Zobrazit plnou verzi : MJPEG kodek vo Vegase
Kedze som uplny zacaitocnik v zachytavani a strihani videa a hlavne co sa tyka roznych vyrazov a rozneho software ktory je na to urceny, potreboval by som poradit.
Zachytil som video z TV aj so zvukom do AVI (pouzil som MJPEG kodek + PCI 44,100). Zvuk je posunuty, tak som si tu nasiel co s tym (v sekcii nez se zeptate). Problem je v tom, ze v Sony Vegas 5.0b nacita iba zvuk a obraz nijako nemozem dostat do Vegasu. Idem podla navodu, ktory som si tu tiez nasiel, ale okrem zvuku nedokazem importovat nic. Teda AVI som naimportoval ale nevidim obraz. Neviete niekto, co s tym? Budem vdacny za kazdu radu!
Skus iny MJPEG kodek, teda hlavne si ho nainstaluj :-D
Hm...ale to mi teraz momentalne nepomoze. To mozem urobit nabuduce. Co ale s tymto videom? Aky dobry nelinearny software este mozem pouzit, ktory nacita aj video?
Nacita to aj Vegas, ale nieco si mal blbo nastavene, alebo ti chba ten spravny kodek v systeme, aby to nacital...
Uz to nacital, nainstaloval som Avi Synth a vsetko uz fici. Akurat je problem prisposobit zvuk k obrazu. Ten je posunuty oproti obrazu asi o sekundu a nie a nie sa to posunut. Ked slacim ctrl a posuvam mysou zvuk tak aby bol rovnako dlhy ako obraz, tak sa posuva aj obraz...
embe
Neni tam voľba split - tá ti to rozreže po dľžke :-)
Teda dovolí ti presúvať zvuk oproti obrazu na timeline napr vegas :-)
Jano
Uz sa mi to konecne podarilo. Teraz mam vyrenderovany velmi velky AVI subor. Potreboval by som poradit, do akeho formatu to mam teraz skomprimovat tak, aby sa to dalo napalit na DVD. Presiel som takmer cele forum ale je tu toho tolko, ze sa v tom uz nevyznam. Mam nasledujuce softy"
- Adobe Premiere 6.0
- Pinacle 9 CZ
- Sony Vegas 5.0b
- Ulead Media Studio Pro 7
a samozrejme Virtual Dub.
Najviac sa mi pozdava na toto Pinacle, kde je moznost v kroku "export" vyexportovat video doAVI, MPEG a podobne. Mam ist touto cestou teda do mpeg2? A ako potom na DVD?
A este taka mala podotazka, chcel by som este vo videu orezat cirne okraje aby ked to pustim na TV bol obraz na celu obrazovku.
Je toho dost, napriek tomu ocenim kazdy navod. Ste tu vacsinou profici a preto sa Vam to moze zdat divne, ze toto niekto nevie, ale nie kaydz vie vsetko a hlavne zaciatky su tazke.
Pinancle nepoznám len s počutia :-)
Ale na toto ti stačí aj tmpgencoder je v downloade na týchto stránkach
a pozri si aj návody , Mike ho tam dobre rozpitval.
Hlavne si daj pozor na nastavenie IPB framov lebo keď toto zvrzáš
tak neurobíš nič.
Stiahni pozri prečítaj a ozvi sa podrobnosti ti doplním.
Ja robím sním .
Jano
Dik za radu Jano. Skusal som reagovat aj z prace, ale tam mame taky rychly internet, kedze ideme cez Londyn a neviem kade este, ze kym ma to prihlasi, tak ma to hned aj odhlasi...
Len kratka otazocka, kedze som podla Tvojej rady precital navod aj diskusiu, ten program je shareware co po 30 dnoch sa stane? Je potom nutne soft iba odinstalovat a znova nainstalovat?
A ako je to s Pro Coderom? Tusim si sa tu konkretne aj Ty vadil s niekym, ze tmpgencoder je lepsi, kazdopadne je to asi tazko povedat, kedze aj testy co robil Mike...no neviem. To je ako s operacnym systemom.
Inak ten postup som robil doteraz dobre? (Z TV karty pouzitim MJPEG kodeku do AVI, vo Vegase vystrihat reklamy a pod a potom renderovat zase do avi, vysledny subor ma 25GB = 2 hodiny zaznamu) Inak G-spot pise:Video-kodek typ:dvsd, Name:DVC/DV Video. Co to vlastne znamena? Vlastne by ma zaujimalo okrem poznania postupu, co niekomu moze stacit, aj co sa vlastne pri niektorych zmenach nastava.
Grabuj z karty rovno do DV a mas pokoj.
Grabuj z karty rovno do DV a mas pokoj.
Vyskusat to mozem, doteraz som isiel podla navodu, ktory som nasiel tu. A v com to ma vyhodu? Aj tak to potom asi musim renderovat ked vystriham reklamy a pod. Alebo existuje nejaka moznost ako dostat do Vegasu plugin na tvorbu mpegu2 tak ze sa netreba registrovat?
DV sa edituje bez strat kvality, aj pri niekolko nasobnej editacii... a ten Mpeg2 aktivujes ked si nainstalujes DVDArchitect2
StayMan by €RikŁ€, Jano:
Tak fajn. Teraz som na P2P objavil Tmpgenc DVD Source Creator aj som ho hned rychlo vyskusal. To je nejaka okliestena (free) verzia tmpgenc plus? Pretoze iba trochu inak vyzera, ale robi to iste avsak ma trosku menej nadstaveni...
Po nainstalovani DVDArchitect2 bude mozne robit vsetky veci ako v tmpgenc aj vo Vegase aj s podrobnym nadstavenim vysledneho mpegu? A samozrejme asi aj vytvorit samotne DVD s DVDArchitect2. (Kua, nejak si za*ieram PC prilis velkym mnozstvom nainstalovaneho SW)
Dufam, ze tato rozprava pomoze aj inym. Forum obsahuje vela prispevkov, z ktorych je takmer kazdy specificky a nikomu inemu sa nieco podobne castokrat ani nestane. Nehovoriac o tom, ze grabovanie, strihanie a authoring DVD spolu so vsetkymi pojmami a skratkami je pre uplneho novacika nie rozbehnuty vlak ale TGV ktore nie je moc sanca chytit :-(((
Ja si v pohode vystacim s par softami v PC, nemusim mat vsetko ale urobim takmer vsetko :-D
Nevím jakou máš kapacitu HDD ale mě se osvědčil tento postup:
1.Sestříhané video renderuju z vegasu jako avi soubor.
2. Na komprimaci do mpeg2 používám soft.MainConceptMpegEncoder. Je jednoduchý- ovládání,rychlý,kvalitní a dá se sehnat i medicínka
Tak se měj
jj ještě za třetí:
V DVDArchitect v. 2.0b dodělám zbytek. Menu,titulky,kapitoly - pokud neděláš ve Vegasu - a vypálím finální DVD.
Se třema soft. vlastně vše. Kvalita je super.Když vezmu v úvahu kolik rad.postupů a hlavně soft. jsem vyzkoušel - zkončilo to formátováním HDD a ustálením se na těchto třech programech. Navíc do Vegasu a DVD architectu seženeš češtinu(slovenštinu).
Takže zkoušej a ať se Ti daří.
Mezikrok s MainConcept MpegEncoderem je tak trochu zbytečný. Buď z Vegasu jako MPEG2 nebo jako AVI do Architecta2. Oba tyto softy snad používají také MainConcept encoder. V Architectu se navíc dá nastavit komprese tak, že je DVD medium plně využito.
Brko
S tym enkoderom mas pravdu, nie je potrebny externy, kedze Vegas ho ma, ale asi by som sa vykaslal na to, ze Architect to vie na velkost DVD, kedze nevie nic ine, ako VBR 1-pass, co je dost spatne, ked vo Vegase si nastavis ten enkoder/plugin Mpeg uplne dopodrobna a hlavne aj ako VBR 2-pass !!! Inak Architect ma aj s velkostou nepresnosti, nevyuzitych je casto 4-8% kapacity DVD !!!
PS: DV zaznam robim do Mpeg2 pre DVD jednoznacne vo Vegase ako VBR 2-pass, ostatne (Mpeg1,2,4, AVI...) radsej v ProCoderi.
Jo souhlas. Jen jsem nabídl možnosti. Architecta, když dělám film pro ženu z TV, oblbuju nastavením větší kapacity DVD a on to schlamstne a většinou mám soubor tak akorát na DVD medium.
StayMan by €RikŁ€> Renderovat to rovnou z Vegasu 2-pass do MPEG-2 má ale jednu nevýhodu. Pokud jsou tam nějaký náročný filtry a efekty, tak se musí renderovat 2x. V tom případě to je lepší vyexportovat do DV AVI nebo něčeho bezztrátovýho a potom teprve zkomprimovat samostatnym programem. Například takovej QuEnc je zadarmo a vůbec neni špatnej.
Samozřejmě ve většině případů je komprimování rovnou z Vegasu nejjednodušší a nejrychlejší způsob.
Vláďa
A to preco si myslis, ze je to vyhodnejsie vyexportovat do DV??? Vysvetli teda ten rendering 2-pass vo Vegase (a potom aj v inych enkoderoch, kde pouzijes "nějaký náročný filtry") :-)
Já to myslel tak, že když třeba ve Vegasu použiju nějaký náročný filtry - odšumění, deinterlace, stabilizace atd., tak se při 2-pass rovnou z Vegasu musí počítat 2x. Kdežto když to uložim například do HuffYUV, tak se ty filtry počítají jenom jednou. Snad jsem to vysvětlil už jasně...
Ani nie :-) , ani nevies co pri prvom passe Vegas vytvara (ci nie len LOG \/ ), za druhe neviem aky to ma VYHODNEJSI vplyv ked to rekompresujes podla toho tvojho postupu do ineho kodeku a potom znova do Mpeg2. Najlepsie je si skusit a porovnat, ale nic som si zatial nevsimol, prave naopak, s 2-pass mam ovela lepsie vysledky ako s 1-pass (preto uz nepouzivam Architect). :-)
Myslim si, že Vegas to musí i při prvnim průchodu stejně celý vyrenderovat. A potom znovu při druhym. To je celkem nepříjemný zpomalení. Když sem tam použil filtry z VD na deinterlace a odšumění (dost náročný) tak mu to renderování trvalo dost dlouho. Myslim si, že sem uloženim do HuffYUV a teprve následnym 2-pass enkódovánim ušetřil pár hodin. Ušetříš tim vlastně jedno renderování, naopak přidáš kompresi do/z HuffYUV. Někdy je rychlejší to, jindy ono.
Vláďa
Aha, tak z VD odsumenie nepouzivam a uz toboz nie deinterlaciu, tu vie dokonale samotny Vegas :-)
vBulletin v4.1.12, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.