Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Jak vybavit starší notebook TV kartou? AVerTV Hybrid+FM Cardbus

9.11.2007, Radek Jahoda, recenze
I starší notebook můžeme přeměnit v přenosné multimediální centrum. Nepotřebujeme k tomu USB slot, ale stačí PCMCIA slot a karta AVerTV Hybrid+FM Cardbus, určená pro příjem jak starého analogového televizního vysílání, tak i digitálního DVB-T i FM rádia.
Možná si říkáte, že celá recenze vyznívá příliš optimisticky, ale tak to prostě je. Produkty od "Averu" patřily vždy k tomu lepšímu na trhu a i tato karta to potvrzuje, přestože lze od některých lidí slyšet opak. Dobrá je i podpora, což potvrzují mé počáteční problémy, které ale nebyly způsobené přímo kartou, ale spíše notebookem. U analogové televize byly problémy s přenosem dat po sběrnici, protože přes obraz se objevovaly neustále podélné čáry. Úplně stejné jako v dávných dobách na VIA chipsetech, které měly problém s realtime přenosem dat přes PCI sběrnici.



Nešlo zřejmě o ojedinělý problém, protože jsme do týdne dostali od výrobce program Latency Tool, který dokáže spolu s AVerTV 6.0 upravit parametry sběrnice tak, že vše fungovalo korektně. Nevím přesně, jak to funguje, protože samotné nastavení zřejmě dělá až AVerTV. Do registrů se přidá do konfigurace AVerTV položka Latency Tool nastavená na 1. Samotné číslo latence, které se tímto programem nastavuje, jsem ale nikde nenašel. Rovněž po odinstalování Latency Tool již zůstane vše jak má být. A dokonce nastavení jakékoli latence vyřešilo tento problém.

Asi jediná věc, co lze kartě vytknout (ale platí to v podstatě pro všechny TV karty), je horší citlivost na signál. Klasická televize je prostě stále o něco lepší, u digitální televize to problém nebude, horší je to u analogové, kde může být v obraze šum, přestože na klasické TV není. Dobrý signál je tedy stále podmínkou.

Sečteno a podtrženo: jde o výbornou kartu, kterou lze ke koupi doporučit. Jediná výhrada, která ale opět míří ke všem kartám do PCMCIA slotů, je to, že z notebooku vyčnívají. To brání tomu, aby byla karta zasunuta do slotu stále a nebylo nutné ji při přenosu notebooky vyndávat. V takovém případě je asi lepší volba některá "klíčenka" do USB slotu, které jsou menší a jdou snadno odebrat i za chodu počítače.


Hybridní příjem analog/digital
Chybí diakritika velkých písmen
FM přijímač
u teletextu
Externí video vstupy
Podivná diakritika u EPG
Propracovaný software
Ikona Odkaz na databázi
Orientační prodejní cena: 1750,- Kč včetně DPH


Za zapůjčení karty děkujeme firmě BGS LEVI Czech