PDA

Zobrazit plnou verzi : jak dostat širokoúhlý film na SVCD = ?

krausik
04-03-2005, 10:57
nazdár lidi,
rád bych se tu pozeptal neví-li někdo zda existuje způsob jak zkonvertovat širokoúhlý film. záznam na SVCD tak, aby nebyl poměr 3:4 ale 16:9. Zkoušel jsem např. program winavi, který se mi osvědčil zejména pro snadný převod z *.AVI na DVD. ale *AVI do SVCD už mu tolik nejde - zmrší obraz na poměr 3:4 což nechci. představuju si, že by se nahoru a dole mohly doplnit černé pruhy a bylo by to vyřešeno ale jak?
za každé info budu vděčný :-) krausik

mirekv
04-03-2005, 11:09
krausik
Jesliže máš tem film v AVI a ve správém poměru stran (tedy ne nějaký šišatý), tak doplnit pruhy by měl umět prakticky každý enkodér, např. TMPGEnc a Procoder to umí, CCE taky, ale nejsem si jistý, jesli umí SVCD.

ODSakEda
04-03-2005, 11:31
krausik -snat4:3! :(( :-D

Jo a žádný video původem z PAL nebo DV nebo DVDvideo, není skutečně 16:9, ale pouze a jen 4:3! černé pruhy jsou pak budto přímo ve videu jako černá plocha, nebo jsou zapsány softwerově ve videosouboru. Někteří pak udělají z teho ořez a dostanou skutečně čistý video 16:9 i když s fyzicky menším svislým rozlišením. A pak to někdo opět vezme a snaží se z teho dělat standartní VCD , SVCD ,nebo DVD video, které se snaží býti zpětně kompatibilní s PAL a tedy 4:3 a proto ten chaos a deformace obrazu!!!...(u PC je to jedno jaký je poměr stran u analogu ne!)

Tedy je dobré si upřesnit, co to máš, jak píšeš, širokoúhlý film, za video?! Otevři jej v playeru a ve vlastnostech se podívej na rozměry.
Vsadím se, že jsou 720x576, tedy skoro 4:3 (4:3=1,3333... ale 720x576 je poměr stran jen 1,25! proč to je zase na dlouho...)
A tedy dělat ze 4:3 něco jinýho mi přijde krejzi, tedy šílený!

Další rady jsou pak irelevantní, mimo mísu, zbytečný :-((

mirekv
04-03-2005, 11:53
ODSakEda
Proto se ptám, jesli to je z AVI. Pokud je to DVD rip, či něco podobného, tak AR pochopitelně nesedí s rozměrem. U authoringu DVD mu můžeš AR vnutit, jesli to jde u SVCD nevím. SVCD jsem dělával výhradně v TMPGEnc a tam v nastavení zdroje byly různé možnosti (nejlépe full screen - keep aspect ratio).

AleK
04-03-2005, 13:50
mirekv
souhlasím s tebou svcd jsem taky výhradně dělal v programu TMPGEnc

krausik - koikni se ke mě na stránky v sekci návody je vše

pavelpt
04-03-2005, 19:14
SVCD má rozměr vždycky 480x576 ať je na něm širokoúhlý film nebo jakýkoliv jiný.Jinak to nejde.

Jestli je zdroj avi, strč to do Nera a rovnou vypal, program si s tím poradí.

ODSakEda
04-03-2005, 20:10
SVCD má rozměr vždycky 480x576 ať je na něm širokoúhlý film nebo jakýkoliv jiný.Jinak to nejde.

Tak tak!...Moje řeč! A podobně DVDvideo je zase 720x576, at je naněm jak chce široká(úzká) nudle filmu! (ona je užší jen jako, spíše je menší jen o ty pruhy a tedy např 720x404) :-E , ale celé je to furt 720x576)

Proto já AVI dávám na DVD-R media ne jako DVD video, ale jen jako data na DVD-R, prostě jako záloha dat a hotovo, na nějokou kopatibilitu z Hollywooodu, podobně jako na CDaudio... prdím! A pak tam můžu mít cokoli a jakkoliv velké! Stolní video playery budou stejně brzo jednoúčelová PC :-D Jinak to nevidím! A DivXový playery jak to tak testuji taky neřeší vše! A jso neperspektivní i tím ,že neumí taky víc jak 720x576... Nejlepší a nejuniniverzálnější a zaručeně abgrejdovatelnej co se formátů a kodeků týče(!!!) DVD player je levnej notebook s DVD mechanikou! :-D Popřípadě k němu připojíte o HD nebo BR mechaniku externí :-D

mirekv
04-03-2005, 20:20
ODSakEda
Je něco jiného dělat si zálohu nebo dívatelný disk.

ODSakEda
04-03-2005, 23:22
mirekv -prosím vysvětlit: dívatelný disk?! :-?

To je jako wav, nebo Mp3, kvůli tomu, že to nezakleju do nesvobodné a jen tracky obsahující, formy: CD audio, neposlouchatelná muzika???! \/

mirekv
05-03-2005, 05:19
ODSakEda
Dívatelný myslím běžným způsobem přehratelný, co z toho, že budu mít zazálohované video např. 768x576, když ho na ničem nepřehraju? (PC na rozdíl od některých nepovažuju za přehrávač.)

ODSakEda
05-03-2005, 07:43
mirekv já PC potažmo notebook považuji za ideální přehrávač!!!

A snadno adaptabilní na nové formáty a kodeky!
:-D Už mám těch krabiček doma dot! A dost! :(( DVDvideo stejně umře, podobně jako CDaudio!!! (naštěstí!)

Obě technologie nebyly schválně vyvinuty pro domácí použití ve smyslu výroby pro svoje video nebo audio, ale především s ohledem jednak zpětné kompatibility s analogovým signálem PAL/NTSC a jednak na ochranu autorských práv! Proto ty všelijaké problémy, aby to hrálo! :(( Na PC bude hrát vše! :-D

A výrobci PC dokonce již dnes vtělují více či méně účelová PC do jakoby HiFi bedýnek bez hlučného chlazení a již dnes začínají vytláčet výrobce klasické elektroniky! Naštěstí! (pro uživatele)

mirekv
05-03-2005, 07:50
Jo časem snad všechno bude v PC, jak jsem už někde četl, ovšem zatím je to mimo dosah normálních smrtelníků.

pavelpt
05-03-2005, 11:18
Podle vizí Velkého mogula (rozuměj Bill G.), to bude obráceně a já se k tomu přikláním.

Jednoduše ne PC pro sledování televize, ale televizi vybavenou nějakým procesorem, který z toho takové PC skoro udělá.
Mám Kiss 508, tím ,že je vybavený síťovou kartou má přístup na internet, byl pro něj upraven XML na KML jazyk (kiss macro language) a lze se tedy pohybovat na stránkách, které to podporují, namátkou jmenuji filmovou databázi, CDDB, live kamery po celém světě a další.K tomu třeba hry po internetu, jmenuji za všechny šachy nabo dámu.
Internetová radia jedou taky, zatím to nepodporuje NSV.

Asi takto. -- Nepotřebuji počítač, ale připojím se k němu, potřebuji inteligentní terminál a počítač s drahýni softwary je v Silicon Valley a (asi)za poplatek poskytuje to co potřebuji.