Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

BenQ GP10: nesmrtelný LED projektor?

9.9.2013, Pavel Kovač, recenze
Stále čekáte na LED projektor, který by nahradil z dnešního pohledu zastaralé lampy? Chcete slušný domácí projektor, co vám v obýváku vydrží nějaký ten rok bez údržby? Možná právě takový je BenQ GP10.

BenQ GP10: celkové hodnocení


A co si myslet o jednom z prvních relativně výkonných LED projektorů, určeném vysloveně pro multimédia? Zatím je rozpačitý. Je to dáno hlavně tím, že poměr svítivosti, hluku a spotřeby není dvakrát pozitivní. Ve výsledku si většina uživatelů raději koupí tradiční projektor s výměnnou lampou a bude počítat s životností 2 roky. U LED sice životnost nemusíte řešit, protože při běžném používání vás nejspíš projektor přežije, ale za cenu velmi malého jasu. Pokud tedy plánujete projektor používat v nezatemněných místnostech, rovnou vás od nákupu odradím.

Jedním dechem však dodávám, že projektor má velmi slušné barevné podání a obecně kvalitu obrazu. Jakmile splníte slušné zatemnění místnosti, jste odměněni opravdu příjemným obrazem. Duhový efekt je téměř zanedbatelný a díky poměru stran 16:10 se hodí i na obecnější práci. Nejde tedy vysloveně jen o filmový projektor.

Bohužel dalším negativem je hluk, jaký projektor vydává jak v běžném, tak i v režimu Eco. Pokud očekáváte projektor, co bude díky LED téměř neslyšitelný, musím vás opět odradit. Je např. hlučnější než u nás testovaný BenQ W703D. Navíc režim Eco zde vzhledem k nízkému jasu/svítivosti nemá prakticky využití.

Velmi pozitivní je přítomnost 3D režimu, který je sice pro většinu uživatelů jen přidanou hodnotou, ale rozhodně potěší. Bohužel si musíte tyto brýle přikoupit, v balení je totiž nenajdete. Díky tomu je ovšem cena projektoru o něco nižší, než by byla s brýlemi.

Pro většinu uživatelů bude na tomto projektoru nejzajímavější jeho multimediální využití. Do projektoru zapojíte USB disk, SD/SDHC kartu nebo využijete 1,6 GB volného prostoru na fotografie či filmy, prezentace, doc/docx či xls/xlsx dokumenty. Také PDFka projektor zvládá velmi dobře. Bohužel neumí přehrávat velmi oblíbený MKV v H264 a musíme se spokojit s běžným DivX/Xvid či MPEG .DAT.





Ve výsledku jde o slušný projektor v oblasti LED. Pokud se nechcete starat o lampu, jde o ideální řešení. Pokud vám však nevadí občasný výpadek lampy z důvodu její výměny, tak pro vás ještě LED doba nenastala. Musíme počkat na výkonnější a efektivnější LED. Zatím jsou prostě v plenkách.


Projektor je vhodný pro:


1) Jako přenosný projektor
2) Pouze do místností s možností zatemnění/žaluziemi


Plusy


Dobrá životnost
+ Slušné barevné podání
+ Možnosti regulace barev v OSD
+ Malé rozměry a hmotnost
+ Automatická korekce keystone
 
 

Minusy


- LED stále nedostatečně výkonné pro běžné použití
- Navzdory svítivosti je hodně hlučný!
- Režim Eco je téměř zbytečný vzhledem k nízké svítivosti
- Pouze fixní objektiv
 
 
Za zapůjčení projektoru BenQ GP10 děkujeme BenQ.
 
 
Cena v době testování: cca 12 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte projektor BenQ GP10?
V anketě šlo hlasovat od 9.9.2013 do 18.6.2014. Počet hlasujících: 1
Výborný0 %
Průměrný100 %
Špatný0 %