Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

AVerTV Hybrid STB 1080i: změňte monitor v TV

24.2.2009, Radek Jahoda, recenze
Set-top-box se nemusí připojovat jen k televizi, existují i varianty k počítačovým monitorům. Jedním z nich je i dnes testovaný od firmy AVerMedia, který se připojuje přes DVI rozhraní a podporuje signál 1080i. Pojďme se podívat, jak si zařízení vedlo v praxi.
Trochu netradičně přeskočíme nastavení a nejprve si popíšeme ovládání přijímače a jeho funkce. Ty se totiž mění s nastaveným módem resp. zdrojem signálu. Ten volíme horním tlačítkem na dálkovém ovladači. Jako vstup může sloužit externí signál v podobě kompozitního, S-video nebo komponentního YPbPr signálu. V tomto případě chybí veškeré funkce jako ladění, teletext, EPG apod., což je pochopitelné. Lze nastavit jen výstupní rozlišení, jazyk a podobné věci.

Na krabici přijímače je uvedeno, že podporuje vstup komponentního signálu 1080i a 720p a ostatně je to i součástí názvu výrobku. Zkoušel jsem do něj připojit signál z AVCHD kamery Panasonic SD-100, ale přijímač ho tvrdošíjně odmítal, pouze při zapojení probliknul deformovaný obraz a dále zůstala obrazovka modrá. Při přepnutí na mód 576p se obraz zobrazil v pořádku, zdroj signálu 720p nemám, takže ten jsem vyzkoušet nemohl. Nakonec jsem z uživatelské příručky zjistil, že podporován je pouze formát se 60 půlsnímky, který se používá v zámoří. Radost z kvalitního obrazu na monitoru tak netrvala dlouho.

Při připojení signálu z počítače je možné zobrazit video přes celou obrazovku a počítačový obraz tak zcela překrýt. Druhá možnost je přepnout na mód Picture-in-Picture a pak se překryje jen část obrazu. Video může mít tři velikosti, tu největší vidíte na obrázku, další dvě jsou přibližně 2/3 a 1/3 této velikosti. Manuál mluví o velikostech 1/4, 1/9 a 1/16 velikosti obrazovky, což se mi nezdá, ale to není tak podstatné. Oknem PiP lze posouvat po obrazovce a lze ho dát dokonce i téměř za roh, že kouká jen malý okraj. Uvnitř okna pak funguje vše jako při zobrazení přes celou obrazovku - menu, teletext, EPG atd.


Picture-in-picture

Při přepnutí na analogový nebo digitální příjem z antény se dostaneme k dalším funkcím. Při přepínání programů se zobrazí v horní části obrazovky jeho název, číslo PID a mód zvuku. Název právě vysílaného pořadu se ale nezobrazí, k tomu je nutné zapnout EPG.

Pro snadnější výběr stanice můžeme využít služby zobrazení více programů na obrazovce. U DVB příjmu se zobrazují pouze stanice z naladěného multiplexu a dochází pak k jejich přepínání, stanice nehrají najednou - dekodér je pouze jeden. Najednou se může zobrazit až 9 stanic, ale pokud jich je měně (což bude asi vždy), tak část obrazovky zůstane nevyplněna (zobrazení 4 stanic by zase bylo často málo, proto výrobce zvolil kombinaci 3x3). Po pravdě tato funkce mne nenadchla u žádného přijímače a tady už obzvlášť ne, přijde mi naprosto zbytečná, volba podle EPG je mnohem komfortnější.


Zobrazení více stanic najednou

Další možnost výběru je po stisku prostředního ovládacího tlačítka na dálkovém ovladači, kdy se zobrazí seznam stanic s malým oknem obrazu, pod kterým je ovladač hlasitosti. Po pravdě i tato funkce je v podstatě zbytečná, protože nezobrazuje názvy pořadů.

To se děje až po stisku tlačítka "knihy" pro zobrazení elektronického průvodce pořadů EPG, jediný rozdíl v zobrazení je právě jen název vysílaného a následujícího pořadu. Ovšem i toto má své mouchy - na jejich zobrazení se musí čekat, až je přijímač najde ve vysílání, tyto informace si přijímač nehledá a neukládá předem. Trvá to tak 1-2 vteřiny, než se zobrazí, což není moc příjemné. Je nutné se obrnit trpělivostí.


Elektronický průvodce pořadů EPG

Ještě větší trpělivostí se musíme obrnit při stisku šipky doprava, kdy se zobrazí kompletní seznam pořadů. Opět musíme čekat na jeho načtení a tentokrát to trvá mnohem déle, v extrémním případě celý cyklus vysílání informací EPG, což může být klidně minuta.


Seznam pořadů EPG

Další stisk tlačítka doprava na zvoleném pořadu o něm zobrazí jeho popis, pokud se nevejde na jednu stránku, tak můžeme stránkovat.


Informace o pořadu

Šipkou doleva nebo klávesou Exit se vracíme zpět. Ovládání je jednoduché a praktické, výhrady tak lze mít jen ke zmíněné rychlosti načítání informací, které by bylo vhodné ukládat do paměti předem. Vidím to tak, že použitý procesor by asi vše těžko stíhal, proto se to nedělá. I to, že na pozadí neběží přijímaný obraz, něco vypovídá (což ale může mít jiný důvod, protože samotné dekódování určitě procesor nedělá).

Pokud chceme zobrazit teletext, tak po stisku tlačítka se objeví následující okno, ovšem je nutné opět tak sekundu počkat, než se zobrazí seznam dostupných jazykových verzí. Vysílá se pouze jedna, kterou vybereme a pak se konečně zobrazí teletext.


Výběr teletextu

Jak jsme již řekli, jeho vykreslování je pomalé, nakreslení všech řádek trvá více než sekundu, takže rychlejší z Vás se budou na stránce orientovat stejně rychle a bude je to zdržovat. Přičtěme k tomu jen minimální paměť na stránky a už člověk bude raději přemýšlet, zda nenabootuje počítač a nepodívá se na požadovanou informaci raději na počítači.


Příjem teletextu

Teletext dále zobrazuje jen základní znaky a diakritiku, nezvládá diakritiku velkých písmen, čímž se řadí po bok většině levnějších set-top-boxů. Zobrazování titulků na straně 888 funguje dobře, žádný titulek není vynechán a ani rychlost vykreslování zde není problémem, protože jde vždy o dva maximálně tři řádky textu.

Podobné jako spuštění teletextu je i spuštění DVB titulků, které ale u nás zatím nejsou vysílány. Nejprve se objeví úvodní obrazovka a vzápětí informace o tom, že nejsou dostupné, protože se u nás nevysílají, používá se teletext.

Podobné nastavení má i režim zvuku, tedy výběr zvukového kanálu a také výběr mono, stereo a levý nebo pravý kanál, čehož je u nás využíváno pro duální zvuk. Po pravdě nechápu, proč se nevysílá duální zvuk klasickým způsobem ve dvou zvukových stopách, ale to už je výtka pro naše televizní stanice a provozovatele.

Kromě volby zvukového módu můžeme nastavovat i hlasitost nebo zvuk umlčet. Podobně lze i nastavit jas, kontrast, sytost a odstín barev a ostrost obrazu, tyto parametry ale nemůžeme měnit u externích vstupů, resp. můžeme je měnit, ale nic nedělají.


Volba zvukového kanálu

Na dálkovém ovladači najdeme ještě tlačítko Info, které po stisknutí zobrazí okno s informacemi o přijímané stanici a kvalitě signálu.


Informace o programu

Co se týče analogového příjmu, tak pro něj platí v podstatě to samé co pro digitální, ale některé funkce jsou omezeny. Chybí samozřejmě EPG, dokonce i teletext a některá tlačítka mají jinou funkci, tlačítko Subtitle přepíná zvukovou normu B/G a D/K. Naopak je zde navíc možnost vytvořit seznam oblíbených stanic, což je nám u digitálního příjmu odepřeno.