Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Nikola Tesla - muž, který změnil naše životy

8.12.2011, Maximilián Tydor, článek
Jméno TESLA není neznámé pro ty, kdo se narodili před rokem 1980–1990. Toto jméno nesly telefony, televizory, rádia, domácí hi-fi věže. Málokdo však ví, že patří „největšímu objeviteli 20. století“, jenž změnil životy nás všech. Doplněno o 2 nové kapitoly.

Působení v Evropě


Po ukončení svého studia nastoupil do práce v Budapešti, kde pracoval v telefonní ústředně. Při jedné procházce parkem se zahleděl na zapadající slunce a najednou si představil, že slunce je rotorem motoru a kolem něj čtyři magnetické póly (dva páry pólů – severní a južní), které se střídavě přepínaly. Zde, v Teslových čtyřiadvaceti letech, se zrodila reálná myšlenka vytvoření střídavého proudu.




Thomas Alva Edison se svou žárovkou.


Po tomto úspěchu byl zavolán do Německa a Francie, aby vylepšil stejnosměrné motory některých velikých společností. Snažil se investorům prezentovat i svůj střídavý systém, ale bezvýsledně. Po čtyřech letech neúspěšného hledání investora pro realizaci jeho návrhu střídavého motoru byl pevně rozhodnutý odjet do Ameriky za tehdy největším světovým inženýrem v oblasti elektrotechniky – Thomasem A. Edisonem.

Věřil totiž, že pro něj bude mít pochopení a zájem a podpoří ho ve vývoji. Říká se, že naděje umírá poslední. Tesla v Evropě neměl nic, jen tu poslední naději, ale netušil, že i ta ho za chvíli opustí.


Příchod do Ameriky


Po neúspěchu v Evropě odchází osmadvacetiletý Nikola Tesla do Ameriky, aby vyhledal Thomase A. Edisona a předložil mu svůj návrh střídavého proudu. Cestou do Ameriky se stane obětí zloděje a v New Yorku vystoupí se čtyřmi centy v kapse, nějakými výpočty, technickými náčrtky a doporučujícím listem od jednoho z Edisonových spolupracovníků ve Francii, kde Tesla pracoval. Ani přes tyto okolnosti a nezdary se mladý Nikola nevzdává a sleduje svůj cíl.

Konečně se mu podaří setkat se se svým vzorem a hrdinou, světoznámým Thomasem Edisonem, který mu ale toto nadšení neopětuje. Místo toho mu slíbí odměnu 50 000 USD, pokud se mu podaří zlepšit jeho stejnosměrné generátory, které využíval k osvětlení ulic v blízkém okolí.

Takto motivovaný Tesla se okamžitě pouští do práce. Pracuje přes 18 hodin denně, aby to zvládl co nejdřív. O několik měsíců později se Tesla přihlásil, že je hotov a chce těch slíbených 50 000 USD. Překvapený Edison mladého Teslu ovšem neodměnil. Pouze řekl: „Kdybys byl Američan, rozuměl bys americkému humoru“. Tento podraz znamená pro Teslu veliké zklamání. Jednak nedostal peníze za svou profesionální a odbornou práci, ale zklamal se i ve svém vzoru, v člověku, do kterého vkládal své poslední naděje. Jeho výpověď je okamžitá.

Teď je to jasné. S Edisonem žádná spolupráce nebude, Tesla se tedy musí živit sám. No jo, to se lehce řekne, ale…! Zdá se, že nikdo nemá zájem podpořit mladého přistěhovalce. Opravdu nikdo? Ne, přece se někdo našel. Byl to George Westinghouse. Úspěšný obchodník, kterého talent, schopnosti, pevné přesvědčení a vytrvalost Nikoly Tesly zaujali natolik, že se jej rozhodl podpořit. To ovšem znamenalo, že Edison měl nyní velice vážnou konkurenci, takže jestli nepředvede nějakou převratnou novinku, převálcují jeho stejnosměrné elektrárny Teslovy střídavé, a proto to v tomto okamžiku mezi nimi začíná „jiskřit“. Rozpoutala se totiž takzvaná „válka proudů“.


Válka proudů


Když Tesla připlul do Ameriky, měl Edison volné pole působnosti. Měl zatím jednu elektrárnu na ulici Pearl Street a od ní natažené spousty silných kabelů, většinou visících na sloupech nad ulicemi a křižujícími se na každém rohu. Bylo to ošklivé, nepřehledné a hlavně nebezpečné. I koně dostávaly rány přes podkovy a zvířata se občas plašila. Další nevýhodou stejnosměrného proudu je to, že mimo velmi silných kabelů se musí stavět i elektrárny relativně blízko sebe.



Díky Teslovi dnes běžně používáme střídavé elektromotory.


Teslův střídavý proud se dá přenášet snáze na větší vzdálenosti, protože se přes kabely nepřesouvají elektrony z jednoho konce na druhý, ale kmitají kolem svých rovnovážných poloh a přenášejí si navzájem pouze signál. Kabely tak byly víc jak 6x tenčí a elektrárny bylo možné stavět i mimo města a samozřejmě ve větších vzdálenostech od sebe. Zdálo se, že se pomalu začíná spravedlnost obracet na stranu Nikoly Tesly, když T. A. Edison tajně sehnal jeden použitý Teslův střídavý generátor a chtěl předvádět lidem, že střídavý proud je nebezpečný.

Dělal na ulicích různé demonstrace na zvířatech a na konec sestrojil elektrické křeslo, aby ukázal, že střídavý proud je schopný zabít i člověka. Vězně, kterého použil jako pokusného králíka, sice po několikahodinovém zkoušení zabil, avšak smrt byla prý horší a bolestnější, než kdyby jej oběsili.

Navzdory všem Edisonovým pokusům zastavit Teslu, se tento záměr nezdařil a Nikola Tesla byl vybrán, aby nasvítil náměstí města Chicago pro nadcházející slavnosti. Tohoto úkolu se zhostil docela rád a město krásně nasvítil. Uznejte sami!




Teslou nasvícené náměstí Chicaga.


Dne 1. května 1893 večer, kdy začínala slavnost, zmáčkl prezident Grover Cleveland tlačítko a rozsvítil tak 100 000 žárovek, které osvětlily celé náměstí a krásné neoklasicistní budovy kolem. Tohle byl úplně první slavnostní průvod, který osvětlovalo elektrické světlo. Pro tak krásné osvětlení umístil Tesla 12 generátorů střídavého proudu, každý měl výkon 1000 koňských sil. Každému, kdo na tomto průvodě byl, bylo hned jasné, že budoucnost je ve střídavém proudu.

A jen tak mimochodem, podívat se přijelo kolem 27 milionů lidí. Od tohoto okamžiku bylo víc jak 80 % objednaných a vyrobených strojů v Americe na střídavý proud. Tesla si tedy v Chicagu udělal moc dobrou reklamu, která smetla ze stolu všechny Edisonovy námitky a protiútoky.