Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

AVerMedia AVerTV DVB-T STB7

11.7.2007, Radek Jahoda, recenze
Po minulých testech jednoduchých set-top-boxů se nyní podíváme trochu do jiných kategorií. První vlaštovkou je přijímač AVerTV STB7 od AVerMedia, který disponuje DSUB výstupem pro počítačové monitory, což může být pro mnohé důležitá vlastnost.
Kapitoly článku:
Pokud srovnáme softwarové vybavení se set-top-boxy vybavenými stejným čipsetem, tak najdeme jen nepatrné rozdíly. Ani tento přijímač není výjimkou - podobné je jak menu a nastavení, tak i vybavení a ovládání.

Po prvním zapnutí je nabídnut průvodce základním nastavením, tzv. First Time Setting Wizard. Ten lze přeskočit a dostat se tak hned do hlavního menu, většina uživatelů se ale s jeho službami spokojí.



Nejprve vybereme zemi, jazyk a časovou zónu. Naše končiny zde nechybí, chybí zde ale naše rodná řeč, takže se musíme spokojit s některým z cizích jazyků. My budeme dále pokračovat v angličtině.



Poté je nabídnuta možná změna uživatelského prostředí.



Tím je myšlena změna barev menu, stupeň průhlednosti, zakulacení rohů, doba zobrazení názvu programu po přepnutí a velikost okna při zobrazení přes počítačový obraz - zde označená jako PiP (Picture in Picture).



Další krok je automatické vyhledání stanic, opět jsme nejprve dotázáni, zda to opravdu chceme.



Automatické prohledávání ukazuje průběh a právě prohledávaný kanál včetně frekvence, ukázat signálu chybí. Je zde i seznam nalezených stanic.



Tím je prvotní nastavení ukončeno a my se podíváme rovnou do hlavního menu. To má šest položek, rozlišené ikonkou po levé straně.



Program manager je pro vyhledávání stanic, jejich úpravu, zobrazení seznamu a také EPG. Vyhledávání je možné automatické, jak jsem si před chvíli ukázali, nebo také ruční podle zadaného kanálu nebo frekvence. Je zde i možnost automatického hledání na všech frekvencích s ignorováním kanálové tabulky. To je vhodné, pokud by neseděla tabulka se skutečností.



Editace stanic umožňuje přesouvání a mazání a označení vybraných stanic jako oblíbené, později lze omezit přepínání pouze na ně.



U seznamu stanic je zobrazeno malé okno s aktuálním obrazem vybrané stanice.



Druhá položka hlavního menu je pro nastavení vzhledu, což již známe. Druhá volba je pro velikost PiP - je možné jako 1/4, 1/9 nebo 1/16.



A najdeme zde i rodičovský zámek a nastavení stanic, které jsou blokovány pinem proti nepovolenému sledování.



Třetí položka hlavního menu nás zavede do systémového nastavení. Zde můžeme vybrat poměr stran obrazovky a styl zobrazení, viz obrázek.



Také zde najdeme již známe nastavení země, jazyka a časové zóny, je možné znovu spustit průvodce prvního nastavení nebo smazat veškeré nastavení a stanice a obnovit tovární nastavení.

Jako čtvrté přichází na řadu hry, které jsou tři. Gomoku jsou české piškvorky.



Oxo je podivná hra se symboly.



A Dragonet je klasický had v podobě dráčka požírajícího plamínek.



Pátá položka hlavního menu Info má pod sebou kalendář a zobrazení informací o přijímači - název produktu, verze hardware a firmware a datum vypuštění této verze firmware.



Jako poslední je Timer - časovač automatického vypnutí přijímače od deseti minut po dvě hodiny v kroku po deseti minutách.