Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Asus O!Play AIR HDP-R3: poradí si se vším

11.2.2010, Martin Kuchař, recenze
Asus se snaží se svým HD přehrávačem O!Play proniknout na trh, kde již delší dobu vládnou přehrávače Netgear Eva, Popcorn Hour apod. Vzhledem k nízké ceně a široké podpoře multimediálních formátů má ale Asus docela slušné šance. Nakonec posuďte sami.
Ve srovnání s nedávno testovanými mediálními centry od společností LG nebo Netgear se zde sice nesetkáme s integrovaným pevným diskem nebo alespoň šuplíkem, ale místo toho s velmi příjemnou cenou. Asus se svým O!Play Air míří na segment, kde není pevný disk přímo vyžadován a počítá se s tím, že již máte doma na svém PC dostatečný prostor pro multimédia, které si jen jednoduše nasdílíte. Osazený USB port spolu se čtečkou karet či e-SATA konektorem navíc zvyšují užitnou hodnotu a umožňují vám si přeci jen nějaká data rychle a snadno zpřístupnit.

Kompaktní rozměry, nízká hmotnost a decentní design (pro někoho možná až moc plastový) jsou dalšími plusy, které nechávají konkurenci daleko za sebou. Ve výsledku ale u těchto zařízení stejně záleží na jediné podstatné funkci a tou je samozřejmě podpora multimediálních formátů – není nic otravnějšího, než když se vám váš oblíbený film nechce spustit jen proto, že výrobce pozapomněl přidat podporu některého kodeku.

Byli jsme velmi mile překvapeni, když Asus O!Play Air přehrál celou testovací sadu bez většího pochybení – nedostatky jsme zaznamenali jen při přehrávání videa ve formátu Xvid a využívající algoritmus GMC (tento problém je ale globální a nejedná se tak pouze o O!Play, který by s ním měl potíže). Chválíme podporu MKV i se zvukem v DTS, podporu více audio stop a samozřejmě také podporu integrovaných titulků. Celkově pak samozřejmě titulky pochválíme i za bezchybné vykreslení české diakritiky a za širokou škálu formátů.

Trochu marně se zde nyní snažíme nalézt něco, za co bychom mohli přístroj alespoň trochu kritizovat. Obvykle totiž během recenze narazíme na několik nedostatků, ale zde nás napadá snad jen lehce nedotáhnutý dálkový ovladač, který je až moc plastový a jednoduchý. Drobný nedostatek také vidíme v tom, že není možné jakkoliv nasdílet připojené disky, abyste je mohli nalézt v síti – zařízení se chová pouze jako síťový klient. Ale vzhledem k tomu, že je vybaven 802.11 N WiFi kartou, je velice rychlý a zvládá přehrát i vyšší datové toky.


Ocenění TREFA získává ASUS O!Play AIR HDP-R3
za podporu všech formátů a za skvělý poměr cena / výkon. Logo ocenění je ke stažení zde.


Nezbývá nám, než tento výrobek ocenit, neboť jeho vlastnosti a opravdu velmi bohatá škála podporovaných formátů je vzhledem k ceně perfektní. Marně jsme hledali záporné vlastnosti nebo zásadní nedostatky a na mysl se nám stále hnala ostatní kladná zjištění.


Jednoduchá instalace s průvodcem
Nepodporuje GMC u Xvid
Podpora všech současných formátů
Ovladač je až moc "plastový"
Podpora DTS a více stop u MKV
Ikona Odkaz na databázi
Podpora 802.11n
Ikona Odkaz na databázi
Nízká cena
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 3600 Kč s DPH

 

Kupte multimediální centrum výhodně na MALL.cz
reklama

Za zapůjčení přístroje ASUS O!Play AIR HDP-R3 děkujeme ASUSu