Zobrazit plnou verzi : Promítání na stěnu - ano x ne?
dracihnev
30-04-2011, 18:34
Zdravím, plánuji projektor Epson EH-TW3200 jehož jedionu nevýhodou je jako u ostatních lcd projektoru slabší černá. Proto sem se rozhodl namísto rámového plátna upravit zeď. Četl sem že pokud se zeď vyhladí a natře šedou barvou tak podá v zatemněné místnosti stejně kvalitní obraz jako dobré plátno a navíc má lepší černou. Máte s tím někdo zkušenosti?
ja premietam na neupravenu stenu a staci mi to ..
já promítám už tak 10 let jen na bílou zed a v pohodě. Ale zeď mi stačí protože jsem ještě nevyzkoušel (a nemohu porovnat) promítání za plátno- je docela možné že by se obraz zlepšil a pak bych si lámal hlavu proč jsem nepoužíval plátno už dřív. Ale jak jsem psal, s tím nemám zkušenosti tak proto promítání na zed považuju uplně v pohodě.
Možná by sem nějaký uživatal co má doma plátno mohl napsat jak hodně se pak obraz liší (zlepší) - za zed, na plátno
no jde spíše o chromatičnost.
testovali sme plátno (stříbrné) pro 16mm projekci, na zeď a na prostěradlo.
V chromatičnosti vyhrálo prostěradlo.
Barvy jsou živější avšak reálné.
Jenže je to u projekce z našeho doma udělaného projektoru. U těch profi, to může být jiné.
Takže to není ojektivní.
Keď budeš mať projektor vyskúšaj rôzne nátery na nejakej malej ploche a to čo bude naviac vyhovovať použi. Ja osobne premietam na stenu no mám podstatne menší výkon čo sa svietivosti týka. Dôležité pri premietaní je hlavne dobre zatemnená miestnosť, čo má tiež podstatný vplyv na podanie čiernej farby.
zrovna vcera som bol u suseda a pozerali sme na platne hokej .. a trosku mi vadilo , ze platno bolo jemne zvlnene a kraulove titulky dole jemne plavali hore/dole .. to mne doma na stene nerobi :)
Já projektor nemám, ale tady na Pradědu jsme si promítali půjčeným na oranžovou(!) zeď a v pohodě. Dnes snad mají projektory vyvážení bílé a srovnání rozměrů, ale v tom se nevyznám. Dojem byl příznivý.
ezechiel1917
02-05-2011, 12:47
promitam taky na neupravenou bilou zed a bohate to dostacuje
Petr1201
30-07-2011, 14:49
Ahoj.
Také jsem stál před rozhodnutím, jestli plátno, nebo pevnou projekční plochu a nakonec jsem preferoval pevnou projekční plochu natřenou speciální projekční barvou. Můžeš použít buď upravenou zeď (musí být perfektně rovná a hladká), nebo pevnou rovnou desku, obojí musí být posléze netřeno speciální projekční barvou (http://www.paintonscreen.com/3dprojectionscreen.html), druh musíš vybrat podle účelu ke kterému se projekční plocha bude používat (konferenční sál, kinosál, venkovní projekce ap.), aby bylo v daných podmínkách dosaženo nejlepšího obrazu (kontrast, sytost barev, podání černé). Je to tak trochu věda a tak trochu alchymie a bez zkušeností ostatních se prostě neobejdeš, jinak budeš dlouho zkoušet a hledat optimální druh projekční plochy i její povrch, aby si dosáhl co nejlepších výsledků a zároveň díky zkoušení utratíš zřejmě zbytečně spoustu peněz, tak jako já!
Zdraví tě Petr.
Řešil jsem tento měsíc totéž.. plátno mi nevyhovovalo kvůli vlnění (plátno za dvojku)
Bílá zeď byla katastrofa, obraz jakoby v mlze, černá šedá..
koupil jsem si barvu tikkurila interier feelings H499 a je to paráda;) barva vypadá na zdi rozhodně lépe než bílá (v pokojích nemám bílé stěny) a černá je skutečně černá.. ano, trochu to snížilo jas, ale to je vidět jen při přímém porovnání (kus zdi bílé, kus h499) nic co by nespravilo nastavení jasu..
takže tuhle barvu mohu jednoznačně doporučit.....
Narozdíl od plátna mi vyhovuje, že si mohu nastavit velikost obrazu jak se mi právě hodí.. filmy 4:3 si mohu zmenšit páč jsou moc velké a filmy 16:9 si zase roztáhnu :)
vBulletin v4.1.12, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.