Zobrazit plnou verzi : Pěknej chladič od Tt!
Hodně mně zaujal, kdybyste si ho někdo pořídil, napište pls zkušenosti.
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=32467
Mouty pořád hledá něco tichého na CPU :-E
:-!!!
recenze je zde :
http://www.systemcooling.com/tt_sonictower-01.html
umím si ho představit i pasivně na A64 3000-3500+ v dobře odvětrané skříni, jinak bych si spíš kupoval chladič s Heatpipe něco ve stylu :
http://www.thermalright.com/a_page/main_product_xp90C.htm
nebo:
http://www.thermaltake.com/coolers/4in1heatpipe/cl-p0114bigtyphoon/cl-p0114.htm
aby to byl pasiv, kde vetilátor "fouká" i na základní desku a její napájecí obvody a kde by do dokonalosti chlazení nebyl problém udělat i windtunel
kua to vypada jak ropna plosina :-E mno chladi asi slusne, ale voda je voda :-)
clee
Tady to vidíš - Tebe napadla ropná plošina, mě silážní věže...
Libor
No dyk tohle jsou taky horký roury (heatpipe), akorát mi u všech těchhle chladičů není úplně jasný, jestli skutečně heatpipe může takhle fungovat - bych pochopil, když od chlazenýho CPU povedou nahoru (horký médium by logicky stoupalo vzhůru, cestou by se ochladilo a steklo dolů), ale prakticky u všech "heatpipe" chladičů vedou vodorovně! Anžto nejsem fyzik, moh by mi to někdo nějak rozumně vysvětlit? Skoro mám až pocit, že celá heatpipe technologie je jenom pěkná kulišárna...
Jinak u toho Thermalrightu jsem koukal spíš na SI-97, páč to potřebuju na socket A, ale zatím jsem nenašel nikoho, kdo by to tu prodával.
Mouty pořád hledá něco tichého na CPU :-E
:-!!!
Už ne. Za mesic se stehuju do jineho pokoje. Tak do pul roku bude novy pc i s vodnikem.
Jinak ten pasiv vypada slušne i o nem jsem premyslel ale nakonec jsem se na to vykaslal.
exTNT - priklonil bych se k clee - ta ropna plosina je tomu bliz.
exTNT: já vím, že všechny zde uvedené chladiče jsou heatpipe, mě šlo pouze o to, aby případný ventilátor toho chladiče foukal směrem na desku (kvůli chlazení součástek na mb) a ne vodorovně s deskou, což je i případ toho TT Sonic
kdyby heatpipe nefungovala, tak nemám v zátěži na A64 2300MHz max 46 stupňů
Thermalright má u nás v nabídce :
http://www.jsc-computers.cz/
protože je to špička mezi chladiči, tak to není nic levného, sám jsem měl na socketu A SLK900U
No abych k tomu dodal také něco z praxe: Zásada všech Headpipe je to mít vcelku v "tunelu" průvanu. Pak mohu mít také svých 46-47° Celsia na CPU (AMD ovšem...)
@exTNT: nepřemýšlej o ptákovinách a podívej se raději, jestli je polovička dobře přikrytá...
Libor
Na ty jsc jsem koukal, ale maj to brutálně předražený - poprosím šváru, aby mi to koupil v Německu, koukal jsem, že včetně hodně dobrýho regulovanýho větráku se to dá koupit kolem 50 EUR, takhle holý za 40 (včetně DPH), což je docela brutální rozdíl. :((
StD
Já to psal odpoledne, to teda rozhodně přikrytá nebyla... Ale teď je až po bradu, jdu taky, nějak jsem toho tenhle tejden moc nenaspal, ale zase jsem si vydělal na nějaký legrácky do kompu. :-E
Jináč průvan mám:
http://www.trinitro.net/Other/Case.png
vepředu je manuálně regulovanej 120 mm Tt, fouká přes disky dovnitř a dole je nasávání windtunnelu k procíku (Barton 3200+ BOX... :-k ), vzadu vyfukuje tepelně regulovaný 80 mm AC a bohužel zatím neregulovaný obyč 80 mm větrák ve zdroji. Chtěl bych ho vyměnit a docela vážně uvažuju o tomhle (http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=31580), nemáte s tím někdo zkušenost?
hehe zajimavy, ja vyriz diru do stropu, no co se tyce zdroje tak bych vic veril fortronu http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=31488
Přesně tak, já tam mám přesně totéž co exTNT ukazuje, ale Fortrona, a nemusím tam mít žádnou trubku ani ventilátor vpředu - stačí jen "žábry" vpředu a utěsněná "záda a boky"... A to tam mám momentálně HDD 5x a 3x DVD-RW :-D
njn, co máte za CPU a za chladiče, pro představu? Já aby mi ten boxovanej vrtulník nedělal bordel, tak jsem musel v BIOSu dovolit teplotu CPU 60, takže většinou točí "jenom" kolem 2800, ale zase za cenu tý teploty... :-((
Já mám nastaveno ShutDown Temp na 70 grádů a jen loni v těch čtyřicítkách vedrech se mi ventilátor dostal nad 3k rpm, jinak stabilních 2,3 - 2,4k. Vůbec ho neslyším...
xp2500+ AC copper silent M2+homemade windtunnel do stropu, ted ale premejslim ze do stropu dam vejfuk a windtunnel pujde pres bocnici
p4 2.6GHz 775, zalman 7700cu
Tož sem si kúpil ten vrtulník se zdrojem, co jsem výše dával link - má to fakt vrtuli jak turbína pod lipenskou přehradou (14 cm), ale jede tak tichoučce, že jsem moooc spokojenej. Uvidíme, jak se bude chovat v průběhu času, ale zatím jooo! Záda jsou jako plástev, celý je to moc hezky zpracovaný, tak by to snad mohlo bejt. CzechComputer ho má teprve od května, takže zatím moc zkušeností není, ale říkali, že se nevrátil ani jeden, tak doufejme, že nebudu první... :-E
Akorát že ten původní křapáč dělal takovej kravál, že při tom nastavení CPU na 60 stupňů jsem box chladič od Bartona vůbec neslyšel - a teď ho slyším zatraceně - přestože díky tomu novýmu zdroji teď točí "jenom" 3375 rpm a přitom teplota CPU drží na 58...
Čímž se potvrzuje, že musím napsat švárovi o ten Thermalright, pak už budu konečně spokojenej.
No dyk tohle jsou taky horký roury (heatpipe), akorát mi u všech těchhle chladičů není úplně jasný, jestli skutečně heatpipe může takhle fungovat - bych pochopil, když od chlazenýho CPU povedou nahoru (horký médium by logicky stoupalo vzhůru, cestou by se ochladilo a steklo dolů), ale prakticky u všech "heatpipe" chladičů vedou vodorovně! Anžto nejsem fyzik, moh by mi to někdo nějak rozumně vysvětlit? Skoro mám až pocit, že celá heatpipe technologie je jenom pěkná kulišárna...
...
No, jestli jsem to z toho obrázku dobře pochopil, tak každým blokem žeber procházejí tři heatpipe a taky bych řekl, že jsou jednotlivé a na koncích zaslepené. To mi taky moc není jané, jak to funguje...
Kdyby tam byl uzavřený okruh, pak by to samozřejmě bylo něco jiného - při vhodném uspořádání kapalina koluje bez jakéhokoliv črpadla (tzv. termosifonové chlazení).
Takhle mi to ale moc jasné není, protože jestli jde o trubky (jak název napovídá) a jsou vyplněné kapalinou a na koncích zaslepené, pak by na tom asi byla líp z hlediska tepelné vodivosti plná měděná tyčka, páč kapaliny mají oproti kovům horší tepelnou vodivost.
Možnosti přenosu tepla jsou trojí:
1. vedením
2. prouděním
3. tepelným zářením (sáláním)
Pokud jsou heatpipes na koncích zaslepené, pak připadá v úvahu možnost 1, ale ne 2.
Tak nevím. Asi nikdo ten chladič nerozřeže, aby to zjistil. :-(
Někde jsem čet, že je to plněný nějakým speciálním médiem, ale jak říkám, když ve finále bude ta trubka ležet vodorovně, pak mi opravdu není jasný, co jí donutí - třebas i při změně skupenství - odvést teplo směrem od procesoru...
pokud by to tvořilo uzavřený okruh, tak by nevadilo, že trubky jsou vodorovně, právě naopak. Kdyby byla trubka vedoucí ohráté médium od procesoru nahoře a poté probíhala (poté, co prošla radiátorem) dole zpátky k procesoru, bylo by to košer
takhle tomu taky moc nerozumím :-(
Na taketo píco*inky mate prachy a kopec casu, ale PC degradujete s amd... :-k :-D
aha, tak to asi len provokujem :-D
v heatpipe je kapalina, jinak by to ani nefachalo, ale funguje to jak spravne dedukuje miuvek
clee
No, právě že miuvek taky píše, že takhle tomu nerozumí...
Vždyť si vem, že u velké části (možná i většiny) chladičů na bázi heatpipe máš tu trubku na obou koncích zaslepenou, takže kapalina nebo jakékoli jiné médium, v ní necirkuluje.
Dalo by se sice dedukovat, že pokud budou ty trubky tak, jak jsou vyfocený na tom věžovým chladiči od Tt, tzn. vertikálně, pak by bylo možný, že ohřátý médium stoupá vnitřkem trubky vzhůru, přičemž se na stěnách trubky (díky radiátoru kolem se stěny účinně ochlazují) sráží a po stěnách stéká dolu a proces se opakuje.
Ale ty trubky budou v kompu vodorovně!!! Takže proč by utíkalo ohřáté médium od procesoru směrem vodorovně, to je oč tu běží...
Ledaže by drobounkým písmem v návodu bylo napsáno, že pro správnou funkci musí komp ležet na boku (z toho taky původně vychází jeho konstrukce, kdy procesor byl u stolních počítačů naležato a dole...).
a jak potom bude muset být položené PC s tímto chladičem :-D :
http://www.zalman.co.kr/mboard/mboard/mboard.asp?exe=view&board_id=comm_eng_notice&group_name=eng_community&idx_num=33#
To asi bude muset rotovat kolem toho chladiče... :-E
Ale beze srandy, chápete to někdo natolik, že byste mi to dovedli vysvětlit? Tohle mi hlava nebere... 9-)
http://www.heatpipe.com/heatpipes.htm
Základem chladiče je měděné těleso na procesor, ke kterému je již tradičně připojeno několik trubiček, naplněných speciální látkou, která mění s teplem své vlastnosti a v dutých trubičkách koluje. Tím současně velice účinně přenáší teplo z měděného bloku do rozměrné hliníkové konstrukce.
mno konkretne u tyhle mrchy mi to taky neni moc jasny, jediny co me napada je rozpinani za vetsi urcity teploty...
No jedine co ma napada ze ta kvapalina ma len funkciu prenosu tepla - nie cirkulacie - takze to tam kludne mohli nechat plne medene tycky bez kvapaliny.
Hehe, to je potom bez cirkulacie/aktivneho chladenia iba dobry akumualtor :-E Secko co nie je chladene je naprd, nikdy to nenahradi ventilator, navyse je to priamo zavisle este aj od vonkajsej teploty !!! Porsche boli doteraz (a aj niektore modely asi su) chladene len vzduchom,kde prietok bol zavisli rychlosti, a je to spickove! Ventilatory su uz dnes dost vykonne aj silent, teda bez dokonalej cirkulacie, alebo aktivneho odvodu tepla by som ziadne PC nestaval :-k
http://www.heatpipe.com/heatpipes.htm
Základem chladiče je měděné těleso na procesor, ke kterému je již tradičně připojeno několik trubiček, naplněných speciální látkou, která mění s teplem své vlastnosti a v dutých trubičkách koluje. Tím současně velice účinně přenáší teplo z měděného bloku do rozměrné hliníkové konstrukce.
mno konkretne u tyhle mrchy mi to taky neni moc jasny, jediny co me napada je rozpinani za vetsi urcity teploty...
To vypadá na normální odparné chlazení, kde kapalina s nízkým bodem varu vaří a nahoře kondenzuje a stéká zpátky.
tj, ale tady sou pajpy horizontalne
To jsou věci, co? 9-)
Jak říkám - nejspíš je to celý jenom kulišárna a přesně, jak píše "blueant" - klidně mohli nechat místo trubiček měděný tyčky, když budou horizontálně, nebo různě zakroucený, povedou to teplo podobně účinně, jako celý slavný heatpipes.
Dost možná, že to v některejch případech skutečně nejsou trubičky plněný nějakou zázračnou kvapalinou, ale měděný tyčinky... 8-)
Mike by moh poždádat alzasoft o vzorek k rozřezání. :-E
Hehe, to je potom bez cirkulacie/aktivneho chladenia iba dobry akumualtor :-E Secko co nie je chladene je naprd, nikdy to nenahradi ventilator, navyse je to priamo zavisle este aj od vonkajsej teploty !!! Porsche boli doteraz (a aj niektore modely asi su) chladene len vzduchom,kde prietok bol zavisli rychlosti, a je to spickove! Ventilatory su uz dnes dost vykonne aj silent, teda bez dokonalej cirkulacie, alebo aktivneho odvodu tepla by som ziadne PC nestaval :-k
na INTELU určitě :-D , ne vážně, chladiče s HEATPIPE jsou dobré, sám jeden mám a chladí dost dobře (A64 2300MHz a i ve vedrech max 47) a taky bych ho vždy podpořil nějakým větrákem + průvan v case
http://www.rage3d.com/reviews/cooling/freezer7/heat_pipe_illustration.jpg
tak horizontalne to taky funguje :-)
exTNT
Ta kapalina rozhodně musí kolovat, obecně kapaliny mají mizernou tepelnou vodivost, ta by ty měděné tyčky byly podstatně lepší.
mno divny ze vodnici chladej lip nez heatpipe a vzduch dohromady, nejlepsi je tekutej dusik :-E
...a taky bych ho vždy podpořil nějakým větrákem + průvan v case
O tom vravim, aktivna cirkulacia a tu mas jedine vetrakmi. V podstate som nic ucinnejsie a aj dostatocne tiche a hlavne ziadny zasah do penazenky :-D nevidel ako:
1. komin na odvod vzduchu priamo z CPU (na bocnej stene skrinky)
2. co najlepsie uzavreta a pripadne aj odhlucnena/polstrovana skrinka
3. co najjucinnejsie vetraky a co najtichsie, vyhovuju znackove silent 12cm a stacia 2ks, jeden "nasavaci" umiestneni vpredu => chladi aj disky a druhy pre odvod tepleho zvuku vzadu (tam moze byt aj silent 8cm, ale taky je hlucnejsi, vyzaduje vyssie otacky pri rovnakej ucinnosti ako 12cm...)
4. vetrak 12cm aj na zdroji ktory aktivne odvadza teplo tiez z chladica CPU
5. pripadne dalsi vetrak na dne/boku skrinky na PCI/AGP karty...
To je uplne vsetko a teplota na CPU klesne o 10-15st. a aj dosky cca 5st. k dobru 9-)
jj, já už teď mám skoro hotovo - trochu jsem to přeorganizoval, protože ten novej zdroj (viz pár příspěvků zpátky) perfektně odvádí horkej vzduch od procesoru, takže jsem tunel přidělal ke dnu skříně těsně před karty, takže fouká studenej vzduch na TV kartu a pod grafárnu. Tím šla grafárna v klidu z 56 na 52. Procík zatím pořád chladí "box", což je největší kravál z celý skříně, protože i když jede povětšinou těsně pod 3000 otáček, slyším ho skrz nasávací 120 mm před diskama (Tt, jede na 1300 otáček naprosto neslyšně). Disky maj 30 - 32, NB kolem 40 a CPU má dovoleno do 60, pak zrychlí větrák a zchladí ho (vyjímečně).
Takže teď už jenom toho Thermalrighta... 8-)
Potřeboval bych trochu poradit: moje základní deska umí regulovat otáčky větráků na CPU a NB. Konkrétně se v manuálu píše:
Smart NB/CPU Fan
There are 2 pairs of NB/FAN Speed control: System Temperature with NB Fan, and CPU Temperature with CPU Fan. W83627THF provides the Smart Fan system which can control the fan speed automatically depending on the current temperature to keep it with in a specific range. Settings: [Disabled], [40oC/104oF], [50oC/122oF], [60oC/140oF].
Mám nastaveno těch 60 a je fakt, že otáčky větráku se občas mírně pozmění. Teď budu dávat ten nový chladič CPU, který je v balení bez větráku. Říkal jsem si, že ho nejdřív zkusím s 80 mm Primecoolerem 8025L12C, kterej se mi doma válí nepoužitej, ale ve finále bych tam rád dal 92 mm.
A teď jde o to jakej - mám slabost pro AC, ale ti 92 mm nedělaj a nejvíc je všude vidět zase Primecooler.
Nemáte někdo nějakej dobrej tip? Neměl by bejt tepelně regulovanej, protože si ho bude řídit deska, a měl by točit radši míň než víc...
Díky předem za moudré rady.
v rozumné cenové relaci je 92 snad jen tohle, jiné značky jsou na našem trhu nad 500,- a to je za větrák trochu 9-)
http://shop.computershop.cz/eshop/default.asp?mtc=0&cls=stoitem&stiid=12091&stiplname=silentmaxx-silent-fan-sf-92-15-s-19db-a-
Libor
Dík za tip, ještě jsem narazil na Enermax, zdá se to bejt taky docela slušná značka, tak se na něj asi mrknu.
Tak už jsem namontoval nový chladič a jsem velmi spokojen. Zatím jsem mu dal ten 80 mm větroň, co jsem psal, a přestože je v BIOSu pořád nastavena ta teplota na 60 stupňů, CPU spadlo na 48 - 49 v klidu! Přitom se ten větrák točí jenom kolem 1300 otáček, podle SpeedFanu se občas zřejmě i zastaví...
A takhle to vypadá:
http://www.trinitro.net/Other/Celek.png
(Ten vzduchovej tunel fouká aktivně chladnej vzduch pod grafickou kartu.)
http://www.trinitro.net/Other/Detail.png
Tož se zdá, že heatpipe skutečně funguje i když jsou trubky vodorovně. 8-)
vBulletin v4.1.12, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.