamer pro běžné uživatele od firmy Canon, a podle toho by tedy mělo vypadat i její tělo a celkové zpracování. Dá se říci, že v tomto ohledu si není nač stěžovat a bylo by velmi špatné, kdybychom si u tohoto tradičního výrobce optiky a příslušných produktů stěžovat měli.



Tělo kamery vypadá a působí velmi solidním dojmem se svými pevnými plasty (či lehkými slitinami?) a masivním hliníkovým objektivem. Se svými rozměry 70 x 69 x 136 mm nejde o žádného drobečka také se svými 450 gramy tak nepůsobí ani na potěžkání. Uživatel má tak pocit, že něco skutečně drží a faktem je, že takový přístroj se daleko lépe ovládá než různé jiné ultralehké a kompaktní kamerky do kapsy.



Podívejme se nyní na levou stranu této Legrie, kde narazíme na kryt LCD displeje z lesklého černého plastu, jenž je ale z velké části zpevněn broušeným hliníkovým plechem. Z něj se dozvíme o označení kamery, velikosti instalované flash paměti 64 GB a také podpoře karet SD/SDHC. Na samolepkách jsou ale i další informace. V přední části kamery pa máme hliníkový objektiv a v něm zasazený jeden ze dvou mikrofonů pro stereo zvuk a vespod je to malý otočný ovladač s drsným povrchem a trošku tužším, ale přesto příjemným ovládáním. Pomocí něj a blízkého tlačítka Custom si budeme moci volit a nastavovat až 5 zvolených funkcí.

Přední část kamery předvede svůj mohutný objektiv s 58mm závitem pro různé předsádky a filtry. Samozřejmostí je popis objektivu po jeho obvodu a také zde můžeme vidět ve vypnutém stavu zavřenou a napůl rozdělenou automatickou krytku konektoru. Do spodní části pak výrobce umístil senzor pro automatické ostření, ovšem kde je lampa a blesk?



Na ty po obvodu objektivu již místo nezbylo, a tak to výrobce vyřešil stejně jako u fotoaparátů - vyskakovacím modulem na vrchní straně objektivu, který v sobě zahrnuje jak svítilnu kamery, tak blesk fotoaparátu.



Pravá strana kamery je ergonomicky tvarována, aby dobře padla do dlaně pravé ruky a pro tento účel na sobě nese také pevné a pohodlné poutko s nastavitelnou délkou. To ovšem ani zdaleka není vše. Pod pevným krytem umístěným přímo v zákrytu poutka máme tři hlavní výstupní konektory - mini HDMI, mini USB 2.0 a také komponentní a pod pravým mikrofonem je zase červeně ohraničený vstup pro externí mikrofon (3,5mm jack).



Zadní část kamery v sobě nese především hlubokou pozici pro baterie, z jejíhož provedení je jasné, že si budeme moci zakoupit i jinou verzi s podstatně větší kapacitou. Canon na svých stránkách přímo nabízí BP-827, s níž má kamera vydržet asi 5:20. Dál tu můžeme vidět úzkou spoušť videa s červenou drážkou, nahoře pak volič mezi třemi hlavními módy kamery (viz ovládací prvky) a nakonec dvě malé gumové krytky napájecího konektoru (vlevo) a kompozitního AV výstupu (vpravo).



Horní část kamery také leccos nabídne. Především se zde nachází tlačítko Power pro zapnutí kamery s blízkou kontrolkou ukazující stav kamery, popřípadě indikaci nabíjení její baterie. Hned vedle je kolébkové ovládání zoomu a za ním malé lesklé namačkávací tlačítko spouště fotoaparátu. Pokud zrovna nebudeme využívat zoom, můžeme si ukazovák položit před něj a zaklesnout se za připravené vystupující gumové proužky. A pro příslušenství si výrobce připravil malou patici (Mini Advanced Shoe) krytou posuvným panelem.

Spodní strana toho moc neukáže. Pouze se zde setkáme se závitem pro přimontování ke stativu a pak už tu nic vhodné zmínky není.



Po otevření LCD displeje si můžeme prohlédnout zbytek ovládacích prvků a konektorů. Pokud vám nebude stačit interní paměť s kapacitou 64 GB, pak není nic jednoduššího, než využít slot pro karty SD/SDHC, k němuž se dostaneme přes výklopná dvířka. Trošku netradičně je tu také západka uvolňující baterii a pak v to je v základně dvojice tlačítek Video Snap a On-Screen Display. Ostatní tlačítka jsou na samotném displeji a využijí se především pro pohyb v menu a nastavení kamery.


Ergonomie


Canon má v této oblasti již své zkušenosti, jež u kamery Legria HF S11 velmi dobře zúročuje. Především jde o komfort samotného držení kamery a ten je zajištěn velmi dobře tvarovanou pravou částí vyrobeného z plastu se zdrsnělým povrchem, k níž nám dlaň přitlačí pevné, měkké, široké, a tudíž i pohodlné poutko. Díky tomu se prsty nijak nemusíme snažit kameru držet a ta nám přesto nevypadne, takže s ní nebude problém pracovat ani po delší dobu, když si můžeme v případě potřeby prsty uvolnit a oddychnout si.

Dále jde také hlavně o pozice spouště videa a ovládání zoomu. V tomto ohledu mohu říci, že je situace naprosto ideální a příslušné ovladače jsou přesně tam, kam přirozeně spočine náš palec a ukazovák. Spoušť fotoaparátu je také v dobré poloze a pokud ukazovák posuneme ještě před ni, můžeme jím ovládat i volič třech hlavních módů kamery, což jde sice ztuha, ale to v tomto případě nevadí.

Pokud se pak rozhodneme využívat již zmíněný otočný volič na předku levé části kamery (označován je jako Custom dial/button), budeme si moci pravou rukou ovládat jednu z pěti přednastavených funkcí. Více ale v následující kapitolce.


Ovládací prvky


Ovládání je úzce svázané s ergonomií, ovšem podrobněji si je rozebereme až nyní. Již víme, že se kamera bude ovládat nejspíše velmi pohodlně, ale co to skutečně obnáší a jaké jsou celkové možnosti? Především se zmíním o tlačítcích a jejich provedení, které mi osobně velmi sedlo. Tlačítka a jiné prvky kladou vždy přiměřený odpor tak, aby bylo jejich používání příjemné a klíčové je také nastavení zoomu. To je skutečně bleskové a celým desetinásobným rozsahem je kamera schopna projet za méně než dvě sekundy, ovšem pokud ovladač naklopíme jen málo, pak zoom může trvat i několikanásobně déle.



Hlavní kulatý ovladač dokáže přepínat mezi třemi hlavními režimy - natáčením videa, fotografováním a Dual Shot, tedy kombinací předchozího, kdy můžeme při natáčení videa stiskem spouště zachytávat fotografie v plném rozlišení. Další výbornou vlastností je onen ovladač Custom dial, jenž se velmi hodí pro funkce jako manuální ostření a celkově má jeho funkčnost blízko ke klasickému "kroucení" objektivem. To je tedy o mnoho pohodlnější, přesnější i rychlejší způsob nastavení ohniska než kdybychom k tomu používali tlačítka, jak tomu obvykle je.

Také jsem již dříve zmínil dvě tlačítka umístěná v základně pod displejem, ale nepřiblížil jejich funkce. Jednak je to Video Snap pro pořizování krátkých, asi 4sekundových klipů, které můžeme s použitím dodávané hudby na CD spojit dohromady. A druhé tlačítko On-Screen Display mění způsob a množství zobrazených informací na LCD


Displej


Instalovaný displej má úhlopříčku 2,7" se širokoúhlým poměrem stran a celkem 211000 pixely, nastavitelným jasem a podsvícením. Jeho kvalita je skutečně velmi dobrá především s ohledem na pozorovací úhly, protože kvalitní obraz je pozorovatelný v podstatě z libovolné pozice. Nezažijeme žádnou výraznou deformaci barev ani jejich inverzi, takže zde je další plus. Menší nevýhodou jsou malinko se třesoucí informace OSD menu, což není nepřekonatelný problém, i když v jistých momentech jsou třesoucí se linky a ikonky velmi patrné a co se týče možnosti natáčení, ty jsou standardní, takže se můžeme pomocí kamery klidně i učesat.



Displej nemá dotykovou vrstvu, ovšem to vzhledem k dobře provedenému menu a ovládacích prvků v žádném případě nepovažuji za minus. Alespoň si jej nebudeme prsty neustále upatlávat. Veškerá příslušná tlačítka jsou umístěna po jeho okrajích a nejduležitější z nich je čtyřsměrné stisknutelné Set, které když jen tak stlačíme, pak ve výchozím nastavení vyskočí svítilna a zapne se. Do menu se dostaneme pomocí nedalekého tlačítka Func. a pomocí Set se v něm můžeme rychle a snadno pohybovat (více v poslední kapitole na této stránce).

Vespod pak jsou čtyři podlouhlá tlačítka, z nichž první tři mají dvě funkce a čtvrté slouží pro přepnutí mezi režimem nahrávání a přehrávání záznamů. U prvních třech to je přehrát/pauza, stop a playlist, respektive spoušť video kamery a zoom minus či plus.


Baterie


Dodávaná baterie Canon BP-807 je typu Li-Ion a disponuje kapacitou 850 mAh / 6,3 Wh při 7,4 V. S touto výbavou vydržíme nahrávat maximálně 100 minut (typicky 65 minut) a s využitím nižších rozlišení to bude asi o 5 minut déle. Dostupná baterie BP-827 tuto dobu dokáže asi ztrojnásobit. A co se týče nabíjení, pak v kameře se BP-807 dobije za 155 minut, kdežto pomocí volitelné nabíječky CG-800E to bude o 50 minut méně.



Nám dodávaná baterie vydržela při natáčení videa v nejvyšší kvalitě celkem jednu hodinu a čtyřicet minut, což zhruba odpovídá údajům výrobce.


Rozhraní


O dostupných rozhraních byla již částečně řeč, ale nyní si to celé shrneme. Pravá strana kamery má v sobě pevná dvířka a za nimi konektory mini HDMI, mini USB 2.0 a kompozitní. V přední části to je vstup pro externí mikrofon (3,5mm jack), nahoře máme malou patici pro další příslušenství (směrový mikrofon, video svítilna, blesk či modul pro dálkové ovládání zoomu).



Nad pozicí baterie jsou gumovými krytkami chráněné konektory pro napájení a výstup kompozitního videa a nakonec se můžeme zmínit o slotu pro karty SD/SDHC v základně pod displejem. Možnosti tedy nejsou v tomto ohledu vůbec malé.




Nabídka voleb


Nyní se tedy podíváme na to, jaké volby nám zde Canon nabídne. Začneme tím, že menu je zpracováno velmi přehledně a příjemně i rychle se s ním pracuje. Do základních voleb pro natáčení se dostaneme tlačítkem Func. přičemž z větší části zůstane zachován právě snímaný obraz, takže provedené změny, pokud mají na zobrazení vliv, se ihned projeví a ani je není třeba potvrzovat. Jde třeba o různé scénické režimy, digitální efekty a ihned se projeví třeba i změna nastavení kvality prostřednictvím aktualizace zbývajícího času pro natáčení videa.



Prolítneme si tedy nejdříve možnosti nastavení videokamery. Nejdříve narazíme na přednastavené režimy - naprogramovaný AE, priorita času či clony, kino režim a portrét. Dále to je vyvážení bílé - automatické, denní světlo, stín, pod mrakem, žárovka, zářivka, zářivka H a manuální, obrazové efekty - vypnutý, jasný, neutrální, rozostření, detail jemné pleti, a uživatelský, pokračujeme digitálními efekty - vypnut, stmívání, stírání, ČB, sépie, umělecký, nastavení kvality - MXP, FXP, XP+, SP a LP, simultánní nahrávání - vypnuto, LW, MW a nakonec se dostaneme pomocí odkazu do hlavního menu.


- klikněte pro zvětšení -

Nastavení fotoaparátu zahrnuje také přednastavené režimy (stejné jako u kamery kromě kino režimu), pak způsob ostření - poměrový, průměr vyváženého středu a bod, dále stejné vyvážení bílé, stejné obrazové efekty, digitální efekty - vypnuto, ČB a sépie, pokračujeme módem snímání - jednotlivě, sekvenčně, vysokorychlostní sekvence a automatický expoziční bracketing. Poté si můžeme vybrat mezi čtyřmi rozlišeními - 3264 x 1840, 3264 x 2456, 1920 x1440 a 840 x 480.


- klikněte pro zvětšení -

Hlavní menu společné pro oba režimy a voleb zde není zrovna málo. Rozděleny jsou na sedm záložek, z nichž první dovoluje zvolit, zda se fotografie či video bude zaznamenávat do hlavní paměti, nebo na kartu a pak je tu i aktivace automatické rotace.



Další záložka dovoluje zvolit rychlost zoomu - proměnnou, nebo jeden ze tří rychlostních stupňů, pak režim ostření, priorita zaostření a také optickou stabilizaci. Tu si můžeme ihned i vyzkoušet jak pracuje, tedy někam zazoomovat a přepínat si mezi ON/OFF. Výsledek se ihned projeví a především je skutečně velmi znatelný.

Třetí záložka má v sobě aktivaci samospouště, asistenta zaostření, pomocné funkce (zebra, zarocení, apod.), hrocení barvy (červená, modrá, žlutá), vodicí značky na displeji a čas zobrazení snímků po jejich pořízení.

Čtvrtá záložka se týká displeje a jeho nastavení, takže tu je volba velikosti písma, jas displeje, jeho tlumení, také rozlišení komponentího výstupu (576i či 1080i), přepínání výstupu AV na vstup pro sluchátka a aktivace demo režimu.

Pátá záložka už obsahuje nastavení speciálního ovladače Custom (v češtině Vlastní volba), zapnutí bezdrátového ovladače, upozorňujících tónů, aktivaci rychlého startu (aktivní po 10, 20 či 30 minut), kontrola HDMI rozhraní, formát interní paměti či SD karty a číslování snímků (reset/průběžné),

Předposlední záložka se týká nastavení jazyka, časového pásma, letního času, data a času a poslední záložka ukáže informace o dostupné i zabrané paměti či místu na kartě, dále se dozvíme o úrovni nabití baterie a zbývajícím času, po který na ni kamera vydrží v provozu a nakonec se ukáže stav HDMI. Toť vše.