Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Jak si vybrat (správný) satelitní přijímač

12.9.2011, Jiří Piškula, návod
Satelitní vysílání už dávno není jen doménou zahraničních TV kanálů a jeho obliba roste i v ČR. Proto je náš trh zaplaven stovkami satelitních přijímačů rozmanitých značek od laciných „šuntů“ po špičkově vybavené modely. Jak vybrat ten správný?
V článku nebyly zdaleka popsány všechny možnosti a funkcionality dnešních satelitních přijímačů. Na základě vašich ohlasů se rádi budeme věnovat podrobněji některým konkrétním vlastnostem.

Například:
  • Podpora příjmu z motorizované antény nebo většího počtu LNB snímačů.
  • Citlivost tunerů a spolehlivost příjmu za horšího počasí (bouřka, silný déšť, apod.).
  • Výběr vhodného externího disku pro záznam vysílání.
  • Možnosti zpracování nahrávek na počítači.
  • Bonusové funkce (hry, formátování disků, měření rychlosti čtení/zápisu disků,…).

Chcete-li více proniknout do toho, jaké možnosti přístroje mají, přečtěte si některou z našich recenzí, kde krok za krokem rozebíráme ty nejdůležitější vlastnosti.





Závěrečné tipy pro výběr satelitního přijímače

Základní výběr přístrojů, bez ohledu na jejich účel a cenovou kategorii, proveďte podle:
  1. Možností příjmu kódovaných programů (čtečky přístupových karet, sloty pro externí dekodéry) s ohledem na zvoleného poskytovatele satelitních služeb.
  2. Konektorové výbavy, která musí být dostačující pro zamýšlené propojení s dalšími přístroji (televizor, domácí kino, zvuková aparatura, …).
  3. Bezchybného fungování češtiny (OSD menu, EPG, teletext, titulky u DVB vysílání, titulky u přehrávání multimédií).
  4. Dále se zajímejte zejména o dodatkové služby a způsob jejich implementace (EPG, teletext) snadnost obsluhy/nastavení a spolehlivost v tom, co od přijímače očekáváte – kvalitní obraz a zvuk, možnosti nahrávání, časový posun (TimeShift), nízká spotřeba apod.
  5. V případě, že bude přijímač určen technicky méně zdatným nebo starším lidem, dbejte především na jeho snadnou obsluhu a srozumitelnost (ergonomii).




Nové přijímače řady AB IP Box mají, podobně jako modely Dreambox, operační systém Enigma (recenze zde).


Nezřídka se stává, že po uvedení na trh velmi levných zařízení se slibnými parametry se na ně vrhne mnoho „naivních“ zákazníků, kteří pak litují svého ukvapeného rozhodnutí. Proto si vždy dobře rozmyslete, co od daného zařízení očekáváte, jaké nedostatky jste ochotni tolerovat. Je jasné, že každý nepotřebuje všechny funkce, podobně, jako je stále dost lidí, kteří mají mobilní telefon na volání a případné zasílání SMS, nic víc (nebo ani to ne).

Zvážit výhodnost koupě čehokoliv za nabízenou cenu bude nakonec na vás. Máte-li zkušeného a spolehlivého rádce – vaše výhoda. Snad k tomu přispěl i tento článek.

Další informace čerpejte z:
Testy a recenze satelitních přijímačů
Diskuzní fórum o satelitní technice a DVB-S/S2 příjmu