Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

BenQ GP10: nesmrtelný LED projektor?

9.9.2013, Pavel Kovač, recenze
Stále čekáte na LED projektor, který by nahradil z dnešního pohledu zastaralé lampy? Chcete slušný domácí projektor, co vám v obýváku vydrží nějaký ten rok bez údržby? Možná právě takový je BenQ GP10.

Gamut


Výrobce slibuje gamut NTSC, což je gamut, co je v zelené barvě takřka totožný s Adobe RGB, ale v modré je více posunut do azurové. Měření to také potvrzuje, i když azurová není tak sytá, jak udává gamut (to je způsobeno měřením, plátnem, okolním osvětlením atd. Přesto se potvrdilo tvrzení BenQ, že projektor je postaven na NTSC gamutu. Pokud tedy připojíte počítač a chcete využít plného potenciálu (řešíte správu barev), tak si v systému nastavte pro projektor NTSC profil.








Testy barev


Jen připomenu, že měřit projektory, co se barev týče, je hodně ošemetné. Do hry totiž vstupuje hodně kvalita plátna, okolní osvětlení/tma atd. Zkrátka mějte prosím na paměti, že projektor, co v našich podmínkách podává dobré výsledky nemusí podávat tak dobré výsledky u vás, nebo naopak. Měření projektorů zkrátka není tak exaktní jako u LCD monitorů.





Kvalita barev je pro sondu lehce podprůměrná. Největší problémy jsou u šedé barvy. To se ovšem dá očekávat, sonda totiž očekává zcela konstantní podání teploty u šedé, což u projektoru zkrátka nelze zaručit. Při nízkém jasu bude teplota jiná než při vysokém. To je zkrátka fyzika.

Průměrná barevná odchylka dE(2000) = 8,80





Pokud se pokusíte zkalibrovat projektor přes ICC profil, tak sice získáte lepší barvy, ale musím konstatovat, že spíše pro sondu. Pro oko jsou téměř identické. Pokud tedy nemáte sondu, tak nezoufejte. Projektor i tak podá slušné barevné podání. Průměrná odchylka po kalibraci přes ICC je dE(2000) = 5,8


Kontrast


Výrobcem udávaný kontrast 10 000:1 je samozřejmě hodně teoretický. U projektoru hodně závisí na plátně a na okolním osvětlení. Kontrast 10 000:1 je při ideálních podmínkách temné komory. To si samozřejmě doma nikdy nevytvoříte. Pokud však budete sledovat film v noci a se zataženými závěsy či žaluziemi, tak dosáhnete lehce podprůměrného až průměrného kontrastu.

Reálný kontrast byl naměřen (v noci) 192:1.

Jas černé barvy byl 0,33 cd/m2.


Intenzita jasu


Výrobce udává jas 550 Lumenů. To je bohužel dost nízká hodnota. Běžné projektory mají hodnotu i 4× vyšší. Zatemněná místnost je tedy prakticky nutná.

Dle naší metodiky (viz druhá kapitola článku) je jas 48 cd/m2 v režimu Normal a v režimu Eco 39 cd/m2. Je tedy vidět, že jas je opravdu malý. To je ovšem konstatování, které se táhne celou recenzí, a tak asi není třeba to dále zdůrazňovat.


Homogenita jasu


Při měření jasu využíváme fotografii samotného plátna (bez zapnutého projektoru), kterou odečteme od fotografie při zobrazení černé barvy na projektoru. Tím eliminujeme veškeré vady objektivu a získáme tak čistý obrázek toho, jak homogenní jas projektor poskytuje.






Spotřeba


Výrobce udává spotřebu 128 W jako maximum. Při našich testech byla naměřena spotřeba 103 W v režimu Normal. Jas na spotřebu nemá vliv. V režimu Eco se spotřeba a jas sníží. Spotřeba spadne na 70 W, to je vzhledem k jasu lampy docela vysoká hodnota a je vidět, že LED není zrovna všemocné. Když si uvědomíme, že konvenční projektor s jasem pětinásobným má spotřebu pouze dvojnásobnou, tak si opět drbeme levou rukou pravé ucho.

A nyní se podíváme na roční náklady. Ty se vyhouply při 250 pracovních dnech a 2h provozu za den na 556 Kč v režimu Normal, v režimu Eco pak na 367 Kč. Rozdíl je tedy znatelný, avšak vzhledem ke sníženému jasu v režimu Eco je jen málokdy použitelný. V ročních nákladech je rozpočítána celá cena projektoru, protože lampu, resp. LED nelze vyměnit. Při ceně projektoru cca 12 500 a životnosti 20, resp. 30 tisíc hodin, by měl při roční zátěži 500 h vydržet 40, resp. 60 let. Pokud budete provozovat projektor častěji, tak se samozřejmě životnost snižuje, ale i tak jde prakticky o produkt, co by neměl potřebovat údržbu.


Náklady na provoz a spotřeba
Režim Normal
556 Kč/rok
Režim Eco
367 Kč/rok
Spotřeba Normal
70 W
Spotřeba Eco
103 W
Životnost lampy Normal
20 000 h
Životnost lampy Eco
30 000 h
Cena lampy
nevyměnitelná