Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Raspberry Pi, Orange Pi, Banana Pi: který jako HTPC?

24.6.2015, Jakub Doležal, článek
Je pro domácí multimediální centrum lepší Ostružina, Pomeranč nebo Banán? Rozhodne nejlepší výbava, velikost aktivní komunity, nebo kvalita softwaru? Porovnejme si originál versus jeho klony a stanovme jasného vítěze!

Jaká deska je tedy nejlepší pro HTPC?


Z předchozích stránek je asi jasné, že plnokrevné HTPC s podporou všech myslitelných audio a video technologií ani z jedné z vyjmenovaných desek nepostavíte. Nicméně ne každý potřebuje pozlacené výstupy, integrované zesilovače či podporu prostorového ozvučení jako Dolby Atmos.


Na dokonalé domácí kino je potřeba velká suma peněz (zdroj: advancedhometheater)

Veškeré vyjmenované modely jsou určeny spíše pro nenáročné uživatele, kteří si občas chtějí pustit svůj oblíbený film, seriál, internetové rádio nebo zpříjemnit volnou chvilku nějakou nenáročnou hrou. Ostatně tomu odpovídá i investice, která se bude pohybovat okolo 1000 až 2000 Kč.

Za tuto částku se z hlediska výbavy jeví jako nejlepší volba desky od Orange Pi nebo Banana Pi, neboť mají relativně výkonný hardware schopný místy přehrát až 4K video a ani zbytek výbavy na tom není špatně. Integrované Wi-Fi, 1000Mbit Ethernet, SATA port či infračervený port jsou přesně ty parametry, které při stavbě domácího HTPC potřebujete.

Zdálo by se, že Raspberry Pi nemá tedy co nabídnout, ale opak je pravdou, neboť tam, kde Malina ztrácí na papírovém výkonu, získává body díky skvělé softwarové podpoře, jak od výrobce, tak od neuvěřitelně velké komunity. K dispozici máte bezpočet systémů, a to včetně funkční hardwarové akcelerace, což konkurenční Orange a Banana Pi nemohou nabídnout, resp. ne v takové šíři.



Ostatně všimněte si, že poměrně populární multimediální operační systém Openelec byl zmíněn právě u RPi, zatímco u dalších klonů jsou diskuze plné komentářů o nefunkčním či velmi trhaném přehrávání. Ostatně fakt, že dobře vyladěný slabší hardware dokáže porazit moderní vícejádrové systémy ukazuje již několik let Apple.

V současné době je zatím miska vah na straně Raspberry Pi 2 a dokud nebudou ostatní výrobci schopni zajistit dostatečnou podporu a zájem vývojářů, mohou přinášet sebelepší výbavu. Pokud tedy v dohledné době plánujete pořídit některou z miniaturních desek s ARM procesory a používat ji pro multimédia, pak se věnujte především softwarové podpoře a hardwarové parametry sledujte až jako druhé v pořadí.


Jak dopadne Raspberry Pi 2 v redakčním testu TVFreak?

Raspberry Pi 2 se tedy alespoň pro nás stává jasným vítězem tohoto klání a jak se mu bude či nebude dařit v našem redakčním testu se na TV Freaku již brzy dozvíte.

Zdroje: Raspberry Pi, Orange Pi, Banana Pi, Lemaker, dev.windows, aliexpress, linux-sunxi, forum.kodi