Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně   Fórum Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: Vegas Pro 11 - klesající fps při (pouhém) přehrávání

1. Nahoru  #1
    Nováček
    Registrace
    Jun 2012

Výchozí Vegas Pro 11 - klesající fps při (pouhém) přehrávání

Dobrý den všem,
    prosím o Vaše názory, popř. rady řešící příčinu podivného chování "mých" Vegas Pro 11.
    Při "pouhém" přehrávání videa v timeline mi v Preview okně (nastaveno na kvalitu Preview-Auto) postupně klesá fps náhledu přehrávaného videa. Např z dvacetiminutového videa (formát m2t, MPEG-2 Transport Stream, 1920*1080, 50i,Upper field first, I-frames 1, B-frames 0, které jsem si ve Vegas připravil z "kamerového" AVCHD, nicméně podobné chování eviduji i např. při přehrávání ProRes QT mov nebo AVCHD souborů) zvládá přehrát plynule jen několik prvních minut, poté jakoby začíná "docházet dech" a fps náhledu se snižuje postupně až k méně než 1fps po 15ti minutách přehrávání. Během přehrávání lze pozorovat ve správci úloh snižování hodnoty volné paměti RAM, ale playback je zpomalen ještě dříve, než hodnota volné RAM dosáhne hodnoty např. 1GB.) Zvuk k videu jede nicméně bez trhání a výpadků, ale obraz je pro náhled a střih nepoužitelný. Vytížení procesoru (i5 / 2,6GHz) je stabilní, cca 33%, disková aktivita také není nijak závratná, z 8GB RAM je stále k dispozici alespoň několik stovek MB). Video je uloženo na externím disku připojeném přes eSATA, ale stejné chování je i při přehrávání z interního SATA disku.
    Toto chování je mi záhadou, protože v žádném sledovaném parametru ve Správci úloh nejde nic "nadoraz".
    Vím, že je můj problém možná elementárně jednoduchý, ale přesto, anebo právě proto doufám, že se najde někdo, kdo mě dokáže nasměrovat správným směrem.
    Děkuji všem, kteří budou mít pro mne nějaký nápad a samozřejmě se omlouvám, pokud jsem přehlédl, že se tu tento problém již řešil.

2. Nahoru  #2
    Moderátor
    Registrace
    Feb 2011

Výchozí Re: Vegas Pro 11 - klesající fps při (pouhém) přehrávání

Proč to z AVCHD (H.264) převádíš na MPEG-2? Jaká grafická karta? Jaký je průměrný datový tok z HDD? Opravdu OS neswapuje? Když se zpomalí, dáš stop a pak start, jede znovu rychle, nebo pomalu?
    Zkusil bych si pohrát s nastavením Ram Preview, počtem renderovacích vláken a GPU akcelerací.
    Naposledy upraveno uživatelem KamilZ: 28-06-2012 v 14:29

3. Nahoru  #3
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008

nastav v preferenciach DYNAMIC RAM na 0 a vsetko bude chodit ..

4. Nahoru  #4
    Nováček
    Registrace
    Jun 2012

Děkuji za reakci. Odpovídám na otázky takto:
    1.Převod z AVCHD do mpeg2 jsem udělal na základě několika doporučení, včetně toho z knihy Vegas Pro 11 Editing Workshop (dle informace, že AVCHD je náročný na CPU výkon při přehrávání, mpeg2 méně)
    2.Grafická karta Sapphire ATI Radeon HD4770 (ta tedy zřejmě playbacku moc nepomůže s GPU akcelerací)
    3.Datový tok z HDD, kde je uložen videosoubor kolem 4MB/s
    4.I během zpomaleného přehrávání byla stále volná RAM. Navíc, na disku, kde je video, jsem zakázal vytvoření stránkovacího souboru)
    Když už je video zpomalené, tak "natrvalo" (ne však na oněch nepoužitelných 1fps, ale třeba na 13fps). Po restartu Vegas zase vše nanovo. Start na 25fps a klesající fps)

Dynamic RAM Preview jsem už zmenšoval i zvětšoval, Renderovací vlákna měnil taky (ale to má vliv jen při renderování, ne?) a GPU akcelerovat nemůžu.
    Pořád si ale říkám, že přeci i bez GPU akcelerace bych takové problémy při pouhém přehrávání mít neměl.

Jinak bych se ještě zeptal - jaký by měl být ideálně vztah mezi disky, na kterých je
    a) stránkovací soubor systému
    b) videosoubory, se kterými pracuji
    c) instalace Vegas
    Ideálně vše na separátních discích?

A ještě - netuší někdo, proč při pouhém přehrávání ubývá volná RAM paměť?

Zase předem děkuji za jakýkoliv názor.

- - - - doplněno - - - -

Pytkin:
    Skutečně na nulu? Pravda, měl jsem tam původně třeba 2GB, ale i když jsem to zmenšil na 512MB, problém přetrvával...

5. Nahoru  #5
    Moderátor
    Registrace
    Feb 2011

Chybí Ti tam d) - dočasné (TEMP) soubory, projekt apod.

Obecně je ideální rozdělení takovéto:
    - instalace OS + SW, většinou na SSD
    - stránkovací soubor (ne na SSD)
    - TEMP + projekt (může být SSD)
    - videosoubory (klasický HDD, klidně pomalejší)

Protože ale většina nemá v PC 4 fyzické disky a dnes není problém dostatek RAM, tak se stránkovací soubor nastaví na minimum, nebo se úplně vypne (což se některým aplikacím nemusí líbit). Pak:
    - instalace OS + SW + stránkovací soubor
    - TEMP + projekt
    - videosoubory

Pokud máš disky jen dva, tak:
    - instalace OS + SW + TEMP + projekt + stránkovací soubor
    - videosoubory

Bavíme se o fyzických discích. Pokud myslíš jen logické disky, tak to je celkem jedno, protože pokud jsou na jednom fyzickém, tak se výkonu neušetří, akorát se o něco zmenší fragmentace.

6. Nahoru  #6
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008

boumis : ano daj tam nula .. a vsetko bude chodit .. a preco pri prehravani ubyva volna pamat >? no lebo mas nastvenu nejaky dynamic ram ,... a on jako ju pouziva , tak ubyva .. a ked ju naplni , tak zacne sekat .. NASTAV TO NA NULU .. a budes spokojny ..

7. Nahoru  #7
    Nováček
    Registrace
    Jun 2012

Díky všem za podněty, budu tedy experimentovat a dám vědět.
    Díky za Váš čas a rychlost, kterou jste reagovali.

8. Nahoru  #8
    Moderátor
    Registrace
    Feb 2011

Pytkin: Tohle bych chápal, kdyby tam měl nějaký vysoký limit, došla volná RAM a šlo se do SWAPu, což při hodnotě 512MB snad nehrozí. Nebo je nějaký bug ze Vegasu a limit se nebere v potaz?

9. Nahoru  #9
    Nováček
    Registrace
    Jun 2012

Ahoj všem.
    Jsem rád, že sem můžu napsat, že se Vám podařilo mě nasměrovat tak, že mám -zdá se- po problému. Vypnul jsem stránkování na všech jednotkách kromě C: a i tam jsem nastavil pevnou maximální velikost. A podle Pytkinovy rady jsem nastavil Dynamic RAM Preview na nulu. A ejhle - celá stopáž videa se přehrála korektně s 25fps a to i v případě multicamera editing za tří stop...
    S velkou omluvou musím přiznat zjištění, že jsem si problémy způsobil sám. Od té doby, co pracuji ve Vegas (ani se neptejte, jak dlouho...) jsem měl vždy nastavenu Dynamic RAM relativně vysoko. Byla dokonce i období, kdy jsem ji měl nastavenu na maximum možného, aby mi ten Shift+B pěkně fungoval... Netušil jsem, do jakých problémů mě to dostane a vůbec mi nedocházelo, že na těch pár vteřin náhledu stačí i tak vyhradit pouhých 100MB. Nějak jsem si říkal, ať je při Dynamic Preview kde brát a vůbec mi nedošlo, že je RAM vyhrazena skutečně natvrdo. A když už jsem jí někdy v rámci experimentování měnil, zřejmě jsem pak nedělal restart Vegas a tím pádem se změna neprojevila, nedokážu si jinak vysvětlit, že mi to nechodilo ani s hodnotami 512MB, když mám v PC 8GB RAM.
    Díky Vaší pomoci jsem schopen pracovat i na notebooku, už jsem měl strach, že budu muset pracovat s proxy soubory a až na rendering povolat plnohodnotná data.
    Měl bych dvě otázky, týkající se Vašich včerejších odpovědí.
    téma 1:
    Měl bych mít uložen soubor projektu .veg na jiném disku než všechna surová data projektu (video, audio, grafiky, fotky)? Je to skutečně důležité a z jakého důvodu, prosím? Pokud celý projekt přenáším na externím HDD, měl bych tedy vždy .veg soubor přesunout do PC, ve kterém zrovna pracuji a po skončení práce jej zase přesunout na externí HDD?
    téma2:
    Při současném, funkčním nastavení plynulého náhledu se každou cca půlminutu sníží fps náhledu na dejme tomu 19fps, ale v následujících dvou vteřinách se zase vrátí na 25fps, Současně s tím se ozývá zvuk cestujících hlaviček na externím disku, jakoby systém byl na dvě vteřiny zaneprázdněn a nutí disk číst/zapisovat i jiná data. Pro upřesnění dodávám, že se jedná o přehrávání m2t souboru a k němu separátního zvuku v nekomprimovaném wav. Ale toto už není taková komplikace s jakou jsem se potýkal ještě včera ráno...
    Díky moc za Vaši podporu, ze včerejšího stavu téměř čirého zoufalství jsem se rázem ocitl ve stavu, kdy můžu pracovat pohodlně i v terénu na notebooku.

10. Nahoru  #10
    Je tu pořád Avatar uživatele Saxel
    Registrace
    Jan 2005

Citace Původně odesláno od boumis Zobrazit příspěvek
    ...Měl bych mít uložen soubor projektu .veg na jiném disku než všechna surová data projektu (video, audio, grafiky, fotky)?
    Není pro to důvod. Soubor .veg je relativně malý, je načten do RAM a na disk se neukládá často (autosave, ruční save). Soubory .veg mám vždy uloženy společně s celým projektem v jednom adresáři.

Citace Původně odesláno od boumis Zobrazit příspěvek
    ... Při současném, funkčním nastavení plynulého náhledu se každou cca půlminutu sníží fps náhledu na dejme tomu 19fps, ale v následujících dvou vteřinách se zase vrátí na 25fps, Současně s tím se ozývá zvuk cestujících hlaviček na externím disku...
    Pravděpodobně nestíhá hardware notebooku - systém načítá data z externího disku a zároveň třeba zapisuje na interní disk a někde je úzké hrdlo. U náhledu videa to přeci není žádná tragedie.

11. Nahoru  #11
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008

kamil : preco to tak je , netusim .. proste toto vo vegase nefunguje uz dlho .. dosiel som na to vo verzii tusim 8 alebo 9 .. ked mi nechcelo hrat plynule preview , a to som strihal DV , cize 3MB/s co musi stihat kazdy disk .. a vzdy po urcitom case mi zacal sekat preview .. RAMKY 12GB .. pri otvoreni projektu vegas zoberie tak 2-3G .. dam play, a vegas hraje .. vyuzita pamat stuha z 2-3G az na 10, az sa zastavi a zacne trhat obraz (fps ide dole) .. pozrel som nastavenie dynamic ram = 8G .. dal som na nulu .. a preview ide plynule aj hodinu .. samozrejme neda sa robit RAM Preview .. ale kto to dnes potrebuje, pri dnesnych vykonoch CPU a GPU ..

12. Nahoru  #12
    Nováček
    Registrace
    Jun 2012

Pytkinův příspěvek Kamilovi mohu nyní jen potvrdit. Edituji nyní HD video ze tří kamer, vyrobil jsem si tedy ShiftGear-em od VASST proxy DV soubory. Při multicamera editingu jsem zkušebně nastavil Dynamic RAM na pouhých několik jednotek MB (RAM mám jinak celkem 8GB) a fps preview šlo dolů. Nastavení na nulu - fps se drží na 25fps. Zajímavé, ale skutečně to funguje.

13. Nahoru  #13
    Nováček
    Registrace
    Jun 2012

Děkuji všem za rady a názory.
    Vše už nyní funguje, jak má.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Uživatelů prohlížejících téma: 1 (členů: 0, nepřihlášených: 1)

Podobná témata

1. Sony Vegas Pro vs. VEGAS Movie Studio HD PLATINUM ?
    Od krucipisek v sekci Editace videa
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 09-10-2011, 13:37
  2. Prehravani .AVI
    Od Jampadampa21 v sekci DVB-S
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 09-11-2010, 17:28
  3. Přehrávání MPG
    Od nikos v sekci Multimediální centra, DVD, Blu-ray
    Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 06-02-2007, 15:46
  4. Vegas - plynula zmena rychlosti prehravani videa
    Od mtn23 v sekci Editace videa
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 17-10-2005, 15:32
  5. Vegas vegas, všude samej Vegas!!! Ale ta rychlost!
    Od pierrek v sekci Editace videa
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 10-10-2004, 19:28

Pravidla přispívání