PDA

Zobrazit plnou verzi : Edius a 24p ?

tommmyt
03-08-2010, 21:40
Ahoj, ted řešíme s kamarádem jednu věc. Natáčení 1920x1080 ale na 24p kvůli film looku, ale jde o to jak to pak stříhat a dostat na dvd aby film look zůstal.. ?

Mam Edius 5.1 update na 5.5 a
-když otevřu projekt 1920x1080/24p (který je pod 24Hz) tak z něho nejde pálit na dvd, ale pouze na blu-ray. (to by byla nejjednodušší cesta, že by ten edius byl natolik chytrý a sám to z 24p dostal na dvd.., i logicky asi ne)
-když otevřu projekt 1920x1080/25p (který je pod 50Hz) tak z něho nejde pálit ani na blu-ray ani na dvd.
-na dvd samozřejmě jde pálit pouze z projektu SD, čili 720x576..
(to je vše logické)

Takže třeba z toho projektu 1920x1080/24p (který je pod 24Hz) zkusit vytvořit full hd avi.. Z tohoto projektu nejde mpeg, nabízí to jen Canopus HQ Avi a Canopus HQ Fine (bude to asi to sané, jen jeden z nich bude asi pnějak řednastevený od výrobce..). Mpeg z tohoto projektu nejde. Mpeg jde až z projektu 1920x1080/25p. Ale co s tim? Těma různýma převodama, třeba na těch 25p, uchová si to stále ten film look??? Protože pořád je problém, že těch 24 snímků se má dostat do těch 25ti nebo 50ti,ne?
Co tedy navrhujete?

Pytkin
03-08-2010, 22:23
24p ti nespravi ziadny film look .. potom to na dvd aj tak musis zrychlit na 25p .. len si pridavas pracu a starosti a nic pozitivne z toho nevytrieskas .. Tocime reklamy na Panavision Genesys , pripadne ARRI D21 na 25p, dokonca 50p a naberame to 50i (aby toho bolo menej) a filmove to je az az :)

Pave1
03-08-2010, 23:36
Přesně jak píše Pytkin, film look nemá co do činění s 24p .-) .

24p má význam pouze tehdy, pokud budeš video pálit zpět na filmový pás (což je drahej špás).

tommmyt
04-08-2010, 11:40
Jaktože 24p nedělá film look? však se stále říká film look, film look... Tak je určitě rozdíl točit pulsnímkama, které dělají spíš takový syrový look, pak to vypadá spíše jako taková tv inscenace... kdežto plné snímky to už je více filmové. A 24p je jakýs takýs filmový pohyb, ne?

Třeba zde, proč to převedl do 24p? aby ten pohyb vypadal více filmově, ne? :-D

http://www.vimeo.com/8929040

Tak točení 25p je taky jakýs takýs film look (tedy daleko více než točit pulsnímkama)

josefíka
04-08-2010, 11:49
Jen si všimni, že je tam ještě napsáno + color correction, ten dělá ten nádech filmu a 24 nebo 25 snímků se jen přiblíží frekvenci použité u filmového pásu. Takže nepřevádíš-li na filmový pás, je to zbytečné. Klidně si to vyzkoušej a natoč 50i a uprav barvy, potom si natoč těch 24p a stejné berevné korekce. Výsledek bude jen v pohybu.

Pave1
04-08-2010, 12:04
Tak je určitě rozdíl točit pulsnímkama, které dělají spíš takový syrový look, pak to vypadá spíše jako taková tv inscenace... kdežto plné snímky to už je více filmové. A 24p je jakýs takýs filmový pohyb, ne? ... Tak točení 25p je taky jakýs takýs film look (tedy daleko více než točit pulsnímkama)

Totální nepochopení všeho .-) .

Pytkin ti to napsal velmi dobře (a věř mu, že ví o čem mluví :-) ).
Pár chlapíků, co pracují s filmovými korektory barev, znám osobně. Pokud tě zajímá problematika film look(u), tak si začni v hlavě srovnávat, co všechno pod něj spadá. Tvé přání točit 24p (namísto 25p/50p) a tvrzení o tom, že prokládání dělá "TV look" (totální blbost, opravdu) jen prostě znalejm sděluje, že o tom všem víš hodně málo. Osobně radím doplnit znalosti a pochopit, co ten pojem "film look" doopravdy znamená (od stylu práce, svícení, práce s kamerou, kvalita zvuku v neposlední řadě .-) , korekce v postprodukci, formát obrazu, případné stylizace, do kterých spadá i to jemné strobo z 25p).

tommmyt
04-08-2010, 12:45
Jen si všimni, že je tam ještě napsáno + color correction, ten dělá ten nádech filmu a 24 nebo 25 snímků se jen přiblíží frekvenci použité u filmového pásu. Takže nepřevádíš-li na filmový pás, je to zbytečné. Klidně si to vyzkoušej a natoč 50i a uprav barvy, potom si natoč těch 24p a stejné berevné korekce. Výsledek bude jen v pohybu.

A to je přesně ono- ten pohyb mě zajímá. Omlouvam se, špatně jsem to vysvětlil, nemyslím film look jako celek-čili žádné svícení, žádná kvalita zvuku, žádné korekce, ale mě zajímá pouze pohyb a tam bych řekl že ale rozdíl teda bude. Takže Pave1 není nutné se tu hned sáhodlouze vypisovat:-D Šmariá nejsem jouda abych si myslel že stačí točit 24p a hned mam film look celovečeráku áááchjooo :-D

Pytkin
04-08-2010, 13:51
tommy : filmovy look dosiahnes v prvom rade poriadnymi filmovymi optikami .. a dalej spracovanim .. Progresivne tocenie je samozrejme super , ale nie je podstatou filmoveho looku ..

Takze ak mas pocit , ze ked tocis progresivne , vyzera to filmovo , tak toc 25p .. rozhodne nie 24p .. lebo 24p budes musiet zrychlist na 25p , ked to budes davat na DVD .. cize budes mat vsetko zrychlene .. atd atd ..

s 24p su nekonecne problemy .. jediny seriozny software na pracu s 24p je AVID MEDIACOMPOSER .. na nicom inom to poriadne nefunguje .. ver mi .. skusal som vsetko ..

Takze vysledok : toc 25p a budes happy ..

BTW: Samozrejme co ti radi Pavel , je pravda .. vies o filmovom looku malo a mas pred sebou este vela studia a overovania si to v praxi ..

tommmyt
04-08-2010, 14:10
Pytkyn: já myslím že vím o filmovém looku dost, jen jsem to tady špatně vysvětlil. Mě nejde o film look jako celek-čili nemyslím svícení, barevná korekce atd atd, ale jen ten pohyb. A to co myslím je přesně co píšeš "toc 25p .. rozhodne nie 24p .. lebo 24p budes musiet zrychlist na 25p ". Mě zajímá jen ten rozdíl v pohybu.

Jinak díky za tvé rady! Jen mě napadlo Eidus 5 umí vytvořit projekt 1920x1080/24 plných snímků a z něho to vypálit na blu-ray. čili uchová ten pohyb 24snímků, ne? Však se říká že blu-ray přehrávače které mají nějakou tu speciální funkci tak mohou díky tomu přehrát film jak byl natočený.. A to je přesně tato věc, ne? Protože při tom převodu do 25 se ten pohyb mění, zrychluje..

jarino1978
04-08-2010, 15:05
ono si to síce prehrávaš v 24Hz, ale sleduješ to už v 50/60 Hz. A to už je iná kapitola...

Pytkin
04-08-2010, 15:30
tommy : takto .. este raz .. neviem .. tebe vyhovuje trhany pohyb 24/25p .. ok .. mne osobne to teda vadi (aj v kine) .. a pod film lookom teda chapem uplne ine veci , ako trhany pohyb .. ale dobre ..

Ak chces tocit , a finalne to pojde na DVD , tak toc 25p .. ak final pojde na Bluray disk , tak kludne toc 24p .. ale ba BR disk mozes kludne dat aj 25p a nic sa nestane .. 24p ale na DVD budes musiet zrychlit o 4% , aby si sa dostal na 25p .. da sa spravit aj pulldown 24->25 , ze sa vytvoria polsnimky , ale to je hovadina .. Vzdy sa to robi zrychlenim obrazu ..