Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Nejlevnější 4K TV na českém trhu?

24.4.2014, Jakub Doležal, článek
Doba vysokého rozlišení televizorů je definitivně mezi námi, a proto se dnes podíváme na současnou nabídku doma i v zahraničí a poradíme, kde sehnat 4K video. Jaká je současná nabídka výrobců a lze koupit 4K model pod 30 000 Kč?
Ačkoliv žijeme v silně globalizovaném světě, není nabídka produktů na českém či evropském trhu shodná se zbytkem světa. Na vině je mnoho faktorů včetně jazykové diverzity a také výrazně tvrdší podmínky pro získání certifikací. Často se tedy ty nejzajímavější modely prodávají mimo náš trh a nejinak je tomu v případě 4K televizí.


Lenovo S9 Terminator


Začít můžeme u giganta v oblasti počítačů, který však postupně expanduje do všech kategorií. Nově představilo Lenovo 50“ model s rozlišením 4K. To by samo o sobě tak zajímavé nebylo, a tak Číňané nabízí možnost koupit k televizoru ještě speciální modul, uvnitř kterého je schována výkonná NVIDIA Tegra K1.

Díky tomuto čipsetu a Androidu se z průměrné televize rázem stává multimediální centrum domácnosti a lze předpokládat, že i do budoucna bude výkonu dostatek. Ostatně v případě, že by Tegra K1 nestačila, bude Lenovo nabízet silnější variantu. Za takto vybavený televizor si výrobce řekne přibližně 19 000 Kč plus 3 200 Kč za modul s Tegrou.


Vizio P502ui-B1 (P-Series)


Ani tato společnost není na českém trhu známa, nicméně v zámoří se těší pověsti výrobce, který dokáže za rozumný obnos vyrobit velmi kvalitní výrobek. Na letošní výstavě CES (2014) vstoupilo Vizio do světa 4K rozlišení, když představilo svou řadu P-Series. V nabídce je několik modelů, my se však podíváme na ten nejmenší.


P-Series začíná na velikosti 50“ a kromě 4K dostal televizor i 64 aktivních LED zón pro lokální ztmavení či zesvětlení, podporu kino režimů 24 a 48 FPS a na své si přijdou i hráči her díky podpoře 120 FPS. Zajímavostí je i integrovaný Wi-Fi adaptér 802.11ac, takže rychlý přesun dat nebude problém. Stranou nezůstává podobně jako u Lenovo ani softwarová výbava s řadou aplikací. Za takto vybavenou televizi s výrobce řekne 1000 USD, tedy přibližně 20 000 Kč.


Polariod 50GSR9000


Kdysi velmi známý výrobce fotoaparátu to v této sféře prakticky zabalil a zkouší nové segmenty trhu. Překvapivě zvolil televizory a připravil svoji vizi 4K budoucnosti. Model s velikostí 50 palců byl již oficiálně představen a dle slov výrobce slibuje špičkový obraz, rychlou odezvu a věrné barevné podání.




Polaroid to zkouší u televizí. Uvidíme, jak se mu bude dařit.


První poznatky však hovoří o televizoru plném kompromisů a zejména podání barev není úplně ideální. Na druhou stranu si Polaroid za tento model účtuje pouze 1000 USD, což je v porovnání se zbytkem trhu velmi málo.


Je jich dost


Levných 4K televizorů je ve světě poměrně dost, k výčtu můžeme přidat ještě výrobce jako TCL či Seiko Digital. Je dobře, že tato technologie nabízí již nyní dostatečnou škálu modelů v různých cenových kategoriích. Samozřejmě nelze očekávat, že 4K televize za 20 000 Kč bude mít stejný obraz a výbavu jako model za 100 000 Kč. Na druhou stranu někdo přítomnost Wi-Fi či integrovaného operačního systému s prohlížečem nevyužije a lepších barev si možná ani nevšimne. Před koupí jako vždy navštivte nějaké elektro, případně přečtěte pár recenzí a diskuzí na internetu.




4K televizor lze koupit opravdu za malý obnos (zdroj: Amazon)


Kapitolou samotnou pro sebe je 4K obsah, pojďme se na něj podívat...