Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Jak vybavit starší notebook TV kartou? AVerTV Hybrid+FM Cardbus

9.11.2007, Radek Jahoda, recenze
I starší notebook můžeme přeměnit v přenosné multimediální centrum. Nepotřebujeme k tomu USB slot, ale stačí PCMCIA slot a karta AVerTV Hybrid+FM Cardbus, určená pro příjem jak starého analogového televizního vysílání, tak i digitálního DVB-T i FM rádia.
Druhý program AVer MediaCenter má zcela jiné zaměření, jeho schopnosti jsou ale téměř identické. Jak již jeho název napovídá, má jít o konkurenci např. Windows Media Center. Ovládání je koncipováno tak, aby nemuselo být použito myši a klávesnice a stačil dálkový ovladač a zobrazení přes celou obrazovku. Ve skutečnosti je ale v nastavení lepší použití klávesnice a myši pro volbu adresáře k nahrávání a některých dalších nastavení. Jde to ale i pouze pomocí dálkového ovladače. Naopak lze program ovládat i v malém okně myší jako jakýkoli jiný program.

Vzhled programu vidíte na obrazovce. V základním režimu je v horní části lišta s velkými ikonami, které vybírají základní funkce - sledování TV, rádia, filmů, přehrávání hudby, prohlížení obrázků a nastavení. Pohybovat se mezi ikonami lze kolem dokola, při vybrání některé položky se její název spolu s velkým obrázkem zobrazí v hlavní prostřední části obrazovky.



V horní a spodní části obrazovky se při ovládání myší zobrazují dva panely, které se po několika vteřinách nečinnosti ztratí. Horní panel s názvem programu obsahuje tlačítko pro návrat na předchozí obrazovku v hierarchii ovládání, vpravo jsou pak klasická tlačítka pro minimalizaci, maximalizaci a zavření programu. Spodní panel s menšími tlačítky slouží pro ovládání přehrávání a nahrávání, ukládání snímků, změnu poměru stran obrazu (4:3, 16:9, automatické a výplň celé obrazovky), přepínání programů a ovládání hlasitosti.



Při prvním spuštění se objeví uprostřed plochy programu dotaz, zda chceme spustit průvodce instalací pro základní nastavení - vybrání zařízení a vyhledání programů.



Nastavení je dále rozděleno. Pod Obecné najdeme konfiguraci cesty pro ukládání resp. nahrávání videa a také možnost rozdělit soubor po určité velikosti. Omezit lze i maximální dobu nahrávky. Podobné nastavení je i pro snímky - je možné vybrat kromě adresáře i formát, k dispozici je nezvykle široké pole možností - BMP, TIF, JPG, GIF a PNG. Ukládat je možné i najednou více snímků po sobě v zadaném časovém intervalu. Program podporuje i použití více zařízení, z nichž jedno je primární a další lze zřejmě použít pro nahrávání na pozadí, což jsem nezkoušel. Dále zde také můžeme povolit hardwarovou akceleraci dekódování videa, uspávání počítače a způsob uspávání - pohotovostní režim, režim spánku nebo obyčejné vypnutí (označené zde jako opustit).



Pod TV a Rádio najdeme ladění stanic, pod TV je analogové i digitální a způsob ladění i dalších nastavení je shodný s AVerTV 6. A to včetně profilů nahrávání (AVI,MPEG, WMV, H.264).



V nastavení další dvě položky Video a Snímky jsou pro vybrání adresářů, kde se budou hledat soubory pro přehrávání.

Co říci dál? Téměř nic, jelikož jádro programu je zřejmě stejné jako u AVerTV 6, takže zvládá naprosto to samé a úplně stejně. Je to jak EPG u digitálního vysílání, tak i teletext, u kterého ale stejně tak chybí diakritika velkých písmen. Čeština v EPG i v celém programu je příkladná. Rovněž zvládá plánovač, který je řešen také stejně a využívá i malého programu v systray, který ho řídí i při vypnutí hlavního programu. Hlavní výhodou AVer MediaCenter je pohodlné ovládání všech funkcí pomocí dálkového ovladače, takže se notebook může na dovolené stát opravdovým multimediálním centrem se vším všudy. Vystačíte si tak s jedním relativně malým přístrojem na všechno.



Troufám si dokonce tvrdit, že uvedením MediaCentra se stává původní AVerTV minulostí a většina lidí bude používat právě MediaCenter. Jeho ovládání je totiž jednoduché jak dálkovým ovladačem, tak i myší a funguje skvěle i v malém okně.