Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně   Fórum Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 16

Téma: Jak vrátit WD 80GB do výchozího stavu?

  1. #1
    Je tu občas Avatar uživatele wendy
    Registrace
    Nov 2004
    Příspěvků
    263  

    Výchozí Jak vrátit WD 80GB do výchozího stavu?

    Dostal jsem za "úkol" přidat do synova PC druhý disk a nainstalovat na něj OS WinXP, který by byl jen pro hraní a testování her.

    Zatím se mi to nepodařilo a standardní postup instalace končí při prvním restartu, který je instalačním průběhem vyžadován.
    Něco se stane s bootovací sekvencí a nevypíše se ani volba mezi instalovanými OS. Ještě že jsem si Ghost-em udělal zálohu původního OS a po vrácení "image" do svého oddílu je systém opět funkční.

    Zkoušel jsem OS nainstalovat do jiných oddílů (vytvořených utilitou Partition Magic , ale průběh instalace je naprosto stejný.

    Mám podezření na "něco" s HDD WD a chtěl bych tuto eventualitu vyloučit.
    Totiž: V grafickém náhledu na disk WD v PM8 mám úplně vlevo tenký šedý sloupeček "unalocated" o velikosti 0,5 MB. Ani když všechny oddíly smažu a začnu dělat nové znovu, tento kousek disku tam zůstává stále.
    Dělil jsem disk i pomocí DOS-ovské utility "fdisk", ale ať jsem nalezené oddíly smazal a pak disk dělil na primární nebo jen rozšířený oddíl s jednou nebo více logickými jednotkami, PM8 správně ukázal velikosti vytvořenách oddílů, ale ten nealokovaný kousek tam byl stále !!!
    Vyzkoušel jsem na HDD WD firemní utilitu DataLifeGuard Diagnostics, která proběhla i v "advanced mode" bez chyb. Další pokusy dopadly stejně. Strávil jsem nad touto záhadou mnoho hodin a nevím jak dál.

    Takže můj hlavní dotaz: Jak vrátit disk do "továrního" stavu, abych mohl diskový prostor začít dělit úplně od počátku jako po zakoupení nového disku ???

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele clee
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    6,734  

    Výchozí

    pqmagic je smejd, zkus acronis disk director



  3. #3
    Je tu pravidelně Avatar uživatele Trent
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    324  

    Výchozí

    tak neviem, partition magic pouzivam dlho rovnako bez problemov ako acronisa...

  4. #4
    Je tu pravidelně Avatar uživatele Whitejoker
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    640  

    Výchozí

    jestli máš v BIOSu low-level format HD, tím by to mohlo jít.
    nebo zkus od Seagate stáhnout utilitky DiscWizzard, DiskManager. Sice budou řvát, že jsou pro Seagate, ale dají se přemluvit i pro jiné disky.
    Dosový formátovací asi není schopen přistupovat na tu unalocated část - zřejmě to tam vytvořil WXP

    edit:
    ještě prý existuje utilita "zero format" přímo od WD

  5. #5
    Je tu pořád Avatar uživatele ODSakEda
    Registrace
    Aug 2004
    Příspěvků
    2,308  

    Výchozí

    wendy neděl HDD a neinstaluj více systémů na jediný fyzický HDD!
    Volbu systému - HDD ze ktereho chceš bootovat, pak při startu zvol klávesou Esc.

  6. #6

    leo leo je offline
    Je tu pravidelně Avatar uživatele leo
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    346  

    Výchozí

    Mně osobně Partition magic vždy řval něco o překřížených clusterech a tak používám Ranish partition manager. Slovy klasika: "Jak primitivní (ale jak účinné)."

  7. #7
    Je tu pravidelně Avatar uživatele Tean
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    423  

    Výchozí

    Ja som mal s Partition Magic problem pri spojeni dvoch logickych diskov.
    Doslo sice k uspesnemu spojeniu, ale na navovytvorenom disku mi vytvoril nezmazatelny adresar (ktory bol v predchadzajucom logickom disku).

    Wendy:
    Inak je ten disk novy? Raz som kupil HDD, ten mal po tyzdni vadne sektory, tak som ho vyreklamoval, oni mi ho vratili s takto oznacenou particiou, ktora sa nepouzivala (vadna cast sa proste stala nepristupna pre system vdaka vytvorenej particii, ktora samozrejme nebola formatovana).
    Partition Magic tuto particiu samozrejme videl, tiez islo o nejaky megabajtik.



  8. #8
    Je tu občas
    Registrace
    Feb 2005
    Příspěvků
    111  

    Výchozí Re: Jak vrátit WD 80GB do výchozího stavu?

    Citace Původně odesláno od wendy
    Takže můj hlavní dotaz: Jak vrátit disk do "továrního" stavu, abych mohl diskový prostor začít dělit úplně od počátku jako po zakoupení nového disku ???
    wendy
    Mam taktez WD 80GB.
    Tady si stahni bootovaci disketu, kterou jsem si kdysi sam vytvoril a pouzij prilozene nastroje podle napovedy. Kdyz mas HDD pripojeny jako primary master, tak 100% funguji.
    Postup:
    1. Projistotu si zazalohuj svuj MBR a Bootsektor.
    2. Na svuj disk obnov zalohu meho MBR a Bootsektoru.
    3. Spust Ranish a vymaz vsechny oddily a uloz.
    4. Krome toho, ze pokrocilymi nastroji bys data z disku jeste vytah, by tvuj HDD mel v tomto okamziku byt v
    "tovarnim stavu".

    Tady jsou zalohy z meho disku.

  9. #9
    Je tu občas Avatar uživatele wendy
    Registrace
    Nov 2004
    Příspěvků
    263  

    Výchozí

    rades: Po odkazech na adresu 62.209.209.92:8080/disketa.zip, resp. zalohy.zip) se mi vypíše "Stránku nelze zobrazit". Kde je problém ???

    Ještě se podívám k WD na utilitu low-level format, či jak ji někdo tady nazval jako zero-format.

    Z disku nic zachraňovat nemusím. Původně tam byl jeden aktivní oddíl, já pak také dělil disk na dvě až tři partišny, všechno se formátovalo a opět se oddíly mazaly, jen abych se zbavil toho nelokovaného kousku na začátku disku.
    Jemu dávám za vinu, že se mi nedaří do žádného oddílu nainstalovat WinXP. Instalátor si všechno "očuchá", nabídne mi, kam si mohu OS dát, případně přeformátovat, chvíli si data kamsi přetahuje a když upozorní na restart, tak už se neprobere a napíše z něco v tom smyslu, ze z hardware-ových příčin instalaci nelze dokončit.

    Instalací už jsem provedl mnoho, před Ghost-em až bolestně, ale tohle je první případ neposlušného disku. Přitom jako datové skladiště by mohl fungovat bezproblémově. Těch 0,5 MB by mi bylo ukradených.

    Jednu menší (10-20 GB) partišnu pro OS chci vždy mít samostatnou, abych mohl udělat image jen menšího oddílu a nemusel zálohovat všechny adresáře, co jich na velkoobjemovým disku bývá mraky. Důležitá data zálohuju jinde a jinak.

    Když s problémem uspěju, dám vědět.

  10. #10
    Je tu občas
    Registrace
    Feb 2005
    Příspěvků
    111  

    Výchozí

    wendy
    ono to funguje, akorat to jede z myho kompu a ja ted musim mooc odesilat - takze leda mi posli pm s mailem a ja ti to kdyztak poslu...

  11. #11
    Je tu občas Avatar uživatele wendy
    Registrace
    Nov 2004
    Příspěvků
    263  

    Výchozí

    Dostal jsem se o trošku dál, ale nééé moc.

    Na www.slunecnice.cz jsem si stáhl utilitu Low Level Format Tool schopnou na discích různých výrobců provést LL formátování.
    Udělala na disku WD 80GB co bylo žádáno (asi po 30-ti minutách) a nevydala žádné chybové hlášení.

    V diagramu PM8 byl podélný šedý pásek krásně celý neporušený, ale jakmile jsem zadal vytvoření oddílu o velikosti 15 GB, hned se úplně vlevo vedle náhledu budoucího uspořádání disku objevil tenký šedý proužek, o kterém tu již bylo psáno. Pomocí funkce "undo" jsem pak zkoušel dělat oddíly různých velikostí, i od "konce" disku , aktivní i logické, jenže nebylo to nic platné. Jakým mechanizmem tam ten 0,5 MB proužek vzniká a jak veliký problém by bylo jej odstranit, to teda nevím.
    Snad kdyby někdo uměl prvních 0.5 až 1 MB plochy disku prohlásit za vadné sektory a dál pak s diskem pracovat jako s novým.

    Pomyšlení, že na disk v současném stavu nedostanu žádný OS mne štve.
    Ani nevím, co bych měl při případné reklamaci uvádět jako závadu. Od testovacích diskových utilit jsem žádné chybové hlášení nedostal.

    Tak co, napadá někoho z čtenářů tohoto fóra další postup při identifikaci příčin popsaného problému. ???

  12. #12

    leo leo je offline
    Je tu pravidelně Avatar uživatele leo
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    346  

    Výchozí

    A ten malý oddíl ti ukazují i jiné programy (např. již zmíněný Ranish partition manager)? Pokud ne, tak se na to vykašli a ber to jako "rys" Partition magicu.

    Pomocí Ranish partition manageru změň mód bootovací oblasti na standard IPL. To by mělo pomoci, taky mi to dělal starý disk Seagate Baracuda.



  13. #13
    Je tu občas Avatar uživatele wendy
    Registrace
    Nov 2004
    Příspěvků
    263  

    Výchozí

    leo:
    Stáhl jsem si ze Slunečnice ten Ranish Partition Manager a udělal bootovací disketu. Po jeho spuštění jsem však brzo své "koukání" na změť čísel vzdal a odešel (zřejmě navždy) od takového nástroje nahlížení na disky. Jsem odkojený PM8 (kdysi jsem zkoušel i Acronis) a tak mi vyhovuje přehledná grafická podpora veškerého dění nad jednotlivými disky a jejich oddíly.
    Já nepotřebuju vědět, na kterém sektoru začíná a končí oddíl. Tyhle záležitosti nechť sledují specialisté a pro laiky (možná trochu poučené) jako jsem já, lépe vyhovují nástroje typu PM8.

  14. #14

    leo leo je offline
    Je tu pravidelně Avatar uživatele leo
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    346  

    Výchozí

    wendy:
    Pokud ti partition magic funguje, tak je to v pohodě a není co řešit. Ale přesto zkus MBR změnit. Nic tím nepokazíš.

    Spustíš již zmíněný Ranish partition manager, pomocí F5 vybereš správný disk, kurzorem najedeš na řádek Master Boot Record (jako je na obrázku), pak pomocí F4 vybereš změnu módu. ENTERem se ti označí vpravo dole řádek s nápisem MBR executable code. Na něm pomocí kurzorových šipek nastavíš mód na Standard IPL (nejspíše máš nyní Unknown IPL). Pak jen F2 save a escapem ven z programu. Restartovat a zkusit instalaci.

    http://kocour.wz.cz/part.gif

  15. #15
    Je tu občas Avatar uživatele wendy
    Registrace
    Nov 2004
    Příspěvků
    263  

    Výchozí

    Ten postup s Ranishem zítra vyzkouším, teď přidám poznámku ohledně mých pokusů s "Acronisem".

    Nainstaloval jsem Acronis Disk Director Suite ve verzi 9. Jeho grafické rozhraní je o něco propracovanější než u PM8, ale opět se můj problém s diskem WD nevysvětlil.

    Nealokovaná oblast byla cca 74,52 GB (totéž avizoval i PM8), při tvorbě logického oddílu o velikosti 14 GB v jednom ze svých políček naznačoval, že nealokovaná oblast před zamýšleným oddílem bude 7,8 MB a za ním 60,5 GB. Tak se taky stalo !!!

    Acronis na disku WD tedy také bezdůvodně vytvořil před prvním oddílem jakousi záhadnou nealokovanou oblast, tentokrát ve velikosti 7,8MB (PM8 jen 0,5MB). V zobrazení poskytnuté po spuštění PM8 byla ona oblast také indikovaná jako nealokovaných 7,8 MB.
    Trošku jiné chování Acronis oproti PM8 vykázal při odstranění toho prvního oddílu. V grafickém znázornění už nevznikla souvislá nealokovaná plocha, ale tři různě velké obdélníky (7,8MB, 14GB a 60,5GB). Tentýž proces u PM8 vedl k zobrazení jedné souvislé obdélníkové plochy s indikací nealokovaného prostoru 74,5GB.

    Ten "kousek" na začátku disku vzniká tedy nezávisle, ať se disk dělí jakýmkoli SW. Příčina bude v onom disku WD. Proč ale žádný problém nehlásí utilita pro low-level format ???
    Nebo jsou ještě náročnější testovací utility na fyzické úrovni disku ???
    Asi problém zůstane neobjasněn a zmíněný disk skončí v šuplíku jako off-line výměný disk pro archivaci dat.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Uživatelů prohlížejících téma: 1 (členů: 0, nepřihlášených: 1)

Podobná témata

  1. Dreambox 7000 , 80GB HDD
    Od Jaran.r v sekci Staré nabídky
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 19-02-2009, 07:45
  2. TechniSat DigiCorder S2 HDD 80GB
    Od alpo v sekci DVB-S
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 18-11-2007, 11:33
  3. LG 42PC1RR a výměna 80GB HDD za větší?
    Od Tejklator v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 10-07-2007, 13:36
  4. Sencor SDB-3001T 80GB
    Od bdaem v sekci DVB-T
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 02-02-2007, 07:40
  5. Proč má HDD 80Gb jen 75Gb ???
    Od Osvícený v sekci Problémy s PC (HW/SW)
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 07-11-2006, 10:22

Pravidla přispívání