PDA

Zobrazit plnou verzi : mozna problem s codecem

fly
24-02-2005, 11:37
protoze si myslim ze by mohl byt problem v codecu, vlozil jsem svuj dotaz zde. pres pinnacle movie box usb nagrabuju video rovnou do MPEG2. jeste tady je vse v poradku - zvuk i obraz je synchronni. pokud to ale chci sestrihat v pribalenem studiu 9 nebo provedu demux v tmpgenc a pote budu chtit strihat napr. v cuttermaranu, tak je to v haji a zvuk s obrazem je rozhozenej. k tomuto rozsychronizovani dochazi pravdepodobne prave pri demuxu, protoze jak tmpgenc, tak studio 9 pri generovani MPEG2 nebo DVD disku demux provadi. a jeho vysledek je spatny. u studia jsem nasel nejake pracovni soubory s oddelenou videostopou a audiostopou. a jelikoz je tato rozsynchonizace spolecna pro rizne SW, tak si myslim ze by to mohlo byt prave codecem ktery je pro obe aplikace asi spolecny. a vypada to ze zvuk je v poradku, ale video je kratsi. a snad dokonce (ale tim si nejsem jisty) se to video stridave predbiha a opozduje v ramci jednoho souboru. uz s tim laboruju dva tydny a dochazi mi fantazie :-(((

mam notes ASUS s Centrinem 1.6 GHz, 512 MB RAM, grafiku ATI 9100 IGP. obcas pracuju s externim diskem pripojenym pres firewire, ale pokusy ukazaly ze to nema vliv

BERU KAZDY BYT NA PRVNI POHLED TREBA HLOUPY NAPAD!!!

vlada
24-02-2005, 14:27
Já si myslim, že problém bude v tom, že ten zvuk je nesynchronizovaně nahraný. MPEG dokáže sesynchronizovat i nestejně dlouhej zvuk a video, jakmile to ale chceš upravit, tak se synchronizační značky ztratí a výsledek je rozhozenej. Těžko říct, co s tim udělat, pokud se to navíc rozbíhá nelineárně. Ta karta má HW MPEG-2 encoder nebo to komprimuješ až v počítači softwarově? Pokud jo, tak je problém jasnej. Zkus vyměnit grabovací SW. Kdyby si měl normální PC, tak bych doporučil vyměnit zvukovku, ale u notebooku to je nemožný.
Kodekem to stoprocentně neni, protože při demuxování se žádnej kodek nepoužívá. Navíc jsem přesvědčenej, že ten zvuk už tam prostě je špatně nahranej, i když dočasně synchronizovanej.
Vláďa

StD
24-02-2005, 17:26
Vláďo, první věta naprostá pravda, druhá s výhradami, se zbytkem nesouhlasím. Používám při grabování totéž Pi (WinDVD encoder, mimochodem teď i ten, co je určen pro ten výše uvedený externí USB MovieBox..., ač mám interní PCTV Pro) a tohle dělá vždy, když se to pokusíš demuxnout v něčem jiném (i v PVAStrumento...). FAZIT: Nechávat jak to je, střihat na klíčové snímky, potom stáhnout audio do wavu, upravit a vrátit zpět v ProCoderu. Tomu vůbec nevadí, že v PC udávané délky videa a audia jsou odlišné (a blbě v řádu půl vteřiny na 1 hodinu). Muxne to naprosto přesně. Odzkoušeno. Audio upravuji v Auditionu a to není zrovna na tisícinu přesné...

fly
24-02-2005, 22:58
to StD

nechapu uplne popsany postup. mam hardwarove nagrabovano primo v MPEG2. kdyz studio 9 nezafungovalo, tak jsem taky zkousel MPEG2 editor ktery by to umel sestrihat na klicovych snimcich a pote bez rerenderingu vysypat ven. problem je v tom, ze pouzity SW Cuttermaram neumi nacist MPEG ve kterem je video i audiostopa, takze je nutne ten nagrabovany MPEG2 pred sestrihanim demuxovat. a to je pruser, protoze tim demuxem se rozhodi zvuk a obraz :o(

je nejaky SW kterym zjistim jestli je ten nagrabovany MPEG2 v poradku?
mimochodem pri mem nerovnem boji se zminenym problemem jsem zaslechl dost nelichotivych poznamek o Pinnacle. Co je na tom pravdy?

Poridil jsem si HW encoder abych netrapil notes, ale bylo mi receno ze se od HW encoderu upousti protoze tu SW jsou lepe konfigurovatelne (co chapu) a taktez to stihaji enkodovat v realnem snad pry na HW stejne konfigurace jako mam ja = centrino 1,6 GHz. Jake mate zkusenosti s rychlosti SW encodovani?

StD
25-02-2005, 07:14
fly:
A) Na střih vyzkoušej Mpeg2cut (je Free).
B) Kontrolu streamu si udělej v BitrateVieweru (ořezaná verze je také Free). Potom sem dej hlášky, co ti o něm vypíše v pravé dolní čtvrtině okna...

vlada
26-02-2005, 12:18
fly> Nezachytáváš to náhodou z VHS pásky? Jakej máš vlastně zdroj videa? Potom by mohl být příčinou špatnej přehrávač. Stejně by ale HW dekoder měl bez problémů udržet synchronizaci. K problémum většinou dochází, když video zachytává TV karta a zvuk zvukovka a nesednou jim frekvence. Když to ale dělá jeden WH, tak to snad má vevnitř nějakou synchronizaci a pokud ne, tak to je klump a hodil bych jim to na hlavu.
Nejjednodušší způsob jak zjistíš jestli to je dobře nebo špatně nahraný je když zkontroluješ dýlku demuxovanýho videa a zvuku. Musí sedět.
Co se týká pověsti Pinnaclu, tak jsem jednim z těch od kterych o něm neuslyšíš dobrý slovo. Naposled jsem sice zkoušel verzi 8, ale horší střihovej program jsem snad ještě neviděl.
Zkus to co radí StD a dej vědět.

StD
26-02-2005, 12:29
Vláďo, prostě mu tam chybí TBC. To se stává a mně se i několikrát stalo, když je náhle drop-outů z pásky více jak 2 na frame, tak to prostě rozhodí synchro, které se po chvíli, když se to "chytne", opět vrátí do normálu (tj. třeba uprostřed filmu). Vyzkoušíš to snadno na vzorku, kde obraz začíná dříve než zvuk nebo naopak. To, co ty u Pi nemáš rád, mne naopak jistí. Klíčuje (Lock) na video i audio...

vlada
26-02-2005, 12:38
StD> To by ale snad měl dobrej enkoder řešit jinak, ne? Proč při drop-outu nezopakuje dvakrát stejnej snímek? VD to tak třeba dělá, když něco vypadne. Potom by se synchronizací neměl být problém.

StD
26-02-2005, 12:46
No on to (enkoder) také řeší jinak... ovšem musíš přijít na to, že pod RightClick je také SaveAs a on ti to přepíše. A my všichni pracujeme s tím RAW zdrojem... :-D

fly
28-02-2005, 13:29
Num. of picture read: 44268
Stream type: MPEG-2 MP@ML VBR
Resolution: 720*576
Aspect ratio: 4:3 Generic
Framerate: 25.00
Nom. bitrate: 8000000 Bit/Sec
VBV buffer size: 112
Constrained param. flag: No
Chroma format: 4:2:0
DCT precision: 8
Pic. structure: Frame
Field topfirst: Yes
DCT type: Field
Quantscale: Linear
Scan type: ZigZag
Frame type: Interlaced
Scene change detection: NOT FOUND
Variable GOP pattern: NOT FOUND
Notes:

existuje nejaky SW ktery mi rekne zda je MPEG2 soubor korektni a ktery eventuelne tento MPEG2 umi "opravit"?

zachytavam z videa pres hw encoder pripojeny k notesu pres USB rovnou do MPEG2.
pri prehrati zachyceneho MPEG2 bez sebemensich uprav je synchro OK
pokud provedu demux tohoto soubory, tak jsou rozdily mezi audiem a videem cca. nejake setinky sekundy. pokud takto ziskane soubory (separatni audiostopu a

videostopu) pouziji v nejakem SW ktery s nima umi neco delat (strihaci SW Cuttermaram nebo Sony DVD architect), tak je tam videt spatne synrcho a ten rozdil

je vetsi nez tech par setinek rozdilu casove delky demuxovaneho audia a videa.
pokud to pred tim demuxovanim a naslednym zpracovanim jeste sestriham v programu ktery je prilozen k Canopus MPEGcraft na strihani MPEG2 (umi strihani po

GOPech), tak je po demuxovani v DVD archtektu videt je vetsi rozdil v synchro.
Postup ktery tady popisuju je mozna dost krkolomny, ale uz jsem bezradny a hledam libovolnou cestu o ktere budu vedet ze s ni dojdu k cili = nagrabovat neco

z videa hardwarove primo do MPEG2, ten MPEG2 sestrihat a vytvorit DVD.
prestoze si myslim ze demux je ciste SW zalezitosti, tak prikladam konfiguraci meho HW.

jen pro upresneni pouzivam Notebook ASUS M6738
Mobilní procesor Intel® Pentium® M 725, 1.6GHz/2MB (Dothan)
Operační systém: bez OS
15.4“ TFT WXGA displej s rozlišením 1280x800
Chipset ATI RS 300 se sdílenou pamětí až 128MB
512 MB paměti, dva SODIMM sloty pro až 2048MB DDR333/400 DRAM
Pevný disk 40GB (4200)
Modulární slot pro výměnnou Combo (24/24/8/24x) nebo druhý HDD. Podporuje warm swap.
Integrovaná Intel Wireless LAN 802.11g, interní modem 56k + LAN 10/100 Mb/s
Integrovaná čtečka karet - MMC/SD/MS/MS Pro, CF přes PCMCIA adaptér

+ 250 MB externi HDD pres FireWire

vlada
28-02-2005, 22:32
Jakym způsobem se to video vlastně rozbíhá? Je to lineární nebo spíš nepravidelný? Pokud to je lineární, tak by se dal ten zvuk pomocí nějakýho editoru (Vegas, Audition, Audacity) natáhnout na požadovanou dýlku.
Na vině ale budou opravdu nejspíš vypadaný snímky zásluhou špatný kazety nebo videa a s tim se už těžko dá něco dělat. Zachytávání z VHS je zkrátka průser.

fly
28-02-2005, 23:52
asi to byly ty vypadany frejmy a napravit tento pruser mi pomohl PVAStrumento ktere to dokaze opravit.

vsem DEKUJU za pomoc

PS: doufam ze jsem to neazakrikl, jeste budu delat par testiku

StD
01-03-2005, 07:08
Fly: ...no jestli je ten Mpeg2 z Pinnacle (WinDVD encoder), tak ti to PVAStrumento naopak rozhodí tak, že to už nedáš dohromady (vkládá prázdné audio-pakety do streamu...). Servus'

vlada
01-03-2005, 08:19
StD> Fly přece jasně píše, že má HW encoder. \/ Nepoužívá žádnej SW encoder od Intervidea.

StD
01-03-2005, 09:27
...tak uvidíme, až na to to PVAStrumento pustí.