Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Ashampoo Burning Studio 9: rychle a jednoduše

20.10.2009, Radek Jahoda, recenze
Pokud se řekne vypalování, každému se vybaví Nero. Byly doby, kdy nemělo konkurenci, ale to už neplatí. Má řadu (pro)následovatelů, mezi něž patří např. Burning Studio od Ashampoo. Novinkou v 9. verzi má být vylepšený střih videa a generátor slideshow obrázků.
Máme-li nějaké video, můžeme z něj rovnou udělat DVD disk nebo i VideoCD a Super Video CD. Blu-ray není podporován a ani nevložíme video s HD rozlišením. Stejně tak můžeme vytvořit slideshow obrázků, obě činnosti jsou si velmi podobné, takže se na ně podíváme společně.

Opět nás program v několika krocích provede celým procesem. Jako první je výběr formátu PAL nebo NTSC a poměru stran 16:9 nebo 4:3.


Výběr parametrů videa

Dále máme možnost vložit video soubory (například jako výstup z nějakého video editoru), které se automaticky zkomprimují do požadovaného formátu. Co soubor, to jeden titul na disku (v případě DVD). Potřebujeme-li spojit více souborů do jednoho, tak stiskneme tlačítko Vytvořit film pro otevření editoru. Pro vytvoření slideshow je zde tlačítko Vytvořit slideshow. Lze samozřejmě kombinovat všechny tři způsoby na jednom DVD disku.


Vkládání video souborů

Video editor je velmi jednoduchý, ale pro základní operace postačuje. Má jednu časovou stopu, do které přidáváme klipy. Ty se řadí za sebe a nemáme možnost s nimi v časové ose příliš pohybovat. Lze měnit jen jejich pořadí a provést jejich střih - změnu začátku a konce klipu. Jeden klip lze rovněž na požadované pozici rozdělit na dva.

V časové ose je jezdec, video na jeho pozici vidíme v editačním okně nahoře a také v běhu vpravo dole v náhledovém okně.


Editor videa MovieEditor
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Mezi klipy můžeme vložit přechod, jde to ale jen hromadně, nelze nastavit různé přechody a mezi různé klipy. Přidat můžeme i titulky, což děláme v editačním okně nahoře. Přidávat můžeme jak text, tak i základní obrazce a obrázky. Nastavíme jim začátek a konec a vidíme je pak v časové ose jako zelené pole pod stopou videa. Potažením za začátek či konec pak měníme jejich polohu. Pro každý vložený objekt se zde objeví jedno políčko.

Pokud nechceme vše dělat ručně, tak můžeme vkládat předdefinované kompozice - Loga (což jsou obrázky) a předdefinované Titulky (text s nastavenou velikostí, polohou a barvou a také dodatečnými obrazci). Jsou zde i templaty, což je kombinace loga a titulku. Na pozadí pak můžeme přidat hudbu na pozadí.

Slideshow obrázků se dělá velmi podobně. Rozdíl je v podstatě jen v časové ose, která nemá orientaci jen horizontálně, ale je ve více řádcích. Vkládáme jen obrázky, nastavíme jejich délku, můžeme vložit rovněž titulky a hudbu na pozadí.


Vytvoření slideshow obrázků

Mezi obrázky můžeme vložit přechody, buď jeden zvolený nebo nechat náhodný výběr na programu. V tomto případě pak lze zvolit přechody, z kterých bude program vybírat. Délku celé slideshow a tedy délku zobrazení obrázků lze zarovnat i na délku zvuku na pozadí.


Výběr přechodu mezi obrázky

Možná se to může zdát málo, ale pro hodně věcí tyto možnosti editace postačují. Můžeme provést střih, přidat přechody, titulky a zvuk na pozadí. Nelze ořezávat video obraz, přidávat video filtry, nelze provádět kompozici ve více stopách a nelze přidávat komentář a modelovat průběh hlasitosti hudby na pozadí. Pro mnoho lidí a hlavně pro velmi rychlé převedení videa z kamery na DVD to ale postačuje.

Dalším krokem je výběr tématu pro DVD. Zde nemáme možnost nic měnit, jen to zmíněné téma. Jinak jde vlastně o náhledové okno, kde můžeme simulovat chování finálního DVD disku.

Ten bude obsahovat většinou hlavní menu, kde zvolíme přehrání celého disku nebo přechod do podmenu, kde máme výběr přehrání jednotlivých vložených video souborů nebo projektů z video editoru či slideshow.


Výběr tématu DVD disku

Posledními kroky jsou již zase jen výběr mechaniky, vložení disku a jeho vypálení.


Vypálení DVD disku a výběr rychlosti vypalování
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Vybrat můžeme i rychlost vypalování, zapnout kontrolu zápisu a zvolit počet kopií.