Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

40" LCD TV: plné HD v podání SONY

24.4.2008, Pavel Kovač, recenze
Dnes se podíváme na 40" LCD televizi Sony KDL-40D3500. Jejím hlavním lákadlem je plné HD rozlišení 1080p, kontrast 16000:1 (dynamický) a slušná odezva 8 ms. Jak si vede v našich náročných testech využívajících optických sond a osciloskopu?

Pod kapotou


Ten, kdo čte recenze LCD monitorů na Světu hardware, jistě ví, že se vždy snažím dostat i pod skořápku jednotlivých monitorů. I zde u televizí tomu nebude jinak. Naštěstí televize Sony nijak nebrání vniknutí pod kapotu, a tak se podíváme, co v sobě skrývá. Ihned na první pohled si lze všimnout rozdělení elektroniky do tří částí. První se stará o zpracování obrazu, je zde pasivně chlazený čip, DVB tuner (mimochodem vyrobený na Slovensku) a slot pro PCMCI kartu.


TV Tuner (Pro zvětšení klikněte)

Druhá část se stará o napájení. Při provozování televize jsem si nevšiml, že by zdroj vydával jakékoli zvuky a i při změně jasu je vše potichu.


Zdroj (Pro zvětšení klikněte)

Poslední částí je napájení podsvětlovacích trubic. Těch v tomto panelu najdete celkem deset a dle stránek Sony jde o WCG-CCFL neboli Wide Color Gamut - Cold cathode fluorescent lamps, volně přeloženo studené katodové trubice s rozšířeným barevným gamutem. Uvidíme, co je na tom pravdy při testech barev.




Napájení podsvětlovacích trubic (Pro zvětšení klikněte)

Samozřejmě se dovíme i o jaký panel se jedná. Ze štítku lze vyčíst výrobce, kterým je S-LCD (Sony-Samsung) a také typ panelu LTY400HA01. A protože Samsung je specialista na S-PVA technologie, tak i zde jde o S-PVA.


Fotografie štítku


OSD menu a citlivost tuneru


Co se týče OSD menu, tak patří k těm nejpřehlednějším, co u televizí najdete. Navíc Sony si drží uspořádání menu u všech televizí prakticky shodné menu, a tak se nemusíte nic nového učit při přechodu na novou televizi od stejné značky. Samozřejmě pokud přecházíte z nějaké CRT televize, tak tam menu bylo jistě dost odlišné, ale v rámci LCD televizí je to stejné. Propracovanost menu patří k těm nejlepším. Nastavíte si zde snad vše, na co si vzpomenete a upravíte si obraz ke svým představám.


OSD menu


OSD menu

 

Kvalita tuneru


Jakmile jsem zapnul digitální DVB-T (pozemní) vysílání, nechal naladit stanice, tak vše běží naprosto bez problémů. K výpadkům nedochází ani na anténu bez zesilovače a v místech, kde je dobrý signál, chytnete obraz lidově "na kus drátu". Kvalitu DVB-C jsem sice ověřit nemohl, ale těžko bude rozdílná. Navíc DVB-C má obvykle větší sílu, a tak i méně kvalitní tuner postačuje.


Tuner

 

Zvukový projev


Kvalita reproduktorů mě velmi potěšila. Je vidět, že Sony myslí i na tento aspekt a dva 10W reproduktory ozvučí i větší místnost. Samozřejmě jsou sice pouze stereofonní, ale to zkrátka je u všech TV a ten, kdo chce prostorový zvuk, si musí připlatit za další reprosoustavu.


Reproduktor