PDA

Zobrazit plnou verzi : VHS NTSC - digitalzace

strelec
31-07-2004, 14:13
Ahoj vsichni,

Muj kamarad si privezl z Jizni Ameriky VHS kazetu s nejakymi mistnimi prirodnimi krasami. Bohuzel kazeta je ve formatu NTSC, Pri prehravani na beznem VHS prehravaci jsou na televizi rusive podelne pruhy, pritom nezalezi na tom jestli je v menu prehravace nastaven mod NTSC nebo PAL. Chtel bych tento zaznam prevest na system PAL. Predpokladam ,ze nahravku zdigitalizuji za pouziti digitalni kamery jako A/D prevodniku a pak uz by snad nemel byt problem prevodu na PAL. Ale mam problem s prevodem zaznamu z VHS prehravace do kamery. Pro prehravani normalni ryhlosti se na displeji kamery a tim ani v pocitaci neobjevi vubec nic. Pokud prehravani na VHS prehravaci zrychlim nebo zpomalim, obraz se objevi, pochopitelne patricne „zdeformovany“. Nastaveni modu NTSC a PAL v prehravaci i v kamere nema na vysledek zadny vliv
Nemate nekdo napad v cem je problem a jak jej odstranit?

Zdravim strelec

clee
31-07-2004, 14:42
no jiny video...

Krtek
01-08-2004, 22:05
Pokud chceš převést VHS NTSC do Palu, tak Ti kamera moc nepomůže, protože je taky v Palu. Proto ta deformace. Pal má úplně jinší snímkování a rozlyšení než NTSC. Nabízí se tedy 2 možnosti.
1. Kup si nový video. Většina videí už mají NTSC playback, to znamená, že Ti kazeta normálně pojede.
2. Obrať se na nějakou firmu, co má patřičné vybavení pro převod těchto formátů. Třeba na mě :-E

strelec
02-08-2004, 20:14
To krtek: diky za nabidku. Ale od Prahy je to Brna trochu z ruky a navic bych to chtel zkusit sam.
Jinak video prehravac mam asi rok stare JVC , myslim ze jedno z tech lepsich, vyhodil jsem za nej hrisne penize protoze jsem chtel s moznosti S-VHS.
Nastaveni modu NTSC tam v menu je, ale na prehravani to nema vliv.

zdarvim strelec

Krtek
02-08-2004, 21:44
To je nějaký divný. Znáš model? Já mám JVC HR-S 7700 a HR-S 9700, obojí S-VHS a NTSC přehraji v pohodě. Není to v menu. Mělo by si to nadetekovat samo.

Whitejoker
03-08-2004, 09:52
Ten problém by se mohl jmenovat tření:
některé pásky mají odpor proti převíjení v kazetě větší/menší než jiné.
Některé přehrávače to nepřekousnou.
Mě dělá to samé jedna stará AIWA - na některých páscích nevidím nic, když je pustím zrychleně nebo pozpátku, tak se deformovaný obraz objeví.
Řešením je jen zkusit jiný přehrávač.
Wj

Pitomec
03-08-2004, 10:39
To je nějaký divný. Znáš model? Já mám JVC HR-S 7700 a HR-S 9700, obojí S-VHS a NTSC přehraji v pohodě. Není to v menu. Mělo by si to nadetekovat samo.

Ty videa jsou u převodu z NTSC na dvě věci, protože z nich neleze plnohodnotnej signál, ale pouze upravenej zgarb - na NTSC je potřeba i skutečný NTSC video.

stayman
03-08-2004, 12:16
Tak ako vravi :-I , s tym dieru do sveta neurobis \/ Minimalne s takymto dacim:

http://www.pcstats.com/articleimages/samsungsv7000w_front.jpg

http://www.samsung.com/Products/VCR/WorldWideVCR/VCR_WorldWideVCR_SV_7000WXEAU.htm
http://www.samsung.com/Products/VCR/WorldWideVCR/VCR_WorldWideVCR_SV_5000WAFR.htm

Alebo si dat doniest NTSC :-D

vlada
03-08-2004, 18:03
Ideální by byl podle mě stav, kdy by video mělo výstup NTSC a televize si to už nějak přechroustá.
Co se týká převodu na PAL, je to dost problém.
1) digitalizace - PAL DV kamera to stoprocentně nezvládne. Musel by si použít NTSC kameru. Většina digitalizačnich karet do PC ale umí i NTSC, takhle by to šlo
2) převod - Změnit rozlišení z 640x480 na 768x576 neni problém, ale převedení 30 fps na 25 je problém značný. Zpomalit to nejde, to je o moc. Vypuštěni každýho pátýho snímku zase způsobí trhání.
3) nahrání zpátky na VHS - většina karet má dost nekvalitní TV-OUT, nezvládají prokládání atd.
Takže shrnutí - lze to i vlastníma silama, ale stojí to za tu námahu a čas? Navíc pochopitelně dostane na frak kvalita, pokud se dá u VHS o kvalitě mluvit. Neni opravdu lepší nechat si to přehrát u někoho, kdo má odpovídající přístroje (v ceně řádu desítek možná i stovek tisíc)?
Vláďa

strelec
03-08-2004, 21:58
Diky vsem za nazory, nejak si to preberu,
jinak pro upresneni - video prehravac je JVC HR-S7950, ale staricka AIWA se na televizi i na kamere projevuje uplne stejne.
Trochu mi vrta hlavou to ze pri zmene rychlosti prehravani se obraz na kamere objevi?
Obe videa shodne na televizi jakysi obraz vyloudi i pri normaĺni rychlosti, ale je to s podelnymi rusivimi pruhy.

strelec

jahe
09-09-2004, 01:20
To Vlada
Mám doma pár nahrávek, které jsem pořídil v USA kamerou s NTSC a přehrál do WHS taky NTSC. Na videu co mám nyní jsem to stáhnul do DV Panasonic GS 50. a normálně to jede. Nevidím žádný problém. Jen kvalita odpovídá tomu cca 14 let starému záznamu. Nyní to mám uloženo na DV pásce.
Zatím
jahe