Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

ALMA T1000IR: povědomý dvojník

15.9.2011, Jiří Piškula, recenze
Roztrhnutý pytel s cenově přijatelnými HD satelitními přijímači vybavenými certifikovanou čtečkou Irdeto a certifikátem od Skylinku chrlí stále nové kousky. Dnes tu máme novinku, která se na krabici chlubí, že byla vyvíjena ve spolupráci se Skylinkem.
Po úplně prvním spuštění (nebo po návratu do továrního nastavení) vás přijímač přivítá průvodcem pro nastavení základních parametrů v tomto pořadí:
  • Jazyk
  • Čas
  • Nastavení A/V výstupu
  • Vyhledávání programů Skylink
  • Zobrazení výsledků hledání


Chybička se vloudila: ačkoliv si v průvodci nastavením zvolíte hned na počátku češtinu, OSD menu přístroje zůstane po jeho ukončení anglické (lze ho ale ručně nastavit do naší mateřštiny).



Důkaz místo slibů :-).



A tady už je vše hezky česky.


V nabídce je mnoho jazyků, včetně češtiny a slovenštiny, které jsou hned na prvních místech seznamu. Na základě výběru jazyka se bohužel automaticky nenastaví preferovaný jazyk zvukového doprovodu, ani titulků. Toto nastavení je potřeba provést později ze standardní nabídky OSD menu. Čas je možné nastavit manuálně nebo to ponechat na automatice, lze nastavit také letní časový posun.


Pokud letní čas nenastavíte správně, projeví se to nesprávným zobrazením EPG (viz další kapitoly).


V nastavení A/V výstupu je potřeba zvolit primární výstupní port (HDMI nebo SCART), dále máte možnost nastavit poměr stran obrazu (4:3, 16:9. Auto) a režim zobrazení (Výchozí, Pan & Scan, Letter Box, Pillar Box), rozlišení (576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p) a formát digitálního audio výstupu (PCM/originální datový tok).


Pokud by vám v nabídce A/V nastavení chyběla možnost doladit přesné parametry obrazu, pak jste se krapet spletli - to je možné jen u analogového signálu, v případě digitálního to běžné domácí přijímače neumějí.


Je-li jako primární výstup zvolen SCART, lze u něj nastavit mód CVBS/RGB a případně ručně doladit jas, kontrast a sytost obrazu. Rozlišení je v tomto případě dáno pevně (formát 576i).


Zvolíte-li jako výstup analogový Scart, vytoužené položky Jas, Kontrast a Sytost se v menu objeví.


Funkce rychlého vyhledávání programů Skylink je velmi rychlá. Díky funkci Auto DiSEqC nemusíte vědět, jak jsou přesně zapojeny vaše LNB snímače (platí pouze pro dvouportové systémy A-B/B-A), přijímač si jednotlivé porty „osahá“ sám a poté začně s hledáním/laděním kanálů z nabídky satelitní televize Skylink.


Funkce rychlého hledání kanálů z nabídky Skylinku je opravdu ultrasvižná - stačí minutka a vše je naladěno, navíc si nemusíte moc lámat hlavu s nastavením LNB a DiSEqC (používáte-li dvojité LNB).


V našem případě trvalo hledání s využitím duálního LNB na satelitech Astra 19,2°E a 23,5°E pouhou jednu minutu s výsledkem 174 televizních a 81 rozhlasových programů. Je chvályhodné, že díky této funkci a její rychlosti zřejmě dokáže přijímač naladit i naprostý laik (ovšem instalace satelitní antény může být pro „domácí kutily“ stále oříškem, rozhodně je lépe nechat přesné nastavení antény na odborníkovi, nebo alespoň na zkušeném kamarádovi s potřebným vybavením).

Po ukončení průvodce se vyskytlo překvapení v podobě anglického OSD menu. Nastavení češtiny hned na začátku mělo tedy vliv pouze na jazyk používaný v průvodci samotném. Naštěstí stačí pár stisků tlačítek dálkového ovladače, aby vše bylo napraveno a přijímač s uživateli komunikoval česky.


Prohledávat lze i více označených satelitů najednou.


Chcete-li naladit jiné kanály, než pouze ty od Skylinku, které jsou nabídnuty v průvodci, můžete k tomu využít příslušnou nabídku v menu přístroje (Instalace/Hledání služby). Po zvolení této položky se objeví tabulka, v níž si v levé části můžete vybrat jeden nebo i více satelitů, které chcete prohledat. V pravé části se nastavují technické parametry příjmu (pro zkušenější uživatele). V dolní části obrazovky jsou orientační ukazatele síly a kvality signálu, díky kterým lze odhadnout, zda jsou parametry nastaveny správně pro vámi použitou anténu/LNB.


Satelity je možné mazat, přidávat nové nebo přejmenovat pomocí virtuální klávesnice.



Přístroj umí i tzv. hledání „na slepo“ (blind scan), dokonce je možné nastavit počáteční/koncový kmitočet a krok.


Prohledávat satelity lze automaticky s využitím přednastavených transpondérů nebo tzv. „naslepo“ (blind scan), přičemž je dokonce možné detailně nastavit, jak má být hledání „naslepo“ provedeno (počáteční/koncový kmitočet, kmitočtový krok). Lze se také omezit pouze na prohledávání konkrétních transpondérů vybraných satelitů. Přístroj obsluze umožňuje editaci i přidávání nových satelitů i jejich transpondérů.


V rámci prohledávání konkrétních transpondérů lze také upravovat jejich parametry nebo přidávat nové.