PDA

Zobrazit plnou verzi : Náhrada stolního DVD rekordéru ?

Beetljuice
28-07-2004, 19:54
Čus všem grabovačum ....
Mám pár podivných dotazů :
1. Proč nikoho nenapadlo udělat z počítače+TV karty+DVD vypalovačky plnohodnotný DVD rekordér ?
2. To je takový rozdíl mezi stolním DVD rec. a vybaveným počítačem?
Jde mi o to,že když jsem vrazil cca 40.000,- Kč do plně vybaveného počítače, tak proč musím znovu utrácet cca 15.000,- za stolní DVD rekordér :((
Chápu že není problém vypálit zachycené tv programy na DVD (direct burn), ale myslím, že zde asi není stejná kompatibilita s DVD rekordéry,poněvadž zde nedochází k authoringu,ale pouze k zachycení do navoleného video souboru.Nebo se pletu?
Dík všem za odpověď ..... :-) :BB:

clee
28-07-2004, 20:56
jde o to ze signal prohnanej tv kartou neni srovnatelnej s hw dvd rekorderem zvlast kdyz zachytavas primo do mpeg2, kdyz si odmyslis kompresni fragmenty, tak z dvd budes mit zaznam shodnej se zdrojem (u TV karty nejen ze obraz bude horsi, ale taky rady vyhazujou snimky, desynchronizujou A/V, atd.) pokud chces z kompu udelat "plnohodnotnej" dvd rekorder sezen si hardwarovej mpeg2 enkoder (napr. MPEGPRO od canopusu), stejne te porad nemine authoring a paleni na DVD... s TV kartou na to zapomen, idealni je ovsem digitalizovat prevodnikem (ADVC taky od canopusu) a do MPEG2 enkdovat softwarove...

Anonymous
30-07-2004, 13:42
1. Proč nikoho nenapadlo udělat z počítače+TV karty+DVD vypalovačky plnohodnotný DVD rekordér ?

Protože neexistuje dobrá TV karta, jinak já PC mám jako nahrávač+přehrávač, ale ta TV karta ... :-(( , v každým případě kvalita je lepší než DVD recorder.

milh2
31-07-2004, 13:41
1. ...to bude tým, že ty nemáš zisky z obchodu s elektronikou. :-)
2. v uživatelskom komforte je rozdiel značný (asi ako medzi živou pisárkou a MS Office) :-D

Tomáš X.
02-08-2004, 09:31
Plnohodnotná náhrada DVD rekordéru udělat za pomoci PC víceméně lze, ale nikoliv s TV kartou, ale s kvalitním A/D převodníkem, jako je třeba ADVC 50. Samozřejmě ten A/D převodník nemá TV tuner, takže se použije TV tuner ve VHS videu nebo v TV, což skoro každý má. Nejlépe ovšem S-VHS video s S-video výstupem, pak je to absolutní špička, ale já neznám nikoho, kdo S-VHS video má. Nahrávání probíhá do DV kodeku, takže to chce disk tak 160 GB nebo větší. K tomu kvalitní MPEG-2 enkodér, třeba ProCoder nebo Mainconcept z Vegasu / DVD Architectu. No a pochopitelně DVD palírna. A máte vše po kupě k výrobě celkem kvalitních DVD. Má to několik nevýhod - není to zrovna ovládání na jedno tlačítko. Také se blbě programuje plán nahrávání, protože na videu musí být naprogramované přepnutí kanálu v době, kdy to potřebujete zachytávat a Capture program musíte mít také nashedulovaný. Ve Vegas Capture jsem zatím našel jen naprogramování toho, kdy to vypnout, externí ovládání opakovaného zapnout / vypnout zatím ne - musely by to být řádkové programy, aby se to nashedulovalo externě. I interně by to šlo udělat, kdyby bylo možné sehnat pana Mourka, co udělal WinDV a na Webu nabízí i zdrojáky, ale neodpovídá na mail. Převod DV -> MPEG-2 lze zautomatizovat, ale má to smysl jen tehdy, okud předtím nechcete přesně střihnout začátek a konec a vystřihat reklamy, takže ta automatika spíš nemá smysl. Pak autorizovat a vypálit. Tahle varianta je oproti DVD rekordéru, který nahrává jen na placky a nikoliv na HDD, spíše lepší, jelikož na takový DVD rekordér stejně nemá smysl naprogramovat 4 filmy dopředu, jelikož na 1 médium se vejde jen hodina v maximální kvalitě a hodina a půl ve slušné kvalitě. Pokud chcete nahrát film, musíte nastavit kvalitu 1 médium / 2 hodiny, protože se musí nahrát i reklamy a už to máte v MPEG-2 a i po odstřihnutí reklam už máte kvalitu horší. Já to mám v maximálně kvalitním DV a o kvalitě rozhodnu až PAK, kdežto u DVD rekordéru to musíte rozhodnout DOPŘEDU i s reklamami. Samozřejmě DVD rekordér s HDD tenhle problém nemá a PC za něj NENÍ plnohodnotná náhrada - tedy z hlediska kvality ano, ale z hlediska komfortu, rychlosti práce a připravenosti bohužel ano. Přece jen s PC jsou vždy i jen potencionálně větší problémy, potřebujete rychle něco nahrát a PC Vám bootuje, ....

RadoHotovy
05-09-2004, 08:18
Myslím si, že když se s dobrou kartou grabuje do plného PALu v MJPEGu a pak dvoupásmově převádí do DIVXu, dá se dosáhnout kvality okem na TV obrazovce téměř nerozeznatelné od přímého TV vysílání..... Rozdíl bych viděl hlavně v komfortu obsluhy....

mirekv
05-09-2004, 08:45
Plnohodnotná náhrada DVD rekordéru udělat za pomoci PC víceméně lze, ale nikoliv s TV kartou, ale s kvalitním A/D převodníkem, jako je třeba ADVC 50. Samozřejmě ten A/D převodník nemá TV tuner, takže se použije TV tuner ve VHS videu nebo v TV, což skoro každý má. Nejlépe ovšem S-VHS video s S-video výstupem, pak je to absolutní špička, ale já neznám nikoho, kdo S-VHS video má.
Takové video nikdo nemá, už jsme to tu probírali. Může mít pochopilně s-video výstup z nahrávky na pásce, nikoli však z TV tuneru. Z tuneru leze jedině kompozit.

StD
05-09-2004, 11:43
Mirekv: Tedy nevím, ale můj obstarožní Grundig VS680VPT Professional Line S-VHS videorekorder disponuje mimo 2x SCART jak In tak Out S-Video (vpředu i vzadu) plus HiFi-Audio Out přes Cinche nebo stereo-jacky (ty tlusté...). Navíc má taktéž kompozit In/Out. Vše s patřičnou možností regulace.
TV-signál (ať už SAT nebo terestriál) vedu z něho do PC S-Video kabelem, zvuk rovnou do zvukovky. Výhodu to má tu, že se nemusím trápit s dalším dálkovým ovládáním, vystačím si s jedním a v PC už nic nemusím "ladit". Servus!

mirekv
05-09-2004, 12:36
Mirekv: Tedy nevím, ale můj obstarožní Grundig VS680VPT Professional Line S-VHS videorekorder disponuje mimo 2x SCART jak In tak Out S-Video (vpředu i vzadu) plus HiFi-Audio Out přes Cinche nebo stereo-jacky (ty tlusté...). Navíc má taktéž kompozit In/Out. Vše s patřičnou možností regulace.
TV-signál (ať už SAT nebo terestriál) vedu z něho do PC S-Video kabelem, zvuk rovnou do zvukovky. Výhodu to má tu, že se nemusím trápit s dalším dálkovým ovládáním, vystačím si s jedním a v PC už nic nemusím "ladit". Servus!
Samozřejmě, pokud je video S-VHS, tak má taky s-video výstup, ovšem v případě použítí TV tuneru na videu je nesmysl rozdělovat signál z tuneru na Y a C, když přímo z tuneru jde composit (principiálně to ani jinak nejde, je to detekovaná vf složka - bavíme se samozřejmě o analogu :-) ).

StD
05-09-2004, 16:45
No a co chcete řešit jiného? :-?

Anonymous
05-09-2004, 18:17
Řešení joko mít tuner někde v TV či ve videu je naprd protože nejde uskutečnit automatizování, např. nahrávky o PC v plánovaný čas.

A na co jinýho je pak celý komplex s PC ??? Nějak to nechápu ... 9-)
Stačilo by aby karta AD byla na jednom s tunerem a digitalizace by šla podle snímků a né podle času, různé Matrošky jsou jen na to aby vznikaly další příspěvky typu když to rozstříhám tak se mě rozejde zvuk ...

clee
05-09-2004, 18:21
presne, externi tuner kombinovanej s A/D prevodnikem

CANOPUS: mate job :-)

LPK
21-09-2004, 12:36
Takže, v první řadě při grabování z TV karty záleží na signálu. Pokud je dobrej signál tak je i výsledek srovnatelnej s nahrávkou ze stolního DVDR. Pokud však signál kterej jde do PC stojí za prd a navíc to někdo grabuje přímo s deinterlací a nedej bože do DivX tak z toho nemůže vzniknout nic jinýho než prasečina. Z vlastní zkušenosti můžu doporučit MJEPEG samozřejmě prokládaně následně úprava ve Vegasu (+filtry na obraz), enkódink do MPEG2 a potom přehnat přez DVDarchytekt a vypálit na DVD. Toto je podle mě ta nejlepší cesta jak nahrát něco z TVkarty a pouštět si to přez stolní přehrávač. Samozřejmě toto nelze aplikovat pro lidi kteří na filmy nahrané z TV koukají přez monitor, ti se potom musí modlit aby nahrávanej film byl v progresivu a pak maj taky po problému. Ale otázka zněl zda lze z PC vytvořit plnohodnotnou náhradu DVDR a to tedy LZE ikdyž s uplně nesrovnatelnou časovou náročností.
LPK

kopyto
23-09-2004, 12:43
Za cca 4000,- s DPH je na trhu TV karta Hauppage WinTV PVR 250, která v podstatě supluje stolní DVD recorder velmi dobře. Po odstranění drobného problému v preview módu (patřičnými změnami nastavení v registrech) se mohu s velmi klidným svědomím (po předchozích zkušenostech s různými TV kartami a hlavně následným zdlouhavým zpracováním nahrávek - avi->DivX, avi->mpeg2->DVD atd...) přidat k recezi MIKA, že je to za velmi přijatelné peníze velmi kvalitní sledování TV (min srovnatelná ne-li lepší než klasická TV) s možností nahrávání videa (HW převodník je na TV kartě) přímo do mpeg2, v kvalitě video nahrávek lepší než VHS a téměř dosahující DVD - samozřejmě podle kvality TV signálu ( na něm je ostatně stejně závislý DVD recorder nebo Video recorder (t.j. capturing: tv tuner VCR + převodník) a podle natavení dat. toku videonahrávky mpeg2. Navíc lze z takto pořízené vidonahrávky velmi dobře (a hlavně rychle) vysříhat reklamy či jiný balast a potom pokračovat dle potřeby (např. uložit na HD či vypálit). Velmi jednoduché ovládání celé TV aplikace, stabilní HW vč. ovladačů, minimální zátěž PC (cca 15-30%) při nahrávání, jednoduchý a přitom komfortní scheduler, žádné problémy s desinchronizací A/V a hlavně žádný zdlouhavý authoring (řeč je o tom, že výstupní video je pouze sestříhaný např. film tj. žádné efekty, filtry atd).
Nechci se zde zbytečně přít se zastánci převodníků - řeč je o PC + v něm příslušný HW +SW - to celé jako náhrada DVD recorderu, který též není profi zařízení s aspirací na profi kvalitou výstupní nahrávky, toto je pouze reakce na příspěvek, bez zbytečné glorifikace oné TV karty - ona prostě tak dobře a jednoduše funguje.

Anonymous
23-09-2004, 12:53
A když k ty ceně 4000.- připočteš 5000 tak máš stolní DVD recorder, takže 5000 Ti zbejvá na PC .... :-((

kopyto
23-09-2004, 14:07
Pro: Bullback:
mohl by ses trochu chytit za nos - viz Tvůj příspěvek o něco výše:

"Protože neexistuje dobrá TV karta, jinak já PC mám jako nahrávač+přehrávač, ale ta TV karta ... , v každým případě kvalita je lepší než DVD recorder."

=> že pro pořízení videonahrávky potřebuješ PC + tv tuner (v Tvém případě stolní VCR) + převodník

- takže jinými slovy pro to, abys pořídil videonahrávku v kvalitě o které je řeč (= pokud se nepletu analog. či digitál. vysílaný TV pořad jako "zdroj" a DVD cca 2 hod/1 DVD"placka" jako "výstup" v podstatě to co dokáže DVD recorder) potřebuješ

-o jedno zařízení více,
-sesynchronizovat okamžik zapnutí a vypnutí nahrávání VCR a PC = 2x nastavit scheduler,
-athoring pořízené nahrávky avi (DV kodek) -> mpeg2 (editaci nepočítám protože tu potřebuji i já) tj. o jednu a dodejme, že časově náročnou operaci navíc (o nutnosti vlastnit i odpovídající HW a hlavně SW ani nemluvě).

Takže, z hlediska ceny si můžeš připočíst vyšší cenu převodníku a cenu VCR, o lepším komfortu a rychlosti obsluhy při pořízení a zpracování nahrávky může být řeč jen stěží. Může Tě alespoň těšit, že o kvalitě avi (DV kodek) se s Tebou nikdo přít nebude, ale po následném převodu do mpeg2 ji stejně musíš dost podstatně oželet. Otázkou zůstává zda vůbec a o kolik je Tvůj SW encodér lepší než ten HW od Hauppauge (ovladače od Intervidea) a zda případný rozdíl - a to je to nejdůležitější - na výsledném DVD (tj. zpracované a archivované TV vysílání) vůbec objektivně poznáš - dost o tom pochybuji zejména při přehrávání takového DVD v klasické TV.

Tak nevím co jsi mě (či nám -jsme tu na veřejném fóru) chtěl Tvým posledním příspěvkem naznačit. Levnější a komfortnější řešení nenabízíš, kvalitnější výstup DVD placky bys musel něčím podložit, a o jednoduchosti si můžeš nechat jenom zdát.

Zajímalo by mě, když tak zasvěceně soudíš jiný HW, zda jsi vůbec viděl nějaké DVD video pořízené mnou zmiňovanou TV kartou (případně jinou s HW ecodérem - není jich moc a ty cenově dostupné jsou na trhu relativně krátkou dobu). Já alespoň můžu říct, protože jsem několik nahrávek pořízených pomocí převodníku a následném SW authoringu do mpeg2 viděl (mám kamaráda v kabelové TV a zpracováním nahrávek pořízených z různých zdrojů s přímo živí), že já, jako normální smrtelník na klasické TV rozdíl nepozná a na monitoru pouze fachman z oboru, když ví na co se při porovnání zaměřit.

No potom ale raději pozorněji čti a přispívej do fór, která se zabývají tou Tvou profi kvalitou získanou jen a pouze převodníky, a nepleť hlavu ostatním, když si dovoluješ soudit něco co neznáš a tudíž nevíš o čem ten druhý píše. Tím ovšem netvrdím, že problematice nerozumíš - jistě máš co říci, nebo radíš v jiných fórech, ale mám zde pocit, že zde jsi šlápnul vedle.

Anonymous
24-09-2004, 11:59
Tak nevím co jsi mě (či nám -jsme tu na veřejném fóru) chtěl Tvým posledním příspěvkem naznačit.
Že v současné době se nevyplatí patlat se z nějakou analogovou TV kartou za 4000,-Kč s nuceným HW encoderem a přitroublým neodpojitelným filtrem který vypadá ještě hůře než vysílání TV PRIMA.
Když něco uděláš do MPEG-2 na 10 000kbps tak poznáš zhoršení kvality od originálu ať je to HW encoder za milion nebo TMPEGnc.
Já mám TV kartu kvůli kvalitě, nahrávám si MJPEGu a z analogu na 25 000 není kromě plochosti poznat rozdíl. Jesli někdo nahuláká na DVD 2 hodiny záznamu tak mu kvalita visí u prd*le a je fuk jestli má kartu do PC za 300,- či stolní DVDrecorder a nebo pižmoně v akváriu ...

StD
29-09-2004, 17:48
TNT: Nevypadla ti tam 0 u toho bitrate=900? :-E

mirekv
29-09-2004, 18:02
TNT: Nevypadla ti tam 0 u toho bitrate=900? :-E
No obávám se, že asi ne! :OO

Anonymous
30-09-2004, 10:47
TNT: K tomu toku zvuku na 80 a obrazu na 900 je ale nutný mít pořádně odhlučněnou místnost a těžký závěsy u oken aby si někomu náhodou nezpůsobil těžkou ujmu na zdraví při cestě kolem :-E :-E :-E

mirekv
30-09-2004, 14:13
TNT: no tys to vzal vědecky! S těma nízkýma tokama s tebou moc nesouhlasím, protože ti to začne "mapovatět" jak hrom.

Anonymous
01-10-2004, 10:44
V rozlišení 544 x 400 je to na PC naprosto perfektní, přes uvedenej stolní DVD přehrávač na 82 cm televizi velice dobrý. Pokud o tom má někdo pochybnosti, doporučuju si vyrobit CD s filmem komprimovaným výše uvedeným způsobem

Hlavně to proboha nikdo takhle nedělejte !!! 400 řádek může volit jen totální lama protože neví že máli to za něco stát jsou tu hodnoty prakticky dvě a to 576 a 288. 544 - to není hodnota dělitelná kterou by snesla i ta nejlepší grafická karta, kolem je 576 či 512 ...
Tok dat
A podvod DivX či nesmysl Xvid může volit z TV jen někdo kdo ví že to hned hodí do koše poté co si vynutí v rodině u TV místo :-E :-E :-E
Syrový zvuk 80 kbps může nahradit zvuk struhadla nebo mlejnku na tvrdej chleba. :-E :-E :-E , minimum cca 112 ale to už hmmm, nic moc ..., pro mluvený slovo ...
Ponurý scény :-E :-E :-E a 2hod na CD svědčí a absolutní neznalosti VBR, spíše půjde o tmavý koskatící oslintanec který nemá obdobu videa :((

Zkus si s těmahle blábolama zajít na lopuch nebo na codecpac, předpokládám že tam budeš zářit chytrostí a hlavně se tam budeš cítit jako king :-E :-E :-E

ViKinG
01-10-2004, 14:55
TNT: překvapení bude pro tebe až zjistíš, že se nedá porovnávat analog a digital protože u každýho znamená pojem "řádka" něco jinýho. V analogu prostě žádnej xxx na yyy rozměr nemáš. Bitrate 900 kbps a rozlišení 544 x 400 skutečně diplomaticky řečeno nejsou ideální...

mirekv
01-10-2004, 16:06
TNT, ono taky záleží, je to přehráváš, jesli přes TVOut, no tak to potěš! :OO To pak rozdíl opravdu nepoznáš. Jesli stolním přehrávačem, to je jiná. Mám přehrávač, co umí taky Mpeg-4 a některé filmy jsou koukatelné. Pořád mi ale připadá výroba DVD jednodušší, nehledě na komfort (chaptery, menu a tak). No a taky ceny nosičů. Koneckonců si to dělej, jak chceš, já ti nenadávám! Jo a ještě další věc: prokládané video.

Ivo Mašek
01-10-2004, 18:20
TNT:
S tebou to kolegové asi nemají jednoduché, že. Jseš moc "zprudka", kam s tím chceš dojít ?
Já, než o někom řeknu, že je teoretik, tak si zjistím, co je zač. Já ty lidi znám - teoretici to nejsou.
A s lidmi se jedná trochu jinak, a ne tak zhurta. To si s tebe taky budou dělat legraci (nebyl bys první) - a Bullback je na to kadet. :-)

Anonymous
01-10-2004, 18:23
kolik myslíš, že má řádků S-VHS video? Zkus si to někde najít, i když Ti to radši napíšu - 400. To je překvapení, viď?
Uheeeehheehhéhéééé,buheeeeehéééhe, no to je síla ....,
Tento příspěvek hodnotím jako nejlepší vtip roku na tomto fóru.
Ty výbušnino, řádek má 575 (obrazových) a né 400. Vzpamatuj se !!!

jestli Ty nebo bullback máte nějaký lepší způsob jak archivovat TV pořady (zachycený přes digitální TV kartu nebo jakkoli jinak), klidně se podělte, rád si počtu.
Přečti si tady starší příspěvky, až to alespoň přečteš z poloviny tak raď amatérům jako seš Ty ale někde na LOPUCHU :-E :-E :-E
A V průhonicích se strapňovat nemusíš, takovej :-k :-k :-k Ti nikdo stejně nepochválí 9-) 9-) 9-) Digitální TV karta prej .... :-I

mirekv
01-10-2004, 18:26
Bullback: 576. Ale je mi jasné, že ses jen překlep! :-D

Anonymous
01-10-2004, 18:27
Já, než o někom řeknu, že je teoretik, tak si zjistím, co je zač.
Ivo: Ono je zajímavé že někdo někde shltne nějakou teorii kterou ani nechápe, vyplácne jedno CD a myslí si že je praktik. :-)

Ivo Mašek
01-10-2004, 18:29
Bullback:
Však by to nebylo poprvé. Co si budeme povídat. :-)

Anonymous
01-10-2004, 18:29

Né, S-VHS má 575 řádek v PAL, jen digitál má 576 kvůli dělitelnosti, také na TV kartě v okně je vidět nahoře pouze 1/2 řádky a dole taky půl řádky, prostě 2x1/2 řádky v PALu chybí. :-)

Anonymous
01-10-2004, 18:31
Bullback:
Však by to nebylo poprvé, co si budeme povídat :-)
Pravda ... Ale věřim tomu že většina se přecejenom ponaučí :-)

mirekv
01-10-2004, 18:39

Né, S-VHS má 575 řádek v PAL, jen digitál má 576 kvůli dělitelnosti, také na TV kartě v okně je vidět nahoře pouze 1/2 řádky a dole taky půl řádky, prostě 2x1/2 řádky v PALu chybí. :-)
Jo tys to myslel takhle, já beru i ty půlky jako celé.

ViKinG
02-10-2004, 11:25
TNT: jelikož mám dost velké výhrady i k zachycenému MPEG2 z DVB-S Czechlinku (birate cca 7.500-8.000) tak mi těžko přesvědčíš o kvalitě zachyceného videa z TV karty komprimované do XviDu s bitrate 900. To že tobě osobně ten výsledek vyhovuje ti neberu ale nemusim jet do Průhonic abych si to dovedl představit. V čem by si chtěl mít lepší výsledek než budu mít já???? (kromě počtu hodin nacpaných na jedné DVD placce???).

StD
02-10-2004, 11:28
TNT: Tak tady asi bude někde "háček" v terminologii. Kefalín, čo je to také "ARCHIVACE"?? Já si pod tím představuji desítky možných věcí, k užití i zneužití...
A pokud chceš dělat věci tak komplikovaně, jak je děláš, tak klidně pokračuj, nikdo ti to nebere, ovšem stejných výsledků dosahuji i se starým S-VHS VCR puštěným přes PC na monitor. TV-karty budoucnost mají, především pro "méně bohaté" jedince, kteří si s PC rádi HW/SW-hrají a výsledky mohou "oslňovat" okolí, u mne vnoučata. Tak servus a pokračuj v archivaci na 900 kbps! :-D

mirekv
02-10-2004, 11:50
TNT: Tak tady asi bude někde "háček" v terminologii. Kefalín, čo je to také "ARCHIVACE"?? Já si pod tím představuji desítky možných věcí, k užití i zneužití...
A pokud chceš dělat věci tak komplikovaně, jak je děláš, tak klidně pokračuj, nikdo ti to nebere, ovšem stejných výsledků dosahuji i se starým S-VHS VCR puštěným přes PC na monitor. TV-karty budoucnost mají, především pro "méně bohaté" jedince, kteří si s PC rádi HW/SW-hrají a výsledky mohou "oslňovat" okolí, u mne vnoučata. Tak servus a pokračuj v archivaci na 900 kbps! :-D Už ho nechme na pokoji. V dalším příspěvku stejně napíše to samé.

StD
02-10-2004, 17:55
TNT: Hele pašáku, kdybys mne znal, tak bys věděl, že jsem tzv. "osoba obojetná", tudíž nejsem závislý na jakékoli platformě a síti. A že se občas i z domova chci podívat na ty tvé výplody (a jak se daří jiným) je snad jen a jen má věc, neníliž pravda, koneckonců to platím. V PO si tě odjinud proklepnu jinak a těch tvých 900 kpbs budu ukládat jako stream hádej jak... :-D :-D :-D

Anonymous
03-10-2004, 13:04
Jo tys to myslel takhle, já beru i ty půlky jako celé.

Taky je beru jako celé, ale v PAL nejsou ani ty půlky, to ale TNT vůbec neví proto by neplácal takovéhle hlouposti. :-)

TNT: To seš tři dny v tahu :BB: nebo máš nějaký jiný problém ??? To první bych Ti prominul, to druhé ale nikoli :(( 575 řádek a nějakých 70% a číslo 400 mě rozesmívá jak se na to podívám ... Jak chceš někoho přesvědčit že Tvoje video se 400 řádkami je super když máš o teorii prd vědomostí ... Když máš prokládaný video tak nemůžeš volit nic jiného než těch 288 a 576 jinak ti budou ujíždět řádky a to vypadá sakra hrozně. Ty 4MB si můžeš nakopat (víš kam), mj. kolik myslíš že mám ve sbírce takovýhle ukázek od těch kdo vyprsk blbost a nadšením se s tím chlubil na internetu ????

Pokud se budeme bavit o archivaci DV z digitální kamery, případně o kopírování DVD, pak samozřejmě taky ukládám do MPEG2
To jako cca 26 000kbps vezmeš a hrcneš do MPEG-2 ML ???, tak to jóóó :-E :-E :-E :-E

MPEG-2 s MainConcept nebo ProCoder 1.5
CD:
576x288x25 2000kbps CBR (neprokládaný zdroj)
576x288x25 3500kbps CBR (prokládaný zdroj)

DVD:
720x576x25 6000 CBR (neprokládaný zdroj)
720x576x25 9500 CBR (prokládaný zdroj) či 6000kbps 2pass

Zkus si to udělat takhle (o nastavení encoderů si ale něco přečti) a porovnej s tím tvým zmetkem a pak dej vědět ..[/b]

Pitomec
03-10-2004, 13:06
kolik myslíš, že má řádků S-VHS video? Zkus si to někde najít, i když Ti to radši napíšu - 400. To je překvapení, viď? Tak se běž mrknout do zrcadla, abys viděl, jak vypadá taková lama. 9-) Hezký den.
Nechci se tě nijak dotknout, ale v tomto případě seš lama (a dost velká) akorát ty sám. S-VHS v systému PAL má přesně 625 řádek - ani míň, ani víc. To je překvapení, viď? :-)

Pitomec
04-10-2004, 13:12
No, nevím :-)- . Formát VYSÍLÁNÍ PAL má sice většinou 625 řádků (kromě PAL M?), ale z technických důvodů jich myslím TV obrazovka má viditelných jenom cca 540 a ty ostatní se sice vysílají, ale nenesou obraz, ale třeba teletextovou informaci. Nebyl jsem si tím jistý, protože si taky nepamatuju všechno, ale našel jsem to přehledně popsáno třeba tady http://www.doom9.org/video-basics.htm, čtvrtý odstavec a pak kousek za půlkou odstavec začínající "A last word about TVs...".
No a v počtu řádků formátu UKLÁDÁNÍ S-VHS budu asi s dovolením zatím věřit Mikeovi, aspoň dokud mi to někdo nějak smysluplně a bez emocí nevysvětlí jinak.
Tady je to koukám samý překvapení... :-E
Možná se uplatníš jako dealer (= diplomaticky řečeno: "marketingový pracovník"), ale v technické oblasti seš úplně mimo...
I kdyby těch řádků byla viditelná jenom polovina, tak je jich tam pořád 625!!! a ty "neviditelné" tam určitě nejsou jen tak z prdele, ne? Mimochodem S-VHS umí zaznamenat TXT, který se vysílá právě v těch "neviditelných" řádcích...
A i bez dovolení si věř komu a čemu chceš - fakta z technické stránky jsou daná už dob vzniku jednotlivých formátů, takže na tom není co měnit.

Anonymous
04-10-2004, 19:15
Jakejch 540 zase ... a 408, hmmm .... , co den to perla !!! :-E :-E :-E :-E :-E :-E
Snaž se pochopit systém věci a né si přečíst pár blbostí na internetu :-)

stayman
04-10-2004, 21:34
Precitaj si tento prispevok, mozno ti to pomoze
http://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?t=1038

stayman
05-10-2004, 12:18
Mekoty nie sme a vyletime tiez :-D hlavne na tych, co si stale tvrdia "to svoje" :)

Tak ako ti to napisal Pitomec, tak aj presne to je, teda TV vykresluje na tienitko obrazovky tych 576 riadkov (ono ich v skutocnosti vykresluje viac, ale su zatemnene, teda tie nevidis), no a podla poctu tych riadkov mozes tomu hovorit PAL pri 625riadkov/50Hz/25 celych snimkov za sekundu a u NTSC je to 525/60Hz/30 celych snimkov za sekundu = su to TV normy = a to riadkovanie je teda fakt NEMENNE no a to vykreslovanie tych riadkov sa deje z laveho horneho rohu obrazovky do praveho dolneho, pricom je to trochu zlozitejsie na blikanie, sposobene pomerne malou frekvenciou (kebyze sa maju striedajt cele snimky = 25 za jednu sekundu), sa to este vlestne rozlozi do polsnimkov s polovicnym riadkovanim teda vlastne s dvojnasobnou frekvenciou, co je tych 50Hz = 50 polsnimkov/s

No a ty robis chybu, ze si mylis ten pocet vykreslenych riadkov (nemenny) s poctom bodov na ten riadok , tu je to tiez trochu zlozitejsie, kde vlastne tie body na ten riadok predsavuju striedanie bielej a ciernej => co urcuje vlastne riadkovu frekvenciu = kmity a tie urcuju to HORIZONTALNE ROZLISENIE, teda tych tvojich 400 bodov/na riadok. Lahko si potom vypocitas aj pri dosadeni do vzorca: pocet riadok x pocet snimkov x body na riadok, CELKOVE PRENASANE PASMO. Takze vlastne rozlisenie u analogu je zavisle od zariadenia, ako je schopne zaznamenat/prehrat, preniest alebo zobrazit to prenasane pasmo => menny je len pocet tych bodov na riadok, kedze riadky a frekvencia su nemenne.

Brko
05-10-2004, 12:28
No polopaticky z toho asi plyne, že S-VHS záznam zaznamené plný PAL na svojich 400 řádků? Je to tak nebo se pletu?

Ivo Mašek
05-10-2004, 12:52
Článek 1: (velmi poučné a zajímavé)
www.fi.muni.cz/~xpavlov/xml/examples/bc3/bc3.html

Článek 2:
www.reboot.cz/index.phtml?id=206

...a není o čem se dohadovat a navzájem se napadat :-)

Devaster
05-10-2004, 13:12
Stayman:
teda ak tomu dobre rozumiem tak z doterajšieho mi vyšlo že je to lepšie grabnut v rozlišení v akom to chcem mat vo finále a potom s tým už nerobit žiaden resize ???? :-?

LPK
05-10-2004, 14:18
Noo, dlouho jsem se sem nemrknul, ale debata dobrá. To, že se tu člověk poučil to se upřít nedá, ale k jádru otázky - PC skutečně lze použít k nahrazení stolního DVD-R a to velmi dobře. Bohužel s časově neporovnatelnější náročností.

abbe2003
11-10-2004, 20:18
je použít Personal Video Recorder.