Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

AVerTV Volar GPS 805: kompletní řešení na cesty

2.7.2008, Radek Jahoda, recenze
Existuje spousta hybridních produktů, ale kombinovat přijímač DVB-T s navigací GPS, to je opravdu originální a popravdě i odvážné řešení. Společnost AVerMedia se do toho ale pustila se vší vervou, výsledky posuďte sami.
reklama
Osobně nejsem příliš velký zastánce GPS přijímačů pro USB, protože jsou příliš vázány na použití počítače. Ten jako navigátor v autě není příliš vhodný kvůli napájení, velikosti a obsluze. Komfortu PDA navigace nemůže nikdy dosáhnout. Na druhou stranu vím, že si je spousta lidí oblíbila, hlavně když cestuje více lidí a spolujezdec může navigaci ovládat.

Pro tyto uživatele může být kombinace GPS přijímače a DVB-T přijímače zajímavou volbou. Funkce obou jsou naprosto dostačující, vše funguje jak má (s novou verzí software), takže v podstatě není co vytknout. Snad jen to, že není dodáván navigační software, což je ale očekávané. A řekl bych i lepší, protože si každý může vybrat navigaci, které mu vyhovuje nejvíce.





Přibalený dálkový ovladač je plnohodnotný, což může být a také nemusí být výhoda. Na cestách člověk šetří každý kousek místa, a tak by se obvyklá placka s odolnou membránovou klávesnicí možná hodila více. To už ale záleží na preferencích každého z nás, někdo může mít rád komfort a zvolil by raději větší ovladač, proto je v závěrečném hodnocení uveden v obou kolonkách kladů i záporů.

Podpora systémů je již dnes standardní - kromě klasických Windows XP ve 32-bitové verzi je podporovaná i 64bitová verze tohoto operačního systému a rovněž i obě verze Windows Vista. Zkrátka zatím přichází Linux, protože zatím nejsou ovladače (alespoň na kernelu 2.6.25), demodulátor DVB již podporován je v repozitářích LinuxTV, hůře je na tom tuner a GPS část. Rozpoznáno je pouze zařízení Keyboard HID Device, což bude pravděpodobně dálkový ovladač. Takže to zatím čeká na nějakého šikulu.




Ocenění TREFA získává AVerMedia AVerTV Volar GPS 805
za originální řešení a propracovaný software. Logo ocenění je ke stažení zde.


Zmínit je nutné i cenu, protože za cca 1000,- Kč obě zařízení zvlášť nekoupíte, spíše byste si museli připravit dvakrát tolik, takže i finančně vychází koupě tohoto zařízení výhodně. Odhlédneme-li od orezlého rámečku, který určitě bude jen výjimkou, tak si určitě výrobce za tento svůj počin zaslouží řádné ocenění.


Zajímavé hybridní řešení DVB+GPS
Velký dálkový ovladač
Výborný software
Ikona Odkaz na databázi
Integrovaná GPS anténa
Ikona Odkaz na databázi
Plnohodnotný anténní konektor
Ikona Odkaz na databázi
Velký dálkový ovladač
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 1 000 Kč s DPH


Za zapůjčení AVerTV Volar GPS 805 děkujeme AVerMedia.