PDA

Zobrazit plnou verzi : úprava "kostičkovaného" záznamu

Stano_tvf
30-03-2006, 08:54
Pri zázname s digitálnym zoomom ( kamera) su jednotlivé obrázky samozrejme "kostičkované". Uložím si niektorý snímok ako napr. *.bmp a chcem ho vylepsit, vyhladiť hrany - "kostičky", príp.zaostriť.
Určite ste niečo podobné videli v nejakom americkom filme, nemeckom seriále o dialnicnej policii a pod.
Povodný obrázok ( napr. z bezpečnostnej kamery) je rozmazaný, štvorčekovaný. Vrazia to do PC, spustia nejaky SW a z obrázku sa stáva vcelku pekná fotka s detailami. Existuje taký SW, resp.HW alebo je to iba
filmárska nereálne ptákovina ?

TomV
30-03-2006, 09:18
alebo je to iba filmárska nereálne ptákovina ?

Ano, přesně tohle to je. Logicky, když ta informace v tom obrazu není, tak jí tam žádným softem nevykouzlíš, ani kdybyses na hlavu stavěl. :BB:

starej_vul
30-03-2006, 09:37
stano,
podlehl si nečekanému kouzlu. Ty filmy jsou udělány přesně obráceným postupem. Z kvalitního záznamu jsou udělány kostitčky.
A ještě něco. Na své kamerce digital-zoom nemám zapnutý. Pokud si to točíš z ruky, tak neudržíš ani ten 12x ZOOM skleněný. A pokud to máš na stativu ...

vlada
30-03-2006, 10:22
Stano
Samozřejmě to částečně možný je. Sledováním smínků po sobě jdoucích lze eliminovat šum a složitými interpolačními algoritmy lze zazůmovat ten obraz bez kostiček. Ale to, co vidíš často ve filmu, je nereálný.

TomV
30-03-2006, 10:28
Stano
Samozřejmě to částečně možný je. Sledováním smínků po sobě jdoucích lze eliminovat šum a složitými interpolačními algoritmy lze zazůmovat ten obraz bez kostiček.
Jo, kostičky se odstranit dají, ale výsledek bude sice bez kostiček, ale bude to hrozně rozmázlý a to už ničím zaostřit nejde. Pokud ten detail v tom snímku není, tak už ho tam nic nedostane. :-)

vlada
30-03-2006, 14:24
TomV
Ale dostane, to by si koukal, co se dá všechno dopočítat. Navíc může být v záznamu něco, co člověk nevidí, ale počítač to rozezná. Nepodceňuj takhle techniku \/

ViKinG
30-03-2006, 14:40
Stano: doufám žes neviděl "nepřítel státu" a podobně laděný dílka. Tam jsou kříženci špičkové vojenské technologie a filmařské fantazie.
vlada má částečně pravdu ale co není, prostě není a uvědomte si rozdíl v použitém HW a SW. V domácích podmínkách je blíže pravdě TomV.

mmmartin
30-03-2006, 15:27
TomV
Ale dostane, to by si koukal, co se dá všechno dopočítat. Navíc může být v záznamu něco, co člověk nevidí, ale počítač to rozezná. Nepodceňuj takhle techniku \/
Pravda pravdoucí. Má ale ta technika jednu drobnou vadu na kráse: není ke stažení, neexistuje k ní crack, plná verze stojí hříšnej peníz a ty nejlepší programy jsou blokovaný armádou a spol.

vlada
30-03-2006, 21:08
mmmartin
Já nikdy netvrdil opak :-)

Modena
30-03-2006, 21:23
Copak ten vlastní soft, ale hlavně to nedělají ve Widlích ! :-E

mmmartin
30-03-2006, 21:32
mmmartin
Já nikdy netvrdil opak :-)
Možná jsem to špatně zformuloval. Nebyla to polemika s tvým názorem, ba naopak. :-)

TomV
31-03-2006, 00:21
TomV
Já nepodceňuju techniku, spíš mám naopak často tendence jí přeceňovat. :-E Ale dokud to neuvidím na vlastní oči, tak tomu prostě neuvěřím. Jasně, že něco jde, o tom žádná. Ale nějak se mi nedaří si představit že když mám velkou zvětšeninu malýho človíčka, kde je z toho obrazu sotva poznat, že má ruce a nohy, tak že z toho nějakým sofistikovaným vojenským softwarem dopočítám človíčkovi xicht, pro nějž mám podklady tak na ploše 5 x 5 čtverců (uvažuju zvětšeninu bez bluru...ikdyž by to asi vyšlo nastejno). :-) Prostě v tomto případě obraz neobsahuje informaci o detailech obličeje a já nějak nechápu, jak by mu jí tam mohl nějaký software dát...

ai
31-03-2006, 05:31
Ale dostane, to by si koukal, co se dá všechno dopočítat. Navíc může být v záznamu něco, co člověk nevidí, ale počítač to rozezná.

to by me teda zajimalo, co rozezna, kdyz na to hledi lidske oko, obrazek je plne zoom in a nic nevidi ...

Tilk
31-03-2006, 06:36
Čo tak Photoshop? Možno nie, asi sa v ňom vyznáte lepšie, ja som sa v ňom začal učiť robiť pred týžďňom a stále ma neprestáva udivovať čo všetko ten program dokáže.

vlada
31-03-2006, 09:09
TomV, ai
Já netvrdím, že z jedoho pixelu vytvořím fotku do občanky. Ale například lidské oko rozezná pouze pár barev a odstínů. Pamatuju si, jak chodila emailem fotka nějaký krajiny a když si upravil jas a kontrast, tak z toho vylezla nahá ženská. Skrytej obraz se z toho vytáhnul zcela triviální úpravou.
Dobrej SW samozřejmě ještě bude pracovat se snímky jdoucími po sobě a z každýho jde ještě nějakej detail vytáhnout. Taky na zoomování jsou lepší algoritmy než Lanczos nebo Bicubic. Ale líbilo by se Vám resizovat každý filmový políčko minutu?

Netvrdím, že se dají dělat zázraky, ale na druhou stranu jsem přesvědčenej, že i ze zašuměnýho záběru bezpečnostní kamery lze vytáhnout použitelnej xicht.