Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Jak vybavit starší notebook TV kartou? AVerTV Hybrid+FM Cardbus

9.11.2007, Radek Jahoda, recenze
I starší notebook můžeme přeměnit v přenosné multimediální centrum. Nepotřebujeme k tomu USB slot, ale stačí PCMCIA slot a karta AVerTV Hybrid+FM Cardbus, určená pro příjem jak starého analogového televizního vysílání, tak i digitálního DVB-T i FM rádia.
Co se týče použitého software, tak popis je jako nošení dříví do lesa. Program AVerTV 6 zde byl již popsán několikrát, takže nebudeme vlastnosti rozebírat do detailů. Projděme si jen odlišnosti, týkající se přímo této karty. Pro bližší popis si nalistujte např. tuto recenzi karty AVerTV DVB-T 777. Je také nutné upozornit, že verze programu dodávaná na CD je starší než ta, co je ke stažení na internetu (momentálně 6.0.11). Ta přidává možnost nahrávat přímo ve formátu MPEG-4 AVC, ale kvůli hardwarovým nárokům jen v nízkém rozlišení, použitelném pro přenosné přehrávače (např iPod, což je v programu i přímo uvedeno). Na stránkách výrobce je ke stažení i druhý program, který je ale odlišný svým zaměřením a jmenuje se Aver MediaCenter. I na něj se podíváme, ale začneme nejprve starým známým AVerTV.

Instalace software a ovladačů je bezproblémová, po vložení CD se spustí úvodní stránka, ze které se dostaneme k instalátoru. U internetové verze pochopitelně není.



Ve Správci zařízení se karta přidá do standardní kolonky multimediálních zařízení a hlásí se jako typ E506.



V DirectShow se objeví jak klasický filtr pro zachytávání analogového videa, tak i digitální BDA. bez problémů je tedy možné použít i jiné programy.

Jak již bylo řečeno, software je stejný jako u jiných karet tohoto výrobce. Zvládá v pohodě češtinu, ale není problém použít i angličtinu nebo jiný jazyk. Podívejme se na nastavení programu, které se provádí po záložkách, jež vybíráme v pravé části okna. Jako první je nastavení ukládání snímků a adresář pro ukládání nahraného videa. Zde můžeme nastavit i rozdělení souborů podle velikosti a ukládání souborů z timeshiftu. Na třetí záložce můžeme povolit hardwarovou akceleraci přehrávání a povolit uspávání počítače při plánovači nahrávání a způsob uspání - hibernace nebo standby režim.

Nás bude hlavně zajímat nastavení příslušné této kartě. Na první záložce se dozvíme podporované vlastnosti karty - příjem analogové a digitální TV i FM rádia. Dále zde nastavíme tabulku kanálů a TV standard na externích vstupech.



Pod záložkou Analog TV můžeme naladit analogové stanice a také je třídit popřípadě přejmenovat. Ladit lze i podle frekvence a změnit parametry obrazu - jas, kontrast, barvy a ostrost.



Pod záložkou Record je nastavení formátů nahrávání. Přednastavené jsou nekomprimované AVI, MPEG-1 a WAV, přidat lze jakýkoliv kodek do AVI formátu nebo jakýkoli MPEG-1 nebo MPEG-2 formát.



Dobrý pro další úpravy je např. DV nebo MJPEG formát, které jsou standardně nainstalovány v systému pod DirectShow. Zvolit lze i komprimovaný zvukový formát WAV s libovolným kodekem.



Ladění digitální TV je podobné analogové, rovněž nastavení formátu nahrávání je podobné, lze nahrávat i přímo ve vysílaném formátu - tedy MPEG-2 nebo jen samotný zvuk.



A podobné je to i u rádia, pouze ve spodní části přibyl ještě posuvník pro ladění s ovládacími tlačítky a možností ukládat stanice.



Nahrávat je pak možné opět do WAV, WMA (Windows Media Audio) nebo AAC.



U WAV souborů je opět možné vybrat libovolný kodek nainstalovaný v systému.



Připomeňme si vzhled aplikace. Ta má dvě okna, z nichž jedno je s obrazem a základními ovládacími tlačítky pro změnu programů, hlasitosti a nahrávání. Druhé okno je ovládací panel, pravá část s tlačítky je "výsuvná" - po vysunutí se objeví numerická tlačítka pro volbu programů.



K vlastnostem programu patří již zmíněné nahrávání a také časový posun vysílání - timeshift. U analogové i digitální televize funguje teletext (ovšem velká písmena jsou bez diakritiky), u digitální pak i EPG (kde stále přetrvává problém s diakritikou, která se zobrazuje odděleně). Z něho lze přímo vkládat programy do plánovače. Nezvyklá je interpretace diakritiky - nepoužívají se klasická písmena, ale čárky a háčky jsou přidány zvlášť za předcházející písmeno. Plánovač je součástí malého prográmku QuickTV, který sedí v systémové liště a stará se i o obsluhu dálkového ovladače. Ještě zmiňme ukládání snímků. Uložený snímek se přidá do galerie, kde je lze prohlížet popřípadě mazat. Ta se objeví vždy po uložení snímku.