Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

BENQ W703D: ideální domácí projekce?

28.6.2012, Pavel Kovač, recenze
Po delší době se podíváme na jeden DLP projektor, jehož parametry jsou nastaveny tak, aby splňovaly specifika domácího kina. Navíc umí i 3D režim. Jedná se tedy o ideální domácí projektor? To prozradí naše nová metodika!

Gamut


Rozsah barev je u projektorů vždy trošku problém. Opět hodně záleží na plátně a okolním osvětlení a ve výsledku mohou být barvy hodně ořezány. To jsou však fyzikální vlastnosti, se kterými projektor nemůže bojovat. Barvy tedy měříme v temné komoře (zatažené žaluzie a v noci). Není to tedy fyzikálně korektní temná komora, ale zase respektuje víc realitu.

Dnešní projektor má rozsah barev pod sRGB. Zatím z toho nemůžeme vyvozovat nějak velké závěry, protože novou metodikou máme naměřen zatím pouze jeden projektor. Až se naše portfólio rozroste, tak budeme moci srovnávat. Testy gamutů se bohužel na internetu u projektorů obvykle vůbec nevyskytují, a tak ani není prakticky v konkurenci s čím srovnávat. Na druhou stranu vám přinášíme něco navíc oproti konkurenci :-).








Testy barev


Testy barev jsou u projektoru vždy trošku problém. Je třeba si uvědomit, jaké všechny aspekty ovlivňují barevné podání. Barva plátna a teplota okolního osvětlení hrají zcela zásadní roli. V našich recenzích se tedy dočtete, jak přesné barevné podání má daný projektor, ale to vůbec nemusí platit ve vašich podmínkách. Také barevné odchylky jsou oproti monitorům ve zcela jiné dimenzi. Nemůžeme očekávat odchylky pod dE(2000) = 1. To jsou zkrátka hodnoty, které asi žádný běžný projektor mít nebude.





Barevná odchylka bez kalibrace je docela velká. Jde však o první projektor, a tak nelze vynášet nikterak velké závěry. Uvidíme, jak si povedou další, které budeme měřit. Proto se u tohoto projektoru ani nesetkáte s bodovým hodnocením. Zůstaneme u slovního.
Průměrná barevná odchylka dE(2000) = 9,04




Po kalibraci přes ICC profil se odchylka o něco zlepšila. Jsou zde však stále úskalí plynoucí z omezeného gamutu. Některé barvy zkrátka nikdy nemohou být dobré, pokud nedosahují gamut sRGB. Průměrná barevná odchylka dE(2000) = 8,6


Kontrast


Také kontrast je ošemetný. Kontrast klesá s okolním osvětlením. Čím vyšší je intenzita okolního osvětlení, tím nižší je kontrast. To jsou však vlastnosti, které asi všichni znáte. Výrobce udává kontrast 10 000:1. To je jistě kontrast ve fyzikálně temné komoře a v běžných podmínkách takového kontrastu nikdy nedosáhnete, což platí pro všechny projektory obecně.

Reálný kontrast byl naměřen (v noci) 272:1.

Jas černé barvy byl 0,42 cd/m2.


Intenzita jasu


Výrobce udává jas 2200 Lumenů. To je na domácí projektor velmi slušná hodnota. Při snížení jasu do režimu Eco se jas lampy sníží, výrobce však neudává o kolik, a tak se musíme na tento aspekt zaměřit v testech.

Dle naší metodiky (viz druhá kapitola článku) je jas 114 cd/m2 v režimu Normal a v režimu Eco 92,5 cd/m2. Propad mezi standardním a ekologickým režimem je tedy 20%. To není mnoho a jistě by hodně lidí ocenilo například režim "Super Eco" (či jiný marketingový název), který by jas snížil ještě víc.


Homogenita jasu


Při měření jasu využíváme fotografii samotného plátna (bez zapnutého projektoru), kterou odečteme od fotografie při zobrazení černé barvy na projektoru. Tím eliminujeme veškeré vady objektivu a získáme tak čistý obrázek toho, jak homogenní jas projektor poskytuje.





Fotografie je navíc převedena do animace, kde prvních 5 vteřin znamená neupravený snímek (pouze odečtené). Následující 1 vteřinové snímky jsou pomocí grafického programu "vykřivkovány", aby bylo lépe vidět, kde je jas nevyšší, nebo naopak nejnižší.


Spotřeba


Výrobce udává spotřebu 250 W jako maximum. Při našich testech byla naměřena spotřeba 233 W v režimu Normal. Jas na spotřebu nemá vliv. V režimu Eco se spotřeba a jas sníží. Spotřeba spadne na 198 W, což není o mnoho, ale zvýšíte tím životnost lampy o celou třetinu.

A nyní se podíváme na roční náklady. Ty se vyhouply při 250 pracovních dnech a 2h provozu za den na 1093 Kč v režimu Normal, v režimu Eco pak na 873 Kč. Rozdíl tedy není nikterak závratný. Kolem 200 Kč za rok není až tak velká úspora. Cena lampy je průměru 4965 Kč a je již v nákladech započítána.


Náklady na provoz a spotřeba
Režim Normal
1093 Kč/rok
Režim Eco
873 Kč/rok
Spotřeba Normal
233 W
Spotřeba Eco
198 W
Životnost lampy Normal
4500 h
Životnost lampy Eco
6000 h
Cena lampy
4965 Kč