Zobrazit plnou verzi : Jak udělat nejkvalitnější audio ?
Řekněme, že máme 24 b zvukovou kartu a chceme vyrobit vlastní audio CD. Jaké parametry v PC nastavit při nahrávání, aby to skutečně bylo nej a zároveň přehratelné v playeru CD či DVD ?
Mám namysli nastavení : sample rate 8000 - 192000 Hz, 8-24 b, atd.
44100Hz, 16b a 1411kb/s - ovšem to je WAV, který je nutno převést do audio formátu. Tohle vše umí např. Nero.
a proč ne třeba 48000 a 24b ?? dost dobře to nechápu.
Já to nezkoušel, ale co jsem psal je standard, ostatní nemusejí vzít stolní playery.
Stejně to musíš v něčem převést na Audio CD, a to si to převede na správný formát.
nač jsou potom ty 24 "bítové studia" a vyšší ?
imho, s běžnou zvukovkou (Audigy a spol.) tady stejně nemá smysl řešit rozdíl mezi 16bit a 24bit a 44,1kHz a více
Mám SB audigi 2ZS Pro 24b - proto mě zajímá, jak s ní vymáčknout co nejvíce, ale nejen v PC, taky, aby se to dalo hodit do dvd či audia.
Formát CD je bohužel starý. 16b se ukázalo dobou zoufale málo.
výstupem bude asi stejně CDDA nebo zvuk na DVDvideo a tam asi půjdeš stejně do 16bit vzorkování (u CDDA určitě).
Těch 24 bitů má smysl spíš při zpracování nahrávky
P.S. teď jsem si vzpoměl - semtam se objevovaly CDDA přehrávače, které se honosily 24bit D/A převodníky. Proč, když CDDA má 16bitů? Nevíte někdo?
ODSakEda
08-05-2005, 11:36
-Studia používaj i vzorkování i 96kHz! Aby při mnohonásobném kopírování, ale především při finálním míchání vísce stop (mnoha sinusoid složené v digitálu defakto jen z těchto vzorků-sloupečků) nedocházelo k velkým chybám a interferencím!
-Výsledek si jednak uchovej jako data ve wav v oddělených stopách, (vyjde cca 1 skladba na 1CD), pak také po smíchání opět ve wav a nakonec z toho wav kdykoliv sám vypalovací soft udělá po zadání AudioCD kompatibilní, normovanou (ISO) strukturu disku, bez ohledu co použije za zdrojový formát audio souboru.
-při smíchávání stop se obvykle volí parametry výsledného wav stejné jako audioCD.
-nedělejte z teho žádný DVDaudio!... (DVDvideo i DVDaudio nebyly vyvinuty pro domácí použití pro vlastní vytvoření a jsou proto složité a těžkopádné i na vytvoření, protože byly stvořeny na zakázku Hollywoodama a pod., aby především chránili autorský díla!) Je to nanic!
- Nejkvalitnější je nechat to jako jak to je, jako audiosoubory (po smíchání samozzřejmě) wav a pod. a na DVD to nahrát (vypálit) také "jen" jako prosté soubory! Stolní DVD playery co nepodporujou PC formáty a ne-Mp3 playery nekupovat!!! (stejně jsou ne-DivXový DVD paradoxně dražší...). Mnohé PC formáty podporují všechny DivX/XviD playery!
-Tedy nejde jen o ten DivX(ve kterým se především šíří ukradnuté filmy), ale o zlomovou věc: tato přehrávače vidí přímo na disk a vidí k nelibosti nejen zminovaného Hollywoodu, přímo složky i podsložky a v nich vámi pojmenované soubory (AVI, mpg, wav, Mp3, JPG, BMP a j.!), podobně jako PC nebo u muziky vlastně i audioMp3 playery, discmany!!!!! :-D
-(já si i vlastní AUDIO/VIDEO nahrávky kapel nahrávám na DVD-R jen jako AVI!!! Nic neprzním a nedegraduji dalšími převody do nějakého DVDvideo kompatibilní s mizerným Layer3 audio kodekem, ale v AVI, DV nebo progresívně v XviD a s originálním stereo zvukem ve wav a 48KHz/16b :-E ) )
audio s takhle vysokejma hodnotama (24bit, 196kHz) se nahrava kvuli michani a masteru, na cd se to pak jednoduse downsampluje, vyhoda je v tom ze master zustava vysoce kvalitni a muze se pouzit i pro vystup na jiny media (audioDVD, SACD ale i treba vinyl), je to podobny jako u filmu, master sestrihanyho filmu (35mm) ma rozliseni okolo 16megapixel a pak se jednoduse downsamlpluje podle toho kam se pak ulozi (DVD, HDTV...)
Formát CD je bohužel starý. 16b se ukázalo dobou zoufale málo.
Malo? Aha, tak to tu mame dokaz priamo od experta. Hned idem vyhodit vsetky CDcka a pojdem si pytat peniaze naspat. Ked to teda ty tvrdis, musi to byt pravda...
Predpokladam ze to mozes aj podlozit faktami, a nehovoris to len preto ze ti to niekto povedal alebo si to cital niekde na internete?
ODSakEda
08-05-2005, 23:01
Gambit a co potom Mp3! žeano? :-E Jsem sice dost starej zvukař, ale sluch mi zatím díky bohu(?) slouží a vím jak znějí např. živé bicí a u dobré předlohy (nahrávky) např. s těmi převládajícími činely, začínají být poznat dokonce u LameMp3 komprimaci, nerealistické (roztřepané) a malounko zašišlané výšky až pod 256kbps, někdy i 128 kbps je vynikajících a ani kolegové muzikanti nepoznaj prakticky rozdíl originálu ve wav/48kHz/16b vs LameMp3 128kbps/44100/16b, když to pouštím těsně po sobě(a ne na nějakejch repráčkách!)! Nevím tedy, kde k tomu Clee došel? Navíc každý slyší jinak, většina blbě... a někdo slyší i vf trafo u puštěný telce i ve vedlejší místnosti, jako já :-D
co sem pletes mp3, opet placas nesmysly, tady nejde o bitrate, ale samplerate a bitovou hloubku
Gambit
Je to málo, což se projevuje u nízkých úrovní a hodně záleží na výstupním filtru. Proto taky CD přehrávač od každého výrobce zní trochu jinak a nikdy ne jak originál. Běžně to nepoznáš, ale rozdíly tam jsou.
K veci chlapci. Yaso, chces si nahrat vlastnu hudbu? Na mikrofon? Ak ano, vo formate 24-bit to bude neprehratelne v absolutnej vecsine prehravacov. Ak si chces spravit vlastnu kompilaciu, ci daky vlastny mix, ako zdroj hudby budes mat asi 16-bit nahravku. Prevzorkovanim na 24-bit neziskas vecsiu kvalitu. Tak o co ide?
jde mi o cvelková nastavení kvality zvuku ať už v audioeditorech či video. Jak už jsem řekl. Jde o to, aby cewlkový výstup z projektu byl pokud možno nejkvalitnější a neztrácel tím, že něco špatně člověk navolí v nastavení. :-)
Ked si mas robit CD/DVD audio, rob si WAVy (nekomprimovany audio format), t.j. 16bit/44.1kHz a nezatazuj sa nicim inym, ale ak to chces ako DVDVideo, alebo nejaky iny audio format, robil by som asi 16 alebo 24bit/48kHz, pretoze nepodporuje 44.1kHz a v "domacich podmienkach" mozes (nutnym) resamplovanim zvuku (aj ked na vyssiu fr.) este viac zvuku uskodit... :-D
StayMan by €RikŁ€, da sa vobec povedat, ze wav (16bit, 44100Hz) je nekomprimovany format? Ved oproti analogovemu signalu (co je vlastne zvuk) je to predsa len generalizovane. Kazdy priebeh zvukovej vlny je digitalne len napodobeny. Nie je identicky. Alebo som to zasa cele nepochopil?
tak a zase sme se dostali k nyquistove teoremu
http://en.wikipedia.org/wiki/Nyquist-Shannon_sampling_theorem
ve zkratce: samplovaci frekvence musi bejt dvakrat vetsi nez sirka pasma vstupniho signalu
8-)
No hej. Co ale ak bude tri krat vecsia ako vstup? Zvuk bude lepsi, nie? Mozno nepostrehnutelne, ale predsa. V porovnani s tym bude WAV format komprimovany, nie? A co SACD versus WAV? WAV je nekomprimovany. Co je potom SACD?
Bask
Nepleť digitalizovaný a komprimovaný.
SACD ma nejakej lossless kodek, DSD s jednobitovym rozliseni a samlovaci frekvenci 2.8224MHz, aby se naplno vyuzil rozsah, musela by nahravka pochazet z nakyho analogovyho hyperstroje s mega sirkou pasma :-E koukam ze nesetrim superlativama, pekny prehledy sou na wikipedii
http://en.wikipedia.org/wiki/Sacd
http://en.wikipedia.org/wiki/DVD-Audio
nebo
http://stereos.about.com/od/homestereotechnologies/a/dvd_sacd.htm
Co si pamatuju, tak jsem čet, tak SACD (Super Audio Compact Disc) je vynález Sony pro nejkvalitnější ukládání hudby na CD. Je to asi 5 let co o tom psali v časáku od Sony. Jen tehdy si možná něco popletli a pořád tam psali, že jde o záznam v samlovací frekvenci 96 MHz (!!!) Kam by to na to CD nacpali nevím, spíš si myslím, že mělo jít kHz. Byly tam i spešl bedny s výškovýma reprákama přenášejícíma neskutečný frekvence kolem 100kHz.
A s těma 24bit 48kHz, mám zato, že existuje CD (od Ozzyho), který je jako originál takhle nahraný.
24bit nevim, ale mam CD Tool - Lateralus a to je ve 20bitech (HDCD)
clee
Možná máš pravdu, už si to přesně nepamatuju, viděl jsem to CD kdysi u kámoše. Tak možná 20 bit.
DVDvideo kompatibilní s mizerným Layer3 audio kodekem
Neni uz v tomto spojeni "nejaky problem" ?. Gambit: bez komentare
:-) :-I
Faktem ovsem zustava, ze pracovat s formatem 24/96, ma smysl pokud pracujeme s kvalitnimi zdroji, myslim tim napr. zive muzikanty sejmute kvalitnimi mikrofony, kvalitne sejmuty zaznam na magnetofonovy pas - zde minen studiovy magnetofon s 38. rychlosti posuvu pasku - napr. Studer apod. Muze se ovsem stat, ze pri nekvalitnim [nekorektnim] vyslednem masteringu [downsamplingu] muze dojit k vetsi degradaci nez pri pri ponechani celeho retezce v 16b...Na toto tema existuje mnoho, mnohdy i protichudnych nazoru jako napr. Analog v.s. Digital apod. Take existuje mnoho odbornych publikaci venujicich se zpracovani audia. :-)
vBulletin v4.1.12, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.