Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Raspberry Pi, Orange Pi, Banana Pi: který jako HTPC?

24.6.2015, Jakub Doležal, článek
Je pro domácí multimediální centrum lepší Ostružina, Pomeranč nebo Banán? Rozhodne nejlepší výbava, velikost aktivní komunity, nebo kvalita softwaru? Porovnejme si originál versus jeho klony a stanovme jasného vítěze!

Raspberry Pi


Menší revoluci na poli mini počítačů způsobila v roce 2012 skupinka britských učitelů z Cambridge, kteří chtěli pro studenty cenově dostupný a zajímavý vývojářský hardware. Ještě v té době se totiž tradiční vývojářské sety pohybovaly v řádu několika tisíců korun.


První generace Raspberry Pi zaznamenala obrovský úspěch

Vznikl tak projekt Rasperry Pi a ve spolupráci se společností Broadcom došlo v úvodu roku 2012 k představení mini počítače, který obsahoval procesor, grafickou část, operační paměť, HDMI port či čtečku karet za pouhých 25 dolarů. Není tedy divu, že tato deska rozpoutala malou revoluci a dosud se prodalo více jak 5 milionů kusů, což poněkud zaskočilo jak analytiky, tak ostatní výrobce hardwaru.
 
 
 

Raspberry Pi 2


Od představení první generace utekly již více jak 3 roky a dnes tu máme další evoluční krok jménem Raspberry Pi 2. K oficiálnímu představení došlo v únoru letošního roku (2015) a tvůrci celkem výrazně vylepšili výkon, když využili 4jádra Cortex-A7 na frekvenci 900 MHz. Grafické jádro zůstává stejné (Broadcom VideoCore IV), avšak celkově se výrazně zlepšila svižnost systému i plynulost přehrávání videí s vyšším datovým tokem při rozlišení 1080p.


Raspberry Pi 2 přináší oproti první generaci výrazně vyšší výkon

Navíc přidejme Ethernet pro připojení na domácí síť, HDMI výstup pro napojení na domácí televizor a rázem zde máme adepta na cenově přívětivé multimediální centrum. Vždyť samotné Raspberry Pi 2 stojí jen 35 dolarů. Zásadnější nevýhodou tohoto modelu z hlediska hardwaru je absence SATA portu, ale ten neobsahuje většina desek s ARM čipsety. Buď lze využít čtečku karet, USB porty nebo data skladovat na lokálním serveru.

Raspberry Pi 2
Chipset
Broadcom BCM2836
CPU
4x Cortex-A7 (900 MHz)
GPU
VideoCore IV
RAM
1 GB
Paměť
ne
SATA
ne
Čtečka karet
ano (SD)
USB
2x USB 2.0
Ethernet
100 Mbps
Wi-Fi
ne
HDMI
ano (až 1080p)
HDMI-CEC
ano
IR port
ne
Napájení
MicroUSB
Spotřeba
4 W

Raspberry Pi 2 přináší dále zcela pasivní chlazení, miniaturní rozměry a spotřebu okolo 4 W, takže jej bez obav z nárůstu účtu za elektřinu můžete provozovat prakticky celý rok nonstop.


Na Raspberry Pi 2 lze již nyní testovat Windows 10 Core

Nicméně ten největší trumf drží Raspberry Pi 2 v otázce softwarové podpory. Uživatelé, kteří se počítají na miliony, totiž společně vytvořili bezpočet návodů a diskuzí, stejně tak se pravidelně vydávají aktualizace hned pro několik operačních systémů a již letos by na tuto mini desku měly dorazit i Windows 10, což by ještě před rokem či dvěma byla čirá utopie.

Přímo na oficiálních stránkách naleznete tyto systémy:
  • Noobs / Noobs Lite – jednoduchý průvodce, kterého nahrajete na paměťovou kartu a po jeho spuštění si z přehledného seznamu vyberete, který operační systém chcete na své Raspberry nainstalovat.
  • Raspbian – zřejmě nejpopulárnější operační systém pro „Malinu“ vychází z desktopového linuxové edice Debian
  • Ubuntu Mate / Ubuntu Core – pro uživatele PC je Ubuntu často bráno jako nejznámější zástupce linuxových distribucí a pro Raspberry máte k dispozici verzi s grafickým rozhraním (Mate) a verzi bez grafické nadstavby (Core)
  • Pidora – desktopová Fedora se netěší takové popularitě jako Ubuntu, ale i tak se jí dostalo vlastní verze pro Raspberry
  • Openelec / OSMC – pro naše čtenáře jsou zřejmě nejdůležitější poslední dva jmenované systémy, které se úzce specializují na oblast multimédií. Obrovská popularita Raspberry Pi 2 zaručuje pravidelnou aktualizaci a tím pádem poměrně snadné vytvoření HTPC