Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Příjem DVB-T na společnou televizní anténu

9.6.2010, Jiří Piškula, návod
V ohlasech na nedávno uvedený článek o anténách pro příjem DVB-T jsme zaznamenali dotazy na způsoby řešení příjmu v domech se společnými televizními anténami (STA). Dnes se tedy podíváme na tuto oblast a přiblížíme si podrobně základní alternativy řešení.

Časté nedostatky


U starších rozvodů působí často největší potíže nevhodné účastnické zásuvky (viz minulou kapitolu) a zastaralé koaxiální kabely, navíc mnohdy poškozené. Dnes běžně používané koaxiální kabely dosahují útlumu 18,8 dB na 100 m délky (při kmitočtu 860 MHz). Starý původní kabel (např. VFKV 630, 633) může mít útlum na stejném kmitočtu i několikatisícinásobně větší (35–100 dB).



Mnohdy jsou vadné i účastnické šňůry v bytech. Bývají přerušené nebo mají velký útlum (až 12 dB), případně špatně odolávají okolnímu rušení, díky nekvalitnímu stínění. U bytů ve velkých panelových domech jsou často velkým problémem neodborné zásahy uživatelů do rozvodu a nepřítomnost vlastníků v době rekonstrukce.

Přístup správců domů


Rekonstrukce společných televizních antén se často řeší až na poslední chvíli. Soukromí vlastníci nájemních domů obvykle odmítají investovat do původních společných antén s odvoláním na to, že televizní příjem je starostí nájemníka. V domech, kde se digitalizace STA neřeší, se uživatelé bytů snadno stávají potenciálními klienty kabelových nebo telekomunikačních společností, které nabízí alternativní možnosti příjmu. Náklady na rekonstrukci STA se dělí v poměru až 1:10 mezi úpravu hlavní stanice a výměnu domovního rozvodu (obnova rozvodů je nezbytná u domů postavených asi do roku 1980).

Jak postupovat před rekonstrukcí


Majitel bytu by měl oslovit několik odborných firem a požádat je o předložení nabídek provedení digitalizace STA v domě. Následně by mělo být v příslušném objektu provedeno šetření zaměřené na příjmové podmínky, typ zařízení hlavní stanice, stav původních antén a svodů, celkový počet bytů, počet vchodů, počet podlaží, počet bytů na podlaží, počet vchodů (domů), způsob propojení domů, typ účastnických zásuvek, stav domovního rozvodu a měření vloženého útlumu.

Následovat by mělo zpracování technického návrhu systému zahrnující výpočet signálové bilance, návrh změn v domovním rozvodu, soupis materiálu a technické výkresy. Na základě těchto podkladů je již možné nabídnout přesnou kalkulaci nákladů na rekonstrukci.


Příklad výpočtu signálové bilance

Shrnutí


Řešení příjmu pozemního digitálního vysílání v rozvodech se společnou anténou je možné provést několika způsoby. Jako nejperspektivnější se jeví varianta, kdy je v domě rozveden přímo digitální signál jednotlivých multiplexů v UHF pásmu. U starších STA si to vyžádá kompletní rekonstrukci domovních rozvodů i účastnických zásuvek a kabelů, což zvyšuje náklady zhruba o 1000 Kč na každý byt.

Tato varianta, kterou doporučuje i Technická pracovní skupina NKS, zachová divákům veškeré výhody digitálního příjmu, tj. kvalitní obraz i zvuk a všechny doplňkové služby (EPG, vícejazyčný zvukový doprovod, příp. prostorový zvuk, možnost příjmu vysílání ve vysokém rozlišení, DVB titulky, příjem digitálních rozhlasových stanic umístěných v multiplexech, apod.)

Pokud majitelé starších domů nechtějí investovat do kompletní rekonstrukce STA, je možné konvertovat digitální vysílání do VHF pásma, ve kterém mohou pracovat spolehlivě i starší rozvody. Toto řešení však uživatelům výrazně omezuje výběr set-top-boxů a televizorů pro příjem DVB-T. Část zařízení, která jsou na trhu, totiž vůbec neumí přijímat digitální vysílání konvertované na jiný než původní kmitočet (infomace o něm je přenášena přímo z vysílače) a jiné si neporadí s potřebnou šířkou pásma 8 MHz (norma D/K), neboť ve III. TV pásmu počítají pouze se 7MHz kanálem odpovídajícím normě B/G.



Nejméně vhodným řešením je převod digitálního vysílání na analogové. Za určitých okolností může být finančně nejméně náročným řešením i u starých STA, to však platí pouze do příjmu maximálně šesti televizních programů. Pro příjem úplného vysílání ze všech 3 multiplexů tato varianta již není výrazně levnější ve srovnání s konverzí digitálního vysílání do pásma VHF.

Výhodou je, že uživatelé nejsou nuceni pořizovat si digitální přijímače a mohou k příjmu nadále používat své analogové televizory. Ty však s koncem analogového vysílání v Evropě (konec roku 2012) zřejmě úplně zmizí z trhu a problematický může být rovněž jejich servis. Diváci navíc nemohou využívat dalších doplňkových služeb, které jsou dostupné pouze při plnohodnotném digitálním příjmu.



Častým důvodem zhoršeného nebo dokonce znemožněného příjmu DVB-T vysílání jsou nekvalitní účastnické zásuvky a kabely, případně neodborné zásahy jejich uživatelů. Staré koaxiální kabely v domovních rozvodech mohou mít v pásmu UHF mnohonásobně vyšší útlum (až 100 dB na 100 m délky) ve srovnání s dnes běžně používanými kabely.

Kvůli přechodu k digitálnímu příjmu v STA je vhodné kontaktovat současně několik odborných firem a nechat si vypracovat nabídky řešení pro daný dům, včetně cenové kalkulace. Konkrétní nabídce by měla předcházet důkladná analýza situace v domě z hlediska možností technického řešení příjmu. Určitě není vhodné posuzovat nabídky jen z hlediska ceny, ale právě také z hlediska perspektivnosti navrženého řešení do budoucna.


K tvorbě článku byly použity podklady Technické pracovní skupiny NKS (autoři: J. Skála, J. Tetour a J. Kramosil).