Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně   Fórum Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 6 z 6

Téma: Vegas a 4K

1. Nahoru  #1
    Je tu občas
    Registrace
    Mar 2010

Výchozí Vegas a 4K

Jako vstup do Vegasu 10 chci použít nějaká svá videa AVC v rozlišení 4K (průměr bitrate asi 60 Mbit/s), která se po střihu budou renderovat do 1080p.

Střih uvedených klipů není problém, ale když spustím renderování, jakmile přijde řada na klip 4K, tak to chvilku renderuje a pak zařve, že má málo paměti.

To ale asi není zcela pravda, protože volné RAM je ještě asi 1GB. Je to ve win XP 32bit. Můj pocit je, že to nějak narazí na limit max. 2GB/proces, který je myslím ve Windows 32bit.

Máte s tím někdo zkušenost? Či dokonce radu, jak to obejít?

2. Nahoru  #2
    Moderátor
    Registrace
    Feb 2011

Výchozí Re: Vegas a 4K

Nepíšeš, kolik máš celkem RAM. Přesně poznat, kolik si alokuje není žádná sranda, je to komplikované se sdílenou pamětí apod. Na tohle je pro Windows asi nejlepší VMMap (přímý odkaz na EXE). Zkus ho stáhnout a podívat se. Pokud je to tím, tak si v c:\boot.ini nastav timeout třeba na 5 sec, udělej v sekci [operating systems] nový záznam (zkopíruj existující) a přidej do něj přepínač "/3G /PAE". Přepínač /3G způsobí přerozdělení paměti ze standardních 2GB+2GB (systém+aplikace) na 1GB+3GB (takže bude menší cache apod.). Přepínač /PAE zase upraví adresování na 36bit. Nic z toho nemusí zabrat, záleží i na Vegasu, jestli PAE podporuje. Dále to může způsobit celkové mírné zpomalení systému (menší cache, přepočet adres), nebo nemožnost nahrát některé ovladače. Když si uděláš kopii toho záznamu v boot.ini, tak to můžeš vyzkoušet bez nebezpečí (za předpokladu, že si boot.ini nějak jinak nerozdrbeš). Systémové řešení je 64bit OS a 64bit Vegas (za předpokladu, že nedostatek RAM je příčina problému).

Příklad boot.ini:
    Kód:
    [boot loader] 
    timeout=5 
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS 
    [operating systems] 
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional PAE" /noexecute=optin /fastdetect /PAE /3G
    Naposledy upraveno uživatelem KamilZ: 12-06-2012 v 18:38 Důvod: Doplněn příklad boot.ini

3. Nahoru  #3
    Je tu občas
    Registrace
    Mar 2010

Díky za info, kdysi jsem si s těmi přepínači taky hrál, i když z jiného důvodu.
    Trochu jsem si s tímm pohrál a zjistil jsem, že :
    1. Paměť to ve špičcce vezme jen asi 1GB, takže to tím limitem nebude.
    2. Volné fyzické RAM je taky dost - stránkování nepoužívám z důvodu větší rychlosti systému, vím přesně co dělám a dělám to tak na svých PC už tak 7 let
    3. Když s tím nedělám žádné kejkle a jen renderuji 4k->1080p, tak to proběhne. Pokud tam dám lehký panning ve zdrojovém clipu, proběhne to taky. Pokud je panning trochu agresivnější spojený se zoomem, zhučí to viz screenshot.

Ta hláška o nedostatku paměti bude asi jen zástupná, problém bude někde jinde. Ještě něco zkusím.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Schránka01.jpg 
Zobrazení: 29 
Velikost: 94.1 KB 
ID: 18263  

4. Nahoru  #4
    Je tu občas
    Registrace
    Mar 2010

Tak jsem na to možná přišel. Nebo alespoň snížil pravděpodobnost zhučení.

Můj předpoklad byl, že by mohl být nějaký problém se synchronizací renderovacích vláken u hodně náročných výpočtů nebo tak něco. Jde o rychlé timelapse video, a ve spojení s panem a zoomem tam snad žádný pixel nezůstává 2x za sebou na stejném místě.

Měl jsem v nastavení videa 2 vlákna, mám 2-jádrový procesor. Takhle mi určité video zhučelo vždy.
    Když jsem to změnil na 1 vlákno, tak to 1x zhučelo ale pak už 3x vyrenderovalo bez chyby.

Takže asi vyřešeno... každopádně díky za nakopnutí, i když to nakonec bylo jiným směrem. Alespoň jsem se na problém podíval jiným úhlem pohledu a výsledek se nakonec dostavil.

5. Nahoru  #5
    Moderátor
    Registrace
    Feb 2011

Dobře je, že Ti to jede. Ale nemyslím si, že by to bylo synchronizací. Protože jsi snížil počet renderovacích vláken, tak si zřejmě snížil i nároky na paměť. Jestli se Ti chce (jen pro zajímavost), tak sosni Process Explorer, vrať nastavení zpět, vyvolej tu chybu a dej sem výstup z View/System Information, záložka memory + potom najdi příslušný proces, na něm doubleclick a záložka Performace. Případně výstupy výše zmiňovaného VMMap a ještě RAMMap (obojí místo Process Exploreru, jsou detailnější).
    Naposledy upraveno uživatelem KamilZ: 12-06-2012 v 20:26

6. Nahoru  #6
    Je tu občas
    Registrace
    Mar 2010

Omlouvám se, že se ozývám až teď, ale měl jsem jiné starosti a teď jsem se k tomu vrátil.
    Použil jsem raději poslední verzi Sysinternals, no ale moc úspěšný jsem nebyl.

Rammap jede pouze od Vist výše. Já mám XP.
    VMMap když jsem dal refresh v okamžiku před nebo i po hlášené chybě, přestal odpovídat, začal cyklicky alokovat paměť až sám bez jakékoliv hlášky zhučel a zmizel Myslím, že to je zásadní informace, která říká, že něco není u Vegasu správně.

Takže zbývá jen klasický Process Explorer.
    Rovná část na začátku je už spuštěný Vegas s načteným mini projektem 4k/25p do 1080/25p, následné mírné zvýšení je spuštěno renderování, další 2 malé hrby přisuzuji té chybě ve Vegasu, následný prudký nárůst způsobil VMMap když jsem po výskytu chyby dal refresh.
    Zkoušel jsem ten refresh VMMap i na jiných procesech, tam proběhl bez problémů. Asi je ta alokace ve Vegasu nějaká divná a ani VMMap se v tom nevyzná a začne bloudit...

Zajímavé je, že jednou úplně poprvé renderování dnes prošlo i s 2 renderovacími vlákny, ale pak už nikdy. Po změně na 1 vlákno to opět prošlo i několikrát za sebou jak se Sony AVC, tak MainConcept AVC, ale po změně se musí restartovat Vegas, dát OK v Properties nestačí. Zdá se, že to jedno vlákno je celkem spolehlivý workaround.

Přikládám výpis VMMap ve fázi po ukončení renderování chybou (konec grafu). Nevím, jestli to k něčemu je, protože chytit ten správný okamžik je problém.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Schránka01.jpg 
Zobrazení: 13 
Velikost: 69.1 KB 
ID: 18321  
    Připojené soubory Připojené soubory

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Uživatelů prohlížejících téma: 1 (členů: 0, nepřihlášených: 1)

Podobná témata

1. Sony Vegas Pro vs. VEGAS Movie Studio HD PLATINUM ?
    Od krucipisek v sekci Editace videa
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 09-10-2011, 13:37
  2. VEGAS platinum nebo VEGAS pro?
    Od videomichalino v sekci Editace videa
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 05-05-2009, 11:12
  3. VEGAS->AfterEffects->VEGAS pre HDV
    Od faraon55 v sekci MPEG-1/2
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 09-01-2008, 12:04
  4. Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 12-10-2004, 15:59
  5. Vegas vegas, všude samej Vegas!!! Ale ta rychlost!
    Od pierrek v sekci Editace videa
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 10-10-2004, 19:28

Pravidla přispívání