Zobrazit plnou verzi : BenQ W1000 vs. Epson EH-TW3200
martin_54
30-11-2010, 20:22
Chci se zeptat, zda někdo měl možnost porovnat výše uvedené projektory a zda je Epson EH-TW3200
opravdu o tolik lepší než BenQ W1000, aby se ho vyplatilo prodat a pořídit Epsona.
Teď je nově k dispozici BenQ W1000+ . To "+" je podstatné. "+" verze má jiný povrch, rotace zrcátka je trojnásobná místo dvojnásobné u non-plus modelu. Jiný, jinak poskládaný 6-ti segmentový kotouček = lepší odstíny barev hlavně pleťovky. Lepší chlazení = delší životnost lampy. Statický kontrast bude u W1000+ lepší než u Epsonu a celkem výrazně si polepšil proti původní W1000.
Pro jasné rozhodnutí to che porovnat side-by-side, ale já mám pocit, že W1000+ může být lepší volba než TW3200 právě kvůli detailu v tmavých oblastech a celkové ostrosti.
ezechiel1917
02-12-2010, 13:31
detaily v tmavych oblastech jsou u TW3200 pri vychozim nastaveni Cinema modu naprosto vyborne. Stejne jako pletovka a barevne podani celkove.
detaily v tmavych oblastech jsou u TW3200 pri vychozim nastaveni Cinema modu naprosto vyborne. Stejne jako pletovka a barevne podani celkove.
Nepíši, že jsou špatné, ale mohu být lepší.
ezechiel1917
02-12-2010, 15:18
to uz o moc ani nejde, z referencnich videi lze bezproblemu rozeznat jednotlive odstiny vsech nejtmavsich barev (17-20+)
No. Nakonec jsem se rozhodl pro W1000+, tak jsem zvědav... ještě plátno.
Kolik stojí ta "plus" verze?
Konečně jsem tu plus nešel na netu a čeho si všímám na první pohled a co by ty dva (BenQ W1000+ vs. Epson EH-TW3200) mohlo hlavně lišit je :
Kontrastní poměr BenQ 3500:1 , Epspon 25000:1 a asi hlavně BenQ je DLP a Epson LCD (i když 3LCD) . To by mě asi zajímalo nejvíce - DLP vs 3LCD ...???
Epson TW3200 má statický kontrast cca 400:1 (viz. zahraniční testy měření). 25000:1 je tzv. dynamický kontrast = vypočtený nesmysl. U DLP se dá tomu 3500:1 věřit, ale spíše bych to viděl reálně tak na polovic.
Rozdíly DLP (rotační kolečko se segmety a tisíce "zrcátek" výmysl Texas Instruments) vs LCD (3 LCD RGB panely přes které se promítá a hranolem obraz spojuje) zde rozepisovat nebudu. Popsáno o těchto technologiích je dost a dost... Je to diametrální rozdíl v technologii podobně jako mezi LCD TV a PDP TV.
Sem nemyslel rozdíl mezi DLP a LCD v tom jak to funguje. To vím. Sem myslel rozdíl výsledných obrazů, když bys dal ty dva projektory vedle sebe (tak když má jeden DLP a jeden LCD), jaký obraz bude "lepší"..
DLP má lepší statický kontrast. Ukázky LCD vs DLP najdeš po internetu dost. Žvatlání v diskuzi je jen žvatlání v diskuzi a je podle mě zbytečné. Zajdi si někam do showroomu, kde mají projektory. Musíš vidět na vlastní oči. Je to stejné jako když porovnáváš LCD vs PDP. Každý má na to jiný názor a nejlépe je vidět.
ezechiel1917
02-12-2010, 21:09
RoPo: typicky kontrast dlp projektoru za tuto cenu po kalibraci se pohybuje kolem 500:1 (odpovida kontrastu v beznem kine) takze si delas docela zbytecne iluze ze ten ANSI kontrast bude tak vysoky. mozna tak kdyby to byla nejaka lepsi LCD ci plazmova televize...
ezechiel1917: Iluze si nedělám jen prostě DLP dává lepší statický kontrast díky DLP technologii. Nic víc nic míň. LCD TV má statický konstast u TOP modelů max. cca. 6000:1 - 8000:1 a PDP má hodně přes 20000:1. Profesionálně v kinech se nepoužívají ani LCD ani DLP.
TW3200 není vůbec špatný. Prostě jsem TW3200 odsunul a šáhnul po novince W1000+m která je velmi dobře hodnocena. Porovnám v reále s TW3200 a sám uvidím jestli jsem udělal dobře nebo jsem raději měl šáhnout po TW3200. Na takvé to domácí žvíkání jsou velmi dobré oba modely.
ezechiel1917
02-12-2010, 21:34
s tema kontrastama jses bohuzel mimo, touto problematikou se zabyvam a hodnoty ktere uvadis jsou v dynamickych rezimech merenych zpusobem cela cerna obrazovka (0 IRE) a cela bila obrazovka (100 IRE). Pokud uvazujeme spravne zkalibrovany televizor/projektor dle D65 s kalibraci bileho bodu na 120 cd/m2 tak jsou kontrasty daleko nizsi, nemluve o ANSI kontrastu, ktery je blizsi prave kontrastu ktery na obrazovce bezne pozorujes.
ezecheil1917 : a kolik má konstrast ten epson 3200 ?jen tak pro srovnání s tim kinem , když tu bylo psané že kino má asi 500:1..? na té zahraniční www jak jsou ty testy 3600vs3200 tam toho je více, tak netuším, co z toho brát za udaj.:
In the above test using Cinema mode (the one you'll use the most) the TW3200 scored just over 10% better in contrast ratio (307:1 vs. 270:1) we set the projectors back 3m from our standard screen.You could change the distance +/- however the relative results would stay the same. Natural mode (275:1 vs. 258:1) Living Room mode (596:1 vs. 575:1) a smaller advantage but none the less a win to the TW3200.The Dynamic mode was the only mode (1 of 4) in which the TW3600 rated higher than the TW3200. (780:1 vs. 680:1 on/off) and (817:1 vs. 704:1 checker board) seerms a fairly constant win to the TW-3600 regardless of using checker board or on/off (White/Black) measurements. If you subtract the reflected light the figures about double.
ezechiel1917
02-12-2010, 22:06
v cinema modu cca tech 300:1 a nemam s tim vicemene problem. ono neni problem pustit si v zatemnene mistnosti jiny rezim kde jsou ty kontrasty vyssi, ci si to nastavit dle potreby, ale proste uz je to neprirozene (bila je prilis svetla coz neodpovida filmovemu zameru)
Jsem zvykly z LCD na ansi kontrast 4000:1 coz je vyborna hodnota, jenze oko je stejne limitovano svymi fyzickymi vlastnostmi takze i kdyz je rozdil v mereni vice nez 10 nasobny, ve skutecnosti to tak drasticke neni. a rozdil v kontrastu v radech tisicu oproti 1000:1 je u bezneho oka naprosto minimalni, neli neviditelny. I rozdil mezi 300 a 500:1 je u oka povazovan za minoritni.
DLP ma urcite lepsi kontrast, ten tvori pri kalibraci dle D65 prave pouze uroven cerne. Bila je vzdy stejna. Jen jsem upozornoval ze ten rozdil nebude tak veliky jak si RoPo mysli.
DLP ma urcite lepsi kontrast, ten tvori pri kalibraci dle D65 prave pouze uroven cerne. Bila je vzdy stejna. Jen jsem upozornoval ze ten rozdil nebude tak veliky jak si RoPo mysli.
Jasně. To mě je jasné, že realita bude vždy jiná než se uvádí. Prostě jsem šáhl po DLP kvůli lepšímu FYZICKÉMU kontrastu. Navíc W1000+ je 3D ready - jsem zvědav co z toho plyne... (3D znám na vlastní oči z PDP i LCD a samozřejmě z jina, ale z "home" projektoru jsem ještě neviděl..) Benq má 3D brýle, tak asi jedny koupím a vyzkouším...
Místnost mám sice zatemnitelnou, ale chci používat projektor nejen večer či v noci.
Jinak díky za reakce. Co plátno, máš? Jaké? To musím ještě teď pořídit. Elektrické.
ján plátno ted taky řeším, napsal jsem sem dotaz do vlákna promítací plátna ale nikdo mi na to neodpověděl. Jen na jiné diskuzi mi někdo napsal, že pokud koupím levné (což jsem našel dobré plátna do 3000) tak bílá zeď by byla lepší než to levné plátno.. jenže jak poznat když je plátno na nic a od jaké ceny už by mohlo být lepší než zeď??
Bílou zeď nemám. Nežiji v nemocnici, kde mají vše bílé. Takže plátno je nutnost a bude schované u stropu.
"Vnitřně" jsem si dal limit cca 7k za elektrické. Vzhledem k ceně projektoru cca do 25k, tak se mě to zdá jako rozumný limit pro takové to domácí koukání.
Největší problém vidím u vlnění okrajů plátna. Gain povrchu beru minimálně 1.0, lépe 1.1 nebo 1.2
mrkni na to vlákno tady "promítací plátna", uplně poslední příspěvek jsou 3 odkazy odemě (ted koukam fungují už jen první dva) a když dáš o krok zpět tak tam je dobrý výběr pláten..
tak až ti přijde ten BenQ W1000+ tak pak napiš hodnocení :-) a jestli jsem to pochopil dobře tak to můžeš srovnat s tím Epson EH-TW3200 tak dyžtak sem hod právě porovnání obrazu těchto dvou, díky :-)
TW3200 volil známý a na jeho popud jsem "oživil" zkoumání "co je nového na poli projektorů", které jsem před dvěma lety absolvoval. A očíhal jsem TW3200, ale zaujal mě právě i W1000+ - nový DLP model, u nás dostupný teprve snad 3 týdny. Takže proto mohu porovnat.
Do vlákna promítací plátna jsem mrknul, ale je 5 let mrtvé (až na tvoje příspěvky), tak jsem se začal dívat jinam.
ezechiel1917
03-12-2010, 10:36
V nemocnici neziju, a nemam rad zbytecne barevnou kycovitost. Nicmene kazdy pes jina ves. Bila zed mi nabizi flexibilitu velikosti uhlopricky a trvanlivost zachovani kvality materialu. O platne jsem samozrejme uvazoval, ale nejdrive jsem chtel vyzkouset jestli bude zed dostacujici, je. Pokud bych mel uvazovat o platne vyberu takove v pevnem ramu, stahovaci elektricka ztraci po chvili pevnost a vznikaji nerovnosti plochy, coz me vadi. Pro viditelne zlepseni bych musel zatemnit mistnost dokonale (zdi strop, nabytek atd) pak bys mozna namitnul ze nezijes v jeskyni... :)
Rozhodne preji at projektor slouzi k plne spokojenosti, ja musel DLP bohuzel vyloucit z vyberu kompletne protoze pozoruji duhovy efekt a vadi me vyssi hlucnost a ackoliv veskere televize vybiram predevsim podle skutecneho kontrastu, tak opravdu problem s kontrastem u Epsonu nemam. Epson ma navic i vysokou svitivost pro pouziti za dne, takze ani to neni v tomto pripade problem.
ohedně toho plátna, já právě taky promítám na bílou zeď.. mě by spíš zajímalo jestli se dá říct jaký je rozdíl když se promítá na zeď a když na plátno?? Jestli s tím má někdo zkušenosti..?? Jestli se dá říci když je kvalitní plátno to se jako obraz ještě zlepší??? V čem přesně?
Rozdíl je markantní ve prospěch plátna. O tom nemá cenu polemizovat.
Plátno má nějaký zisk je rovné, barevně homogenní. To se o zdi či sádrokartonu říci nedá.
Plátno už mám pravděpdoobně vybráno.
Obraz se zlepší v barevném podání a vjemu z ostrosti. Samozřejmě píši o odpovídajícím promítaném zdroji = blu-ray, Sat HD, apod.
hod odkaz co jsi vybral za plátno :-)
ezechiel1917
03-12-2010, 11:56
tommyt: rozdil je markantni maximalne v naprosto zatemne mistnosti, viz co jsem psal nahore. jinak po nejake dobe pouzivani temer naprosta vetsina platen se kterymi je at jiz rucne nebo motorove manipulovano rovnost pri zakoupeni ani omylem nezachovaji, staci si procist diskuze na netu. navic cekat to u platna v nejnizsi cenove kategorii...
jedine s cim lze souhlasit je ze obraz bude na platne ostrejsi i za tvych podminek. co se tyce barevni homogennosti a kvality tak nevidim u kvalitne nahozeneho sadrose sebmensi problem. Jsem na kvalitu obrazu hodne vysazen a pokud bych nasel jakykoliv problem urcite u zdi nezustavam. Nicmene kazda zed original tak tezko hodnotit jaky rozdil by byl u tebe.
EDIT: jeste aby bylo jasno tak ten zacatek upresnim: rozdil je markantni maximalne v naprosto zatemne mistnosti oproti promitani v bezne mistnosti na zed, pokud zatemnis veskere odrazive plochy a budes promitat na zed tak ten rozdil bude opet odvisly na kvalite materialu platna, coz v teto cenove kategorii proste markantni ani zdaleka nebude.
ezechiel1917: Chápu tvoje "vysazení na kvalitu obrazu na zdi".
Já však mám stěny tónované (žena chtěla, malíř udělal, ale je to pěkné útulné - to musím uznat) a na stěně, kde bude plátno mám 50" PDP, takže tak...
tommmyt: Cenovou příčku jsem zvednul kolem 10k. Plátno za 20k a více je na domácí použítí nesmysl.
ezechiel1917
03-12-2010, 13:13
Ted nevim co mas na mysli, ale vysazeni na kvalitu obrazu nema s tou zdi nic spolecneho. Vzdy jsem si rad za kvalitni obraz priplatil, to ze se nyni daji sehnat projektory za smesnou cenu, ktere svou kvalitou prekonavaji drtivou vetsinu LCD/PDP i pri promitani na beznou bilou zed je proto skvela zprava pro kazdeho filmoveho fanouska.
Zed je pouze jedna z casti retezce pro vysledek zobrazeni. Vzdycky je to o cene a vim ze bych z platna mohl mit o neco malo lepsi vysledek to vsak neznamena ze platno za 10k udela pri beznych podminkach zazracny rozdil. S klidnym svedomim muzu rict ze obraz z TW3200 prekonava i nejvyssi modely LCD/PDP, vernosti barev, presnosti sedoskaly i na zdi. Na druhou stranu nemit moznost promitani na zed resim jako ty obdobne a nezbyva mi nic jineho nez vybrat nejake platno s temi vyhradami ktere jsem uvedl. Souhlasim, ze platno za vic jak 10k je pro pouziti v beznych domacich podminkach zbytecne vyhazovani penez. Stejne jako by v mem pripade aktualne nemelo prilis smysl ani platno za 10k.
martin_54
03-12-2010, 13:58
Jasně. To mě je jasné, že realita bude vždy jiná než se uvádí. Prostě jsem šáhl po DLP kvůli lepšímu FYZICKÉMU kontrastu. Navíc W1000+ je 3D ready - jsem zvědav co z toho plyne... (3D znám na vlastní oči z PDP i LCD a samozřejmě z jina, ale z "home" projektoru jsem ještě neviděl..) Benq má 3D brýle, tak asi jedny koupím a vyzkouším...
Místnost mám sice zatemnitelnou, ale chci používat projektor nejen večer či v noci.
Jinak díky za reakce. Co plátno, máš? Jaké? To musím ještě teď pořídit. Elektrické.
Tak tedy nevím, ale 3D ready 1000+ rozhodně není... 3D color management je něco jiného...
to má i "čistá" W1000. ;-) Já jen, aby ty brejle za víc jak dvojku nebyly vyhozený prachy!
Vic web výrobce:
http://benq.cz/products/Projector/index.cfm/page/specifications/product/1197
Na Benq UK stránkách přímo u W1000+ odkaz na 3D ready píší... Nezdá se mě to, ale pak věř tomu co kde píší, že :-E
Navíc W1000+ moc nový, aby na CZ stránkách byl pořádek...
martin_54
03-12-2010, 14:24
Ať tak nebo tak, raději s brýlemi počkej... ;-)
Na globálních to taky nemaj....
http://www.benq.com/products/product_detail.cfm?product=1708&pltag=35&ptag=262
Jasán... brýle budou až později. Až se s ním trochu sžiji.
martin_54
03-12-2010, 14:27
potažmo ani na Uk to nevidim...
http://benq.co.uk/products/Projector/index.cfm/page/specifications/product/1197
potažmo ani na Uk to nevidim...
http://benq.co.uk/products/Projector/index.cfm/page/specifications/product/1197
http://benq.co.uk/products/Projector/index.cfm/product/1197
Zcela dole je odkaz na 3D.
Ale moje priorita to rohodně není. Jen taková zajímavost.
martin_54
03-12-2010, 14:39
Jasně, ale brýle by jsi býval koupil... :-D
Nicméně k tomu odkazu dole. Mě se to jeví jako všeobecný odkaz o 3D podpoře, neb se nikde nepíše, že se týká W1000+
No teď rozhodně brýle kupovat nebudu... Ale je to v plánu...
ezechiel1917
03-12-2010, 14:54
taky se domnivam ze 3d ready nebude ve specifikacich chybi Functions DLP 3D ready
viz http://benq.co.uk/products/Projector/index.cfm/product/1194
když už jsme u 3D, někde jsem četl že se začínají dělat první tv které budou umět 3D obraz i bez brýlí.. myslíte že je to možné i u projektorů?
martin_54
03-12-2010, 15:00
Abych řekl pravdu, tak si nedokážu představit, jak to chtějí udělat u těch TV, kde se dá pracovat s vrstvami skel či tak něco, natož pak u projektorů.
ezechiel1917
03-12-2010, 15:09
tak 3d ready w1000+ urcite neni, v manualu o nem ani zminka narozdil od w600+
Vy majitelé Epson EH-TW3200 za kolik jste jej koupili?? Já se ptal u nás v jednom obchodě a prý by stál 26.000,- Není to moc? -Když jsem viděl na seznamu ve zboží třeba za 23-24.000 ?
WT3200 se dá sehnat kolem 20-ti bez DPH a hlavně - dle kurzu $
to nějak nechápu proč každý udává cenu bez dph, dyt každý smrtelník platí dph :-) A jestli myslíš -dle kurzu- objednávat projektor ze zahraničí to vážně ne, kvůli záruční době, to nebudu případně posílat někam do zahraničí čéče :-O
Sory za bezD.... tak nějak zvyk. Samozřejmě platím DPH. Závislost na $ je jistá. To si myslíš, že zahraniční zboží se zde vyrábí? Bohužel ne, ale nakupuje za $ a podle něj se i prodává z velkoob do maloob.
ezechiel1917
07-12-2010, 14:38
tommyt: kupoval jsem za cca 23500 v mironetu, ale nejak uz ho v nabidce u nich nevidim
ezechiel1917
07-12-2010, 14:47
Divne je ze nejak zmizel i z nabidky Epson Storu, doufam ze to neni kvuli tomu ze by u nas skoncil a prodaval se jen "stejny" model 3600, ktery uz nema tak zajimavou cenu. To by byla opravdu skoda.
překopíruju to sem když to patří sem:
RoPo:
W1000+ už mám.
1. dojmy:
- hodně malinký a lehký (! - úžas....)
- nepozoruji RBE (i zahraniční recenze popisují téměř vymizení RBE proti W1000 a ostatním PJ)
- kresba výborná (už asi nebudu mít potřebu chodit do kina...)
- hlučnost skoro 0 (z toho jsem měl strach)
- velmi málo času (ježich přijde až cca. za 3 týdny, takže jen 2h noční test)
- navíc bez plátna nemám pořádně jak srovnat. Nemám bílou zeď. Zkoušel jsem to na strop. Ten bílý je Na 4,5 m, co jsem zkoušel na stěnu, tak se mě tam motala jakási plazmice
- WT3200 uvidím později pro porovnání
Ještě v kostce +/-:
WT3200:
- 12bit zpracování
- velký (opravdu velký a těžký)
- LCD - musí se čistit a měnit filtr vzduchu
- nižší statický kontrast
- slabší ostrost
- lampa cca 5000,-/4000h
W1000+:
- 10bit zpracování
- malinký a lehký
- DLP - NEmusí se čistit
- může se vyskytnout RBE, ale nepozoruji nic
- vyšší statický kontrast
- může být vyšší okolní osvětlení
- lampa cca 3500,-/5000h
- spotřeba v ECO módu standby/provoz 0-1W/110W
Docela by mě zajímal názor dalšího jestli se někdo další najde kdo by ty dva projektory mohl porovnat
ezechiel1917: napadl mě dotaz pro majitele EH-TW3200. Mam doma starší LCD projektor a když obraz zvětším a jdu blíž tak je tam vidět "mřížka". Je u TW-3200 taky něco takového vidět nebo ta 3LCD technologie kterou 3200 má, už je nějaká vychytaná v tomto směru a mřížku nemá vůbec?
ezechiel1917
07-12-2010, 21:36
tommyt: Mrizky se nemusis absolutne obavat, je pozorovatelna tak do 50cm :)
Ja bych k tomu shrnuti dodal ze TW3200 je sice vetsi, ale za to ma skvele moznosti korekce umisteni obrazu, a moznosti umisteni projektoru vuci platnu jsou opravdu obrovske. Navic jde o projektory na domaci kino, takze mobilita a velikost urcite ten hlavni parametr pri vyberu nebude.
Epson je v ECO modu urcite tissi nez DLP. K ostrosti se nemuzu vyjadrit pokud nemam dva porovnavane projektory vedle sebe. Zkusenosti ze zahranicnich for nevyplivaji zadne konkretni zavery pro zadny z techto dvou kousku (nekde horsi Benq nekde Epson).
Jinak jsem promeril spotrebu a je nasledujici:
Standby <1W
ECO mod 212W
Normal 264W
ohledně toho umístění obrazu.. ten projektor co mam, já ho mam na skříni která je u strany pokoje, takže ten obraz na projektoru mam posunutý hooodně na jednu stranu, aby obraz byl na promítané zdi ve prostředku... viz příloha. ALE tím se mi obraz mírně deformuje (obraz je na jedné straně silnější a na druhé užší).. Jak hodně lze u toho epsonu hodit obraz do strany aby se nedeformoval..? já mám sice na projektoru nějaké další nastavení obrazu jako že tu deformaci můžu srovnat(tu silnější stranu zůžit a naopak), ale radši se ptám na uplně nedeformovaný obraz..
ohledně toho umístění obrazu.. ten projektor co mam, já ho mam na skříni která je u strany pokoje, takže ten obraz na projektoru mam posunutý hooodně na jednu stranu, aby obraz byl na promítané zdi ve prostředku... viz příloha. ALE tím se mi obraz mírně deformuje (obraz je na jedné straně silnější a na druhé užší).. Jak hodně lze u toho epsonu hodit obraz do strany aby se nedeformoval..? já mám sice na projektoru nějaké další nastavení obrazu jako že tu deformaci můžu srovnat(tu silnější stranu zůžit a naopak), ale radši se ptám na uplně nedeformovaný obraz..
Mám to přesně jako ty, akorát ho mám položenej na barovém stolku. Obraz mám posunutej taky maximálně jak lze do levé strany. Pozoruji mírné rozostření na levé straně oproti pravé. Myslím si, že perfektní obraz dosáhneš jen bez jakýchkoliv korekcí, tzn. umístěním projektoru na střed místnosti.
Jinak jsem s obrazem u Epsonu maximálně spokojen. Mřížka už není z půl metru vidět, hlučnost je taky na nízké úrovni. Při nastavení standartní hlasitosti zvuku na domácím kině či tv projektor neuslyšíš. Původně jsem ho chtěl dát na strop, ale vzhledem k jeho velikosti by to nevypadalo dobře.
teď když koukám na projektor tak jsem si uvěodmil a doplním že mam nejen obraz maximálně posunutý na projektoru na tu jednu stranu ale ještě mam samotný projektor o pár stupnů mírně otočený do leva aby ten obraz byl na té promítané zdi na středu. Protože ten projektor co mam doma asi neumí hodit obraz na stranu o tolik aby byl vlastně projektor jakoby v přímé ose s jednou stranou promítaného obrazu.. takže tím že mam ještě trošku otočený i samotný projektor tak tím vzniká ta deformace samozřejmě více.. Možná že když by nebyl projektor ještě trošku otočený a jen by byl obraz hozený na stranu z funkce projektoru tak by ta deformace ale neměla být, ne?? (jenže jak píšu muj projektor asi neumí hodit ten obraz do strany tolik..)
Je předvánočně vyprodaný. Pravděpodobně bylo jen pár kusů. Doufat, že se nejdnalo jen o podzimní předprodej/výprodej. U některých modelů to tak bývá. Jedině doufat, že se ve VO ještě naskladní nebo bude až po novém roce.
tommyt: Mrizky se nemusis absolutne obavat, je pozorovatelna tak do 50cm :)
Ano, mřížka - ta u LCD bývá. Opomněl jsem zmínit, ale podle mě je to absolutně irelevantní vlastnost. Ptotože kdo kouká na projektovanou plochu z 50-100cm :-E
tJa bych k tomu shrnuti dodal ze TW3200 je sice vetsi, ale za to ma skvele moznosti korekce umisteni obrazu, a moznosti umisteni projektoru vuci platnu jsou opravdu obrovske. Navic jde o projektory na domaci kino, takze mobilita a velikost urcite ten hlavni parametr pri vyberu nebude.
Korekce u Epsonu je taková, že obraz lze horizontálně posouvat cca. o 47% vlevo nebo vpravo A/NEBO ve vertikální ose až o 96% nahoru nebo dolů. S tím, že nelze zcela použít obě krajní meze na maximum. U Benq je v nastavení možnost upravit vertikální keystroke (lichoběžníkovost). Horizontální jsem nenašel = pravda moc jsem jej nehledal, protože projektor je přesně na středu osy plátna, tak jak jsem měl nachystanou přípravu na PJ.
S rozměry souhlas. Někomu může však vadit. Já nechci mít velkou krabici u stropu. Jinak rozměr nehraje vůbec roli. Kdyby nebyla pro mě jiná možnost s danými parametry jako je W1000+ vzal bych TW3200.
Epson je v ECO modu urcite tissi nez DLP.
S tím bych v kostce souhlasil. Rozdíly jsou však tak malé, že uchem těžko rozlišitelné. (byl jsem před rokem na audiu, a uši mám jak natopír na svůj věk, tvrdila paní doktorka... tak věřím, že nejsem hluchý a i nepatrné rozdíly poznám).
K ostrosti se nemuzu vyjadrit pokud nemam dva porovnavane projektory vedle sebe. Zkusenosti ze zahranicnich for nevyplivaji zadne konkretni zavery pro zadny z techto dvou kousku (nekde horsi Benq nekde Epson).
Ano. Je to tak. Někde vede TW3200, jinde W1000+
Jinak jsem promeril spotrebu a je nasledujici:
Standby <1W
ECO mod 212W
Normal 264W
Jestli je zájem mohu změřit ostatní režimy u W1000+.
ezechiel1917
08-12-2010, 07:45
Pro optimalni zobrazeni je ale i v manualu doporucenou umisteni na stred. S posunem jsem si hral a zadne rozostreni ci deformaci jsem bezne nepozoroval. Samozrejme musi byt projektor rovnobezne k promitaci plose.
Vlevo/vpravo lze posunout o 47% sirky obrazu projekce, Nahoru/dolu o 96% vysky obrazu.
Pro optimalni zobrazeni je ale i v manualu doporucenou umisteni na stred. S posunem jsem si hral a zadne rozostreni ci deformaci jsem bezne nepozoroval. Samozrejme musi byt projektor rovnobezne k promitaci plose.
Ano, střed je vždy ideální, ale někdo prostě nemůže takto projektor umístit.
Deformace obrazu by neměla být pozorovatelná.
ezechiel1917
08-12-2010, 07:54
Ano, střed je vždy ideální, ale někdo prostě nemůže takto projektor umístit.
Deformace obrazu by neměla být pozorovatelná.
Jasny, ja to jen zminuji v souvislosti s manualem a ze jsem ve vysledku nejaky rozdil nezaregistroval. Priznam se ale ze jsem to nezkoumal detailne nejakymi testy, pouze sledovanim bezne projekce filmu. Me samotneho u me doma prekvapilo ze bych mohl mit projektor prakticky kdekoliv, ale stejne jsem si to nakonec prizpusobil na stred (tu moznost mam)
Napadla mě taková otázka, její odpověd je asi jasná, ale radši jí napíšu. Jak se zachová obraz TW3200 když na něj budu pouštět 24p neboli 23,976 ? Jestli se nepletu tak většina Blu-ray filmů je v 24p nebo právě 23,976.. tak jestli to TW3200 bude promítat tak jak je to uložené (čili uvidím konečně původní záměr tvůrců) nebo se to nějak přepočítává jako na dvd nebo film co vysílaj v tv??? Zda záleží i z čeho se to bude pouštět tak to píšu z WDTV Live na který bude připojen malý disk..
ezechiel1917
09-12-2010, 11:17
uvidis to v zameru tvurcu :) TW3200 zobrazuje kazdy puvodni snimek 2x za sebou (pulldown 2:2) - Tedy 48Hz. Zadne pravidelne ci mikro trhani v obraze, plynulost je vynikajici. Na prehravaci samozrejme zalezi, pokud ale umi korektni 1080p24 bude vse v poradku.
Ted mě napadlo, jestli vy dva (ezechiel a Ropo) chcete zkusit takový malinkatý testík těch dvou projektorů tady. Samozřejmě záleží na kvalitě fotky, ale je to i ve vláknu TW3500 že tam někdo nafotil pár kousků doma promítaného obrazu Blu-ray.. že by jsme takový malinkatý test udělali tady :-) Pokud máte aspon trošku dobré fotáky, jestli by jste vyfotili nějaké promítané Blu-ray, ezechiel TW3200 a RoPo Benq 1000+ :-) Pár odlišných scén- asi hlavně i nějakou tmavou pro ten kontrast v tmavých scénách atd...
Nemůžu spát tak jsem hledal na netu a něco našel, třeba tady jsou nějaký obrázky a ten obraz vypadá hodně dobře: http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1289554
Ten Epson 3200 blu-ray vypadá dobře:
http://www.homecinema-fr.com/forum/viewtopic.php?f=1255&t=29947338&start=240
http://www.homecinema-fr.com/forum/viewtopic.php?f=1255&t=29947338&start=285
ale jestli ty barvy u toho epsonu tady na těch obrázkách nejsou až moc přehnané takové kontrastní.. to na tom prvním odkazu to logo a auto se mi možná zdá lepší, těch barev je tam tak akorát..
Nemůžu spát , tak jsem našel ještě jednu asi nejdůležitější www, jsou tam fotky na obraz tw3200
http://www.avforums.com/forums/projectors/1351455-epson-tw3200-3600-owners-thread.html
a ten obraz už není tak šíleně barevně kontrastní, takže to ukazuje jak si lze asi s obrazem pohrát, neboli jaký mod obrazu, to jiný obraz barevně.. možná že by to tam mohlo být právě naopak trošku více barevnější..
Tady černá Epson 3200 v Living Room mode a Cinema mode:
http://www.avforums.com/forums/projectors/1351455-epson-tw3200-3600-owners-thread-2.html
obrázky z toho Benq w1000+ jsem nikde moc nenašel
Jak chceš porovnávat? Sice mám už starší FZ10 s relativně velmi světelným a dobrým objektivem, ale fotí do JPG, což je pro porovnání na nic. Protože rozdíly z fotek nepoznáš díky kompresi. Nehledě, že budeš na ně koukat přes 6-ti nebo 8-mi bitový LCD... (mám 30" DELL, tak vím, jaký je rodzíl v zobrazení mezi běžným LCD a tímto 10bit DELLem)
Ohledně tmavých scén. Žádný "domácí" foťák nemá takovou osvitovou pružnost jako lidské oko.
Z fotek uvidíš přesně to, co jsi našel na těch fórech. Projektory musí být vedle sebe, aby jsi je mohl dobře porovnat. Jinak je to o ničem.
Porovnávat můžeš jen fotky vyfocené ve stejném prostředí s promítnaným obrazem z obou projektorů zároveň a to vždy z plátna, protože povrch zdi (jakékoliv) není nikdy zcela homogenní.
Ano dle zahraničních fór vypadá obraz jak z W1000+, tak WT3200 velmi dobře.
Regulace obrazu je u obou projektorů velmi rozsáhlá. Nejde jen o černou, ale barevná škála od tmavě černé po tmavě šedou nebo hnědou, kde se odstíny mohou slívat díky menšímu statickému kontrastu.
sem se asi špatně vyjádřil, ne vysloveně porovnávat, to dá rozum že z obrázků to je jinačí než ve skutečnosti.. ale třeba z těch fotek co jsem našel na webu mam tak o 100% lepší představu jaký ty projektory dělají obraz :-)
O 100% lepší představu? Nechci tě chytat za slovo, ale jakou představu jsi měl před tím?
Jak jsem psal dříve. Projektory jsou dobré oba. V kostce jsem shrnul jejich vlastnosti. Aby jsi měl skutečné porovnání, tak musíš obraz vidět na vlastní oči. Jinak je neporovnáš.
tak o 50% :-D představy jsem měl jen písemné, ted i trošku obrazově . Jasně, stejně to není na dané fotce jako je originál promítaný obraz, záleží na fotce, ale furt lepší než nic. Ono když to budeš chtít zjistit do detajlu (třeba tu černou)- jasně že to musíš vidět na vlastní oči, ale přeci jen se něco i z těchto fotek dozvíš, mrkni na tyto dva obrázky a určitě tam sám vidíš rozdíl. Já třeba jsem v současnosti na tom prvním obrázku protože mam sice projektor ale není full hd a díky tomu druhému obrázku už zhruba vím co za full hd obraz mohu čekat :-)
U FullHD a HD Ready je propstný rozdíl v ostrosti u tak velké uhlopříčky při promítání odpovídajícího signálu.
Ohledně černé a tmavých odstínů mám obavy, že to normálním foťákem nejde dobře vyfotit. Právě kvůli osvitové pružnosti v tmavé místnosti, která se s okem nedá porovnat.
Pokud tě to tak moc zajímá a záleží ti na tom doporučuji si zajet do nějakého showroomu, kde mají tyto projektory.
hele napadají mě dvě otázky :-D Ta první je asi nesmysl - když si vezmeš že výsledný obraz je široký třeba 2 metry, tak jestli kvalita obrazu bude jiná když budeš promítat z 2 metrů a objektiv na široko a nebo když budeš promítat třeba z 4 metrů a objektiv na projektoru zůženej..??
A druhá věc je to co mě dost zajímá - full hd a jednotlivé pixely. Já mam projektor který není full hd a když mam šířku obrazu třeba 2 metry a pustím tam třeba dvd, vidím jak je ten obraz dělaný z "pixelů", čili z malých bodů.. dvd to je nějakých 720x576.. Zkrátka to není jeden krásný vyhlazený obraz, ale pocituju tam jak je to sestavené z těch malinkatých bodů.. A nebo je to tou mřížkou co muj projektor trošku má tak mi přijde že ten obraz je prostě dělaný "sestavený" z malích částí... to těžko říct. Proto mě zajímá full hd projektor protože jestli se nepletu tak tam už jednotlivé pixely nevidíš vubec (?) když je ten obraz tvořen tolika malíma (1920..) a pak je to prostě jeden kvalitní obraz..? Třeba ty obrázky co jsou v příloze to mi přijde dooost dobrý (ted nemyslím barvy ale celkový obraz) , protože je to prostě jeden krásný obraz jako v kině a nejsou tam vidět jednotlivé malinkaté pixely. Samozřejmě je to jen fotka a ve skutečnosti to je asi jiné, ale o to ted nejde, jen přibližuji o co mi jde.. zajímalo by mě , jestli se v tomto směru liší obraz full hd z LCD a full hd DLP projektoru? Kde by jsi mohl ještě vidět nějaké pixely nebo techlologie na toto nemá vliv? A nebo je to jen velikostí obrazu? čím větší -tím to bude samozřejmě horší... čím menší obraz -tím v tomto směru jeden krásný kvalitní obraz bez pixelů..
čo sa týka toho zoomu predpokladám že ten objektív má nejaké vlastonsi konkrétne svetelnosť, to máš ako u foťáku konkrétne zrkadlovka predáva sa setový18-55 zoom objektív so svetelnosťou 3,5-5,6 objektív s lepšou svetelnosťou podáva lepšie výsledky ale je drahý. Tak predpokladám že u tých projektoroch bude použitý nejaký s premennou svetelnosťou( možno sa mýlim). Obecne je známe že najlepšie sú na tom objektívy bez premenného ohniska, tam je svetelnosť 1,8 bežná.
Ja mám na svojom diy projektore objektív http://alag3.mfa.kfki.hu/astro/giantlenses/127mm.htm#Beseler_Vu-Lyte_Opaque_D127mm_F3.6_f460mm_11 najlepšie čo som mohol zohnať. Dokáže vykresliť aj 19" lcd obrazovku.
Čo sa týka mriežky na svojom diy hd projektore ju pozorujem od 1,0m, no dosť dôležité je aj to čo do toho púšťaš.
mám tam aj foto z projekcie, a ani na tých fotkách mriežka poznať vôbec nie je, ak chceš pozri v mojom podpise P2
tommmyt: Čtu tvoje rozpoložení a nestačím se divit. Asi máš zásadní problém s pochopením všech souvislostí naráz.
Na vše co se ptáš jsou odpovědi oboje správné - ano i ne.
Pokud je má promítaný zdroj nízké rozlišení, zobrazovací jednotka špatný upsaling, zobrazuje se na velké uhlopříčce a ty ještě sedíš blízko, tak je vše špatně.
To je stejné, jako když koukáš na billboard. Z dálky všechno je OK, z blízka vidíš pixely jako kráva. To je prostě fyzika optiky s tím nic nenaděláš.
U LCD hraje v roli ještě vlastní technologie promítání přes LCD matrici - z blízka je možná viditelnější pixelizace.
Pokud pořídíš FullHD projektor a budeš jej krmit FullHD obrazem, tak budeš mnohem víc spokojenejší než teď. Pokud pořídíš FullHD projektor a budeš jej krmit SD rozlišením tak záleží na projektoru jak se popere s upscalingem.
Nemám čas vše rozepisovat, ale snad je to srozumitelné.
Popsal bych tady 1/2 stránky a asi by jsi byl opět na začátku - měl by jsi stejné dilema "být či nebýt".
Pokud je má promítaný zdroj nízké rozlišení, zobrazovací jednotka špatný upsaling, zobrazuje se na velké uhlopříčce a ty ještě sedíš blízko, tak je vše špatně. Pokud pořídíš FullHD projektor a budeš jej krmit FullHD obrazem, tak budeš mnohem víc spokojenejší než teď. Pokud pořídíš FullHD projektor a budeš jej krmit SD rozlišením tak záleží na projektoru jak se popere s upscalingem.
----------
Šmariá, todle je srozumitelný snad každýmu. To snad ví i prvňáček že když bude mít full hd tak obraz bude lepší a když tam dá sd tak to bude horší.. Ty tu píšeš úplný základy, ale jsem ten dotaz myslel právě více do hloubky.. nechme to být.
Šmariá, todle je srozumitelný snad každýmu. To snad ví i prvňáček že když bude mít full hd tak obraz bude lepší a když tam dá sd tak to bude horší.. Ty tu píšeš úplný základy, ale jsem ten dotaz myslel právě více do hloubky.. nechme to být.
Asi tak... protože by jsme tady popsali 1/2 stánky a žádný výsledek. To je spíš na akademickou debatu u piva než tady.
Pivo piju jen v létě když je extra horko :-D ale v pohodě :-) no já už to mam rozmyšlený, po svátkách objednam nějaky full hd projektor, tak už jen rozhodnout mezi tvým Benq 1000+ a Epson 3200 , nevím nevím který:-)
ezechiel1917
10-12-2010, 20:04
porovnani obrazu z fotek je fakt nesmyslny. Jediny korektni porovnani je vzit dva projektory, promitat vedle sebe stejny zdroj a porovnat to na vlastni oci.
ezechiel1917
10-12-2010, 20:15
sem se asi špatně vyjádřil, ne vysloveně porovnávat, to dá rozum že z obrázků to je jinačí než ve skutečnosti.. ale třeba z těch fotek co jsem našel na webu mam tak o 100% lepší představu jaký ty projektory dělají obraz :-)
no predstavu bych si z tech fotek na ktere jsi poslal odkazy moc nedelal, ten kontrast tak velky neni -> silene ztraci detaily v tmavych barvach, ve skutecnosti bych takovy projektor hned vratil ;)
jo toho jsem si taky všiml
našel jsem jedno video kde promítá benq 1000 a ten obraz je nějakej divnej, vidíte tam taky takový červený, žlutý, zelený, červený pruh??? to je případná vada dlp projektorů?
http://www.youtube.com/watch?v=fWIHu8IgqyI
ezechiel1917
12-12-2010, 11:49
To je ten rainbow effect, normalne videt takhle neni, je to kamerou, prirovnal bych to k CRT televizim kde jezdil taky pruh kvuli blikani ale normalne to takovym zpusobem lidske oko nepozorovalo. Ten rainbow effect maji vsechny DLP projektory a je to videt u horsich projektoru pri rychlych scenach, tem lepsim se toci kolecko s barvama ze kterych se mixuje obraz rychleji (zjednodusene receno), napr Benq W1000+ 3x jsou ale i rychlejsi 4x takze cim rychleji tim se ten efekt minimalizuje. Nekdo to nepozoruje vubec (zavidim), ja to vidim i u tech nejrychlejsich kdyz hybu ocima, proto jsem DLP vzit nemoh.
našel jsem jedno video kde promítá benq 1000 a ten obraz je nějakej divnej, vidíte tam taky takový červený, žlutý, zelený, červený pruh??? to je případná vada dlp projektorů?
YouTube - FULL HD BENQ W 1000 (http://www.youtube.com/watch?v=fWIHu8IgqyI)
To je vada kamery nebo projektoru. Či to může být problém rozdílu snímkových frekvencí snímací kamery a promítaného videa. Dle videa na YT nedokáži posoudit. Rozhodně u W1000+ žádné pruhy nejsou. To by bylo neprodejné. W1000+ má proti W1000 zvýšen počet otáček kotouče s barevnými segmenty a jsou jinak složené. Nelze tedy dle videa W1000 posuzovat W1000+. Co jsem však četl tak barevné podání W1000 je velmi dobré avšak recenzenti a majitelé se shodují, že W1000+ je na tom ještě lépe proti W1000.
RBE znám jako barevnné rozdvojení na obrysech, ale ne takto vodorovně. To není RBE, to je problém rozdílu snímkových frekvencí kamery a DLP projektoru.
Thunderol
12-12-2010, 20:26
No, sem taky pekne nejisty, jestli jit do W1000+ nebo TW3200. Mam ted Benq W100, duha me netrapi. Kazdy ma sve pro a proti a fakt by se asi hodilo je oba videt v akci. Na TW3200 me laka moznost zoomu, taky mensi hlucnost, verim, ze w1000+ ma zase slusny kontrast atd. (ale nevim jak, ve srovnani s tw3200). To je teda dilema.
Napíši moje rychlé shrnutí W1000+ při projekci na plátno Elite Screens.
Pověsil jsem plátno v garáži a testnul W1000+. Koukal jsem na to a testoval asi 2h z 1,8 m na uhlopříčku 230 cm (měl jsem projektor blízko, ale plátno má celkovou uhlopříčku cca 317cm).
Obraz velmi pěkný. Pleťovka výborná. Při pohledu z blízka, při pozastaveném obrazu jsou vidět pixely velmi podobné těm, co jsou na PDP nebo CRT. Kontrastně je obraz velmi dobrý a otestoval jsem mnou zmiňovaný Batman Begins. V Cinema módu v jedné celo-tmavé scéně, kdy vysvítá odlesk zpětného zrcátka vozidla jsem při usilovném mrkání a soustředění se na RBE jsem RBE zahlédl. Svislé barevné proužky - rozložení bílé barvy na RGB složky - na tom světlém místě odlesku zrcátka. V Dynamic módu či standardním módu jsem měl problém tento RBE efekt v daném místě zahlédnout. Mohu tedy zodpovědně napsat, že tzv. RBE lze spatřit velmi zřídka v Cinema módu na velmi specifických scénách. A to jen při usilovném mrkání a člověk toto musí hledat. Celkově jsem čekal mnohem výraznější a častější RBE, jak je u DLP obvyklé. Proto už také chápu, že dle zahraničních recenzí se píše, že u tohoto modelu RBE je téměř vymyzen. Uvádí se také, že RBE je možné těžko zahlédnout v Cinema módu a v Dynamic módu vůbec je to velmi specifické. Toto mohu potvrdit.
Jinak jsem s projektorem spokojen. Jsem ještě zvědav na TW3200 na který se výhledově podívám.
to jsem zvědav až k tomu budeš porovnávat tu 3200.. výhledově je zhruba kdy? :-) Ale já to mám možná celkem jasné. Projektory se u nás nějak moc nepředvádí, to bych musel zajet snad až do prahy.. a já neviděl dlp projektor tak nevím jak by na mě působila ta případná "duha". nerad bych koupil projektor a zjistil že mé oči jsou takové že bych se na něj nemohl dívat.. takže proto u zatím více vyhrává 3200.. :-)
Duha na tebe působit moc nebude. To mě věř :). Je to tak specifické, že u tohoto projektoru normálně není vidět. Jen když se moc soustředíš a mrkáš jak zběsilej. Alespoň takto jsem se k RBE u tohoto projektoru propracoval. U rychlých pohybů RBE není pozorovatelný. TW3200 shlédnu snad do měsíce nebo do dvou. Nemám moc času... To si pořiď TW3200 hned, když jsi rozhodnutý nebo později nebude či jej nahradí jiný model.
To video ci jsi postnul je opravdu vada projektoru, kamery nebo výsledný efekt rozdílné frekvence kamery a projektoru. Takto RBE jak je vidět na videu VŮBEC NEVYPADÁ. Psal jsem to již dříve.
Mimojiné, co ti brání PJ pořídit přes Internet a poté do 14-ti dnů vrátit, pokud nebudeš spokojený?? Pokud nejsi rozhodnutý, tak jdi touto cestou. Jinak se snad nerozhodneš nikdy...
Kromě sledování samotného projektoru, dá se nějak zjistit zda jak na člověka působí duha?? Třeba zda na netu je nějaký test? :-D
RadekFM1
18-12-2010, 00:58
TW3200 ma stejne jako ostatni projektory s panely D7 c2fine nativni kontrast 4000:1, takze urcite nebude horsi nez benq 1000.
Horsi je ze ted TW3200 nejde nikde koupit :-(((
Jinak ja taky do dlp jit nemuzu, vidim to hned, staci pohnout ocima a hned vidim duhu na vsech kontrastnich hranach v obraze.
TW3200 Taky nema 12bit zpracovani obrazu, jak jsem tu nekde cetl, ale jen 10bit. 12bit ma jen ovladac lcd panelu.
Epson stále mají, jen ne na skladě, takže tak 3 týdny.. na skladě mají skoro všude ten Benq w1000+
todle je duha?? :
http://www.youtube.com/watch?v=WqGGeQfv54k
že pod vyhledáváním rainbow effect projektor mi to spíše nachází toto:
http://www.youtube.com/watch?v=cOPc3VfqtsA
-takový ten modrý žlutý zelený.. pruh
I k mému překvapení jsem v jednom obchodě u nás objednal Benq w1000+ , je skladem tak bude hned v pondělí nebo spíše uterý. Cena 24.474,- Tak pak napíšu nejaké poznatky, sám jsem zvědav co napíšu :-D
Thunderol
18-12-2010, 21:52
I k mému překvapení jsem v jednom obchodě u nás objednal Benq w1000+ , je skladem tak bude hned v pondělí nebo spíše uterý. Cena 24.474,- Tak pak napíšu nejaké poznatky, sám jsem zvědav co napíšu :-D
Určitě napiš, sem zvědav na další zkušenosti.
martin_54
19-12-2010, 00:55
Nechci ti kazit radost, ale třeba to ještě můžeš stornovat, neb v Alze je teď o tisíc a půl levnější a ještě je k němu plátno zdarma...
http://www.alza.cz/benq-w1000-d193656.htm
tak to je super akce, ted mam fakt brouka v hlace kterej projektor vzit, jestli benq1000+ nebo epson3200, co myslite?
Dědek82, sice epson jsem neviděl, ale na benq w1000+ sem napíšu své poznatky tak příští středu a sám jsem na něj dooooost zvědav. Ale je pravda, dost píšou že ta vylepšená verze 1000 se povedla
Top 10 Home Theater Projectors:
http://www.projectorcentral.com/home-theater-multimedia-projectors.htm
Thunderol
19-12-2010, 09:37
tak to je super akce, ted mam fakt brouka v hlace kterej projektor vzit, jestli benq1000+ nebo epson3200, co myslite?
Takoveho brouka uz mam nejakou dobu.
tak co s nim?? ta akce je fakt hoooodne lakava!!
todle je duha?? :
YouTube - Panasonic TC-P42G10 plasma yellow-green ghosting, fringing (http://www.youtube.com/watch?v=WqGGeQfv54k)
že pod vyhledáváním rainbow effect projektor mi to spíše nachází toto:
YouTube - Acer H7530D (http://www.youtube.com/watch?v=cOPc3VfqtsA)
-takový ten modrý žlutý zelený.. pruh
Na ani jednom videu RBE není vidět. Kamerou nelze zaznamenat.
1.video se na hranách při švenku rozpadá díky rozdílu snímkové frekvenci.
2.video - podobný problém díky rozdílné frekvenci rotace kotouče a snímkové frekvenci kamery jsou zde vidět vodorovné pruhy - už jsem o tom psal. Nečetl jsi to?
TW3200 ma stejne jako ostatni projektory s panely D7 c2fine nativni kontrast 4000:1, takze urcite nebude horsi nez benq 1000.
Horsi je ze ted TW3200 nejde nikde koupit :-(((
Jinak ja taky do dlp jit nemuzu, vidim to hned, staci pohnout ocima a hned vidim duhu na vsech kontrastnich hranach v obraze.
TW3200 Taky nema 12bit zpracovani obrazu, jak jsem tu nekde cetl, ale jen 10bit. 12bit ma jen ovladac lcd panelu.
Měřením bylo zjištěno, že statický kontrast je snad 380:1 nebo 400:1. Musel bych se podívat do původní zahraniční recenze.
Statický kontrast 4000:1 je u LCD v této cenové relaci utopie.
Nechci ti kazit radost, ale třeba to ještě můžeš stornovat, neb v Alze je teď o tisíc a půl levnější a ještě je k němu plátno zdarma...
Plátno zdarma je mechnické Elite Screen 84" 16:9. Někomu může vyhovovat, ale většinou je malé.
Dědek82, sice epson jsem neviděl, ale na benq w1000+ sem napíšu své poznatky tak příští středu a sám jsem na něj dooooost zvědav. Ale je pravda, dost píšou že ta vylepšená verze 1000 se povedla
Top 10 Home Theater Projectors:
http://www.projectorcentral.com/home-theater-multimedia-projectors.htm
Tak, tak povedla. Proto jsem se pro něj rozhodl.
Napiš. Jsem zvědav, jak na tebe bude působit obraz a zda budeš vnímat a kdy RBE.
Pamatuj na to, aby jsi vyzkoušel mód Cinema i Dynamic módu a vliv na RBE.
Napiš. Jsem zvědav, jak na tebe bude působit obraz a zda budeš vnímat a kdy RBE.
Pamatuj na to, aby jsi vyzkoušel mód Cinema i Dynamic módu a vliv na RBE.
No já jsem četl že případná duha (i když zatím si přesně nedokážu představit co to teda přesně je) tak za prvé je tady eliminovaná tím rychlejším kolečkem, ale hlavně že se dá eliminovat - když si pohraješ s modama, s kontrastem, ostrostí nebo tak něco..?
CharlieXXX
19-12-2010, 16:35
AHoj, přemýšlíme teď doma, že vyměníme TV za projektor, BenQ W1000+, ale chci se zeptat, jak je to se sledováním přes den? Dá se na to koukat, nebo je potřeba ouplná tma?? Díky
No já jsem četl že případná duha (i když zatím si přesně nedokážu představit co to teda přesně je) tak za prvé je tady eliminovaná tím rychlejším kolečkem, ale hlavně že se dá eliminovat - když si pohraješ s modama, s kontrastem, ostrostí nebo tak něco..?
Ano je to tak. Něco jsem tady o tom psal. Ale na W1000+ je to opravdu velmi specifické až tak, že to prostě zcela normálně nevidíš. Vývojářům se opravdu díky vyšší rotaci a také jiné barevné posloupnosti segmentů kolečka povedlo eliminovat RBE na minimální výskyt.
AHoj, přemýšlíme teď doma, že vyměníme TV za projektor, BenQ W1000+, ale chci se zeptat, jak je to se sledováním přes den? Dá se na to koukat, nebo je potřeba ouplná tma?? Díky
Projektorem bych TV nenahrazoval. Spíše projektor jako doplněk.
Projektor svítí dosti, ale pro projekci za dne bych rozhodně pořídil černé plátno místo matně bílého. Zvýší se ti tím kontrast právě za dne. Ale projektor musí více svítit, což u DLP není problém.
Pokud ti vysloveně na místo kam budeš promítat nesvítí slunko, ale je tam stín, tak sice kontrast bude horší, ale vidět bude dobře. Rozhodně bych uvažoval o černém/tm.šedém plátně se ziskem 0.3.
v pohodě v pohodě, četl jsem nějaky zahraniční články o tom, tam psali vesměs to samé.. zítra nebo pozítrí to bude doma, tak se těším a jsem zvědav :-D blu-ray už mam připravené :-D teda zapoměl jsem, spíš jsem nikde nezjistil zda to podporuje 24p abych viděl film v puvodním natočení.. ale s tím asi vývojáři počítali když je to určeno na domácí kino full hd-blu ray :-)
Mám dojem, že 24p je podporováno i když se v manuále o tom nepíše.
to se nenastavuje v menu projektoru jaký signál do toho pouštíš? ted nemyslím component, s-video, hdmi atd, ale těch třeba 50i nebo 24p atd?? nebo se to detekuje automaticky?? nebo se něco takového nastavuje v blu-ray přehrávači nebo třeba wdtv live?
Automatika se přizpůsobí, pokud daný signál projektor podporuje. Tzn. nastavuješ v BD či WDTV... Copak v TV nastavuješ jestli chceš sledovat v 50i, či 24p nebo 25p nebo 60i či 30p?? TV, pokud daný signál podporuje a po HDMI se přes handshake "domluví" tak se na daný signál TV přepne. Projektor to dělá stejně.
to je pravda.. no na wdtv live je v nastavení obrazového signálu- je tam nějak 1080 a právě možná ještě další udaje (ted z hlavy nevím zda právě 24,25,50..) .. obraz vždy šel dobře tak jsem to zatím nějak přesně neštudoval..
EDIT: nebo ted si to možná pletu, ono to je vlastně ASI v nastavení blu-ray přehrávače, tuším jako udaj pro upscaling.. že když tam pustím dvd a zatrhnu 1080 tak to pojede na full hd-upscaling
Benq w1000+ mam doma a nemohu přijít na to jak posunu obraz?? doleva doprava nahoru dolu??? našel jsem jen keystone a to se mi hýbe jen lichoběžníkově
edit: no neříkejte mi že ten benq 1000+ neumí pohnout obraz nahoru dolu doleva doprava?!?! to i muj starej dobrej hitachi 8 let starej to uměl. já nemám možnost mít projektor přímo naproti zdi (budoucímu plátnu)
Neregistrovaný
21-12-2010, 20:02
chlope tolko to tu riešiš a toto si nepozrieš. Keď si to chcel posúvať mal si brať toho epsona, za ten si to platíš.
A čo obraz si s ním spokojný.
no když to posunutí obrazu má i projektor 8 let starej tak jsem to bral jako samozřejmost že to ty nové budou mít.. to mě teda dostalo.
obraz jako barvy hezký, ale tu černou jak tady RoPo vychvaloval tak jsem jí asi proto čekal lepší. Standartně je jas na urovni okolo 50 - což je ten obraz dost světlý a černá je taková zářivá - až šedá, ale zase je vidět v tmavých scénách i další objekty jestli v té scéně jsou. když snížim jas, tak černá je černější ale zase se ztrácej v tmavých částech obrazu detajly a černá je takový jeden tmavý flek.. To už mi více sedí nastavení Dynamic než Cinema, u Dynamic je černá černější a detajly jsou více vidět.. Ale věřím že toto je o správném nastavení, s tím si zkusím ještě vyhrát, aby oboje (jak černá tak její detajly) byli lepší.. Jinak pouštěl jsem si Sherlocka Holmesa uvod - akce v noci - a tam to je právě dost vidět toto co jse popisoval s tou černou. Bud se to zesvětlí a září to a nebo se to tmavý a černá je jeden flek a nejsou tam detajly. A píšu schválně o Sherlocku Holmesovi akce v noci - docela dost jsem v té akci viděl duhu na těch hranách. Při klidných scénách vubec, ale při akci docela dost, snad v každém třetím záběru..
Neregistrovaný 4pepe
21-12-2010, 20:19
čo sa týka optiky tak tá je na tom epsone o pár tried lepšia, tie benqy nemajú tieto fičúrky. Ja osobne by som to dával určite do stredu, ale keď nemáš možnosť tak je to smola.
Benq w1000+ mam doma a nemohu přijít na to jak posunu obraz?? doleva doprava nahoru dolu??? našel jsem jen keystone a to se mi hýbe jen lichoběžníkově
edit: no neříkejte mi že ten benq 1000+ neumí pohnout obraz nahoru dolu doleva doprava?!?! to i muj starej dobrej hitachi 8 let starej to uměl. já nemám možnost mít projektor přímo naproti zdi (budoucímu plátnu)
Ty snad nečteš, co píši :) Psal jsem že toto nejde (alespoň jsem to letmo nenašel a ani toto nepotřebuji). Jde upravovat jen keystone a keystroke (díky tomu však projektor může být mimo střed). U Epsonu nejde keystone a keystroke, ale jde posouvat o 47% obraz do stran a až 96% nahoru/dolů. Ideálně je však mít projektor vždy na středu osy plátna.
RoPo : no tak to zítra schválně teda znova mrknu na to "keystone a keystroke ",ale co jsem na to koukal dneska tak jsem tam nic moc nevymyslel
Já bych to ověřil, ale projektor budu s plátnem napevno usazovat na konci týdne.
na strop? A jaký máš nastavení obrazu že jsi tak spokojený s černou..? hodíš sem nastavení? :-)
Ano, na strop. Kabeláž v trupkách protažena. Projektor zcela nastaven ještě nemám. Nehrál jsem si s nastavením, ale možností nastavení je dost, co jsem zkoušel. Nastavovat budu až bude umístěn na svém místě a to včetně plátna. U mě nastavovat projektor bez umístěného plátna nemá význam.
no zkusím si s tím keystone a keystroke ještě vyhrát abych díky umístění projektoru na straně nekoukal na deformovaný obraz.. jinak holt to budu muset prodat a koupit asi ten epson 3200
Benq w1000+ pokračování rezence: Zkouknul jsem Casino Royale Blu-ray a posledního Indiana Jonase taky blu-ray. Full hd obraz hezký, barvy taky hezké což jsem psal už včera. Navíc jsem na to koukal dnes přes den a měl jsem jen zatažené závěsy, takže stejně přicházelo z venku trochu světla a na obraz se dalo v pohodě koukat. Duha mi přišla že je vidět jen v akci která je bud v noci nebo v obraze kde je černá barva. Viděl jsem jí právě u noční akce Sherlocka Holmesa a dneska u začátku Casino Royale který je černobíle. Jinak duhu v deních scénách -ani v denní akci - nevidím, což jsem psal taky včera. Projektor je tichý, možná dokonce o kousek méně než muj předchozí , který podle papírů měl stejnou hlučnost. Jediné co mě opravdu vadí je nemožnost posunu obrazu do strany nebo nahoru dolu. Když jsem projektor umístil na obvyklé místo na stranu pokoje na skřín , nebo jsem pak zkoušel na druhou stranu ale nízko.. zkrátka musel jsem mít projektor kousek pootočený aby obraz byl ve středu zdi a tím pádem byl obraz samozřejmě deformovaný. Když jsem projektor umístil na malý stolek do prostřed místnosti, tak pak jsem zase neměl kde sedět já a seděl jsem na straně a zase jsem byl deformovaný já:-D Jelikož nemám možnost mít projektor ve středu naproti promítané zdi, tak projektor prodávám a pujdu do toho epsona 3200. Jestli máte někdo zájem o ten benq w1000+, klidně pište. Je nový, dnes 1 den, takže v pohodě záruka a lampa najeto asi 3 hodiny, cena třeba 19tisíc, případně cena dohodou
ezechiel1917
23-12-2010, 07:28
To nemas moznost vraceni v ramci 14 dni (uzavrena kupni smlouva pres net) ? Duha by me stvala byt jen i pri tech nocnich scenach, vim ze bych ji tam misto koukani na film furt hledal :( No aspon tu pak napises subjektivni srovnani obou projektoru.
není to koupeno přes net, právě normálně z kamenného obchodu. Jo to už mi lidi psali že se těší případně na srovnání obou projektorů. Ale nejdřív musím tento prodat. No mezi svátkama to hodím sem do nabídek, nebo pak na aukro. Holt uplně nový s nějakou slevou..
Zde v sekci nabídky přidán i s fotkama ten nový projektor Benq w1000+ s najetýma pouhýma 4 hodinama za cenu 18.500,-
martin155
30-12-2010, 21:47
1) Neví prosím někdo, jestli je to plátno manuální, nebo elektrické?
2) A nevíte jak je na tom Optoma HD20 ve srovnání s BenQ W1000+?
3) Jak se upevňuje to rolovací plátno na strop (musí se vrtat) ?
Děkuji
martin155:
1) samozřejmě manuální. Co jsem viděl nabídky, tak se jedná o Elite Screen 84" 16:9
2) četl jsem recenze, kde srovnávali HD20 s BQ W1000+. Přeci jen HD20 je starý model. W1000+ vyšel velmi dobře
3) samozřejmě se musí vrtat... Jak jinak by jsi jej chtěl přidělat?? Dá se pověsit po stranách na řetěž = jsou tam díry ve středu podélné osy tubusu na provlečení. Podívej se na stránky www.elitescreens.com . Plátno Eite Screen Spectrum. To jsou ta plátna, co se u nás prodávají od Elite Screen.
tak ten benq w1000+ je prodán a už pomalu jdu objednávat ten epson eh-tw3200 , tak pak mohu poreferovat srovnání
Neregistrovaný
11-01-2011, 07:56
uvidis to v zameru tvurcu :) TW3200 zobrazuje kazdy puvodni snimek 2x za sebou (pulldown 2:2) - Tedy 48Hz. Zadne pravidelne ci mikro trhani v obraze, plynulost je vynikajici. Na prehravaci samozrejme zalezi, pokud ale umi korektni 1080p24 bude vse v poradku.
Chtěl bych se zeptat, jestli promítáš tyhle 24p filmy přes svůj HTPC, který máš v podpisu? Dokáže správně zobrazit těch 24p? Nemám žádný DVD ani blu-ray přehrávač a všechny filmy pouštím přes PC, tak by mě to celkem zajímalo. Jakou máš grafickou kartu? Přepneš to explicitně do nějakého módu 1920x1080x48Hz, nebo to nějak udělá ten přehrávací software sám?
Díky za odpověď, je to pro mne celkem podstatné.
ezechiel1917
11-01-2011, 13:11
Chtěl bych se zeptat, jestli promítáš tyhle 24p filmy přes svůj HTPC, který máš v podpisu? Dokáže správně zobrazit těch 24p? Nemám žádný DVD ani blu-ray přehrávač a všechny filmy pouštím přes PC, tak by mě to celkem zajímalo. Jakou máš grafickou kartu? Přepneš to explicitně do nějakého módu 1920x1080x48Hz, nebo to nějak udělá ten přehrávací software sám?
Díky za odpověď, je to pro mne celkem podstatné.
Presne tak, xbmc prepina automaticky dle dostupnych frekvenci. graficky cip je ION2. Pokud vidis v systemu vsechny frekvence (24/50/60 Hz) tak bude soft prepinat na nejvhodnejsi frekvenci sam dle frameratu videa.
Zobrazeni 24p je na TW3200 znatelne lepsi nez na jakekoliv LCD televizi a prijde mi stejne kvalitni jako na plazmach s plnym rozlisenim v pohybu 1080 radku. Tech 48Hz zobrazuje Epson az na konci retezce po tom co si to interne prevede z 24Hz zdroje (libovolna graficka karta ci prehravac s podporou 24p).
Neregistrovaný
12-01-2011, 06:48
Super, díky moc za odpověď, to vypadá slibně, na XBMC se určitě podívám (doteď jsem používal MediaPortal).
killeriq
18-01-2011, 14:39
Epson EH-TW3200 vyzera ze ho nikde nemaju :(
martin_54
18-01-2011, 14:57
Epson EH-TW3200 vyzera ze ho nikde nemaju :(
Počítám, že je to "taktika" Epsonu. 3600 lidi moc nekupují a tak je takto lehce přinutí odlehčit sklady.
Tak to jsem zvědav zda mi 3200 ještě dodají. Mam totiž 3200 objednaný už tak 1,5 týdne a to ten obchod ho měl normálně na www že ho mají.. ale nějak se to vleče a stále nic právě (i když co nemají skladem tak trvá třeba 3 týdny, tak jsem právě zvědav)
killeriq
18-01-2011, 17:36
Tak to jsem zvědav zda mi 3200 ještě dodají. Mam totiž 3200 objednaný už tak 1,5 týdne a to ten obchod ho měl normálně na www že ho mají.. ale nějak se to vleče a stále nic právě (i když co nemají skladem tak trvá třeba 3 týdny, tak jsem právě zvědav)
kde si objednaval ak neni tajne? :)
este by som sa ta rad spytal ze oproti benq w1000+ keby nemas problem s tym ze ho nemozes mat v strede aj tak by si ho menil?
objednával jsem ho zde:
http://dargo.ekatalog.biz/zbozi/svitivost-do-2000-ansi/projektory-a-prezentacni-technika/epson/seznam.aspx?p=kpv:135:1103:139
Objednával jsem ho zde taky proto, že tam maj dostupnost 24/48 hodin, jenže pozor je to s otazníkem a to teda sedíííí!!! Těch 24/48 hodin tam maj už tak 14 dní a projektor furt nikde.. (ale sleduju to už tak měsíc a předtím tam bylo dodání 3týdny, takže bych věřil že to budou ty 3 týdny-a pokud se nepletu tak pro mě ještě týden čekání)
Ten benq 1000+ měl obraz hezký, barvy krásný.. ale já viděl dost duhu. Někde jsem to tu psal, když je akce za dne tak duha nikde, ale když je akce v noci tak jsem jí tam viděl v každém třetím záběru. Je to takové psychologické, nejdřív zkoumáš co to je, kdy to zase udivíš a pak to sám hledáš. Takže z filmu moc nemáš:-D Takže tento epson si myslím že bude pro mě to pravé- posun obrazu do strany a bez duhy..
killeriq
18-01-2011, 19:17
objednával jsem ho zde:
http://dargo.ekatalog.biz/zbozi/svitivost-do-2000-ansi/projektory-a-prezentacni-technika/epson/seznam.aspx?p=kpv:135:1103:139
Objednával jsem ho zde taky proto, že tam maj dostupnost 24/48 hodin, jenže pozor je to s otazníkem a to teda sedíííí!!! Těch 24/48 hodin tam maj už tak 14 dní a projektor furt nikde.. (ale sleduju to už tak měsíc a předtím tam bylo dodání 3týdny, takže bych věřil že to budou ty 3 týdny-a pokud se nepletu tak pro mě ještě týden čekání)
Ten benq 1000+ měl obraz hezký, barvy krásný.. ale já viděl dost duhu. Někde jsem to tu psal, když je akce za dne tak duha nikde, ale když je akce v noci tak jsem jí tam viděl v každém třetím záběru. Je to takové psychologické, nejdřív zkoumáš co to je, kdy to zase udivíš a pak to sám hledáš. Takže z filmu moc nemáš:-D Takže tento epson si myslím že bude pro mě to pravé- posun obrazu do strany a bez duhy..
teraz som mal doma Acer p1206 a celkom spokojny myslim ze mi bude stacit aj ten benq, ide mi aj o tu velkost, ten epson vyzera byt aj dost krava velka a este k tomu neni ani dostupny...no ale aspon mam 2 modely medzi ktorymi vyberam...predtym som vyberal telku mesiac od LED,LCD az som skoncil pri plazme :D
Tak ono nejde o to jak je projektor velký, ale jaký dělá obraz. Dá se říci že taky jsem přimhouřil oko že pujdu do Benq i proto že je malý, ale ta duha mě štvala a neměl bych z toho dobrý pocit ani kdyby byl ten Benq ještě menší.. Ale třeba někdo jí tolik nevídí jako já..
S tím epsonem nevím co se děje, třeba tu 3200 vážně "stahujou" z trhu a mě za týden řeknou: tak bohužel.. Koukam že 3600 je skladem a stojí cca 34000.. No počkáme ještě týden a až to budu mít objednáno cca 3týdny tak uvídím co mi řeknou na tu 3200
killeriq
18-01-2011, 19:27
Tak ono nejde o to jak je projektor velký, ale jaký dělá obraz. Dá se říci že taky jsem přimhouřil oko že pujdu do Benq i proto že je malý, ale ta duha mě štvala a neměl bych z toho dobrý pocit ani kdyby byl ten Benq ještě menší.. Ale třeba někdo jí tolik nevídí jako já..
S tím epsonem nevím co se děje, třeba tu 3200 vážně "stahujou" z trhu a mě za týden řeknou: tak bohužel.. Koukam že 3600 je skladem a stojí cca 34000.. No počkáme ještě týden a až to budu mít objednáno cca 3týdny tak uvídím co mi řeknou na tu 3200
dnes som pisal do czc.cz a tam mi odpisali ze za tyzden, 3600ka stoji o 10 viac takze to moc nexcem davat.
mam zajímavý dotaz, ale nevím zda ho dobře napíšu.. jedná se o rozdíl mezi 3600 a 3200. Znám tu zahraniční stránku kde se tyto dva srovnávají, ale neumím dobře anglicky a jde mi pouze o jednu věc. Papírově rozdíl těchto dvou projektorů je v světelnost a kontrastu. 3600 má vyšší světelnost tudíž by se eventuelně dala použít třeba i přes den, kdy by se světelnost musela dát třeba na maximum.. Mě jde o pravý opak, promítání večer za tmy. Za tmy by totiž stačila světelnost na nejmenší stupeň.. - a ted když by byl vedle projektor 3200 a na něm světelnost taky na nejnižší stupen, bude ta 3600 mít lepší obraz v podání černé když má papírově i lepší konstrast? - protože když by byla u té 3600 stáhnutá světelnost na nejníž, tak by ta světelnost (ten jas) nerušila a divák by si jen užíval toho vyššího kontrastu..
?
Však na těch stánkách máš porovnané černobílé čvterce z obou projektorů, kde ten rozdíl ve světelnosti vidíš. Kontraproduktivně 3600 má obraz horší.
RoPo: no když se teda odvoláváš na porovnání čtverců na těch www, tak je tam právě taky toto (viz příloha) což mě dalo podnět k mé otázce. Světelnější je tam 3200, černá je tam lepší u 3600. A doufám že ted napíšeš že to může být z této fotky zavánějící, když se na ten čtvercový test sám odvoláváš :-D
HELLERcz
25-01-2011, 08:16
Ahoj ve spolek, mám dotaz, jakou doporučujete mít na promítání projektorem Benq W1000+ úhlopříčku ? aspoň 3,5 až 4 m ? Nebo postačí třeba i 2,5 m ?
EDIT: na kalkurátoru od Benqu jsem si zadal vzdálenost mezi zdí a projektorem, která je 320 cm.
Vyšlo mi, že potřebuju šířku cca 204 a výšku cca 115 cm , úhlopříčka bude činit nějakých 235 cm .. což je přesně akorát promítací prostor na mojí zdi v hale.
Užiju si HD zážitek a poznám rozdíl oproti promítání s předchůdcem, který byl NEC VT460 ?
Děkuji
martin_54
25-01-2011, 09:36
Nevím, tedy na jakém kalkulátoru jsi to počítal, ale realita pro W1000+ je následující. Je-li mezi plátnem a objektivem projektoru 320cm (pro vzdálenost mezi zdí a plátnem musíš započítat i projektor a konektory s kabeláží, což dělá nějakých cca 30cm), pak je při max. zoomu rozměr následující:
šířka 1,8m výška 1m a úhlopříčka 2,05m. Z toho je jasné, že potřebuješ plátno 80 palců.
martin_54
25-01-2011, 09:47
Když jsem zakládal toto vlákno, tak jsem chtěl vědět, zda se mi vyplatí vyměnit W1000 za TW3200 a nakonec jsem ho vyměnil za W1000+... :-) Hold tady je jasně vidět, že člověk míní a život mění...
Prvotní poznatky: opravdu lepší podání barev i v odstínech pleťovky. Promítám z ideálního místa tzn. projektor na středu a v kolmé vodorovné ose, čímž naštěstí nemusím provádět korekce lichoběžníkového zkreslení. Sice jsem to zkusil (projektor jsem pustil, když byl dole položený na stole)
a musím říct, že v tomto případě mi vadily lehké světelné lichoběžníky po stranách mimo promítaný obraz.
HELLERcz: Změř skutečnou vzálenost od objektivu projektoru (odečti hloubku projektoru od vzdálenosti) a toto dosaď do Benq kalkulátoru.
Já mám vzdálenost čočky projektoru od plátna (plátno je 17 cm od zdi, protože na zdi mám PDP) snad 430cm a uhlopříčku mám cca. 315cm (125"). V klidu koukám ze vzdálenosti 4-4,5 m, ale když koukají děcka tak posouvám sedačku cca na 5 m, ale i dále.
Kalkulátor je velmi orientační. Doporučuji projektor na zkoušku umístit, zaostřit tam, kde bude plátno a podle posuntí čočky uvnitř projektoru a doostření zjistíš, jaká uhlopříčka ti bude vyhovovat. Já jsem měl požadavek šířky něco kolem 3m (2,4m bylo málo a 3,5 m zase moc k dané vzdálenosti) což mě projektor z dané vzdálenosti splňuje.
Posunutí projektoru i o 10 cm má za následek velké zůžení nebo rozšíření šířky promítané plochy.
Neregistrovaný
27-01-2011, 07:38
Měl jsem doma půjčený nějakou dobu W1000 (ne W1000+) a teď mám pár dní nově TW3200 (už ne půjčený). Oba projektory jsou myslím dobré, ale jsem rád, že jsem nakonec vybral TW3200.
Zítra tomu budou 3 týdny co mam objednaný ten 3200 a tak jsem se dnes stavil do obchodu kde to mam objednaný a pan prodavač mi oznámil že vubec netuší co s tim je, kde to vázne a zda to vubec někdy dorazí.. Máte někdo nějaké dobré zkušenosti s nějakym net eshopem kde by to bylo (skladem) ?
Skladem:
http://www.alza.cz/epson-eh-tw3200-d192799.htm
http://www.alfacomp.cz/php/index.php?eid=106145&Search=epson+3200&SearchType=1&SearchSubmit=1
http://www.softcom.cz/produkt/lcd-projektor-epson-eh-tw3200-1800-ansi-250001-full-hd/?flist=1
Zde po objednání do 4 dnů u tebe doma:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=84504
a další e-shopy... Proč se nepodíváš po těch výše nejznámějších uvedených?
Neregistrovaný
28-01-2011, 09:16
Zítra tomu budou 3 týdny co mam objednaný ten 3200 a tak jsem se dnes stavil do obchodu kde to mam objednaný a pan prodavač mi oznámil že vubec netuší co s tim je, kde to vázne a zda to vubec někdy dorazí.. Máte někdo nějaké dobré zkušenosti s nějakym net eshopem kde by to bylo (skladem) ?
Já ho mám z CZC, objednával jsem ho podstatně později než ty, řekli mi do 14 dnů (tou dobou měli na stránkách napsanou dostupnost na dotaz) a trvalo to nakonec jen asi 4 dny. Cena oproti například Alzasoftu podstatně lepší.
taková zvláštní věc, skoro až na poklepání si na hlavu - jak jsem byl včera v tom obchodu kde to mam objednané a stále nic.. tak mi včera pak večer volal ten prodavač že krom toho jednoho hlavního dodavatele (který ten projektor očividně nemůže sehnat) , mají a občas využívají i jiného dodavatele a ten to má skledem a když to prý objedná u toho druhého tak by to tady prýýý dnes mohlo být.. no to je teda myšlení těch obchodníků
Thunderol
28-01-2011, 11:17
taková zvláštní věc, skoro až na poklepání si na hlavu - jak jsem byl včera v tom obchodu kde to mam objednané a stále nic.. tak mi včera pak večer volal ten prodavač že krom toho jednoho hlavního dodavatele (který ten projektor očividně nemůže sehnat) , mají a občas využívají i jiného dodavatele a ten to má skledem a když to prý objedná u toho druhého tak by to tady prýýý dnes mohlo být.. no to je teda myšlení těch obchodníků
Ahoj....napis pak prosim nejake sve dojmy a tak...o TW3200 taky uvazuju, ale sem zvedav s cim vytahne Epson na veletrhu v Amsterdamu pristi tyden.
No a právě mi volali že projektor dorazil :-D
No já doufám že se na tom veletrhu neobjeví nové stejně "levné" epsony s deep black, tím by mě naštval když jsem právě koupil 3200.. ale asi by byl epson sám proti sobě když deep black je výsada té top řady..
ezechiel1917
29-01-2011, 20:14
Tak driv ci pozdeji budou mit i v tyhle cenovy kategorii projektory Deep Black. Ale minimalne do podzimu bych byl v klidu, nove modely pro EU jsou jeste daleko. :)
byl jsem dotázán abych sem napsal nějaké první zkušenosti s epson 3200, případně porovnání s benq w1000+ tak činím:
hlučnost: oba jsou tiší. Epson má teda o kousek navrch, ale to už tu bylo tuším psané, jé to veliká krabice a má lepší systém větrání. Epson skoro neslyším.
Posun obrazu: to byl důvod proč jsem prodal w1000+ a šel do 3200. W1000+ neumí posouvat obraz nahoru dolu ani do stran, takže musíte mít projektor přímo naproti zdi. Komu to nevadí , má plus, ale já mam projektor na straně pokoje a posun mi z těch dvou umožnuje pouze 3200. Zajímavostí je, ale to už zde bylo tuším psané, že nejde zároven mít obraz maximálně ve straně a zároven maximálně nahoře či dole.. Ono to je trošku i logické, protože na přední straně kde je objektiv tak je zasazen v kruhové části, tak musí objektiv opisovat ten kruh.. Ale pokud je možnost obraz zvětšit, tak tím víc ten obraz jde právě do strany či dolu..
duha: musím zde zmínit i efekt duhy, protože to byl druhý faktor proč jsem w1000+ prodal. Já tam viděl tu duhu docela často a to mě štvalo. člověk se nemůže kloudně soustředit na film. Pokud to tam člověk nevidí, má plus, ale já dlp už nikdy a vždy jen lcd.
Ostrost: řekl bych že ostrost má o kousek lepší w1000+, ten je ostrý, že mě to až překvapilo. Ale to neznamená že 3200 si vede špatně, i ten je s ostrostí v pořádku!
barvy: co se týče barev, řekl bych že w1000+ má o kousek lepší barvy. Tuším že má o něco lepší zpracování barev (ted z hlavy nevím) a možná to je tím. Ale ani epson si nevede špatně, barvy jsou hezké. Lecos se dá ještě poštelovat v menu, ale když se přidají barvy v menu, je trošku znát že je to přidané "uměle". Ale jak jsem psal, je to jen nepatrný rozdíl, epson má také barvy hezké!
černá: černá je problém obou projektorů. Co se týče 3200, pokud je film na normální scéně (den) a je tam jen nějaká malá černá věc, tak se to samozřejmě zdá černé jako bota. Ale když je scéna třeba v noci nebo vesmír, tak tam už je znát že černá není černá, ale spíše taková zářivá - přesně jako v příloze levá část (pravá projektor s deep black-možná je ten obrázek trošku celkově přehnaný ale něco na tom bude). Já mam vedle promítaného obrazu reprák který je černý jak bota a hned vedle zářivě černé v obrazu je ten rozdíl znát. Znovu se dá ledascos poštelovat, třeba já mam jas -5 a to je celkem znát, ale bacha at se zase neztratí detajly.. Jak už zde bylo psané, funkce deep black je výsanou jen top projektorů tak to by jsme museli dát o mnoho mnoho tisíc více. černá je u 3200 za tu cenu dobrá. Vy co už 3200 máte a pokud si myslíte že máte dobré nastavení černé vzhledem k obrazu že je excelentní, napište sem nastavení :-) já mam- režim : kino, jas: -5 , kontrast +5, sytost barev +2 , odstín 0 , teplota barev 7000 , příkon eco..
Závěr: těžko doporučit jeden z těchto projektorů, protože každý má něco. To je jako u mě : w1000+ má o chloupek lepší barvy, o chloupek lepší ostrost, ale já to nemohl mít protože nemá posun obrazu a taky efekt duhy je pro moje oči příšerný. ALE jak jsem již psal, rozdíly jsou celkem nepatrné, to znamená (například co se týče barev) že i 3200 má hezké barvy (a co se týče ostrosti) to má i 3200 v pořádku. S 3200 jsem rozhodně spokojený, myslím že mi to na nějaký rok vystačí a budu měnit jen až (jestli) bude na trhu nějaký nový (levný) epson s deep black.
tommmyt: Díky za soupis. Dal jsem ti +. Je to přesně jak jsem si myslel a před rozhodnutím zakoupit W1k+ spíše než 3k2.
Opět sesumarizuji v porovnání dle obrazu (opomíjím možnosti posunu, hlučnost a spotřebu):
W1k+:
lepší barvy (díky DLP)
lepší ostrost (díky DLP)
lepší světelnost (díky DLP)
možný problém RBE (díky DLP - já v Dynamic módu vidím jen občas, když se přímo na něj soustředím a mrkám očima nebo lítám očima sem a tam jak zběsilý)
3k2:
jediné plus mě napadá, že nemusí být viděn RBE, jinak proti W1+ žádné jiné plus nevidím. Sám to tommmyt poznal.
Jinak přeji ať 3k2 slouží k Tvé plné spokojenosti!!!
Projektorům zdar ať se promítá o 106 :)
Zas ale ten svuj w1000+ tolik nevychvaluj :-D Jak jsem psal, ten rozdíl barev a ostrosti není zase tak veliký- Aby si někdo nemyslel že je to nějaký extra markantní rozdíl a díky tomu to člověka odradilo od koupi 3200. A světelnost jsem pominul to je fakt, ale to se taky říká že větší světelnost je pro kino spíše nevýhodou! Třeba já promítám jen večer když je tma, tak větší světelnosti nepotřebuji.
Ten posun obrazu jsi opomenul nějak rychle jako plus 3200 , přitom (vidíš to na mě) i to může být předůležitým faktorem při koupi. Taktéž 100% nevidět duhu. Někdo třeba tyto věci potřebuje za prioritní. Barvy a ostrost nejsou vše, ale i jiné předůležité faktory-právě jako posun obrazu a duha-vidím to na sobě, proto jsem se rozhodl prodat w1000+ a koupit 3200. K čemu by třeba mě byli krásné barvy když bych promítal na kraj zdi stropu a rohu místosti (díky nemožnosti posunu obrazu) a ještě tam viděl duhu která mě štvala. Kór když barvy a ostrost (znovu opakuji) nejsou u 3200 zas nějak extra horší, to ne!
Těžo říci který je horší - jeden je lepší v tom a druhý zase v onom. Každý at si zváží co z těch plus a mínus nepotřebuje a naopak potřebuje a nejedná se jen o barvy a ostrost.
A jak jsem psal, já jsem s 3200 spokojen, necham si jej až do deep black.
Proč bych jej neměl vychvalovat. Sám jsi to potvrdil. Pokud porovnávám obrazovou kvalitu tak prostě je u W1k+ lepší než u 3k2 ale samozřejmě rozdíly jsou nepatrné i když pozorovatelné, proto jsi jich také všimnul a popsal.
3k2 má navíc možnost posunu čočky, ale o tom jsem v souhrnu psal, že neporovnávám, protože to s kvalitou obrazu nesouvisí. To stejné platí i o velkosti 3k2, který je proti W1k+ krabice. Parametry nesouvisející s obrazem jsem prostě neporovnával - to jsem jasně uvedl. Tyto rozdílné vlastnosti jsou také popsány v dřívějších příspěvcích.
Obrazové rozdíly jsou hlavně kvůli tomu, že jeden je DLP a druhý LCD. V konečném důsledku je prostě DLP kvalitou obrazu je nepatrně lepší. Neříkám však že 3k2 je špatný. Není! Je prostě jiný.
ezechiel1917
30-01-2011, 18:32
Hosi, beru, ze objektivne se da uzivatelsky porovnat ostrost, uroven cerne a celkovy kontrast, fajn. Ale porvnavat barevne podani pokud to nekdo nema dlouha leta profesionalne v oku je vzdy subjektivni. Vetsinou se dozvidam jak je lepsi "barevnejsi" podani a kdyz nekomu pustim zkalibrovany profil tak zpocatku jen nevericne tvrdi, ze je to vlastne horsi (holt leta spatneho zvyku). Nekdo ma rad saturovanejsi podani, ale to taky neznamena ze je to spravne podani jak bylo zamysleno. Nicmene samozrejme kazdy at kouka na to co je mu prijemne. Epson ma v Cinema modu ve vychozim nastaveni velmi kvalitni podani, tim nechci rikat ze W1000+ ho nemuze mit lepsi (zatim jsem nevidel) jen proste musim dodat z vlastnich zkusenosti ze tohle je treba brat temer vzdy s rezervou.
ezechiel1917: ano, to je jedna věc a další věc je že to je muj osobní názor a nejsem profesionál takže se mohu mejlit a někdo to zase může vidět uplně jinak:-) A ještě další věc je že ten rozdíl je opravdu nepatrný, ropo to napsal hned w1000+ lepší obraz, lepší barvy, lepší všechno.. kdežto 3200 jediná výhoda nemá duhu..projektor se ale musí brát jako celek, jak už jsem psal. kdyby byl w1000+ tak dokonalý tak bych si ho nechal, ale i věci, které ropo považuje za věci zřejmě vedlejší při volbě projektoru- posun obrazu atd -jsou neméně důležité při volbě projektoru a možná že kolikrát více důležité.. Navíc, když by w1000+ měl posun do strany, stejně bych ho nechtěl a to jen kvuli jedné vadě - duha. Když ropo tolik udává jedinou výhodu 3200 nemít duhu, tak ta výhoda je natolik závažná že daleko zastíní i případné hezké barvy w1000+ :-D Znovu opakuji projektor se navíc musí brát jako celek, zájemci se nebudou rozhodovat jen kvuli hezkému obrazu - I kdyby měl w1000+ uplně ty nejexcelenější barvy na světě, nechtěl bych ho kvuli duze (a neposunu obrazu) :-D
Holt každý si bráníme svojí značku :-)
ezechiel1917
30-01-2011, 20:45
Jak vubec hodnotis srovnani slevani barev v tmavych castech obrazu? Jinak RoPo uvadel, ze z hlediska obrazu takze posun obrazu , funkce , hlucnost v tomto ohledu nejsou podstatne. Ja jsem na tom stejne jak ty a obecne bych si sebelepsi obraz nedokazal uzit, pokud by me u toho melo cokoliv rusit (treba ta duha ci prilis vysoka hlucnost)
faktotum
31-01-2011, 20:37
Trochu mimo tema, ale zeptám se. Ovlivňuje zoom kvalitu obrazu ?
...polopatě, mám plátno určité velikosti ...a umístít projektor co nejblíže s maximálním zvětšením obrazu, nebo projektor umístit co nejdál s velikostí obrazu nastaveném na minimum ?
Díky za odpověď
Neovlivňuje. Jedním prstencem ovládaš zoom a druhým doostříš.
Projektor umístíš tak, aby jsi se "trefil" mezi minimální a maximální vzdálenost na kterou lze projektor dozoomovat a doostřit.
Právě pro orientační představu vhodné vzdálenosti a velikosti plátna slouží různé kalkulátory ke konkrétním modelům. Podle mě jsou opravdu jen orientační, ale pomůžou.
ezechiel1917: nevíš jaký je doporučený minimální časový interval mezi vypnutím a znovu zapnutím 3200? Někde jsem četl že když bych to vypnul a hned pak třeba za minutu zapnul že se ničí (lampa). A jak se 3200 udržje? -kde to má výměnný filtr atd
ezechiel1917
01-02-2011, 08:40
...polopatě, mám plátno určité velikosti ...a umístít projektor co nejblíže s maximálním zvětšením obrazu, nebo projektor umístit co nejdál s velikostí obrazu nastaveném na minimum ?
Díky za odpověď
blizsi vzdalenost je ale napr. lepsi pro vetsi svitivost.
The Home Cinema 8100 has the same Fujinon lens used on past Home and Pro Cinema series projectors, with its 2.1:1 zoom range - the greatest (by a little) of any projectors out there. Because of the wide range of the zoom, you can expect different lumen measurements depending on whether the lens is in wide angle (projector closest to the screen), mid-point, or telephoto (projector the furthest from the same screen size).
Wide Angle (zoom out): 560 lumens
Mid-zoom: 480 lumens
Telephoto (zoom in): 350 lumens
In other words, relative to the mid-point where we do all our normal measurements, if you are placing the projector closer, at the wide angle point, brightness will increase by 17%. If you place the projector at maximum distance, brightness will decrease by 27%.
Since wide-angle on the Epson lens is pretty much about the same placmement distance as mid-point on most DLP projectors, please consider that, if you are ceiling mounting fairly close (in about the same place you would mount a typical DLP projector with its 1.2:1 zoom), then this Epson projector will be brighter still, compared to the DLP, than the basic lumen measurements would suggest.
ezechiel1917
01-02-2011, 08:44
ezechiel1917: nevíš jaký je doporučený minimální časový interval mezi vypnutím a znovu zapnutím 3200? Někde jsem četl že když bych to vypnul a hned pak třeba za minutu zapnul že se ničí (lampa). A jak se 3200 udržje? -kde to má výměnný filtr atd
S tim vypnutim zapnutim nevim. Vymenny filtr je na prave zadni strane projektoru. Doporucuje se cistit 1x za 3 mesice nebo kazdych 100h pouziti, podle toho co nastane drive. "Cistil" jsem ten svuj po 110h a byl naprosto bez prachu! :)
Neregistrovaný
01-02-2011, 09:21
výbojka ti nenabehne skôr ako sa vychladí, pretože plyny ktoré sú vo výbojke menia počas výboja vlastnosti a teplé ich neodpáliš. Ale na životnosť by to nemalo mať vplyv
Neregistrovaný
01-02-2011, 09:26
Díky za odpověď
ono to bude asi podobné ako u objektívou na zrkadlovka pevné sklá majú o moc lepšie vlastnosti ako zoomové, a pravdepodobne nebude mať ten objektív konštantú svetelnosť po celom rozsahu zoomu. Ešte jedno pravidlo platí so zväčšujúcou sa uhlopriečkou klesá svetelnosť kvadratiky a nie lineárne, a samozrejme to ovplyvňuje aj vzdialenosť medzi plátnom a objektívom.
I když sem nikdo jiný krom nás cca čtyřech nepřispívá, stejně se optám: jak se dá zvýšit úroven černé u projektoru bez deep black? tedy rozumě aby to nebyla taková zářivě černá.. Slyšel jsem o dvou možnostech tak jen zda s tim má někdo zkušenosti nebo o tom slyšel více: bud existuje nějaký speciální černý filtr který se dá před objektiv projektoru a nebo černé plátno.. Má s tím někdo zkušenosti a o kolik by se to pak zlepšilo..?
Černé plátno význam má, ale potřebuješ vyšší svítivost projektoru, aby jsi to poznal.
Neregistrovaný
02-02-2011, 08:38
Zdravím, nevím už si s nastavením TW3200 rady tak bych Tě chtěl poprosit o help. Zkoušel už jsem nastavit všechno možné jak na grafice tak na projektoru, ale pořád nejsem spokojen s plynulostí rychlých scén. Ve starších příspěvcích za to TW3200 vyloženě chválíš, tak nevím jestli něco nemám špatně nastavené, nebo jsem tak extrémně náročný nebo citlivý na kvalitu zobrazení. Zkoušel už jsem i několik různých přehrávačů, včetně xbmc se zapnutou funkcí "Adjust display refresh rate to match video", nastavení zobrazovací frekvence PC na 24,48,50 ale výsledek pořád neuspokojivý. Zkoušel jsem i vypínat a zapínat funkci PullDown 2:2 přímo na projektoru, ale téměř beze změny. Nevím jestli je možné, že funkce pulldown třeba u mého projektoru vůbec nefunguje. Dá se to nějak zjistit zda je opravdu aktivní? V záložce Informace v menu projektoru se mi zobrazuje hodnota frekvence stejná jako je na výstupu z pc. Má být při aktivním pulldownu dvojnásobná, nebo je to v pořádku? Zdrojem filmů jsou jak DVDčka tak mkvčka. Pro porovnání je to dobře pozorovatelné třeba hned v úvodu většiny filmů při zobrazení loga producenta. Například při "padání" loga WB (The Dark Knight, I am Legend, Inception) nebo levá horní čtvrtina obrazu 1. vteřiny loga 20thFOX (Avatar, Ice age 3). Mohl by se na to prosím někdo zaměřit a potvrdit že má obraz 100% plynulý? Díky všem moc a pevně doufám, že to na co doma koukám, je jen špatně nastaveno a né standardní zobrazení. I tak je obraz nesrovnatelná paráda oproti TV, ale bohužel to stále není takové jak bych si představoval. Michal
Neregistrovaný
02-02-2011, 09:53
ještě doplním, že grafika je ATI HD 5770, propojení s projektorem je HDMI-HDMI 1,5metru, takže zde by problém být neměl
Přehrávač s BD ve 24p jsi zkoušel? U PC musíš správně nastavit vhodnou frekvenci na GK. U XBMC je na to postup, protože ne vždy dobře detekuje a/nebo nastavuje 24p na výstupu GK.
Projektor ti detekuje výstup jako 24p nebo 50i ?
ezechiel1917
02-02-2011, 12:08
Zdravím, nevím už si s nastavením TW3200 rady tak bych Tě chtěl poprosit o help. Zkoušel už jsem nastavit všechno možné jak na grafice tak na projektoru, ale pořád nejsem spokojen s plynulostí rychlých scén. Ve starších příspěvcích za to TW3200 vyloženě chválíš, tak nevím jestli něco nemám špatně nastavené, nebo jsem tak extrémně náročný nebo citlivý na kvalitu zobrazení. Zkoušel už jsem i několik různých přehrávačů, včetně xbmc se zapnutou funkcí "Adjust display refresh rate to match video", nastavení zobrazovací frekvence PC na 24,48,50 ale výsledek pořád neuspokojivý. Zkoušel jsem i vypínat a zapínat funkci PullDown 2:2 přímo na projektoru, ale téměř beze změny. Nevím jestli je možné, že funkce pulldown třeba u mého projektoru vůbec nefunguje. Dá se to nějak zjistit zda je opravdu aktivní? V záložce Informace v menu projektoru se mi zobrazuje hodnota frekvence stejná jako je na výstupu z pc. Má být při aktivním pulldownu dvojnásobná, nebo je to v pořádku? Zdrojem filmů jsou jak DVDčka tak mkvčka. Pro porovnání je to dobře pozorovatelné třeba hned v úvodu většiny filmů při zobrazení loga producenta. Například při "padání" loga WB (The Dark Knight, I am Legend, Inception) nebo levá horní čtvrtina obrazu 1. vteřiny loga 20thFOX (Avatar, Ice age 3). Mohl by se na to prosím někdo zaměřit a potvrdit že má obraz 100% plynulý? Díky všem moc a pevně doufám, že to na co doma koukám, je jen špatně nastaveno a né standardní zobrazení. I tak je obraz nesrovnatelná paráda oproti TV, ale bohužel to stále není takové jak bych si představoval. Michal
Ahoj, pro zacatek je vhodne uvest, ze 24 snimku za vterinu nikdy nebude z principu vnimani oka povazovano za dostatecne pro absolutni vjem plynulosti.
Jako priklad plynulosti vezmeme vertikalni caru o sirce 1px, ktera by behem vteriny mela ve 24 krocich prejit z leveho okraje obrazu do praveho budeme mit 24 snimku kde kazda cara zaujima misto ve 24 pozicich, ktere od sebe budou stejne vzdalene v porovnanim s predchozim snimkem a snimek s kazdou carou bude vykreslen 41,67 ms (1000 ms / 24) . I pokud bude vse zobrazeno jak ma, tak cim delsi bude vzdalenost jednotlivych car (u 1080p je to uz opravdu hodne) od sebe tim vic dokazes vnimat, ze obraz neni tak plynuly jak si na jen bezne ze zivota zvykly. Se zmensujicim se odstupem car mezi sebou prestavas tento nedostatek vnimat. Filmari jsou si tohoto vedomi a proto se zbytecne netoci rychle prejezdy pres horizont, pripadne se pouziva jakasi forma rozmazani (v mem prikladu by cara byla siroka treba 3px s tim, ze by 1px po krajich byli pruhlednejsi barvy a tim by se snizil pomer rozestupu jednotlivych car)
Zobrazovace, nejvice predevsim LCD televizory vsak take snizuji "ostrost" obrazu (nejakou chvili trva nez se krystaly v LCD pretoci na pozadovanou barvu dalsiho snimku , v mem pripade bys nevidel na obrazovce v 1 snimku v jednu chvili pouze jednu caru, ale chvilinku i tu predchozi nebo i vice)
V soucasnosti se muzes setkat s tim ze v zobrazovacich jsou technologie na dopocet mezisnimku, ktere umirnuji vjemy nedostatku plynulosti tak snizeni ostrosti obrazu.
Vezmeme-li tyto fakty v potaz muzeme se pak dal bavit o tom co v tvem pripade znamena neplynule. Obecne, je to tak, ze kazdy snimek je zobrazen na obrazovce po jinou dobu a vznikaji tak urcite trhani v obraze (napr. u pulldownu 2:3 - 1. snimek zobrazen 2x po dobu 33,3ms 2. snimek zobrazen 3x po dobu 50ms a tento vzorec se neustale opakuje)
TW3200 je v ramci moznosti 24p plynuly jak podle me muze byt. Je mozny ze vnimas citliveji co jsem popsal, potom by bylo zapotrebi to resit pouze projektorem nebo tv s dopoctem snimku, jenze ty zase vytvareji ruzne artefakty a vetsinou jsou plynule az nerealne. Nebo je mozne, a podle me i pravdepodobnejsi, ze casovani u tve grafiky neni presne a proto se delka zobrazeni kazdeho snimku lisi, i kdyz by to bylo jen mirne tak citlive oci to vnimaji tak to mikrotrhani lze vnimat. Nevim jak u ATI, mam nVidia kartu a taky jsem si musel vytvorit optimalni casovani frekvence pro 24 Hz.
Neregistrovaný
02-02-2011, 13:36
děkuji za opravdu rozsáhlou odpověď:) Jak funguje snímkování ve filmu je mi jako ajťákovi jasné a právě pomocí toho pohybu čáry v logu WB jsem se to včera snažil vysvětlit i přítelkyni, aby věděla proč furt doma brblám, že to není ono. Nicméně jsem se u ní nesetkal s příliš velkou účastní na řešení mého zásadního problému, protože právě běžela Ulice. Přiznám se ale, že o tom pulldownu jsem si mylně myslel, že je právě ten dopočet mezisnímků, takže díky za odbornější vysvětlení. Jak zmiňuješ ty citlivé oči, tak se přiznám, že si pár dní pohrávám s myšlenkou, jestli tuhle citlivost nemůže vyvolat nejspíš chřipka, kterou se bohužel díky štědré nemocenské, snažím přechodit v práci. To by byla nejideálnější varianta:) Asi se na to vykašlu a týden počkám, než se z toho dostanu a až pak začnu znovu laborovat s nastavením všeho možnýho.
TO ROPO: přehrávač BD bohužel nevlastním, takže nemohu otestovat. Jak jsem uvedl tak frekvenci jsem měnil i ručně a výsledek stejný. Projektor detekuje 24p a obraz je jinak krásnej oproti prokládanému zobrazení. Až na ty rychlé scény, no:)
Ponechám-li teorii v klidu, tak vjem obrazu detekovaného a promítaného jako 24p na projektoru či PDP z BD přehrávače je absolutně plynulý. Alespoň u mě.
U XBMC se na úpravu nastavení konfigurace pro pravé 24p chystám.
Jinak ženským toto nevysvětlíš. Oni vnímají jiné věci :)
ezechiel1917
02-02-2011, 15:40
V ramci moznosti 24p je obraz plynuly, ale jak jsem psal tak existuji sceny, treba pri rychlem svenkovani kamery kde je videt ze plynulost 24 snimku za vterinu je proste pro lidske oko nedostacujici, nejen proto chce natocit treba i Cameron Avatara 2 a 3 s vetsim poctem fps.
Jinak urcite by to nemelo byt pozorovatelne pri zobrazeni loga jak popisujes. Pokud to vidis doma jinak nez v kine tak je to urcite spatnym nastavenim v prehravaci ci frekvenci.
faktotum
03-02-2011, 09:19
Já bych zkusil jinej zdroj. Tzn půjčit si někde kartu a na zkoušku ji prohodit, nebo rovnou celej PC.
Neregistrovaný
03-02-2011, 11:07
Tak mi to včera nedalo a ještě jsem to testoval.
Jak se RoPo ptal co projektor detekuje na výstupu, tak v menu nezobrazuje přímo hodnotu 24p ale 1080p a frekvenci totožnou s výstupem na grafice. Když dám na grafice 24hz tak zobrazí 23,9hz, když dám na gk 60 tak 59,něco což je OK.
Ještě mne napadá, zda problém není přímo v kvalitě přehrávaných mkvček. Máte plynulý obraz i při jiném zdroji než jsou BD? Ikdyž mkvčka na které jsem koukal byli vždy v té nejlepší kvalitě co šli vůbec sehnat (třeba Avatar 15,4Mbps) tak si myslím že v tomhle by problém být neměl.
Možná by ještě nebylo špatné, kdybych zkusil přehrát video, co by mělo třeba dvojnásobnou frekvenci snímků, nevěděli by jste o něčem?
Tak mi to včera nedalo a ještě jsem to testoval.
Jak se RoPo ptal co projektor detekuje na výstupu, tak v menu nezobrazuje přímo hodnotu 24p ale 1080p a frekvenci totožnou s výstupem na grafice. Když dám na grafice 24hz tak zobrazí 23,9hz, když dám na gk 60 tak 59,něco což je OK.
Ještě mne napadá, zda problém není přímo v kvalitě přehrávaných mkvček. Máte plynulý obraz i při jiném zdroji než jsou BD? Ikdyž mkvčka na které jsem koukal byli vždy v té nejlepší kvalitě co šli vůbec sehnat (třeba Avatar 15,4Mbps) tak si myslím že v tomhle by problém být neměl.
Možná by ještě nebylo špatné, kdybych zkusil přehrát video, co by mělo třeba dvojnásobnou frekvenci snímků, nevěděli by jste o něčem?
Což může být špatně - špatně nastavená frekvence GK. U mě projektor píše přímo 24p při přehrávání BD z BD přehrávače. Jinak BD je BD a slabých 15,4 Mbps u MKV je někdy málo = jsou vidět barevné slátaniny, které u BD nejsou.
Neregistrovaný
03-02-2011, 12:35
Což může být špatně - špatně nastavená frekvence GK. U mě projektor píše přímo 24p při přehrávání BD z BD přehrávače. Jinak BD je BD a slabých 15,4 Mbps u MKV je někdy málo = jsou vidět barevné slátaniny, které u BD nejsou.
A na kterém místě v menu se ti tahle informace zobrazuje, ať to můžu porovnat? Předpokládám doufám správně, že máš také TW3200? Pokud ne, tak samozřejmě různá zařízení nemusejí zobrazovat tytéž údaje. Pokud ano, tak aspoň vím, kterým směrem se vydat:)
Pokud jde o kvalitu BD tak o tom bez debat. Zatím nejsem rozhodnut, zda pořizovat nějaký multimediální přehrávač, mechaniku BD do PC a nebo zůstat s nulovými investicemi čistě u PC a mkvček. Uvidím časem k čemu se přikloním. Mám doma +-300 DVDček a oproti nim je i méně kvalitní mkvčko nesrovnatelná nádhera:)
Neregistrovaný
03-02-2011, 13:46
OK, tak uvidím co ještě řekne za hodnotu Ezechiel, s ním už bych se měl shodovat:)
ezechiel1917
03-02-2011, 15:29
23,90 Hz je ok. Jinak plynuly mam vse.
Neregistrovaný
04-02-2011, 06:52
tak jsem doma prošel sbírku videoklipů a pokud se jednalo o video z předávání cen MTV s 30fps tak tam plynulost byla nádherná. Takže problém je v 23,9 fps u mkv. Teď ale jakým způsobem to pustit do projektoru, že?
U XBMC se na úpravu nastavení konfigurace pro pravé 24p chystám.
Máš na to, prosím tě, nějaký návod nebo odkaz na diskusi?
To Ezechiel: ty bys mi, prosím, neprozradil, jakým zázrakem se ti podařilo, že máš i mkvčka v XBMC krásně plynulé?:)
tak jsem doma prošel sbírku videoklipů a pokud se jednalo o video z předávání cen MTV s 30fps tak tam plynulost byla nádherná. Takže problém je v 23,9 fps u mkv. Teď ale jakým způsobem to pustit do projektoru, že?QUOTE]
Proto jsem psal, že záleží na správném nastavení GK - 23.976 Hz.
[QUOTE=Neregistrovaný;328351]
Máš na to, prosím tě, nějaký návod nebo odkaz na diskusi?
To Ezechiel: ty bys mi, prosím, neprozradil, jakým zázrakem se ti podařilo, že máš i mkvčka v XBMC krásně plynulé?:)
Samozřejmě mám na mysli Linuxovou verzi XBMC. U Win si toto musíš dobře nastavit jinak.
Je to ho více, ale např. zde:
http://forum.xbmc.org/showthread.php?t=64412
ezechiel1917
04-02-2011, 07:57
Muj retezec je HTPC Shuttle XS35GT -> HDMI Switch 4in 2out -> Onkyo Receiver -> Projektor EH-TW3200
V htpc je nVidia ION2, xbmc bezi pod linuxem s aktualnimi ovladaci pres VDPAU. Casovani pro 24 Hz mam vlastni - v xorg.conf je pro 24 Hz nastaveno:
ModeLine "1920x1080@23.976" 74.230 1920 2560 2604 2752 1080 1084 1089 1125 +hsync +vsync+ nejake dalsi nastaveni, s ATI bohuzel neporadim, ale z XBMC fora mam bez vlastniho overeni vycteno ze ATI neni na prehravani dobra.
ezechiel1917
04-02-2011, 08:12
Jinak jeste me napada, ze pro zlepseni vjemu plynulosti se da pouzit tzv PAL speedup, tj. ze 24 fps video se zrychli a je zobrazeno 25 fps. Videa se pak prehravaji pri frekvenci 50 Hz. Je to vsak na ukor kvality audia, ktere je nutno o 4% zrychlit a nelze tak pouzivam bitstreaming (AC3/DTS....) orig. stopy. (Multichannel pres HDMI funguje ale kvalita je horsi protoze dekodovani probiha na urovni zvuk. karty v pc) Tento postup se pouziva u vsech PAL DVD.
V xbmc ho aktivujes zaskrtnutim Sync playback to display, polozku A/V sync method nastavis na Video clock (resample audio), dale musis zakazat adjust refresh rate to match video a musis mit v XBMC nastavenou frekvenci 50Hz.
Logicky timto postupem prijdes o automaticke prepinani, coz bude vadit pouze u 30 fps ale 24/25 fps material pojede krasne plynule.
ezechiel1917
04-02-2011, 13:58
nevyhoda (pokud spravne chapu tvou poznamku?) speedupu urcite neni v tom ze je videt (to je vyhoda), ale ze je slyset.
tiez by som rad vedel , ako to je vidiet :) bezne si zrychlujem filmy z 23/24 na 25 , pridam cesky zvuk z DVD a ide to jak z praku ..
nevyhoda (pokud spravne chapu tvou poznamku?) speedupu urcite neni v tom ze je videt (to je vyhoda), ale ze je slyset.
Samozřejmě, že je vidět (mírné zrychlení = některé/většina záběry jsou potom nepřirozené, ale ne každý toto vnímá) a také slyšet - vyšší frekvence audia. Nehledě na synchronizaci s audiem, která sice na PC "prochází"´, ale na jednoúčelových přehrávačích někdy bývá problém.
Prostě proč něco překopávat a piplat se s tím, když se může HW nastavit pro jednou správně a pak se člověk s ničím piplat nemusí. Ještě jinak, každý by si svého času měl vážit a využívat jej smysluplně. Samozřejmě každý považuje za smysluplné ze svého pohledu něco jiného.
ezechiel1917
04-02-2011, 21:04
jojo pres deset let jsme koukali na neprirozene zabery na dvd a neprirozenou tv budem sledovat jeste roky. amen :-)-
ezechiel :)
zrychlenie na 25 ma aj velke vyhody .. niektore telky proste pr 23/24 trhaju .. a da sa k tomu dat rovno dabing z dvd a netreba s tym nic robit .. dalej ja mam aj telku aj projektor HD ready .. pouzivam rozlisenie 720p .. ked pustam 25p film , tak mi to ide pekne cez mod 720p50 .. ked pustam 23/24 , tak mi to ide cez 720p60 .. a jemne je vidno trhanie .. 1080p50 mi projektor nezozerie ..
jojo pres deset let jsme koukali na neprirozene zabery na dvd a neprirozenou tv budem sledovat jeste roky. amen :-)-
Až na to, že DVD aTV vysílání v ČR je přirozeně v 50i. amen.
ezechiel1917
05-02-2011, 10:29
abys mohl smysluplne diskovat v teto problematice asi by neuskodilo znat nejake zaklady, doporucuji nastudovat :-I
Mám toho nastudováno a prakticky prováděno dost (cca.18let...). Neboj.
ezechiel1917
05-02-2011, 11:40
evidentne to k tomu o cem se tu bavime ale nestaci :-R
ezechiel1917: ted jsem si všiml že na dálkáči jsou funkce které jsem v menu nenašel. "RGBCMY" bude zřejmě další nastavení barev, ale nezkoušel jsi "Gamma" co se tím dosáhne?
edit: už nic, už jsem si s tim pohrál a na nic nového jsem nepřišel
ezechiel1917
07-02-2011, 07:17
Gammu nech na vychozich 2.2. S upravou jen tak bys udelal vic skod nez uzitku. :-)
killeriq
16-02-2011, 18:33
prave som vybalil benq w1000+ ale nevidim tam krytku na lampu/objektiv.
Kto ma tento projektor a moze potvrdit ci je sucastou balenia? Aby som vedel ci sa mam ist stazovat...ale pride mi to normal ze by to tam malo byt.
Dik
killeriq: Není součástí balení.
killeriq
17-02-2011, 13:50
no uz som im tam zavolal :D povedali ze sa na to pozru, hehe :D
Pokud není kryt automaticky otevřen se zapnutím a zavřen s vypnutím projektoru, tak u pevné instalace vůbec nemá význam, aby byl.
To jsem zvědav co ti řeknou :)
killeriq
17-02-2011, 21:42
netusite niekto aky kod ma dialkove ovladanie? Mam reciever yamaha a rad by som si to vsetko dal na 1 dialkove. Z listu co ma yamaha som nasiel kody: 0097, 0242, 0361
Bud to ja zadavam na prd alebo vobec nejdu :( nema niekto skusenost?
Dik
killeriq
25-02-2011, 05:44
dialkove stale nevyriesene, na krytku sa vyjadrili ze zistovali a nie je tam, ale tiez sa tomu divili ;)
Dostal som k tomu aj platno ale premietam na stenu a platno je na to male, takze ho planujem predat len nejako som uz tento model v ponuke nenasiel. nejake stare ceny co som nasiel sa pohybovali okolo 3tis , takze myslim ze 2500 by mohla byt rozumna cena, nie?
problemy:
chyba mi tam nastavenie pozadia premietacej plochy ako ma napr Acer, mam totizto stenu do zlta...sice lampa je silna dost, farby tiez fajn ale aj tak..no skoda :(
potom mam problem s vyraznou tmavou modrou a cervenou farbou, vsetky farby su ok, ale pri filme su tieto farby dost divno zobrazene a az by som povedal ze kricia/prepalene a su zobrazene dost neprirodzene. Ma niekto podobny problem? pripadne je to niekde v nastaveniach? Nakolko vsetko je fajn len pri niektorom odtieni tychto 2 farieb som si to vsimol
dik
Problém s těmito barvami nemám, ale promítám na bílé plátno se ziskem 1.1 a ne na žlutou zeď.
killeriq
26-02-2011, 00:25
Problém s těmito barvami nemám, ale promítám na bílé plátno se ziskem 1.1 a ne na žlutou zeď.
najskor to bude nejake nastavenie tam, skusim sa s tym este pohrat ;) dik
epson 3200, tak jsem vyměnil kino režim za dynamický. Mam možnost pořádně zatemnit místnost, ale ten kino režim mě přijde dost tmavý a jas to nespraví, chce to tak nějak celkově. Kino režim mi přijde tak tmavý že se tam trácí řada detajlů a když by to chtěl člověk vyhnat jen jasem tak černá je tím více zářivá. Tak jsem vybíral který a nejlepší mi přišel dynamický, je sice od výrobce celkově dost jasný že jsem ho musel zase naopak stáhnout, trošku si pohrát s barvama atd. Dynamický jsem zvolil i z důvodu že ten jde přepnout od eco modu, což jsem si myslel že nejde protože některé ostatní režimy nejdou. A co ještě - když je obraz více celkově světlejší/jasnější (přitom černá zůstává dobře černá) než ten kino režim, tak vyleze více ostrost, opravdu pozoruju že ostrost je ted o mnoho lepší, zkrátka tak jak jsem si u blu-ray představoval :-)
ezechiel1917
26-02-2011, 22:57
me staci eco rezim kino modu, detaily se mi neztraci (nesmi se stahovat jas), kontrast ok (nedavno jsem se konecne dostal k tomu vsechno v klidu promerit a on/off je 810:1 - ansi jsem bohuzel nemeril) dynamicky ma sice vetsi jas ale prepaleny barvy (ale i ty se daji jakztakz upravit, ale v dynamickym rezimu bohuzel nikdy na optimalni uroven) avsak u me je cerna v dynamickym rezimu svetlejsi takze i z toho duvodu jsem se s nim nezabyval.
killeriq
26-02-2011, 23:22
najskor to bude nejake nastavenie tam, skusim sa s tym este pohrat ;) dik
v 3d color settings som to upravil a uz je to ok... :)
ezechiel1917: když zapínáš 3200 taky ti v něm tak nějak lehce "zapraská"? Jen něco jako když ťukneš tužkou o desku stolu, ale víckrát.. jestli se tím jako už přepíná rozlišení nebo cosi..?
ezechiel1917
30-03-2011, 12:20
hele mozna 1x asi jo, ale vickrat skoro urcite ne. Nic co bych vnimal nad standard pri beznem pouziti.
ezechiel1917
24-05-2011, 06:27
ceska recenze EH-TW3200 na avmanii: http://avmania.e15.cz/epson-eh-tw3200-test-full-hd-projektoru
bohuzel mi prijde ze jsem se vlastne ani moc nedozvedel jak vlastne ve skutecnosti kresli, alespon letme srovnani s jinymi projektory ve stejne kategorii a proc ho nemam trapit vetsi uhloprickou (promitam na vetsi nez tech 2,5m, ktere autor zminuje, pouzivam kinomod v eco rezimu, 6500k, gamma 2.2 a u sveho kusu modry nadech zaplatpanbuh nemam)
mam 3200 a dotaz na toho kdo to má taky, všiml jsem si že při fest tmavých scénách ten obraz po chviličce ještě víc ztmavne a i titulky. Jako pokud to má být že titulky na tmavých scénách nemusí tak zářit - budiž, ale ted se mi zdá, že při fest tmavých scénách tmavne ještě víc i obraz. Co to je za "funkci" a dá se to někde vypnout?
Zdravim.
Mohla by mi nejaka dobra duse co vlastni EH-TW3200 zmerit kolik ma roztece pripevnovacich zavitu pro stropni drzak ? Nikde se te informace nemuzu dopatrat. Pripadne nejaky pasujici drzak ? Chtel bych pouzit tenhle ale nemam jistotu zda to bez uprav pujde http://www.softech.cz/stropni-drzaky/benq/74572
Diky
M.
Držák, který chceš použít je universální držák. Na tento držák přiděláš jakýkoliv projektor.
No jo ale uz jsem narazil u TW2900 ze ani nejvedsi universal bez upravy pouzit nesel :( Proto se dadeji ptam.
nedělá někomu projektor na plátně barevné kolečko v obraze při promítání? mě začal. Jedná se o zelenou (světle zelenou), je to prostě když se promítá tak v tom obraze je takové světle zelený "flek" - zhruba kolečko a je vyplněné zelenou barvou. No něco jako když se na monitoru vypálí bod. akorát že tady je to o něco větší samozřejmě. Pri deních scénách to není vidět, jen při nočních. Co s tím? Nemyslím rady "do servisu", to bych se s tim projektorem mohl na měsíc rozloučit a ještě by mě to vrátili že jim to nedělá :-D ale laický dotaz, co to je, čím je to způsobeno a tedy jestli to mohu nějak já doma odstranit? díííky
edit: ted jsem prozkoumal net a zjistil dvě možné věci, bud jsou hýbnuté ty panely (pak by to ale dělalo více než jen na jednom místě) a nebo stačí když na lcd panelu je nějaké smítko. Mohu Epson EH-TW3200 sám vyčistit doma??? Zkoušel to někdo?
To jsi měl napsat hned, že píšeš o Epson EH-TW3200. U Epson EH-TW3200 se musí čistit prachový filtr nebo vyměnit. Zkoušel jsi to? Mám dojem, že jsem toto viděl v dokumentaci k Epson EH-TW3200.
Na některém z panelů může být usedlý prach.
Já mám Benq W1100+.
prachový filtr čistím, ale ten s tim asi mnoho mít společného nebude. Protože za prvé ho udržuju čistý, ale hlavně za druhé prach může být na lcd panelu a to je jiná součástka než prachový filtr a na jiném místě a jinak přístupném. Tak otázka je zda mohu sám doma nějak vyčistit lcd panely u tw3200-?
RadekFM1
12-02-2012, 21:40
Je to na 100% prach, ale ne na LCd panelu, to by byl ostrej, ale je na jine casti optiky. Schvalne zkus dat zoom na nejmensi obraz a projed fokus a zaostris na ten prach a uvidis kolik ho tam je. Bezne to cisti servis pri vymene lampy. Tim myslim, ze to umi udelat, ne ze to delaj automaticky a zadarmo :-) A rozhodne to neni jednoducha zalezitost, musis to pomerne dost rozebrat aby ses dostal ke vsem optickym prvkum pak vyfoukat a docistit steteckem na optiku.
prachový filtr čistím, ale ten s tim asi mnoho mít společného nebude. Protože za prvé ho udržuju čistý, ale hlavně za druhé prach může být na lcd panelu a to je jiná součástka než prachový filtr a na jiném místě a jinak přístupném. Tak otázka je zda mohu sám doma nějak vyčistit lcd panely u tw3200-?
Samozřejmě že vím že LCD panel a prachový filtr je zcela diametrálně něco jiného. Čištění bych ponechal na servis. 3LCD systém je celkem konstrukčně složitý. Souvislost hledej v tom, že se mohl z prachového filtru nebo přes prachový do této optické soustavy dostat mikroskopický prach, který ti zakryje část jednoho nebo více ze 3 LCD panelů. Ve výsledku na daném místě "svítí" jedna barva, zelený flek.
a co když s tim projektorem trošku zatřepu? :-D že by ta prachová částice se posunula z té optiky pryč:-D
Ať z projektoru nevytřepeš duši :-E
ezechiel1917
22-02-2012, 12:57
tommmyt:
zeleny flek mam taky :-I pry jde o prach nekde v optice... prestoze prach. filtr pravidelne cistim se to tam kdysi objevilo, je videt jen mirne na cerne plose takze pri beznem sledovani to neotravuje a i na ty cerny se musim zamerit aby me to rusilo. Intenzita a velikost zalezi na velikosti uhlopricky a fokusu, zkus si schvalne zmensit uhlopricku obrazu na minimum a postelovat doostreni, to co uvidis te myslim moc nepotesi :-k vycisteni stoji neco pres 3k..
EDIT: vicemene uz to presne popsal RadekFM1
ezechiel1917
22-02-2012, 13:04
Spis by me zajimalo zda jde o bezny jev nezavisle na znacce a modelu projektoru, ci to neni nejaka spatna konstrukcni zalezitost u Epsonu, ze se to tam dostane i pres ten prach. filtr, pak by to bylo asi i na reklamaci...
Filtr tam není nadarmo i když není tak dobře účinný jak by měl. Není to uzavřená/zalitá optická soustava. I když mě překvapuje, že po tak krátké době provozu se do optické soustavy prach dostane.
Když EH-TW3200 byl jeden z kandidátů na můj výběr (ale nakonec jsem tento model nepořídil) a studoval jsem jej tak mě velmi překvapilo, že tam prachový filtr je a musí se čistit. Teď čtu, že své opodstatnění má, ale stejně není 100% účinný a projektor kvůli prachu je třeba stejně nutné servisovat.
Koukám, že tohle vlákno je víc jak rok staré. Chystám se pořídit projektor a EH-TW3200 je zatím můj favorit. Nejsou na trhu nějaké novinky, které by byly lepší volbou než EH-TW3200?
TW3200 je přes rok starý model. V kategorii LCD novější od Epsonu jsou TW4400, TW5500, TW5900, TW6000, TW6000W a top je TW9000
ezechiel1917
22-02-2012, 16:43
Koukám, že tohle vlákno je víc jak rok staré. Chystám se pořídit projektor a EH-TW3200 je zatím můj favorit. Nejsou na trhu nějaké novinky, které by byly lepší volbou než EH-TW3200?
Asi ne, ve podobne cenove kategorii je novejsi od Epsonu TW5900, ktery umi 3D, ale oproti TW3200 je co se tyce kvality panelu a elektroniky orezany model na ukor 3D.
Filtr tam není nadarmo i když není tak dobře účinný jak by měl. Není to uzavřená/zalitá optická soustava. I když mě překvapuje, že po tak krátké době provozu se do optické soustavy prach dostane.
Když EH-TW3200 byl jeden z kandidátů na můj výběr (ale nakonec jsem tento model nepořídil) a studoval jsem jej tak mě velmi překvapilo, že tam prachový filtr je a musí se čistit. Teď čtu, že své opodstatnění má, ale stejně není 100% účinný a projektor kvůli prachu je třeba stejně nutné servisovat.
Ono je podivne ze jsem nikdy zadny prach pri cisteni toho prach. filtru nevidel, navic vypada pomerne kvalitne a prasi se u nas minimalne. Jako by se tam ten prach dostal jinou cestou.
Teoreticky (ted i prakticky) pokud je mozne, aby se do opticke soustavy, ktera je citliva na prach dostal prach (tak ze ovlivnuje vyslednou kvalitu obrazu) jinudy nez pres prachovy filtr, tak je cela konstrukce spatna a prachovy filtr k nicemu.
Ze jsi prach nikdy nevidel je normalni, protoze prach bude az mikroskopicky. Okem spatne viditelny. Proto jej vidis az pri patricne nastavenem fokusu a zapnutem projektoru. Mozna by pomohl lepsi/jemnejsi filtr, ale pravdepodobne by to melo velky vliv na chlazeni projektoru.
O Epsonech jsem toho přečetl dost, preferuji 2D v co nejlepší kvalitě pro večerní sledování. Nad TW4400 trochu uvažuju, ale odrazuje mě cena, jestli ten rozdíl oproti TW3200 stojí za 1Ot navíc, tak bych ho vzal, ale bojím se, že bych moc velký rozdíl nepoznal (bude to můj první projektor). TW6000 jsem zavrh, protože se o něm píše, že ve 2D je horší jak TW3200 a 3D mně neláká. U Epsonu jsem tedy na vážkách jestli TW3200 nebo TW4000.
O konkurenci nevím vůbec nic, o projektorech je všeobecně u nás málo informací a recenze z nějaké aktuální doby jsem nenašel. V těch starších je vychvalován právě TW3200 a BenQ W1000.
U BenQu jsem koukal, že se prodávají modely W1060, W1100, W1200. Nevím právě jestli se jedná o nástupce W1000 a jestli jsou lepší než vychvalovaný W1000 nebo jestli je to jako u Epsonu, že novější neznamená kvalitnější.
Kdyby měl někdo tip na lepší podívanou než TW3200 do 25tis nebo TW4400 do 35tis, tak sem s ním.
Mam BenQ W1000+ a jsem stale zatim spokojen.
TW4400 ti zlepsi proti TW3200 kontrast za denniho svetla.
exekutor11
23-02-2012, 01:24
Tak ja som spokojnym vlastnikom TW4400 a mozem len odporucit. Obraz je jednym slovom fantasticky a to som velmi narocny divak. Na tvojom mieste by som nad TW3200 ani neuvazoval, lebo nema deep black a obrazovo bude o dost slabsi ako TW4400. Ja som kupil platno...matnu sedu, zisk 0,8 kontrast, farby a hlavne cierna je na nom uplne spickova. Platno mam 92" a pozerame na to zo 4m. Ostrost obrazu je vynikajuca. Ked som si precital tuto recenziu http://www.cine4home.de/tests/projektoren/EHTW4400/TW4400Test.htm tak som ho hned objednaval. V podstate je to uplne to iste ako top model TW5500 len ma menej agresivne naprogramovanu dynamicku clonu. A dynamicky rezim normalny clovek nikdy nepouzije...tak maximalne niekedy cez den ked sa neda dobre zatemnit miestnost, v noci je tento rezim uplne nepouzitelny. Ja osobne mam dynamicku clonu uplne vypnutu. Sam autor recenzie sa vyjadril ze vytaz je TW4400 lebo ponuka lepsi pomer vykon/cena a to v tej dobe bola cena asi 2800euro. Nativny kontrast 8000:1 ukaz mi daky projektor zo sucastnych modelov za normalny peniaz s takymito parametrami. Ak ho este zozenies, tak ja mozem len dporucit.
A este netreba zabudat ze Epson dava zaruku 3 roky na projektor aj na LAMPU !!!
exekutor11
23-02-2012, 01:40
TW4400 ti zlepsi proti TW3200 kontrast za denniho svetla.
tak to je pekna blbost...ten kontrast a cierna bude obrovsky rozdiel hlavne v noci v uplnej tme.
tak to je pekna blbost...ten kontrast a cierna bude obrovsky rozdiel hlavne v noci v uplnej tme.
exekutor11: Blbost to není. Vyčteno od MAJITELŮ co měli TW3200 a přímo porovnávali s TW4400.
Měl jsi TW3200 a přímo v porovnával s TW4400? Předpokládám, že ne. Tak nemel blbosti, když nemůžeš vědět,
ale jen se domníváš. O nativním kontrastu 8000:1 si nech jen zdát. Takovýto kontrast nemají ani standardní dnešní LCD TV.
Samozřejmě, že pokud se zlepší kontrast za denního světla, tak za tmy je také lepší. To dá rozum.
Někdo může mít požadavek se dívat na projektor také za denního světla a LCD má s kontrastem
za denního světla problém. TW4400 však proti TW3200 má dle MAJITELŮ OBOU PROJEKTORŮ viditelně
kontrast za denního světla lepší. Za tmy není tak výrazně rozdílný mezi těmito dvěma projektory.
hroch1: Zkus se případně ještě podívat na Panasonic AH1000E. Loni jsem sháněl něco rozumného do práce na 1920x1080 (ale ne na filmy, pro PC grafiku) a přišel mi lepší a zvítězil. Ale znovu upozorňuji, nebylo to na filmy, ty jsem neporovnával.
exekutor11
23-02-2012, 10:35
RoPo: Tak Cine4home.de je u mna asi najlepsi web co sa odborne zaobera projektormi. A ked oni v recenzii napisu ze je nativny kontrast 8000.1 tak ja im verim, lebo s prstu si to urcite nevycucali. Vsetky svoje hodnoty maju podlozene meraniami. Schvalne si tam pozrite recenziu na Panasonic PT-AT5000 kde marketing uvadza kontrast 300.000:1 a realne hodnoty su uplne inde. Vsak to tam aj patricne okomentovali. Problem je ze v dnesnej dobe kazdy tlaci na 3D kde treba vysiu svietivost...na ukor kontrastu a ciernej.
Mam ledku Samsung c6000 a obraz sa mi paci viac na TW4400 a cierna na platne matt grey je uplne fantasticka.
exekutor11: Kdyby měl TW4400 skutečně změřený kontrast 8000:1 tak by tento LCD projektor byl lepší než DILA/LCOS projektory. Což je technologicky nesmysl.
Reálně TW4400 bude mít SKUTEČNÝ kotntrast po kalibraci v cinema modu cca. 600:1. EH-TW3200 má reálně po kalibraci v cinema modu měřitelných cca. 307:1. V dynamickém módu se vyšplhá k cca. 700:1. TW4400 je velmi dobrý kousek, ale sundej si růžové brýle a mysli.
Tvoje TV Samsung řady C6000 může mít "po vybalůení z krabice" kontrast +/- 2922:1, po kalibraci v movie módu 2080:1. A např. Plasma Panasonic řady VT30 má kontrast po kalibraci 4500:1.
ezechiel1917
23-02-2012, 23:14
jak rika RoPo, kontrast 8000:1 pri beznem pouziti je naprosty nesmysl, takoveho kontrastu nedosahuji ani nejlepsi LCD/Plasmy... Sachovnicovy kontrast (ktery mnohem vic odpovida kontrastu pri beznem sledovani nez kdyz se zmeri uroven bile s maximalnim jasem a cerna s minimalnim jasem a dostanes se na X tisic:1 a i takoveho kontrastu na beznych projektorech oproti LCD/Plazma stejne nedosahnes) se i na LCD/Plazma televizorech pohybuje na urovni 200:1 staci se podivat na srovnani televizoru v poslednim Chipu, a projektory na tom nejsou lip 9-) tw4400 ma urcite lepsi cernou nez tw3200, ale je o 50% drazsi a je na uvazeni kazdeho kolik chce do projektoru investovat.
Díky za reakce, koupil jsem Epson EH-TW5000. Včera test na prostěradlo (nemám nic připraveno pro projekci) a obraz splnil mé očekávání, takže spokojenost. Nikdy jsem ale neviděl jiný projektor, takže nemůžu porovnávat. O kolik % se cca ještě zlepší obraz až budu promítat na plátno místo prostěradla? Poprosil bych někoho zkušeného zda by nepomoh s výběrem plátna, vůbec se v tom neorientuju. http://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/29468-Jak%C3%A9-projek%C4%8Dn%C3%AD-pl%C3%A1tno
Díky všem
Platno mam elektricky stahovane Elite Screen 125" 16:9. Proti promitani na zed je to posun k lepsimu.
Mam epson 3200 a mě to stačí, stejně promítám pouze večer a to mam i žaluzie a roletu na okně. Takže jediné co bych asi ocenil je u TW4400 je deep black, to bude asi dobrá vychytávka, někde jsem viděl srovnání bez a s tímto. Ale za vše se platí, o tom hovoří také rozdíl v ceně 3200 a 4400.
vBulletin v4.1.12, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.