Tohle bych rád kocipoval jako otevřený kontinuální vlákno o umění střihu. O střihový skladbě, kompozici, o teroii, prostě jak skládat ty jednotlivý kousky videa, filmu a materiálu k sobě aby to bylo zajímavý a hezký.
Pokud máte co k tomu dodat napište to sem. Není to o softwaru.
Člověk vyzkouší několik sotwarových střižen. Sám jsem jich vyzkoušel pět. Premieru, Vegas, Edius, Final Cut, Media Composer. Můj pocit je, že dobrej krátkometrážní film se dá postříhat v každý znich. Rozdíly tam jsou, ale minimální. Člověk si nějakou vybere co mu vyhovuje, naučí se s ní dělat a zjistí,.....
že nejtěžši na celé věci je jak to správně poskládat.
Můj první dotaz: Knihy a zdroje
Manuálů k počítačovým programům je hromady, ale k teorii a umění střihu jako šafránu.
Já bych si rád na to téma něco přečetl, nebo podíval na nějaké video. Už jsem párkrát zkoušel najít něco přes google v češtině, ale moc úspěšný jsem nebyl.
Ještě než se vrhnu na anglický stránky a knížky první dotaz na český zdroje zde.
Víte někdo o nějaký knížce, webový stránce, nebo instruktážním videu kde by se člověk něco dozvěděl o teorii technice a umění střihové skladby? Četli jste něco na to téma? Znáte nějaký knížky a co si o nich myslíte?
Jediný na co jsem narazil jsou nějaklý skripta Famu, který se nedají ani běžně koupit, jen snad půjčit v národní knihovně nebo tak něco. A myslím poměrně starý.
Jestli je tu někdo z Famu nebo z VŠMU, tak by mě zajímalo co se čte tam a doporučuje. Pokud znáte někdo nějaký knížky v angličtině sem s nima.
Zároveň sem můžete napsat, co si o tom sami myslíte, jak to řešíte vy, jestli to prostě jen zkoušíte, a učíte se za pochodu na každým dalším projektu, okukujete cizí filmy jak to dělaj, nebo by ste si taky rádi něco přečetli a diuskutovali o tom a podobně.

Odpovědět citací