Zobrazit plnou verzi : DVD 4:3 + 16:9
lukas123
15-09-2006, 10:43
Nazdárek,
potřebuju dostat svoji dovolenou na DVD. Bohužel prvních pár minut mám ve formátu 4:3. Zbytek pak už v 16:9. Zkoušel jsem to udělat v Ulead VideoStudio 9 tím způsobem, že jsem udělal dva projekty (každý v jiným formátu) a z těch jsem se snažil ve stejném programu vytvořit DVD. Jenže se mi to vše vyrendrovalo do DVD v 4:3 :-I . Nevíte jak na to ? Mám v plánu přejít na Ulead VideoStudio 10 a přemýšlím i o vyzkoušení Ulead MediaStudio 8. Třeba to tam půjde líp.
lukas123
15-09-2006, 14:30
Vegasu jsem se chtěl vyhnout. Nechci mít ve svým PC .NET framework.
No ty kokso, to je vazne. Inak da sa to obist, ale kedze neviem ani aky mas dovod, nemam dovod ti to prezradit.
lukas123
co blaznis? NET framework bude potrebovat postupne vetsina novych programu... :-?
lukas123
15-09-2006, 19:06
Nemám s ním moc dobrý zkušenosti. To je vše :-)- . Nebyl jsem spokojenej s tím kolik si potom windowse ukusovali z RAMky a následně jak tu paměť uvolňovali. Ale o to tu nejde. Mám důvěru v produkty Ulead a chtěl bych vědět jestli jde můj problém v nich vyřešit. V UVS 9 mám projekt v kterém mám několik hodin práce ve stříhání a upravování mojí dovolený. Pro upřesnění mám ty projekty dva. První je ve formátu 4:3 a ten druhý je v 16:9. Potřeboval bych z nich udělat jedno DVD, které bude mít menu v 4:3 a ten širokoúhlej filmeček v něm bude opravdu širokoúhlej. Po prvním pokusu se mi vše vyrendrovalo do 4:3.
lukas123
Tak teď sis rozzlobil jak StayMana, tak i Fantáska! :-D
lukas123
15-09-2006, 19:41
Nikoho jsem se dotknout nechtěl :-!!! . Prostě pracuju jako programátor ve firmě, která vyrábí počítače. Máme tu dva týmy programátorů. Jedni dělaj v .NETu a druhá skupina (do který spadám já) dělá převážně v C++. Naše programy běžej stabilně i na starších počítačích. Ty v .NETu se chovaj většinou nevyzpytatelně a jsou nepoužitelný na slabších počítačích, který se používají na výrobních linkách. Proto ta moje nechuť. A ani si nemyslím, že by v budoucnu vznikalo nějak moc komerčních produktů potřebujících framework. Kolik jich zatím vzniklo ? Znám jen ty od Sony.
lukas123
Udělej 2 videa - 4:3 a 16:9. Každej solidní authoringovej program by to měl zkousnout.
Nazdárek,
potřebuju dostat svoji dovolenou na DVD. Bohužel prvních pár minut mám ve formátu 4:3. Zbytek pak už v 16:9. Zkoušel jsem to udělat v Ulead VideoStudio 9 tím způsobem, že jsem udělal dva projekty (každý v jiným formátu) a z těch jsem se snažil ve stejném programu vytvořit DVD. Jenže se mi to vše vyrendrovalo do DVD v 4:3 :-I . Nevíte jak na to ? Mám v plánu přejít na Ulead VideoStudio 10 a přemýšlím i o vyzkoušení Ulead MediaStudio 8. Třeba to tam půjde líp.
dvdlabpro, 2xVTS, do jednoho 4:3, do druhyho 16:9, navigace pres VMG menu
Nemám s ním moc dobrý zkušenosti. To je vše :-)- . Nebyl jsem spokojenej s tím kolik si potom windowse ukusovali z RAMky a následně jak tu paměť uvolňovali. Ale o to tu nejde. Mám důvěru v produkty Ulead a chtěl bych vědět jestli jde můj problém v nich vyřešit. V UVS 9 mám projekt v kterém mám několik hodin práce ve stříhání a upravování mojí dovolený. Pro upřesnění mám ty projekty dva. První je ve formátu 4:3 a ten druhý je v 16:9. Potřeboval bych z nich udělat jedno DVD, které bude mít menu v 4:3 a ten širokoúhlej filmeček v něm bude opravdu širokoúhlej. Po prvním pokusu se mi vše vyrendrovalo do 4:3.
Toto by mala zvladnut vacsina DVDauthoringovych softov, teda ak to myslis tak ako pises, respektive este aj tak, ze tituly budu nezavisle v tych rozmeroch. Sony DVDArchitect urcite.
to potvrzuju ....DVDA to umí na 100%....to mám vyzkoušené
To lze udelat i v jednoduchem a levnem Ulead DVD WorkShop 2 :-D
clee, StayMan by €RikŁ€
Ty vo*e, my sme se všichní 3 shodli. To by se mělo zarámovat... :-E :-E :-E
clee, StayMan by €RikŁ€
Ty vo*e, my sme se všichní 3 shodli. To by se mělo zarámovat... :-E :-E :-E
este Ladinek :-D
lukas123
16-09-2006, 20:45
Díky moc chlapi :-!!!
Vyzkouším to.
ODSakEda
17-09-2006, 10:21
lukas123 Uvědomuješ si, že je rozdíl mezi 16:9 poměrem stran a 16:9 i rozlišením?! A Víš že DVDVideo nezná pojem 16:9 rozlišením, ale jen poměrem stran řízené volbou Aspect Ratio?! Jestli ano, bet to jako cvičení opakováním i pro jiné co tu jen čučí 8-)
I video 16:9 poměrem stran tedy bude u formátu(!) DVDvideo vždy v rozlišení 720x576, tedy 4:3! Tedy obecně vzato ti to udělal DVD authoringovej SW správně, do 4:3 rozlišením, pouze si ty nejspíš nezvolil u obrazu 16:9 správný údaj o AR!
rozlišení 720x576, tedy 4:3!
ale 720x576 neni 4:3 \/
ODSakEda
17-09-2006, 19:24
rozlišení 720x576, tedy 4:3!
ale 720x576 neni 4:3 \/
Jasně že né, je to jmenovité rozlišení také občas zvané "PAL" "rozlišení", kompromis + použité AR pro nedeformovaný obraz 4:3 při reprodukci, i když néni přesně 4:3 rozlišením... To je ale zase jiné téma a kapitola sama pro sebe...
- Nastupující (v kamerách již nastoupené!) HDV od SONY/Canon kamer taky néni 16:9 -rozlišením..., ale zase 4:3(!!!...) a navíc prokládaný i když HDV má být jen 16:9 poměrem stran a již né 4:3 poměrem stran(!!!) HD obrazovky (Plasma, LCD), ale i PC grafiky (a vše začíná být PC i když jen jednoúčelové-multimediální) jsou nativně 16:9 a progresívní systémem zobrazování!!!...
lukas123
18-09-2006, 13:02
lukas123 Uvědomuješ si, že je rozdíl mezi 16:9 poměrem stran a 16:9 i rozlišením?! A Víš že DVDVideo nezná pojem 16:9 rozlišením, ale jen poměrem stran řízené volbou Aspect Ratio?! Jestli ano, bet to jako cvičení opakováním i pro jiné co tu jen čučí 8-)
I video 16:9 poměrem stran tedy bude u formátu(!) DVDvideo vždy v rozlišení 720x576, tedy 4:3! Tedy obecně vzato ti to udělal DVD authoringovej SW správně, do 4:3 rozlišením, pouze si ty nejspíš nezvolil u obrazu 16:9 správný údaj o AR!
1. video mám nagrabovaný z kamery do MPEG2 (DVD) 720x576 4:3.
2. video mám nagrabovaný z kamery do MPEG2 (DVD) 720x576 16:9.
U vyrendrovanýho DVD jsem očekával, že u toho 2. videa budou horizontálně černý pruhy. Bohužel nebyly a video bylo protážený nahoru a dolů.
lukas123
Jak si to video dostal z kamery do MPEG-2?
Whitejoker
18-09-2006, 14:10
asi přes televizní nebo videoVIVO kartu nebo přes hardwarový enkodér
Foolproof
18-09-2006, 14:14
lukas123
Udělej 2 videa - 4:3 a 16:9. Každej solidní authoringovej program by to měl zkousnout.
Toto je ta správná rada, jestliže v tom Uleadu je nastavení výstupních parametrů 4:3, bude anamorfní zdroj 16:9 na výstupu zase takový.
2 projekty, 2 tittles a každý s jinými výstupními parametry a bude to hrát dobře, z časového hlediska zpracování je to jedno
lukas123
19-09-2006, 06:34
lukas123
Jak si to video dostal z kamery do MPEG-2?
V Ulead VideoStudio 9 jsem nastavil grabování přímo do MPEG2. Jsem doteď netušil, že to jde díky hardwerový podpoře. Ani nevím co má MPEG2 hardwerovou podporu. Jestli Leadtek TV 2000XP Expert nebo Leadtek nVidia GeForce FX 5700. Spíš to první.
ODSakEda
19-09-2006, 11:06
lukas123 myslím to první. Ale jen do MPEG-1,2. Neb do MPEG-2 mi zatíží P4 2.8GHz na necelých 30% a do MPEG-4 bez komprimace zvuku(!) na 90%.
lukas123
No vidíš, nakonec z Tebe ta zásadní chyba vypadla :-) Celou dobu to totiž vypadalo, že si měl jako zdroj DV kameru...
Jak si proboha myslíš, že ta ubohá karta má poznat, že jí krmíš anamorfickym 16:9 videem? Ta karta to neví a neví to ani UVS. Proto si myslí, že to video je 4:3.
Naštěstí je náprava velmi jednoduchá. Vezmeš to 16:9 video, demuxneš ho (třeba v DGMPGDec), potom video stream (.m2v) otevřeš v programu ReStream a nastavíš poměr stran na 16:9. Potom uděláš DVD v libovolnym authoringovym SW.
Na základě posledních několika dotazů a problémů s poměrem stran jsem o tom sepsal článek (http://jech.webz.cz/ar.php). Zatím to ještě není úplně finální verze, některé odkazy nefungují atd. Ale jako úvod to sand stačí....
vBulletin v4.1.12, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.