reklama
Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Raspberry Pi, Orange Pi, Banana Pi: který jako HTPC?

24.6.2015, Jakub Doležal, článek
Je pro domácí multimediální centrum lepší Ostružina, Pomeranč nebo Banán? Rozhodne nejlepší výbava, velikost aktivní komunity, nebo kvalita softwaru? Porovnejme si originál versus jeho klony a stanovme jasného vítěze!

Banana Pi M1


Jako první klon si uvedeme Banana Pi, protože patřím k těm známějším. Samotný název svádí k představě, že za vývojem stojí stejní tvůrci, jako za Raspberry Pi 2, ale není tomu tak. Vlastně má Banana Pi od svého slavnějšího rivala půjčené pouze „Pi“ a ve všem ostatním se celkem výrazně liší.


Banana Pi vsadilo na Allwinner A20 a přineslo SATA port

Historie tohoto výrobce sahá do Číny a roku 2013, byť reálný produkt spatřil světlo světa až koncem roku 2014. První Banana Pi dorazilo na první pohled výrazně vybavenější, neboť mělo 2jádrový Cortex-A7, Mali-400 MP2 a především SATA port. V tomto segmentu nepříliš častá kombinace se jevila jako ideální kombinace pro levné HTPC, byť se cena pohybovala o pár dolarů výše než u RPi 2 (okolo 35 dolarů).

I první benchmarky naznačovaly poměrně dostačující výkon, avšak nikoliv pro multimediální aplikace. Důvodem byl použitý čipset Allwinner A20, který byť obsahoval výkonné komponenty, nemá otevřené zdrojové kódy a nebylo tedy možné plnohodnotně zprovoznit hardwarovou akceleraci videa v Linuxu a ani pro mobilní Android nebylo odladění úplně dokonalé.


Banana Pi Pro se liší od verze M1 v detailech, čipset je stejný (zdroj: conrad.com)

Na internetu lze koupit také různé další verze jako Banana Pi Pro nebo Banana Pi M1+, avšak vzhledem k použití stejného čipsetu Allwinner A20 jsou problémy prakticky stejného typu.
 
 
 

Banana Pi M2


Letos přišla nová verze Banana Pi s označením M2. Změn je oproti minulé generaci hned několik, bohužel některé nejsou úplně pozitivní. Začněme však novým čipsetem Allwinner A31S, který navyšuje počet jader Cortex-A7 na čtyři. Změnou si prošla i grafická část a nyní je k dispozici PowerVR SGX544MP2. Systém dále doplňuje 1 GB RAM DDR3 a např. integrované Wi-Fi.


Banana Pi M2 - výkonnější čipset, ale ztráta SATA portu

Bohužel tato nová generace Banana Pi přišla o svůj hlavní trumf a tím byl beze sporu SATA port, takže nyní už musíte stejně jako u Raspberry použít USB disk, nebo síťové úložiště. Jako nápravu připravili inženýři Ethernet s rychlostí až 1000 Mbps, takže i větší datové toky by neměly být problém.

Banana Pi M2
Chipset
Allwinner A31S
CPU
4x Cortex-A7
GPU
PowerVR SGX544MP2
RAM
1 GB
Paměť
ne
SATA
ne
Čtečka karet
ano (MicroSD)
USB
4x USB 2.0
Ethernet
1000 Mbps
Wi-Fi
802.11 b/g/n
HDMI
ano (až 1080p)
HDMI-CEC
-
IR port
ano
Napájení
DC (5V/2A)
Spotřeba
-

Kde se naopak opět může objevit problém, je grafické jádro, neboť podobné nedávno využil Intel v procesorech Atom a příznivci linuxových systémů se pak opět velmi složitě dožadovali ovladače, který by na jejich systémech zprovoznil plnohodnotnou akceleraci.

Nové Banana Pi M2 lze pořídit za 60 dolarů včetně poštovného.

Podporované operační systémy se pro Banana Pi hledají poměrně složitě, protože na oficiálních stránkách projektu jsou sice vyjmenované, avšak odkazy pro stažení zde již nenajdete. Nicméně po prohledání internetových diskuzí lze najít:
  • Lubuntu – odlehčená verze vycházející z již zmiňovaného Ubuntu pro desktopy a servery
  • Raspbian – vypůjčený operační systém od Raspberry Pi
  • Android – klasická verze pro mobilní telefony a tablety ve verzi 4.2
  • Bananian – distribuce speciálně pro tyto desky založená na Debian Wheezy
  • Fedora / ArchLinux / Gentoo – další z mnoha populárních linuxových distribucí