PDA

Zobrazit plnou verzi : Avid MC 5

Pave1
15-04-2010, 19:43
Pětky jsou nějaký oblíbený, takže jen odkaz, co je nového (třeba podpora h264, AVCHD, nových Canon kamer přes AMA bin, tedy okamžitě bez přepočtů).

http://www.avid.com/US/products/Media-Composer-Software/features

MIHI
15-04-2010, 20:46
Pěkné mě začínají štvát, upgrade 2x do roka a ještě navíc to začíná vypadat jak premiera:(

Pave1
15-04-2010, 21:00
Hodilo se to k tý premče, to jo .-) .

Podpora AVCHD je asi pro ně nutnost, když na to Sony udělali NX5 (Canon D7 a spol). Jinak se teď učím DS (máme to v práci), sehnal jsem si "10.2 trénink" a prudí mi, že na to není volně dostupný update DNxHD kodeku. No nic, tak stahuju trial 10.3., učit se na SD videu se mi nechce.

Pave1
15-04-2010, 21:55
- podpora QT kodeků nabraných přes AJA, Blackmagic, JVC, FCP, Premiere

To vypadá zajímavě, že by alespoň malý krok stranou, od speciálního HW?

MIHI
15-04-2010, 22:00
To jo, aspoň už mají playback na tom Matroxu, časem bude určitě i HW na nabírání.
To AMA pro QT kodeky tu ale mělo být už dávno, tak ve verzi 4...

Pave1
15-04-2010, 22:11
To by se hodilo, ve verzi 4 jsem musel ocenit i fluid stabilizer, velmi slušný nástroj (AMA s XDCAM EX funguje taky excelentně). V MC5 přidali i podporu WIN7, kdo by to řekl :-) .

SmirickyT
21-04-2010, 01:01
Jo , jo update každýho půl roku. Záměrně zůstávám na verzi 3.1.x, jinak bych se nedoplatil.
Nicméně ta pétka mi přijde na Avid docela revoluční. Podpora Matrox MXO a jestli jsem to pochopil tak i nativní střih v Quick Timu bez ppřevádění do MXF zní dobře.
Stejně tak vzhledem k nástupu NXcamu oceňuju tu podporu AVCHD.

Nedávno jsem potřeboval dostat do Avidu nějakej zdroj z DVD a myslel jsem že z toho porodím. Pŕevod s pomocí frewarrovej utilit do Quicktime a pak import do Avidu. Blbý DVDćko a práce na pár tři hodin.

No tohle bude asi verze na kterou konečně upgraduju. Jsem rád že jsem počkal.

Ještě kdyby tn blbej Apple vrátil zpátky express card do Macbook Pro 15, aby tam šlo připojit to MXO.

SmirickyT
21-04-2010, 01:07
Pave1:
Jak funguje ta AMA z ty EXy? Délá fast import do MXF, takže máš zase z jednoho originálního souboru tři MXFkový filey - jedno video a dvě pro stereo zvuk plus ten metasoubor soubor v binu?

Nebo to vůbec do MXFka neimportuje a přes to AMA pracuješ s původním filem z kamery?

Pave1
21-04-2010, 10:20
Obojí je možný. Můžeš pracovat přímo - AMA načte strukturu karty (buď přímo z karty nebo zkopírovanou na disk), můžeš to pak z AVIDu zkonsolidovat do čeho chceš (někam na pole, disk).

AMA je vlastně bin s pluginem, který je tvořený výrobcem avidu a výrobcem kamery společně, takže pak podporuje kamery (formáty), které pro AMA společně zpřístupní (pořád se to rozšiřuje).

Pave1
18-06-2010, 12:01
Tak zkouším trial MC5.

Je to příjemné, ale je vidět, že noťas s C2D a 2GB RAM už není ideální (především integrovaná grafika už je slabá a výpočty už jsou taky trochu delší, procesor nestíhá). Ale základní střih např. HDV je možný i na noťasu, na trikování to ale chce už silnější procesor a pořádnou grafiku, taky 2GB RAM už nestačí (min je 3GB). Na "velkém kompu" je práce jasně svižnější.

Program naimportuje i AVCHD (mts) nebo mp4 videa (dekomprimuje je do zpracovávatelského kodeku DNxHD), značný upgrade dosáhla práce s timeline (RT audio efekty - limiter, kompresor, atd), změnily se režimy používání segment střihu (myší přímo v timeline), už je lze zapnout natrvalo, pak se změní styl uchopení kurzoru.

AMA podporuje i nové Canon kamery XF300/305 (takže se nemusí nic importovat, pracovat lze hned s kartou ve čtečce), to samé platí pro XDCAM EX soubory a další kamery.

Celkově solidní upgrade.

Pytkin
26-09-2010, 23:36
Pavel : asi otazka na teba .. nebudem zbytocne zacinat novu temu ..

CHcem dako zjednotit workflow .. A spekulujem ci AVID neni to spravne riesenie .. MC5 je jasna volba ale pokukaval som na WEBe este po New Cutteri .. Mozno by to stacilo , lebo na tom vlastne strihame len spravodajstvo .. Potrebujem aby to vedelo robit Xdcam EX a MPEG2 Iframe only .. Len som kukal na www.avidshop.cz a tam o news cutteri neni ani zmienka .. Jak je to ? Este to vyvyjaju ? Na strankach avid.com o nom pisu ..

MIHI
27-09-2010, 18:06
U Newscutteru mají ceny na vyžádání. http://www.tracosys.cz/strihove-systemy-broad/avid-newscutter-mojo-dx.html

Pave1
27-09-2010, 19:18
Ten zpravodajský systém se ke mně nedostane, ale určitě (jak říká MIHI) je aktuální a nekončí. MC5 zvládne tebou zmíněné druhy souborů (XDCAM A XDCAM EX) bez problému (načítá je přes speciální BIN AMA - děláš s nimi okamžitě bez importu v nativním rozlišení, případně velký XDCAM je v čase kopírování na disk).

Co se týče toho lehce nestandardního MPEG, vystav mi někam případně 4sec, ověřím ti, jak to s ním je (dnes jsem ještě "na drátě", od zítřka za týden taky). Tady se bojím, že může být problém (je to řešení na bázi matrox RX2 - či jak se ta HW karta jmenovala, šlapalo to pouze s premiere).

Pytkin
27-09-2010, 22:29
no vystavit to mozem az zajtra .. stiahol som si dake trial verzie MC a NC .. tak to skusim rovno v nich , ci to naberu .. trosku ma na avide serie , ze nepodporuju BlackMagic Design alebo Aja .. V komputroch mame vsade velke Declinky a s avidom tam budu uplne zbytocne .. na preview treba kupit dost drahy HW .. pripadne tu sragoru od matroxu , kera ale nema SDI .. toto je trosku vec co ma od AVIDu odraduje ..

Pave1
28-09-2010, 01:18
K tomu není co dodat, přesně tak to je .-) .

SmirickyT
02-06-2011, 12:23
Dostal jsem od kamarada laptop na spraveni. Bezny laptop C2D. 4 GB RAM, 64bit Vista a Intel Grafika (4 series)
Nainstaloval jsem tam posledni Intel ovladace, a trial Media Coposer a funguje to dobre.
Graficky efekty jsem nezkousel, jen rychlej beznej strih.

To je jen update pro ty koho by to zajimalo.

Budu mit jeste k dispozici laptop Core 3i a Intel grafiku ocekavama podobny vysledky, pak to sem hodim.

Pave1
06-06-2011, 19:23
no vystavit to mozem az zajtra .. stiahol som si dake trial verzie MC a NC .. tak to skusim rovno v nich , ci to naberu .. trosku ma na avide serie , ze nepodporuju BlackMagic Design alebo Aja .. V komputroch mame vsade velke Declinky a s avidom tam budu uplne zbytocne .. na preview treba kupit dost drahy HW .. pripadne tu sragoru od matroxu , kera ale nema SDI .. toto je trosku vec co ma od AVIDu odraduje ..

MC teď podporuje AJA io express - http://www.avidshop.cz/produkt-aja-io-express-avid-prevodniky-sd-hd-1808, cena je celkem vlídná (kolem 30k).

Specifikace výrobce - http://www.aja.com/products/io/io-express.php

SmirickyT
07-06-2011, 07:30
Vypada to docela zajimave. Vlidna cena... ha, ha. Tady to stoji 18 tisic, prepoctem...

Ta krabicka prej s Avidem vyuziva jen pulku konektrou, treba ten serial moc nefunguje jsem cetl. A time code je mozna taky nejakej divnej ci co. Jsem zvedav co udelaji s Mojo DX.

Kazdopadne ta Aja je zajimava tim ze funguje s Vegasem, coz tem Matrox nefunguje...
A taky funguje s AE, coz se hodi na odkuk. To ale mozna podporuje i ten matrox, nevim.

Avid se da za urcitych podminek koupit za 350 dolaru (studentska licence), coz je hodne zajimava nabidka. Spolu s nejakou krabickou jednou nebo druhou je to fakt zajimavy.

Apropo Pavle jak to jde s tim DSkem co jsi tu onehda psal ze se s tim ucis v praci?

Pave1
07-06-2011, 11:46
DS je ještě v záběhu, co konkrétního tě zajímá?

Jinak k té AJA io express - máš ty "drby" ověřený (že jsou někde nějaký problémy), nebo je to jen "jedna paní povídala"? Podobnosti by mě zajímaly, o poblémech jsem ještě neslyšel, je to dost nová záležitost.

Pytkin
07-06-2011, 12:33
novy FinalCut ma stat 300 dolarov .. to je velke slovo do bytky :)

Pave1
07-06-2011, 12:43
Jak do které .-) ...

MIHI
07-06-2011, 14:03
novy FinalCut ma stat 300 dolarov .. to je velke slovo do bytky :)

A když ten FinalCut vrátíš Avidu, tak máš Composer za 789,- € :)

Pytkin
07-06-2011, 22:55
Pave1 :) no mne to pride velmi prijemna zmena , ked pred tym to stalo 1000 dolcov , a teraz 300 .. Express verzia za 200 stratila zmysel ..

Pave1
09-06-2011, 22:28
Pave1 :) no mne to pride velmi prijemna zmena , ked pred tym to stalo 1000 dolcov , a teraz 300 .. Express verzia za 200 stratila zmysel ..

Já zatím neznám žádného výrobce, který by prodával stejně kvalitní výrobek ze dne na den o polovinu levněji. Zatím se vždy ukázalo, že v tom byl háček. Tak přemýšlím, jaký háček v tom bude tentokrát .-) .

Pytkin
09-06-2011, 23:38
nechajme sa prekvapit .. v kazdom pripade novy FCP prinasa zasadne zmeny .. prezentacia noviniek je uchvatna ..

SmirickyT
11-06-2011, 06:08
DS je ještě v záběhu, co konkrétního tě zajímá?

Jinak k té AJA io express - máš ty "drby" ověřený (že jsou někde nějaký problémy), nebo je to jen "jedna paní povídala"? Podobnosti by mě zajímaly, o poblémech jsem ještě neslyšel, je to dost nová záležitost.
AJA:
Četl jsem to na nějakým anglickým/americkým fóru, ale jsem línej to znovu hledat. Buď CreativeCow, nebo přímo Avid fórum.

Porovnávali to tam s Mojo. A Vím že tam psali určitě o tom řízení externího decku, že nefunguje a možná přenos Timecodu při nabírání, či co.

Vzhledem k tomu že mě ani jedno nezajímalo, tak jsem se v tom dál nerejpal. Esli vuydělá nějaký peníze takjednu z těch dvou malejch krabiček koupím, ještě nejsem rozhodnutej kterou.

dodatek: no možná to nějak funguje, vzhledem k tomu že jsem to nikdy neměl před sebou ani nepoužíval (serial), tak tomu nerozumím.
http://forums.creativecow.net/thread/45/879377
http://avid.custkb.com/avid/app/selfservice/search.jsp?DocId=389915#a01 tady je posaný co jde a co ne

DS: Tak jen tak obecně: má to lepší kodeky oproti MC?, něco jako 4:4:4, do kterjch to převádíte pro lepší barevný finishiování? Co to má navíc? Lepší Barevný korekce a 4K. Co v tom tak obecně děláš, nebo děláte?

SmirickyT
11-06-2011, 06:18
Já zatím neznám žádného výrobce, který by prodával stejně kvalitní výrobek ze dne na den o polovinu levněji. Zatím se vždy ukázalo, že v tom byl háček. Tak přemýšlím, jaký háček v tom bude tentokrát .-) .

Hmm. Vzhledme k tomu že mění distribuční strategii - nidky více fyzický nosič (DVD), aole jen ke stažení, očekával jsem že zruší Express. A za těch 300$ bude ke stažení jen střižna.
Kdo bude mít zájem stáhnes i pak za další peníze Motion, Soundtrack a Color. Celekem za 1000.

Compresor možná půjde do kytek a bude integrovanej ve FCP.

Vzhledem k tomu, že ale Apple oznámil cenu nového OS - Lion za 29 dolarů... což nikdo nečekal, je možné že nás překvapí... Ostatně na Harwaru má takovou marži, že by se mu to mohlo vyplatit, protože by tím potlačil prodej svých předražených počítačů.

Kdyby se sečetla cena FC X studia + iMac, vs PC + Avid tak z tý dvojce ten Apple začíná vycházet dost zajímavě.

Pave1
12-06-2011, 08:34
DS: Tak jen tak obecně: má to lepší kodeky oproti MC?, něco jako 4:4:4, do kterjch to převádíte pro lepší barevný finishiování? Co to má navíc? Lepší Barevný korekce a 4K. Co v tom tak obecně děláš, nebo děláte?

Tak hlavně je to 4K, což MC neumí. Jinak jde o klasický kompoziční sw (barevné korekce, masky, trikování, sledování pohybu, různé retuše, práce s grafikou, atd.), má to vlastní druhý render počítadlo, u menších firem je to finišovací HD/2K/4K pracoviště (většinou s výstupem do DPX nebo HDCAM SR). Pro špičkové barevné korekce jsou ale u nás jiný mašiny, takže pro mě je to spíš trikovací a retušovací udělátko, nějaký drobný barvení tam bude ale taky.

Pytkin
12-06-2011, 23:21
netreba zabudat , ze dnes sa da relativne lacno postavit Autodesk SMOKE na APPLE platforme ..

SmirickyT
21-06-2011, 02:55
Opět jsem spravoval cizí počitač, tentokráta s nějakým radeonem 3650 nebo tak něco. Vrznul jsem tak na zkoušku Avid MC 5.5 a fungovalo to v pohodě.
Zdá se žer ta záavislost a Nvidii (a Quadro}, už není tak hrozná jako to bylo v předchozích verzích (konkrétně 3.0) .

Ostaně Apple teď tlačí Radeony ve svejch počítačích...

Tak to jen tak kdyby to někoho zajímalo. Intel grafika chodí a ATI taky.

Pave1
23-06-2011, 10:20
nechajme sa prekvapit .. v kazdom pripade novy FCP prinasa zasadne zmeny .. prezentacia noviniek je uchvatna ..

http://philipbloom.net/2011/06/21/finalcut/

např.: I think we can safely say that the X just killed Final Cut Pro.

...No…

EDL…
XML…
MULTICAMERA…

FOR WHOM IS IT?

Pytkin
23-06-2011, 12:44
tie tri veci mi zily netrhaju .. viac ma serie , ze neotvori projekt zo starsej verzie ..

ale brutalne rychle to je .. vsetko v realnom case .. fakt parada .. interne klucovanie uplne po prdeli ..

Pave1
23-06-2011, 12:53
Přečti si radši závěr hodnocení - http://www.kenstone.net/fcp_homepage/fcp_x_first_look_martin.html

...co všechno tam chybí (žádný pluginy třetích stran, nemožnost exportovat zvuk do standardních profi sw, jiné barevné korekce, jiná filozofie sekvence/projektu, vždy otvírá všechny projekty naráz, atd). Ale pokud ti stačí "brutálně rychlé" iMovie Pro, pak samozřejmě nic proti .-) .

Pytkin
23-06-2011, 15:51
vsetko je ine .. treba si na to zvyknut .. je tam kopa super veci .. uz sa s tym den trapime a nieco je fajn , nieco na hovno .. proste to je uplne iny program ..

Pave1
23-06-2011, 16:19
Ano, rozhodně to není FCP X (10), spíš se v diskuzích ustálila zkratka "iMovie Pro X" .-) .

Pytkin
23-06-2011, 22:59
taketo veci som uz zazil vela krat .. ze firma prisla s totalnou zmenou ... ja by som tomu nechal cas , nez strihaci vychladnu a zvyknu si .. dalej uvidime , co apple spravi , ci tam prida veci , co ludom chybaju .. alebo uz to davno je pripravne ako platene addony .. to by bola inak super filozofia , ze kazdy si kupi co potrebuje ..

SmirickyT
24-06-2011, 09:10
No to je dobrej masakr, co s tím Final Cutem provedli.

Profi strihaci a studia tady ve statech dotedka jeli z 50% na Final Cutu budou jistě řvát.

Omezená zpětná kompatibilita. Takže neotevřou starý projekty. Je otázou jak často je třeba otevírat starý projekty, ale stejně. Pracovat s tím ve skupině těžko, posílat to mezi softwarem bude problematický kvůli chybějící EDL a OMF.

Jaká bude spolupráce s After Effects nebo a Avidem?
Jak to dostanes do Protools, Logicku, nebo Digital performeru?

Jak na tom asi budou strihat ted v Hollywoodu kdyz nemaji EDL? Naskenovany Filmy asi nepujdou....

Nefunguej to s Hardwarem. Takze zadny externi monitory pres Aja. Kamery pres HDI-SDI.

V zasade je tezke to oznacit za profi aplikaci, kdyz profi z toho udelaji az vyrobci tretich stran. Cili takovy DODO. Dodělej doma.
Ovsem je to vtipne. Takovy plugin nepujde asi prodat jinak nez pres Apple store, nebo ze by sel stahnout od vyrobce?
Pokud jen pres Apple store, Apple bude mit prozize ze softwaru ktery vubec nevyvijel.

Na druhopu stranu. Dneska je vsechno file. Takze file se natahne z karty, nebo z disku. Nebo se nacte aplikaci AJA pres HDSDI na disk. A pak se pripoji nebo naimportuje do Final Cutu. Ovsem s exportem bude problem.

Jinak rad bych si to zkusil, ale mel bych rad trial. To slo se starym, kdyz to clovek dostal od kamarada. Jak to bude ted kdyz se to stahuje nevim, nevim. Asi musis zkouset u nekoho kdo to ma.
Zajimalo by me jestli se ta licence da prevest na neokoho jinyho, nebo prodat. Dost pochybuju.

Jinak jak jsem rikal. Final Cut Express zmizel. To se dalo cekat s tou cenou.

Color a DVD sudio integrovali do hlavni aplikace. To zni taky srozumitelne. Nicmene by me zajimalo jak budes vytvaret DVD menu v tom Final Cutu... ????

Motion a Compresor zustali.

Soundtrack zmizel - jestli pak se vyrovnana prace na casovy ose v hlavni aplikaci SoundTracku????
Pochybuju. Spis cekam, ze bude treba koupit Logick.

Takze Cena:
Hodne zajimavy je ze Motion stoji 50 dolaru a Compresor taky. Kdzy to srovname s jinejma aplikacema jako aftre effects, nebo Sorensson Squezee tak je to bomba. Pokud budou stejne dobry...

300 za hlavni aplikaci je taky OK, otazkou je kvalita .
Celkem 400 za osekany studio.

Ovsem...
Bude treba dokoupit neco na zvuk. A neco na DVD, protoze neverim tomu z to menu pujde vytvorit ve Final Cutu.

Takze cena za Logick express 200 nebo 500 za Logick cosi.
Budiz 600.

Plus pluginy. Automatick duck stoji 500.
No a to uz jsme vejs nez puvodni cena celyho studia.

Co povazuju za zajimave je se spravnu kalibraci v LION, doboru grafickou kartou a Thunderboltem, by mohl jit delat realtime fullscreen nahled na druhej monitor bez vsech tech, MXO, Mojo, Intesity apodobne.
Dalsi veci je 4K za tu cenu. A zeje to cel 64 bit takze s dobrym zelezem a 64 bit OS by ta rychlost mohla byt zajimava.

Je to hodne revolucni a hodne rozporuplne. Myslim ze to spousta strihacu neda a switchnou zpatky na Avid. Hlavne dvoumonitorvej source - record. Zajimavy je ze Sony se snazi priblizit leta profesionalum a melo jen jeden monitor a nakonec to vzdali, a uz maji dva. Apple jde opacnym smerem.

Je to uplne nova a jina aplikace se vsim vsudy. Z toho vyplyva ze tam bude spousta budu a nedodelavek.
Pro me to je osobne BETA takze a pockam minimalne rok na vychytani veci nez se to doladi a objevi s hotfixy a pluginy. A co tom napisou lidi co to tuhle Beta verzi otestuji.

Pytkine pis. :-)

SmirickyT
24-06-2011, 09:12
sorry za preklepy, nechce se mi to opravovat....

SmirickyT
24-06-2011, 10:13
Reakce lidí so si to koupili

Compresor:
not updated to 64Bit ! Still Slow...

I'm surprised they did not update it to 64bit and is still painfully slow even on 12 core Xeon...
interface still old and ugly looking... no major changes ( just some under the hood like presets.. )

Dalsi:
A few minor updates, but overall the same old ugly compressor.

SmirickyT
24-06-2011, 10:29
.. dalej uvidime , co apple spravi , ci tam prida veci , co ludom chybaju .. alebo uz to davno je pripravne ako platene addony .. to by bola inak super filozofia , ze kazdy si kupi co potrebuje ..

Jo to me na tom vazne nejvic pobavilo. Aby jsi naimportoval starej projekt potrebujes plugin za 500.

Takze aplikace za 300 plugin za 500 . ha, ha. Super.

Uz vidim jak se bavi dva strihaci:

Kdyz ja mam jeste verzi 7
Hm tak to nenaiportuju...

Ja mam tu novou desitku
Tak tu zase nenaimportuju ja.

A nemohl bys downgradovat?
Neda se to koupit stahli to ode vsech prodejcu...

A nemohl by si upgradeovat?
Ale jak budeme delat zvuk?

Hmm...

Tak asi ten plugin no....
Ještě, ze stoji jen deset tisíc....

Pytkin
24-06-2011, 15:57
akurat som sa o tom bavil strihacom .. vcera to vykukaval do rana .. takze OMF vraj bude .. multicam uz je pripraveny .. EDL a XML vraj je zastarale a pripravuju nieco uplne nove moderne ( :) ) , pluginy od tretich stran budu, ale problem je v tom ze s tym robili tajnosti a az teraz vlastne mozu tretie strany na tom zacat robit , ked to uvolnili von .. takze uvidime ..

aplikacia je single window , lebo to vraj vyzaduje novy OS LION ..

kolega sa stym uz druhy den hra .. hovori ze ta nova timeline je celkom zaujimava .. ze nesmies moc pritom rozmyslat .. ked robis rychlo a nespekulujes , tak zrazu zistil ze spravil robotu strasne rychlo .. celkom si pochvaluje stabilitu a rychlost ..

v kazdom pripade ze je to uplne iny software .. plne 64bitovy , napisany od uvodu na novo .. jadro nema nic spolocne so starym FC , ani s iMovie ..

inak co sa tyka kupovania .. neviem presne ako to je .. mam pocit ze si kupenu aplikaciu mozes dat na 5 pocitacov .. ale neskusali sme to ..

cele sa to da tazko hodnotit .. treba si asi skutocne uvedomit , ze tu mame uplne novy software .. ktory nema nic spolocne s tym starym .. a treba mu dat cas , kym tam dorobia vsetko co treba .. cas ukaze , ci si ludia zvyknu a budu spokojny .. apple vraj vie , ze drviva vacsina jeho zakaznikov nie su profesionali , ale skorej ty mensi filmari .. a tento novy FCX je robeny prave prenich .. nepotrebuju ziaden I/O HW a podobne .. natiahnu fajly z kamery/dslr a strihaju .. treba povedat ze integracia coloru a zvuku je dobra vec .. neskusal som co sa tym da vsetko robit .. ale pre onemanshow je to super .. prenasanie do inej aplikacie je zdlhave a otravne ..

uvidime .. cas ukaze , ci apple neslapol zlym smerom .. v kazdom pripade 230 EUR je smiesna cena .. ocakam , ze aj vyrobcovia pluginov sa budu musiet prisposobit .. zase ci predas 1000x plugin za 1000 EUR , alebo 10.000 x plugin za 100 EUR je ti jedno ..

Pytkin
24-06-2011, 17:31
teraz som hodinku sedel so strihacom pri FCX a ta timeline je dost zaujimava .. tam sa da vnorovat do blba jednotlive casti .. uplne iny pohlad na timeline ..

Pave1
24-06-2011, 21:01
aplikacia je single window , lebo to vraj vyzaduje novy OS LION ..

Tak týhle ptákovině snad nevěříš ani ty :D .

Pave1
24-06-2011, 21:08
cele sa to da tazko hodnotit .. treba si asi skutocne uvedomit , ze tu mame uplne novy software .. ktory nema nic spolocne s tym starym .. a treba mu dat cas , kym tam dorobia vsetko co treba .. cas ukaze , ci si ludia zvyknu a budu spokojny

No, hlavně že nahradili hromadu profi "fíčur" možností přímého exportu z timeline na YOUTUBE, to asi pár menších filmových studií bude úplně zářit blahem. Největší podvod fy Apple na uživatele ale je, že tomu bastardovi dali jméno Final Cut Pro X, podle mě by se s nima dalo úspěšně soudit o náhradu škody a ztrátu času .-)) .

Dobrej odkaz -
http://www.youtube.com/watch?v=sRzLP0FJ82I&feature=player_embedded

Co všecno chybí kuk do přílohy...

Pytkin
24-06-2011, 22:28
pave1 : no .. neviem vlastne uplne co je single window aplikacia .. na druhom monitore moze byt video , alebo sme tam mali zdroje .. neviem co sa tam este vsetko da dat .. treba povedat ze velmi dobre prerobili spravu zdrojov , lebo to bol v starom FCP totalny pruser .. teraz pekne ukazuje , jake zdroje clovek ma a kde su umiestnene ..

to video je fajn .. pobavilo .. ale pride mi to , ze ludia su nahnevany ze vsetko je inak .. treba sa s tym zacat ucit robit a po par tyzdnov hodnotit ..

zasadny pruser vidim , ze neni vystup z tajmlajny .. vraj AJA bude prva .. len tomu nerozumiem , preco ma robit vyrobca hardwaru daku podporu .. preco to proste nepodporuje HW ako taky .. OSX ma toto dost dobre vyriesene v CORE zdrojoch ..

ja by som palicu na FCX nelamal .. cas ukaze ci to bol dobry krok .. dnes som videl kopu dobrych veci .. len clovek musi zacat inak mysliet ..

A povedzme si otvorene .. holywoodsky profici sa buria .. ale zvysnych 95% klientov mozno jasa nadsenim ..

Dnes som skusal aj audio editaciu .. ta zvukova polvlna ma moc nebavi .. ale je to len vec zvyku .. mozno na to dojdeme , ze je to omnoho lepsie .. skusal som par zvukovych efektov a uplna pohoda .. chvilu sa mi zdalo divne , ze ako aplikujem trebars multibandovy kompresor na cely vystup .. tracky tam nie su .. a aplikovat to na kazdy event , mi prislo uplne chore .. a potom sme na to prisli .. celu tajmlajnu sme hodili do novej a na to aplikovali kompresor .. cize len na jeden objekt .. jako toto je paradne !

Pave1
24-06-2011, 23:28
to video je fajn .. pobavilo .. ale pride mi to , ze ludia su nahnevany ze vsetko je inak .. treba sa s tym zacat ucit robit a po par tyzdnov hodnotit ..

No, ti lidé dobře vědí, co dělají, co je jejich byznys. Apple si z nic udělal dobrej den a oni to ironicky hodnotí, to je snad jasný.

Zásadní průšvih je, že tohle není vylepšení stávajícího sw. Nová verze má funkční věci nechat (řekněme profi koncepci řešení workflow) a vylepšit nefunkční nebo přidat novinky.

Ale tady došlo k naprostému rozvalu profi koncepce editačního sw. Namísto doplnění a vylepšení je mnoho nepostradatelných profi věcí (proti předchozí verzi) osekaných nebo dokonce naprosto (!) zničených. Naopak je tu "easy workflow" dobře známé z amatérských sw ("one man band").

Co k tomu dodat?

Naprosto nic. Být ale firma, která na FCP postavila byznys, pak budu na krok Apple pěkně naštvaný. Upřednostnili vlastní byznys před důvěrou svých stálých zákazníků, což většinou mívá dost fatální následky. Testy na lidech - zákaznících - se nedoporučují :-) .

Pytkin
25-06-2011, 23:33
Pave1 : ale firma nehovori o vylepseni stavajuceho softwaru ale o softwari uplne novom .. FCX a FCP nemaju vobec nic spolocne ..

Cas ale ukaze , ci to bol dobry krok , alebo nie .. Ja to zatial nehodnotim nijak .. cakam na hlbsie skusenosti ..

Pave1
26-06-2011, 07:59
Pave1 : ale firma nehovori o vylepseni stavajuceho softwaru ale o softwari uplne novom .. FCX a FCP nemaju vobec nic spolocne ..

Cas ale ukaze , ci to bol dobry krok , alebo nie .. Ja to zatial nehodnotim nijak .. cakam na hlbsie skusenosti ..

Final Cut Pro (7.) a Final Cut Pro X (deset - http://www.apple.com/finalcutpro/ ) nemají nic společného :-) ?

Tak jak to, že ode dne uvedení desítky není možné nikde koupit předchozí verzi ani nepokračuje podpora té předchozí verze FCP? Final Cut Pro je úplně jiný produkt než Finul Cut Pro :D :D ?

Jsi úplně vedle, je toho plný internet, hodně lidí prchá k Adobe Premiére CS5.5 nebo k Avidu MC, je to docela mazec. Vezmi prostě na vědomí, že tentokrát zašli chlapci od Applu hodně daleko, tohle není problém "nezkušených" uživatelů (profíků...) ale velmi pokřiveného byznys plánu fy Apple, která prostě ve jménu svého zisku odepsala ty, kterými se vždy chlubila ve své reklamě - lidi, kteří jsou na špici ve svém oboru. Nemůžeš otevřít staré projekty, máš jen jednu sekvenci v projektu, nemáš plnohodnotný timecode, podporu OMF, XML, exportu části timeline, zato zlepšili podporu importu projektů iMovie .-)))). Pro ilustraci můžeš kouknout třeba sem:
http://www.dvxuser.com/V6/showthread.php?253485-Anyone-switching-from-FCP

a tady to máš česky:
"Hlavní potíž spočívá v tom, že nejde o „Final Cut Pro 8“, ale o verzi 1.0 zcela nové aplikace, která je s tou předchozí jenom omezeně kompatibilní. (Jde pouze o příměry, oficiálně se jedná o verzi 10.0, mnozí ovšem jízlivě podotýkají, že Apple špatně umístil desetinnou tečku.)

Nový program nedokáže načíst ani projekty Final Cutu Pro 7 (avšak projekty iMovie ano) a minimální je zatím také podpora hardwaru a zásuvných modulů třetích stran. Chybí též podpora exportu do EDL a OMF a nelze ani importovat a exportovat XML. Zmizela podpora střihu z více kamer a externích monitorů a chybí toho ještě daleko víc. Výstižně to shrnuli někteří naši čtenáři v diskusi u příslušného článku."
http://www.mujmac.cz/art/sw/fcp-x-dalsi-deni-24-6-11.html

SmirickyT
26-06-2011, 13:00
Problem je v tom ze mozna nekdy bude podpora OMF, Multicamu a podobne. Ale to je spatna politika - kupte si to ted, my to pak dodelame.

Mozna kdyby pockali par mesicu a uvedli to hotovy a doladeny, tak by spousta uzivatelu ten nebyla nasranejch.
Ale oni to tak nejak chteli uvyst predtim nez uvedou Lion, tak vypustili tohle. Ja to nemuzu posuzovat, neb to nemam pred sebou, takze me nemuzou uchvatit ty dobry veci.

Pro studia je nejlepsi nedelat nic a proste pockat a strihat dal na vezri 7 kterou maj. Klidne s tim muzou vydrzet jedet rok dva.

Uvidime jak to bude vypadat za par mesicu. Nebo za rok. Mozna az to dodelaj tak vyplujou skryte nove vlastnosti a ta rychlost na povrch.

Osovne si myslim ze nejlepsi bude pockat az Avid uvede verzi sest. Jestli to prepisou taky na 64 bitu, o cemz se suska, tak by to mohlo bejt zajimavy. Ja mam verzi 3 a upgrade je za 500. Musim se priznat ze ze nez 300 za X dam radsi do upgradu.
To samy Premiera. Pokud by pridali podprou renderingu pres CUDA a nejen nahled ve verzi sest tak by to bylo zajimavy.

Na druhou stranu se mi ta nova Timeline docela zamlouva na rychlou kompozici. Mozna to okouknu v nejakym Apple storu na Michigan Avenue v downtownu.

SmirickyT
26-06-2011, 13:11
Ale jeste je tu jedna vec. Uz se proste nerad ucim novy veci. Cimz jsem typicky reprezentant profi uzivatele. Funguje to - proc to menit.
To uceni totiz zabira dost cas a ten cas muzu vyuzit nekde jinde. Uz proste vim kam sahnout a co a jak udelat a kde se to dela.

To tu evidentne nefunguje. Cili bude desne otravny a cas zabijejici hledat jak na to...
Pravda je ze casem muze vyrust nova generace strihacu...

Pave1
26-06-2011, 13:25
CS5.5 je prakticky identický sw jako FCP7, podle reakcí na netu je dokonce rychlejší (s CUDA a dokonce prý i bez této akcelerace), podporuje klávesové zkratky FCP7 a přes XML načte staré projekty FCP .-) .

Čas učení je cca kolem 1hod, pro znalce FCP7.

Největší svinstvo je to okamžité ukončení prodeje a podpory FCP7 od uvedení FCP10, ohromný problém je to nenačtení projektů z FCP7 (jedna sekvence na projekt, nepodporuje biny, in-out export z timeline, atd.).

CS5.5 se po tragédiích jménem CS3 a CS4 stala stabilním a solidním sw, v téhle poslední verzi. Dokonce někteří jabkaři děkují Applu, že je ponoukl tím zmetkem FCPX vyzkoušet CS5.5 (což by jinak neudělali), prý je to super - což se sami jabkaři diví, jukni na diskuze .-) .

Pytkin
26-06-2011, 23:03
pave1 : ja mam pocit , ze dako necitas vobec co tu pisem .. znova sa mi to pisat nechce .. na vsetko co pises som tu uz pisal ..

Pytkin
26-06-2011, 23:10
Smiricky : o tom sa da samozrejme debatovat ci to mali uviest na trh , alebo mali cakat a dorobit veci (i ked napriklad microsoft to tak robi od kedy existuje) .. To uz vie sam najvacsi Steve najlepsie , co tymto sledovali .. Cas ukaze .. Ja myslim ze miesto X profesionalov , chce apple oslovit 100x viacej semi-profesionalov a amaterov .. Cas ukaze .. V kazdom pripade sa tu pisu same negativa .. ja necitam diskusie .. skorej som sa s tym hodinu hral .. a pozitiva vidim ..

Pave1
26-06-2011, 23:22
Ale čítam, Pytkine, však ti tam vždy dávám citaci, na co z tvé odpovědi reaguju.

Nikdo nezpochybňuje právo Apple udělat úplně nový semiprofi sw, jenže vrhnout na trh nedodělanou betu (a ze zákazníků udělat za 300USD nedobrovolný betatestery) a současně v ten samý den ukončit prodej a podporu toho profi sw, to je trochu "think different" .-) .

On Apple dlouhodobě dělal sw pro špičkový profíky v grafice a videu, přímo si na tom zakládal. Ty lidi mají nakoupený HW, který možná bude s FCP7 fungovat rok, možná půl roku.

Jednu sekvenci v projektu, nemožnost otevřít starý projekty, žádný BINy, no je to trochu revoluce, spíš než evoluce. Jako když ti někdo 10let prodává závodní auta a pak ti najednou nabídne pohodlný rodinný vůz. Rodince to jistě vyhoví, ale sakra nediv se pořád tak nedovtipně, že se jablíčkářská "závodní" video-sekta cítí malinko podražená.

On je to podraz ve stylu "iLife", ale docela ostrej :D
( měli holt střihat v iMovie, protože FCPX nenačte sice projekty z FCP, ale z iMovie ano, prostě pokrok .-) ).

Pytkin
26-06-2011, 23:52
ok .. takze to zopakujem ..

Final Cut Pro (7.) a Final Cut Pro X (deset - http://www.apple.com/finalcutpro/ ) nemají nic společného :-) ?

Tak jak to, že ode dne uvedení desítky není možné nikde koupit předchozí verzi ani nepokračuje podpora té předchozí verze FCP? Final Cut Pro je úplně jiný produkt než Finul Cut Pro :D :D ?

toto predsa neni ziaden argument .. Vsade sa uvadza , ze FCX je program , ktory je od zakladu napisany uplne na novo .. je to proste uplne iny problem ako FCP 7 ..

a tady to máš česky:
"Hlavní potíž spočívá v tom, že nejde o „Final Cut Pro 8“, ale o verzi 1.0 zcela nové aplikace, která je s tou předchozí jenom omezeně kompatibilní.

Tuto to v podstate sam potvrdzujes ..

Nový program nedokáže načíst ani projekty Final Cutu Pro 7 (avšak projekty iMovie ano) a minimální je zatím také podpora hardwaru a zásuvných modulů třetích stran. Chybí též podpora exportu do EDL a OMF a nelze ani importovat a exportovat XML. Zmizela podpora střihu z více kamer a externích monitorů a chybí toho ještě daleko víc. Výstižně to shrnuli někteří naši čtenáři v diskusi u příslušného článku."

podpora HW je na dodavateloch HW .. skorej nemohla byt , ked to uvolnili len teraz (preco to tak spravili neviem)
podpora 3rd party pluginov detto
OMF bude
Multicam bude
Externe zdroje neviem , ale sami pisu ze mas pouzit nastroj dodanu ku karte ..cize to sa da uz dnes .. priznajme , ze dnes uz malo kto pouziva kazety ..
EXterny monitor .. to je pruser .. Nechapem preco to hadzu na vyrobcov hardwaru .. ze to maju urobit oni ..

Jednu sekvenci v projektu, nemožnost otevřít starý projekty, žádný BINy, no je to trochu revoluce, spíš než evoluce. Jako když ti někdo 10let prodává závodní auta a pak ti najednou nabídne pohodlný rodinný vůz. Rodince to jistě vyhoví, ale sakra nediv se pořád tak nedovtipně, že se jablíčkářská "závodní" video-sekta cítí malinko podražená.

sekvencii mozes mat milion .. on otvara vsetky projekty naraz .. kazda sekvencia je iny projekt .. naopak , ta nova sekvencia je hrozne zaujimava .. len kritici nie su ochotny zacat hladat v nej pozitiva ..
otvorenie stareho projektu , to ma sere tiez .. ale zrejme to neni mozne , kvoli totalnej odlisnosti softwarov ..

BTW : FCP 7 sa stale predava .. aspon dealeri tu ho maju stale v ponuke ..

Pave1
27-06-2011, 00:24
Opakovat se nemusíš, je to tapetování.

Asi to bude tím, že nejsi střihač, prostě vůbec nechápeš, o co tu jde. Sekvence, způsob práce, návaznosti starých projektů, barevné korekce, dvouokenní uspořádaní, nemožnost udělat si bin - to prostě laik nepochopí.

Zopakuju, je to jako když ti někdo 10let prodává závodní auta a pak ti najednou nabídne pohodlný rodinný vůz. Rodince to jistě vyhoví, ale sakra nediv se pořád tak nedovtipně, že se jablíčkářská "závodní" video-sekta cítí malinko podražená.

Vždyť ta rodinná kára přeci jezdí, tak co ti závodní jezdci chtějí :D .

Brou .-) .

Pytkin
27-06-2011, 10:13
Pave1 : ja to chapem ... ty strihaci to nechapu .. proste toto je uplne novy program .. od nuly napisany .. a vsetko je inak .. len nazov je podobny ..

mozu ostat pri starom .. alebo sa naucit robit s novym .. ja uz som toto zazil viac krat pri inych firmach ..

BTW : barevne korekce tam su .. mam pocit ze vyrazne lepsie ako v starom FCP .. oni do toho v podstate integrovali COLOR .. dvojokenne usporiadanie tam je tiez .. to tiez nerozumiem o com sa pise .. BIN idem pozriet ..

Pave1
27-06-2011, 12:21
Dnes se mění HW i operační systém velmi často, navíc pokud výrobce skončí s podporou staré verze programu, tak jeho používání může být omezené už během půl roku (např. Panasonic vydal nový kodek pro kamery, bez podpory už ho do programu nenačteš).

Co tam je (a jakou to má funkčnost) a co tam není si najdi na webu, začít můžeš třeba tím, že to nedokáže načíst staré projekty, to samo o sobě už stačí na odpis celého programu, nemluvě o jedný sekvenci v projektu, žádných binech, magic timeline a podobných kravinách :-) .

Kdyby nestopnuli prodej a podporu FCP7 (opravdu se už neprodává), pak by se Apple dal vzít na milost, ale takhle je to prostě ultra prasárna (já na FCP taky občas dělám, byť zcela okrajově .-) ).

Pytkin
27-06-2011, 13:11
Tak som sa tym hodinku hral .. a mne tie biny pripadaju uplne paradne .. oproti staremu FCP .. uz tam neni BIN , ale normalny FOLDER .. a velmi sa mi paci , ze ti bud ukazuje video (pasik filmu), alebo len chlievik ale v nom mozes pozerat videa supanim mysov .. presne ako na SMOKE .. paralelne video ukazuje v nahladovom okne .. tajmlajn si tam mozem spravit kolko chces .. kazda je vlastne novy projekt .. zdroje mozem pouzit ake chcem .. krasne to triedi podla datumov ... dalej je tam este take GLOBALNE triedenie na EVENTS .. pod cim si predstavujem nieco aho SHOOTING ..

Obdobne paradne funguju efekty a prelinacky .. Proste otvorim zoznam a chodim po chlieviku a v reale vidin nahlad , ako ten efekt bude vyzerat .. to je fakt paradne .. Efekty v starom FCP , o tom radsej ani nejdem nic pisat ..

Pave1 : Priznam sa , radsej si nieco vyskusam a spravim si vlastny nazor , nez by som sa riadil podla nazoru inych ..

JO a uz tu mame prve 3rd part pluginy .. http://www.noiseindustries.com/

Pytkin
27-06-2011, 17:33
Cim viac sa s tym FCPX hram , tym viac sa mi to paci .. Ta timeline je uplne poprdeli .. nahodili sme tam videa z CANONu .. ziaden problem .. okamzite prehrava .. Vo FCP to bola nocna mora .. Stale rendering .. Strihanie uplna parada .. na spravodajstvo jak vysite .. vyber zvukovej stopy v klipe .. parada .. vsetko tam je .. len clovek musi pohladat .. Klucovanie uplne genialne .. len clovek hodi kluc na klip a uz defaultne nastavenie je super ..

ja mam pocit , ze ty co na internete frflu , to ani nevyskusali poriadne ..

najvacsia bomba mi pripada , ze si to mozem nainstalovat na kolko pocitacov chcem .. idem si to doma vecer nahodit na notebook .. budem mat viac casu sa s tym pohrat .. predsa len v praci treba aj cosi porobit ..

Pave1
27-06-2011, 21:40
Nechápeš, že jsi pořád v tom rodinném voze, ne v závodním.

Ale to nevadí, budiž ti přáno :-) .

Pytkin
27-06-2011, 23:50
mne je jedno ci je to rodinny voz .. ak na dialnici predbehnem to zavodne auto , a dojdem rychlejsie do ciela , tak budem kludne jazdit aj na trabante ..

SmirickyT
27-06-2011, 23:55
Pytkin:
me to zajima. Na cem to testujete? Jakej HW a 10.6?
Co do toho loadujes za zdroje? Sony XDCam? RED? Kdyz video treba zvetsis o 10% aby jsi udelal vyrez.
Driv to FCP7 musel znova renderovat (kdyz to nebylov Prores) co ted?

Jak plynule to prehrava vysoce komprimovany H264 z kamer? Kolik vrtsev dokazes takhle prehrat a jaky je vytizeni procesoru?

Jak funguje ten export na DVD a BlueRay?

SmirickyT
28-06-2011, 06:44
Tak jsem si procetl par jinejch diskuznich for a zkusim to shrnout. Stejne jako Pytkin i par jinych uzivatelu kteri jsou profesionaly u filmu poukazuji na ty kladny vlastnosti toho programu.

Rychlost a usporu prace kterou za ne udela program. Nepotrebujou tak "tretiho asistenta rezie", nebo prvniho asistenta strihace, kterej za ne udela otravnou praci.

Nova timeline a rozlozeni je otazkou zvyku, po case si na to lidi zvyknou, i kdyz jak kteri. Me tedy rozlozeni starsich vezri programu Sony Vegas kdy nahledove okno bylo v vpravo dole, lezlo neuveritelne na nervy a nemoznost zmenit rozlozeni me otravuje. Naonec i ten Vegas to pak hodil nahoru vpravo a nakonec k tomu jeste pridal i ten druhy nahledovy monitor.

Napriklad u Ediusu mi jedno okeni rozlozeni aplikace s jednim monitorem vlevo nahore nevadilo a navic se to dalo pripadne prepnout na dve.
Nejhorsi pro nektere je ze to chteji mit nejak a NEJDE to prepnout.

Nicmene pokud to bude podavat stabilni a perfektni vysledky da se to casem obetovat a rict ze to je jiny styl, na ktery si casem vsichni zvyknou a uz jim to divne neprijde.

Takze nove funkce a rozlozeni se daji casem casem zkousnout na ukor toho ze nabiden bezvadnou rychlost a rychlejsi dokonceni projektu diky uspore casu. Inovatorstvi je zapotreni.

Ted ty spatny veci.

* Organizace medii. Nema to Ama - nebo import ve stylu Vegasu, proste to pracuje slokalni souborem at je kde je.
Vzdy to chce vzit soubor a nakopirovat ho do sveho ulozste na lokalnim pocitaci a lokalnim disku. Coz tam popsal pan ktery maji pry 60 Tera dat v projektech jako nenesitelne.
me to teda sralo i u starsich verzi Avidu a jeste ze je tu Ama.

Nejhorsi je pro mnoho znich co maji stary projekty ten import.

* Kdyz to vezmeme jako verzi 1.0 a prehledneme řev kterej se ted nese, tak se dostaneme k tomu co uz jsem psal vyse a sice ke strategii kdo si pocka ten se docka. Presen to posal jeden strihac ze to tak udela. "Zda se mi ze to casem muze bejt dost zajimavej program jen je trebapckat az to nebude verze 1.0" Cili zatim mame verzi 7 jeset rok nam staci a uvidime co za ten rok Apple a dalsi v aplikaci dodelaji a doplni.

* S tim se neda nez souhlasit. Stale je ucet bez hostinskeho a Apple udelal takovychto kroku vic a vzdycky se rvalo. Ukonceni OS 9. Disketova mechanika. CD mechanika. (macbook air). Konec procesoru IBM a Switch an intel - vzpominate si co to bylo za rev tenkrat? Konec ADB. Konec Express Card portu.

* Je to revoluce se vsim vsudy a jak je u Apple zvykem tak se stim fakt nemazou a jdou do toho tvrde. Ostatne on ten Final Cut taky nebyl nikdy zadnej zazrak, tvrdil jsem to vzdycky, vsechny ty prechozi stary verze mely nejaky mouchy a furt se tam neco sralo. a
Nikdy to nebyl dokonalej profesionalni software a ze zacatku vsichni profesionalove prskali uplene stejne jako ze je to hracka pro deti. Az casem to vzali na vedomi a taky az casem Apple dodela chybejici podporu.
Podle je to zajimavy az od Kodeku ProRes cimz dohla Avid a spoluprace s AJA a spol. To taky nebylo ve starejch verzich Final Cutu vzdycky.

* Mylim si ze Apple dodela behem roku chybejici podporu pro multicam, externi monitor, a nejakou alespon jednu kartu pro export HDI-SDI, aby to slo dostat na HDCAM SR (National Geographic, History Channel), a specialne nejkej vymenej format s profesionalnima zvukojma aplikacema. Tak ten odpor a rev prejde. A ldi si zvyknou.
Import resit nebude se slovy: uz ten dokument je jednou sestrihanej a dokoncenej. Takze neni duvod ho importovat... Nashle. Naimportujte si hotovej film do X (A ne projekt), pokud z toho neco potrebujete. A nebo originalni zdrojak.
Tlusta cara. Stary projektyu se dodelaj na 7. Novy so odted delaj na X. Import projektu nas nezajima.To je Apple.

Spousta lidi pocka, mito toho aby ted bezeli do kramu kupovat Avid nebo Premieru.

Klicovy ovsem je ze to Apple musi udelat do jednoho roku. Pokud to nebude do dvou, ztrati cast profesionalniho trhu ve prospech konkurence.
Na druhou stranu na tyhle aplikaci muze vydelat ohromnej balik, protoze za 300 dolaru je tezky tu aplikaci nedoporucit kdyz se vas nekdo ze znamych zepta... Ta cena je likvidacni jako cena iPadu.
A masy Apple miluji a kazdy to musi mit. (ipod, iphone ipad, iboy, isex).

* Je to prvni verejna Beta Verze, za kterou si musite zaplatit, kdo si to koupi jeho vec. Jakmile to bude v verzi 1.5 bude vic jasno.

* Na druhou stranu vsichni ti rozervani soucasni PRO uzivatele si kladou jetse jednu otazku co jsem cetl na foru. Proc mam zustavat u Applu s jeho predrazenym hardwarem a co mi to prinese?

Tim pomerne vytihnul muj pocit ktery mam cely leta. Kdyz jsem tvrdil ze jediny duvod proc prejit na Apple je Final Cut. Jinak je to akorat drahej designovek stroj jehoz praci zapolovinu zastane levnejsi PC uplne stejne.

Prehlizi ovsem jednu vec. Tu zabijackou cenu. Opet kdyz se secte HW+SW. tak z toho vyjde konstanta.

Levny PC + drazsi SW (Avid, Adobe) = XYZ dolaru.
Drazsi Mac + levnejsi SW (FCP X) = XYZ dtejne dolaru.

Nicmene uz nebude uplne platit
Drahej Mac a Drahej SW.

Neni duvod. Adobe bezi na PC, Avid taky, ostatni taky. Zustava jedine Smoke.

Stejne to nakonec rozhodne, ze kdyz ho milujes neni co resit...

Lidi budou stejne jako u sterjch verzi Final Cutu poukazovat na to ze to neni hracka a jakejch s tim dosahli vysledku. No a nakec tomu leckdo za tu smesnou cenu neodola.

Myslim ze do dvou let rev profesionalu ustane. Pokud to App;le aspon dotahn e na verzi 1.4.

Osobne jsem zvedavej nejvic zvedavej na OS X Lion, Ani Leopard ani Snow Leopard nejsou stoprocentne 64 bitovy a furt je tam rada podsoucasti ktery jedou na 32 bit.

Jak bude Lion venku uvidime jak to bude pasovat dohromady s tim FCP X. Nejvic me zajima jestli novy Core Video nebude podporovat ThunderBolt. Prenos videa na levnej Broadcast nebo IPS monitor bez krabicky mezi by byl dost zajimavej.

Klicovy slova pro profesionaly budou :
RED, Arri, HD-SDI, Audio export import, Multicam,
Jak to tam bude, ledy se zlomi.

Navic lidi jsou strasne preletavi, ted to zatrati a za par let vynesou do nebes. Vsichni ti strihaci co tam psali jak je to ted sere, ovsem taky oali jak odelsi od Avidu a pak na Aple a ted jdou k Premiere, nebo znovu k Avidu....

Za tri roky reknou: Za trista dolaru hele je to super vec... Proste zase switchnou.

Apple vyvolava emoce. Vzdycky.

SmirickyT
28-06-2011, 07:17
Je tu ale jedna vec na kterou Apple zapomel. Spousta profesionalinich uzivatelu trpelive LETA CEKALA, na tenhle update. Svet se zmenil za ty dva roky co to vyvijeli neuveritelne. A ty uzivatele chteji a potrebuji upgradovat TED. Tim torchu popiram co jsem psal predtim. Mala firma s jednim strojem muze rok pockat. Vetsi forma s mnoha strihaci musi tady ve statech neustale inovovat a nemuzou si dovolit moc cekat.

Protoze maji svuj byznys. A cekali ze si koupi novy Final Cut Pro. A tesili se na ten upgrade a odkladali to. No a ty sou ted nasrany.

Tady to popsal jeden borec.:

Ja jsem na Final Cutu vybudpoval tuhle firmu od roku 2001 do dneska.Byli jsem s nim dodneska...
Bohuzel pokud se Apple rozhodnul ze udela aplikaci pro masy a ne pro profesionaly, mel na tom rict dopredu. Cekali jsem na tohle dva roky... abychom videli... aplikaci pro domaci uzivatele....
Premiera funguje dobre s nasi Aja Kona, Avid uz je na ceste. Pokud se snad panu v Cupertinu casem rozsviti v hlave co profesionalni uzivatele potrebuji, radi se treba vratime...

Nezbyva nam nez rict bylo to dobrych deset let ale nashledanou. A dekujeme za ryby. :-)

Original zde:
http://magazine.creativecow.net/article/final-cut-pro-x-whats-missing-for-some-pros

A Pytkine:
pise tam ze sdileni souboru mezi dvema uzivateli je absolutne nemozne. Ze peclive roztridene soubory se pri prenosu na laptop ztrati...

Let's just forget the word "professional" for the moment. You're an upstart filmmaker who has this installed on your iMac at home cutting your latest project. You gave the media to a buddy of yours who has offered to help on his laptop. So you send the Project file over to him and guess what? He'll see your timeline but all that organization you did with the smart folders, keyword folders, etc.... are gone. All he sees is a huge "Event" with all your media just laid out there. Whereas if you were both working in Final Cut Pro 7 or earlier, when you handed him the Project file, all of your organization (bins, sequences, etc…) would all be there...

Pytkin
28-06-2011, 08:01
Smiricky : V praci mame Quad XEON .. Tam to lieta .. 10.6 samozarejme .. v starsich neni APP STORE , tak to tam ani nemas ako dostat .. Ako zdroje sme skusali 1080p nabery zo sony F3 a potom sme skusali zo studia nabrate zabery v 720p50 a par video z Canon D550 ..

Vcera som si to nahodil doma na MacBooku .. tusim, 2.0 GHz i5 .. a tiez to chodilo znesitelne .. skusal som len dake 720p videa z fotaku ale pekne to chodilo .. tam je samozrejme uzke hrdlo disk .. na serioznejsiu pracu by to chcelo externy 3.5" disk ..

Teraz je to tak , ze to ide prakticky vsetko hned .. je tam take rendrovaci indikator , ktory sem tam nieco potrebuje rendrovat .. zasadna zmena je , ze VSETKO SA RENDRUJE NA POZADI .. ked je volne CPU .. takze ta to nijak nezatazuje a kludne mozes daco robit popri tom ..

H264 neni problem .. mnozstvo vrstiev sme nejak zasadne neskusali .. skusali sme par vrstiev v backgrounde , vyklucovany zaznam a nad nim nejaka grafika .. uplne bez problemov .. fakt to lieta .. z toho softwaru mas uplne iny pocit , ako z FCP7 ..

Export na BR sme neskusali .. Export na DVD , pustis a spravi ti to z jalny DVD .. s jednoduchym menu .. je na vyber cierny a biely podklad .. mozes si dat video dole ..chaptre sa nam z markerov nepreniesli ale verim ze to dako ide ..

Pave1
28-06-2011, 08:24
Import resit nebude se slovy: uz ten dokument je jednou sestrihanej a dokoncenej. Takze neni duvod ho importovat... Nashle. Naimportujte si hotovej film do X (A ne projekt), pokud z toho neco potrebujete. A nebo originalni zdrojak.
Tlusta cara. Stary projektyu se dodelaj na 7. Novy so odted delaj na X. Import projektu nas nezajima.To je Apple.

Napsal jsi tentokrát hodně nepřesných úvah, za všechny vezmu jen jednu - import starých projektů.

Například já mám jednoho zákazníka, který každý rok dělá několik akcí, z kterých se opakovaně dělají sestřihy, používá se grafika, starší verze se přestřihávají (krátí) na aktuální sestřihy. Osobně mám jak jednorázové, tak (velmi) dlouhodobé projekty a nevidím jediný důvod, proč by profi aplikace neměla načíst starší projekty z předchozích verzí programu. Je naprosto nemyslitelné, říkat takové aplikaci "profesionální", myslím, že to Apple rychle pozná.

Prostě se nějaký IT odborník rozhodl, že se nebude ptát střihačů, co potřebují, že jim sám "předepíše", co je pro ně dobré. Je éra tabletů, na které se dělají optimalizované OS (odtud asi fouká vítr s tím jednookenním uspořádáním programů), takže se to chlapci rozhodli vzít jedním vrzem a zlikvidovali profi střihovou koncepci (jedna sekvence v projektu je opravdu pro děcka .-) , s tím se nedá pracovat).
Kladné stránky (zrychlení práce, optimalizace na 64bit OS) mohli udělat i se starou verzí. Každopádně u FCPX jsou problémy už s ukládáním projektu - není tam možnost uložit projekt (je tam POUZE automatický save), takže už pár lidí přišlo o rozdělanou práci.

Když si prostě uděláš souhrn toho, co dělá ten program "sám" (co nemůžeš ovlivnit), tak je to pro profi použití prostě tragický (ale lidi, kteří se ve střihu nevyznají, to jistě ocení - je to produkt přímo pro ně). Fakt, že si nemůžeš udělat BIN a třídit si materiál je například další NAPROSTO fatální průšvih.

Třeba velké seriály střiháš v jednom projektu, na síti současně se v tom hrabou třeba tři lidi, tedy současně v projektu pracují tři střižny, různí uživatelé přistupují ke stejným projektům, v projektu máš třeba několik různých verzí - různé sekvence (třeba pořad se sponzorem, bez, s anglickými titulky, kratší verze, upoutávky), tohle iMOVIE jménem FCPX je opravdu pro amatéry (s jednou sekvencí per projekt, bez síťových služeb, bez binů, atd), mohl bych ti sem napsat mnoho důvodů :-) .

Takže prosím, než začneš s takovým vágním hodnocením, že "si uživatelé zvyknou", tak si to příště rozmysli, ten program ani náhodou není pro profesionály (broadcast, reklama, film, dokument). Pro školy dobrý.

Pytkin
28-06-2011, 08:39
Nova timeline a rozlozeni je otazkou zvyku, po case si na to lidi zvyknou, i kdyz jak kteri. Me tedy rozlozeni starsich vezri programu Sony Vegas kdy nahledove okno bylo v vpravo dole, lezlo neuveritelne na nervy a nemoznost zmenit rozlozeni me otravuje. Naonec i ten Vegas to pak hodil nahoru vpravo a nakonec k tomu jeste pridal i ten druhy nahledovy monitor.

Nova timeline mne pride OK .. nahladove okno je hore .. do druheho monitoru sa daju dat video , nahladove okno .. chyba mi moznost umiestnit timeline na druhy monitor .. to verim ze neskor pridaju .. S rozlozenim GUI nemam absolutne ziaden problem ..

* Organizace medii. Nema to Ama - nebo import ve stylu Vegasu, proste to pracuje slokalni souborem at je kde je.
Vzdy to chce vzit soubor a nakopirovat ho do sveho ulozste na lokalnim pocitaci a lokalnim disku. Coz tam popsal pan ktery maji pry 60 Tera dat v projektech jako nenesitelne.
me to teda sralo i u starsich verzi Avidu a jeste ze je tu Ama.

no prave organizacia medii mi pripada , ze konecne v tom spravili poriadok .. v Starom FCP su media v totalnom bordeli .. vobec netusis , kde su ulozene .. kazdy strihac si to inak nastavi a potom mas data uplne vsade .. hovorim z vlastnej skusenosti z byvaleho studia .. pokial na FCP robi viac ako jeden clovek (u nas interne 4ia a niekolko externistov) , tak v datach sa neda udrzat poriadok ..
mam pocit , ze teraz to bude omnoho rozumnejsie .. Uplne po prdeli vec je , ze pri importe mozes rovno riesit problemy .. mozes dat vystabilizovat obraz , farby , odstranit rolling shutter .. riesit problemy so zvukom .. atd .. fakt bomba ..

* Na druhou stranu vsichni ti rozervani soucasni PRO uzivatele si kladou jetse jednu otazku co jsem cetl na foru. Proc mam zustavat u Applu s jeho predrazenym hardwarem a co mi to prinese?

toto je samozrejme vecna tema .. pre niekoho je ten HW predrazeny .. pre niekoho nie .. Kupoval som strizni s Applom a FCP a vysla na 750.000 .. To ise na PC s Avidom stalo 2.000.000 .. Pripadne som kupil novy Mac do strizne .. stal 100.000 korun .. postavil som obdobne PC na nuendo a vyslo to 200.000 ( i ked sa to neda uplne zrovnat , lebo som tam daval raid kartu a 16 diskov) .. ale v zasade je to porovnatelna cena .. Nedavno som hladal v HP nejakuna dupanu Workstation .. Uplne rovnaky setup .. MAC PRO stalo 4200 EUR , to HP stalo 4600 EUR .. takze tak .. Ano skladacka z velkoskladu vyde na polovicu ako MAC PRO .. ok .. toto samozrejme neni podstatne ..

Podstatne je to , co je zrejme .. Apple nemoze zlacnit HW .. Ale prichadza s uplne novou filozofiou .. Zlacnuje software .. K nejakej velkej strate nepride , lebo toho softwaru preda tony .. Ale vyrovna tak cenu toho HW .. Podla mna je to dost dobra filozofia .. milujem iPad a strasne sa mi paci , ze applikacie stoja par eur .. proste nikto nepotrebuje riesit nejake hackovanie a kradnutie aplikacii .. kazdy si ich kupi ..

Jinak je to akorat drahej designovek stroj jehoz praci zapolovinu zastane levnejsi PC uplne stejne.

toto je velmi diskutabilne .. robil si niekedy dlhodobejsie na macku ? ja som vzdy robil len v praci .. v FCP .. a sem tam daka udrzba , kedze som to mal na krku vsetko .. Na vianoce mi jezisko doniesol 15" MacBook Pro .. a tak som si na OSX zvykol , ze uz si nekupim nikdy windows .. Mozem osrat billa gatesa .. Zistil som , ze mi proste OSX vyhovuje viac a nebudem Billovi platit za ten jeho nepodarok ..

To vobec nemusim hovorit o takych tych slabych uzivatelov PC , co maju furt nejaky problem .. Viacerym som odporucil Macbook .. a kazdy mi po case dakoval , ze od kedy si kupil ten macbook , tak uz nema ziadne problemy s pocitacom .. proste pocitac pouziva a nemusi riesit , preco mu nieco nejde ..

Dalsi priklad (reagujuci aj na tu cenu) .. Mam kamarata , ktory programuje webove aplikacie .. PHP, SQL , atd .. robi doma a jedine co k praci potrebuje je pocitac .. hovori , ze kazde dva roky si kupi nadupany notebook .. radovo za 2000-2500 EUR .. Na jesen sme ho presvedcili , nech skusi MacBook Pro .. cena je uplne rovnaka ako to PC .. napred sa mesiac vypytoval , ako urobi , to , ako urobi ono .. po mesiaci zacal kricat , ze OSX je najlepsi system na svete a ze uz nechce nic ine ..

Osobne jsem zvedavej nejvic zvedavej na OS X Lion, Ani Leopard ani Snow Leopard nejsou stoprocentne 64 bitovy a furt je tam rada podsoucasti ktery jedou na 32 bit.

jo .. to sme zvedavy vsetci :) ale tu sa da opat poukazat na rozdiely .. microsoft vypustil Vistu .. Ako absolutne nepouzitelny produkt .. 3 roky ju predaval .. vobec sa mu nepodarilo vyladit vistu , aby bola pouzitelna .. Ale vobec nespravil nejaku akciu , ze pre vista uzivatelov je Windows7 zadarmo .. alebo aspon s nejakou zlavou .. alebo nieco take .. Windows7 je uz celkom pouzitelny , i ked musim povedat , ze ho strasne nenam rad .. vadi mi , ze je vsetko inde .. ok to je ina vec .. Takze MS neprisiel so ziadnou akciou pre uzivatelov Vista , aby tychto betatesterov nejak odskodnil .. koniec koncov , ale tato ista situacia bola s windows Milenium Edition .. Takze chudak Vista user vynervovany si musi zaplatit 75 EUR za najnizsiu verziu Windows7 HOME, ktora je viazana len na dany kus PC .. krabicova (nezavisla od HW) stoji vyrazne viac .. nehovorim potom o vyssich verziach ..

Apple prichadza s novym OS , ktory bude stat 25 EUR .. a to ho este je mozne v ramci domacnosti nainstalovat na 5 pocitacov ..

NEUVERITELNE :)

Pytkin
28-06-2011, 08:43
A Pytkine:
pise tam ze sdileni souboru mezi dvema uzivateli je absolutne nemozne. Ze peclive roztridene soubory se pri prenosu na laptop ztrati...

to som neskusal zatial .. priznam sa ze to ma trapi najmenej .. nikdy som sa nestretol , ze by sme potrebovali robit inde .. ale samozrejme verim ze tam ten problem je .. a apple to snad vyriesi .. organizaciou medii spravili super , tak verim ze dako doriesia aj prenosy a hlavne backup .. to tam zatial asi neni .. resp. som to vlastne vobec neskusal :)

SmirickyT
28-06-2011, 08:44
Pytkin: Dik

jinak tady je zajimavy vlakno:

http://community.avid.com/forums/t/96104.aspx?PageIndex=9

V zasade tam pisou co jsem shrnul ja, ze se za sest mesicu az rok uvidi.

Ale jsou tam dva zajimavy prispevky. Jeden pise ze si kldne dokaze predstavit FCP X v BBC, a pise tam proc. (tlaky na rozpocty, regionalni zpravodajstvi, nataceni an iPhone a Fotaky)

A ma pravdu. Ne vsechno co se dnes dela je Hollywood nebo dokumentarni film s hudbou. Zpravodajstvi velka cast a video dneska netoci jen klasicky telvize ale vsechny noviny! A davaji to na web. Cili to jsou taky profesionalni uzivatle, jen jini jini nez ty ostatni.

Druhej tam pise ze si mysli ze Jobse je vizionar a ted hodil tezkou rukavici Avidu, akorat to lidem jeste nedoslo. Prirovnava to tam k hokeji a brusleni. A nekteri jeste nepochopili, kde bude puk v pristi minute...

No to je taky trochu pravda. V zasade je to o tom, ze aplikace budoucnosti musi byt plne 64 bitova, (sorry Avid), vyuzivat masivne paralelniho computingu - a to jak na CPU tak na GPU a umoznovat nativni otevirani souboru z jakyhokoliv zdroje - i kdyby to iPhone mel bejt. (sorry avid, ale dost do tebe jen blby DVD je fakt porod, pres frewarovy aplikace tretich stran)

Na tento souboj uz pristoupila prvni Premiera a jedna tak jak cekali uzivatele ze bude jednat a vypadat FCP 8.
Ted vstoupil do ringu Apple a vykasal se na vsechny zazite konvence.

Avid zatim spi, a jsem zvedav jaka bude verze 6.

Co cekame jsou kvalitni kodeky do rozliseni 4K, masivni paraleleni vypocty, dobou colorovaci stanici, a perfektni audio editaci.

Apple doplni dva tri pluginy, (audio, a multicam) a muze bejt za rok za vodu.
Premiere uz v 64 bit jede.

Avid je zatim excelentni nastroj pro televizni produkci - splnuje vsechny parametry ad do velikosti kanalu Natonal Geographic, ktera vyhovuje strihacum stare skoly.

Apple a Premiera je na koni v lokalnim zpravodajstvi krajanku. Sorry Avid nestiha je ukrutne drahej. (nevim kolik stoji NewsCutter).
Jedine ve velkejch showromech Apple neodstacuje kvuli kolaboraci desitek strihacu, kdy kadej dela na necem jinym a potrebujpu mit vse na siti. Tam je stale avid nedostiznej.

Ale uvidi si za rok za dva.

Ja cekam na sestkovy verze Avidu a Premiery. A FCX 1.5
Cas na upgrade rozhodne nenastal a utracet penize ted nema smysl.

Avid nespolupracuje s lepsim Harwarem (Kona)
FCX je nedodelanej.
Premiera nevyuziva potencialu GPU pro rendering.

Uvidime co prinese pristi rok.

Pytkin
28-06-2011, 08:50
Pave1 : mal by si si to ale vyskusat , nez tu budes pisat dokola tie iste hluposti ..

FCPx bezi na dvoch monitoroch !

Sekvencii mozes mat opat kolko chces !

BINov si mozes spravit kolko chces !

SAVE neexistuje , lebo sa okamzite uklada kazda zmena !

Co sa tyka kolaboracie , tak tam mas asi pravdu .. To bude vec , ktoru este asi treba dotiahnut .. Ale apple mozno pride s niecim novym .. ako napriklad FinalCut Server .. a podobne .. nechajme sa prekvapit ..

SmirickyT
28-06-2011, 08:56
Napsal jsi tentokrát hodně nepřesných úvah, za všechny vezmu jen jednu - import starých projektů.

Takže prosím, než začneš s takovým vágním hodnocením, že "si uživatelé zvyknou", tak si to příště rozmysli, ten program ani náhodou není pro profesionály (broadcast, reklama, film, dokument). Pro školy dobrý.

Ja jsem to nehodnotil jestli je to kladne nebo zaporne, proste jsem napsal svuj odhad jak to bude.
Jak se k tomu Apple postavi.

A podle me se proste na import starejch projektu vykasle...

Pro nekoho je to zasadni jako ten borec Walter co jsem dal odkaz na jeho review. Ma studio a pres tisic starejch projektu a tri strihace. Pro nej to je dulezity to otevrit a mit spolupraci ted. Takze odchazi k Premiere, ktera mu ty projekty FCP 7 Otevre.

Ale z toho se podle me Apple nepodela a hodi ho pres palubu.

Co se tyka profesionalu je treba je definovat. Krome Broadcastu lokalnich TV news, to pro ne TED jesteneni. Ale kdyz to Apple dodela, tak oni (ty strihaci a majitele studi), budou sedet na zadku se starym FCP 7 - jak dali nekteri najevo a cekat na verzi 2.0 az [i]TO[/i ]tam bude.

A k tomu je ma pripominka. Apple proste podle me nezmeni dve veci:

Import
Layout

Ve stredne dobem horizontu peti let se tomu uzivatele prizpusobi. To je mu odhad jak to bude. Vcetne strihacu reklam, dokumentu a celoveceraku.
Import: Proste v tom pripade ze budes potrebovat otevirat stary veci, otevrs to v puvodnim SW. Po nasledujici tri roky nez ti umre pocitac.
Layout: Prizpusobis se, nebo zdrhnes ke konkurenci. Otazkou bude jakej bude pomer mezi emigrantama a tema co si zvyknou na novy pomery.

Opakuju pet let.

Pokud apple nezmeni praci po siti, tak si na to nikdy nezvykou tebou zmineni strihaci serialu a velky hlavni televizni zpravodajstvi. To se ovsem stale dela na Avidu a myslim ze tam nikdy k zadnymu velkumu posunu smerem k Applu ani v minulosti nedoslo.

Vsadim lahev Fracouzskeho sampanskeho v ceze 400 kc nebo dobrej sekt, ze to tak bude.
Vsadime se? :-)

Pytkin
28-06-2011, 08:57
Smiricky : jo jasne .. sak som to pisal uplna na zaciatku , ze cas ukaze , ci apple slapol vedla , alebo ADOBE a AVID zakapu :)

iphone, fotaky .. atd .. Presne to si myslim , ze je smer a sfera , ktoru chce apple podchytit . nie 100 velkych studii , ale tisice nezavyslych firmarov , kery netocia na panavision , ale na EOS ..

Presne tak .. Dalsia vec je spravodajstvo .. My v podstate momentalne hlavne robime spravodajstvo .. a presne mi vcera strihac hovori, ze tento FCPx mu pride na spravodajstvo uplne idealny ..

Inak co pises ze Premiera nevyuziva potencial GPU .. Jak to ? ja som mal pocit , ze prave ADOBE je v tom najdalej .. ze to masivne vyuzivaju ..

SmirickyT
28-06-2011, 09:26
toto je velmi diskutabilne .. robil si niekedy dlhodobejsie na macku ?

Ja som vzdy robil len v praci .. v FCP .. a sem tam daka udrzba , kedze som to mal na krku vsetko ..

Apple prichadza s novym OS , ktory bude stat 25 EUR .. a to ho este je mozne v ramci domacnosti nainstalovat na 5 pocitacov ..

NEUVERITELNE :)

Jo na Macu jsem delal kazdej den uz ve verzi 8.X :-)

Ted jsem mel Mac OS X laptop a musim rict ze me to zase tak moc nevzalo. Prijde mi dobry CORE audio a ze v zasade neresis viry.

Tim pro me veskere vyhody konci.

Naopak tam bylo dot veci ktery mi lezly na nervy. Finder je hroznej spravce souboru. Safari otresny i kdyz ve srovnanis explorerem jde.

OS X me nijak extremne nebere, ale je to dobrej system. Windows 7 mam ale na rozdil od tebe radsi.

A popravde receno ted jedu na Ubuntu a musim rict ze az na chybejici Adobe aplikace mi ten system vyhovuje nejvic.

Ciste system.

Ja taky programuju v PHP, a delam weby a video. A pro me je dulezita APLIKACE. Ne bedna a ne os, pokud je to stabilni.
A popravde receno mi Adobe Balik beha uplne stejne uzasne na laptopu za petikilo,
jako na na Macook pro za patnact set.
Cili za tu ustreneou tisicovku mam celej balik aplikaci a fungujou mi stejne.

Sorry fakt zadnej rozdil nevidim.

Nicmene to co potrebuju je virtualizace a znalost vsech operacnich systemu, a jsem rad v obraze co se u Apple deje, takze zvazuju ze prejdu doma na MCP.

Ja jsem teda spokojenej na Ubuntu kde mi bezi Windows jako virtualni masina, a k tomu Solaris jako druha masina.

Ale na macbooku by mi navic bezel jeste ten Mac OS. (a ten Final CUT a pro res).
Lidi to obcas chteji ode me opravit a musim vedet co a jak.
Takze bych tam mel vsechny ty tri systemy.

Ale velkej fanda Apple nejsem, nemem rad uzavreny systemy, kde kdyz si chces nainstalovat aplikaci musi bejt schvalena Stevem, vyvojar mu za to musi zaplatit a neni jasny jestli ti ji povolej. Naopak mam rad pristroj do kteryho jde zaunout pametova karta.
Takze to ani iPad ani iPhone nesplnujou.

iPad je dobrej na to ukazat fotky mamince. Ma super display. A ldi ted po me chtej abych vyvijel weby ktery budoui dober vypadat na iPadu. Takze me to natalcilo do jQuery misto Flashe. naucil jsem se aspon neco novyho...

A pak me ta prace se sroubovakem a měněni komponent bavi, jsemt typickej borec co si radsi stavi pocitac sam, nez koupi od HP.

XBMC Media Player v Linuxu je lepsi nez FrontRow i nez Windows Media Center....

Takze jsem spis pro Avid a W7 a podobne.
Ale ten mac stale vzbuzuje vasne a laka me, ale je to laska italska rozhadana...

K ty cene: Ta Appleovska cenova strategie je zajimava. Ale ja jsem spis pro to Ubuntu, nebo boxovany windows 7 nebo 8, ktery ac drahy, muzu instalovat roky na co chci bez omezeni.

SmirickyT
28-06-2011, 09:39
Inak co pises ze Premiera nevyuziva potencial GPU .. Jak to ? ja som mal pocit , ze prave ADOBE je v tom najdalej .. ze to masivne vyuzivaju ..

Nemam tu jejich Grafickou podporovanou kartu abych to mohl vyzkouset... Ale letos ji koupim.
Zkousel jsem CS 5 na starsim stroji.

Obecne co jsem cetl GPU se vyuziva, ale jenom pro realtime NAHLED. Export se nadale pocita pres CPU, stim ze - Pavel me mozna opravi - je tam nejaka vyjimka, kde to GPU trochu zrychli.

Ale rekneme ze je to jenom export do H264 s konstantnim tokem.
Pri exportu do cehokoliv jineho (MPEG 2) uz to jede zase pres procesor....

Takze ten potencial toho GPU je jen polovyuzity....

Pytkin
28-06-2011, 09:42
Smiricky : jooj .. 8.x :) Ja si pamatam , ked sme robili este DTP a mali sme 7.X :) stary OS bol dost nepouzitelny .. na to DTP este ako tak , hlavne softy vtedy neboli na PC .. Ale ten OS stal za hovno :)

jo Linux je na poradku .. administrujem asi 20 serverov (mame 8 serverov streaming farmu napriklad) .. Ja nechepem , preco sa v administrative nepretlaca linux .. ale vlastne chapem .. MS je najvacsi lobysta ..

inak ked hovorime o tom HW .. cital som par nazorov nedavno , ze ludia si kupili macbook , a tvrdia , ze im windows nikdy na PC tak stabilne nechodil , ako na tom macbooku :)

Co sa tyka mna , tak iPhone a iPad su moje oblubene zariadenia .. uz som si aj zaplatil developersku licenciu na iOS (v podstate kvoli tomu som si kupil MBP na vianoce) .. ale stale na to nejak nemam cas , aby som sa tomu zacal vaznejsie venovat .. mam v hlave dake aplikacie , co by som chcel robit .. ale neviem si najst trochu volno ..

jo .. XBMC mam tiez rad .. skusal si aj Boxee ? tiez zaujimave ..

Pytkin
28-06-2011, 09:46
Smiricky : aha .. myslel som ze sa to GPU vyuziva viac v CS5 .. aspon co som si o tom kedysi cital , tak som mal ten pocit :)

no aj vo vegase je to k hovnu .. kupili sme silnu GTX kartu kvoli tomu .. a zistili sme ze investicia (rovnaka) do CPU je lepsi kauf .. zasadny problem je , GPU vyuziva len SONY H264 kodek .. ktory dava pri malych tokoch zle vysledky v porovnani s mainconceptom .. mozno pri vacsom toku by to bolo pouzitelne .. ale rychlejsie ako CPU to neni .. a CPU vyuzijes pri vsetkom ..

GPU ma urcite buducnost , len nikto nevie , kedy to uz skutocne bude stat za to .. Myslim ze zatial ma stale vacsi zmysel CPU ..

SmirickyT
28-06-2011, 12:02
Toto je zajimave:

What's 'broadcast market'?

My latest Panasonic 42inch plasma connects to the internet, YouTube and Vimeo in HD, once experienced you know that 'broadcast tv' in its present form will die.

Have you noticed how broadcast tv budgets seem to be in decline do you work in a facility with racks and racks of expensive 'broadcast' kit paid for by the 'broadcast eco system?

Post houses say they cannot deal with FCPX workflow problems.

But who is to say the Post house will have any work as more and more clients buy an imac with FCPX on it!

The 50 year old editor will complain about no EDL AAF XML

The 20 year old editor will ask what an EDL is

The 25 year old director producer is in the Apple store now buying an imac

The 30 year old accountant running this new global media company will not be listening to the 50 year old editor moaning about EDL's

The above is a sentiment thing of the big picture.

Ano presne vystihnul menici se svet. A tady je v Americe vsechno o dost napred, Tady se ted delaj novy milonovy projekty a vyrustaji novy Broadcasteri.

SmirickyT
28-06-2011, 12:05
A jeste jeden zajimavej futuritickej:

Steve Jobs is aiming at everything because he knows that the NLE is the new word processor. The ability to edit and create a professional piece of video is going to be as necessary as typing skills for some careers and seen as just another form of literacy. Steve Jobs himself is making the devices that will consume the media that editors will create and by doing so creating the demand for those new careers. It's typical Apple vertical integration at its best but it is also dragging other companies along too.

You won't have to own FCPX but Jobs is going to make a very strong argument to choose it for the one click export to iTunes. The future is written in the FCPX Share menu with the exception of iCloud.

We have to drastically reappraise the term "professional editor" because the term will be completely meaningless in a few short years. The Twitter furore is driven in part by fear and perhaps looking for a bolt-hole that is comfortably elitist while not wanting to be associated with software for the masses. You can hide behind your edit suites and Resolve grading panels all you like but they're likely only to be a comfort blanket.

Of course the future is scary but it will certainly have plenty of opportunities for those who can take advantage of it. Everyone can remember Ballmer laughing at the iPhone.

Pytkin
28-06-2011, 21:48
Checkoval som teraz backupovanie .. celkom v pohode to vyzera .. clovek ukaze projekt a da Duplicate project .. ukaze na aky disk .. a moze si vybrat ci chce skopirovat vsetky data , alebo len tie , co su pouzite ..

SmirickyT
28-06-2011, 22:41
Vtipny na tom celym projektu je ze Apple vymazal z mapy, marze BH Photo Video, Syntex a Elvia.
Vsechny prachy jdou do jeho kapsy, protoze i Pytkin v SR, si to stahnul primo z jeho serveru...

Takze muze zlevnovat... protoze nemusi pocita s marzi obchodnika v New Yorku nebo v Praze.

SmirickyT
28-06-2011, 22:46
Dalsi veci je - jak nekdo upozornil ze Apple zdaleka nedela takovou prukopnickou vec, jak leckdo soudi.
Kuprikladu slouceni, Color, SoundTracku, a DVD Studia a pouzitim jednoho Monitoru jednoho se akorat vydal po ceste Sony Vegasu... 64 bit uz delal Vegas a Premiera pred tim.

Revoluce je v nekterejch automatickejch vecech (Rendering na pozadi, automaticky Audio korekce a nasazeni), rychlosti a tim jak se vykaslal na ty profi ficurky (a Broadcast uzivatele), ktery a kterjm prej doda pozdeji.

Pave1
28-06-2011, 23:01
Apple naštěstí vrací prachy -
http://www.dvinfo.net/forum/final-cut-pro-x/497769-apple-offering-refunds-fcp-x-upon-request.html#post1662503
Re: Apple offering refunds for FCP X upon request
I purchased, requested a refund, and it posted to my bank account 3 days later.

Deal breakers for me include:
- No ability to save/revert projects
- Undo doesn't always work
- No chapter markers
- No advanced DVD authoring
- No FCP7 import (or import from anything else for that matter... except iMovie)
- Will not open or store events located on network drives
- No bins, only keyword based organization

Sorry Apple, FCP7 and CS5.5 for me.

Co se týče poslední EDL, chtěla ji po mě jedna filmová produkce cca před měsícem (pro míchačku, kterou prováděli z cantare, AAF nechtěli).

Pytkin
28-06-2011, 23:56
Vtipny na tom celym projektu je ze Apple vymazal z mapy, marze BH Photo Video, Syntex a Elvia.
Vsechny prachy jdou do jeho kapsy, protoze i Pytkin v SR, si to stahnul primo z jeho serveru...

Takze muze zlevnovat... protoze nemusi pocita s marzi obchodnika v New Yorku nebo v Praze.

to je samozrejme jeden pohlad .. druhy pohlad je ten , ze znizili cenu na 1/4 .. a ten soft sa da nainstalovat kolko krat chces .. pre domace ucely dokonca legalne ..

Idea APP STORU ma nieco do seba ..

ai
29-06-2011, 00:59
Nova timeline a rozlozeni je otazkou zvyku, po case si na to lidi zvyknou, i kdyz jak kteri. Me tedy rozlozeni starsich vezri programu Sony Vegas kdy nahledove okno bylo v vpravo dole, lezlo neuveritelne na nervy a nemoznost zmenit rozlozeni me otravuje.

To slo prohodit (timeline, okno) i ve starsich verzich , muselo se jit do Preferences se stlacenym Shift, pak tam naskoci novy TAB Internal navic, a kde se to musi najit ...

Jinak ohledne teto diskuze, zajimave cteni , ..., cely svet se meni, ja mam na to nazor ten, ze se to komplikuje. Po staru se resil editor, kde je vsechno a hotovo, import export, dokonce muzes mit svuj export (debug mode frame server). Mam pocit , ze to Apple klasicky uzavira pro sebe. Radsi bych od toho sel dal. Ovsem jak rikas, mlady po tom skoci a hleda jen vyhody, provazanost s necim jinym, co k tomu musi mit a vubec mu to nevadi. Jiny svet.

SmirickyT
29-06-2011, 08:17
.. druhy pohlad je ten , ze znizili cenu na 1/4 .. a ten soft sa da nainstalovat kolko krat chces .. pre domace ucely dokonca legalne ..

Idea APP STORU ma nieco do seba ..

Popravde receno to nechapu, nebot nemam ani iPhone ani Aple se storem. Kdyz zaplatis, tak se ti stahne instalacni balicek.dmg? A ten si nekam ulozis (hdd, dvd) a pak vesele instalues kam chces?

Nebo je to jako pisnicka v Itunes a ty musis mit sesynchronizovany ctyri zarizani (Macy s iTunes ) se svym apple id uctem a pokazdy se to stahne znovu ze storu a povoli ti to treba jen ctyri instalace?

SmirickyT
29-06-2011, 08:33
Pytkin:
do ceho to teda muzes exportovat? Stranky Applu jsou v tomhle torchu nejasne. Pisou tam ty internetovy formaty, youtuby a spol a pak zarizeni apple TV a podobne a pak parodexne DVD disky Bluray disky.

Neco dalsiho? Quicktime Prores? Kdyz to umi import Sony XDCAM 422 (pres soft sony) je to z toho mozny nejak dostat?

Pytkin
29-06-2011, 13:42
ai : no ja by som sa FCPX nebranil .. problemy s nim maju len velke studia .. beznemu "domacemu" strihacovi tam nic nebude chybat .. a tie nove veci co to vie su absolutne famozne , a cena je viac nez dobra .. Porovnajme to s Vegasom , co je jedna z najlacnejsich strizien .. a Vegas stoji 2x tolko ako FCPx ..

Pytkin
29-06-2011, 13:54
Smiricky : iTunes store funguje tak .. Zaregistrujes sa .. Zadas si tam platobnu kartu .. A mas svoje prihlasovacie meno (email) a heslo .. A nakupujes si aplikacie do iPhone a iPad .. Od tusim osx 10.6.6 pribudol APP store aj do OSXu .. otvoris .. a nakupujes opat si tam zadas to svoje AppleID a password , kde ta to zcharguje z karty , ked si kupis daco platene .. Heslo musis zadat , aj ked kupujes nieco free (samozrejme nic ti nestiahne z karty) .. Ziaden DMG sa nestahuje .. rovno sa ti stiahne aplikacia do APPLICATIONS .. v APP STORE je zalozka PURCHASED .. tam vidis vsetko co si si kedy kupil .. cize ked mas druhy pocitac , alebo si svoj pocitac preinstalujes .. tak do appstoru zadas svoje AppleID .. otvoris PURCHASED a tam si na aplikaciu das INSTALL .. a ona sa ti na konkretny pocitat stiahne .. vraj to nema limit na 5 pocitacov .. sam som to zatial nevyskusal na viac ako piatich ..

Pytkin
29-06-2011, 13:57
smiricky : k tomu exportu .. su tam normalne vsetky moznosti .. dokonca aj HTTP live streaming , co ma teda potesilo .. i ked neviem ci sa to tam da moc editovat , ake rozlisenia clovek chce .. ale to bude urcite v dakych XMLkach ..

tu su dake screeny

http://www.pytkin.sk/fcpx/

SmirickyT
29-06-2011, 21:04
Pytkin:
Dik. iTunes ucet mam i s kartou, akorat jsem kupoval jen par pisnicek kdysi na zkousku. Nevedel jsem jak to funguje s tema aplikacema.

Na tech screenech to na me teda taky moc Pro nepusobi, nebot nevidim ze by u toho Quicktime slo nastavit - jakej pouzije kodek.
Cili se mi zda, ze pokud chces mit lepsi nastaveni, musis to poslat do Kompresoru a nastavovat v nem?

S tou cenous tebou souhlasim. Presne jsem myslel na Vegas a jeho cenu - soulasim s tim ze ta cena za FCP X je bezkonkurencni.

Pytkin
29-06-2011, 21:25
kompresor sme nekupili zatial .. takze som to neskusal ..

co sa tyka quicktime , tak tam snad je klasicke rozhranie quicktime .. takze by tam malo byt vsetko .. mozem to zajtra skusit otvorit a pripadne este odfotim obrazovky ..

josefíka
30-06-2011, 06:19
Neví, jestli jste to již četli, ale přesto to zde dám.
http://www.grafika.cz/art/dv/finalcutprox.html

Pytkin
30-06-2011, 07:48
jo uz to tu pisal Pave1

josefíka
30-06-2011, 12:19
Tak sorry, nestíhám to tady číst, jste na mě moc pilní v psaní :-)

SmirickyT
02-07-2011, 08:03
No tak jsem dneska stravil ctyri hodinky v Apple store na Michigan Avenue (http://www.apple.com/retail/northmichiganavenue/) a vsude uz tam jsou ty novy FCP X "studia" nainstalovany. Maji tam tam tak padestaku macu volne k pouziti a na vyzkouseni, takze tam bylo na cem testovat docela jsem se zaseknul.

Na samotnej Final cut jeste moc nedoslo, jen jsem to spustil a podival se na to jak to vypada (vzdycky se to nacte s pred-renderovanym a pripravenym profi projektem - zavody aut na okruhu, aby to vypadalo cool). Vyzkousel jsem par prehravani a porovnal jsem to s tim iMovie.
Jeste se tam urcite parkrat zastavim a vyzkousim to poradne.

Dneska jsem si tam ujel na tom, ze jsem delal testy enkodovani videa z realnyho zivota na tech novejch procesorech Sandy bridge v iMacah.
Zajimalo me kolik to tak vezme casu v porovnani s dosavadnim Macem Pro. Takze na test samotnyho FCP X jeste nedoslo...

Nicmene prvni poznatky k FCPX: Layout mi neni protivnej a nevadi mi.
V zasade je to stejny jako Vegas nebo Edius s jednim zobrazovacim "monitorem" (chybi ten source).
Navic je ten layout Applovsky designove krasnej a doladenej. Je to docela cool.

Novy strihaci obvykle nechapou proc maji mit dva monitory misto jednoho (taky jsem to pred lety nechapal). Neco na tom je, protoze v jednu chvili (sekundu, minutu) stejne nikdy nemuzes sledovat dva monitory naraz. Jen jeden.

Takze jaksi logika veli ze neni duvod proc poustet natocenej material (source, zdroj) v jinym monitoru nez v tom pro vyslednou timelinu. To mi vzdycky prislo jasny logicky a chapu kam tim Apple a Edidus miri a Vegas miril. (kdyby obrazovka rekneme stala milion, tak se taky bude prepinat mezi dvema "videama" (u-matic, digi-beta, HDCAM-SR), nez mit dve za meloun vedle sebe.) Proste ti reknou ze to musis delat na jedny.

Na druhou stranu... jak jsem s tim jeste finalne netrihal..., tak po letech pouzivani Avidu, se mi dneska uz zdaji dva monitory (az ctyri) lepsi a intuitivni, nez jeden, zvlast, kdyz clovek dela jemnej finalni strih.
Proste rad vidim vlevo posledni obraz ("fotku") prvni sceny a v pravo prvni obraz nasledujici sceny. A na policko presne se mezi nima pohybuju a vybiram si kde se to utne. Kde ta predchozi scena skonci a kde ta dalsi zacne.
Po pravde se to jemny trimovani si neumim bez zdrojoveho source monitoru predstavit. Ale je to asi letitej zvyk z avidu na kterej jsem naucenej. Na Vegasu jsem ale taky strihaval, a obcas dlema hrubou kompozici, ale uz davno tomu co jsm delal jemnej strih a ladeni. Takze ted nevim jak tam tahle vec probiha jen s jednim monitorem.

V tom Final cutu jsem taktez jeste jemny trimovani jeste nezkusil, jsem zvedavej jak to bude fungovat a jestli to pujde. Urcite to ale vyzkousim.

Prebezne se mi celkovej layout jevi jako peknej a zajimavej. Otazkou je nakolik to bude prakticky a jestli ten dvouokenni je prezitek, nebo preci jen ma neco do sebe... Dam vedet.

Dalsi: Absence jednotlivejch stop "vrtsev", je teda docela dost soda a vubec jsem nechapal, ktera bije a o co bezi. Delal jsem s tim ale jen pet minut.
Dalsi funkce urcite vyzkousim.

Nicmene... Co mi po ctyrech hodinach v Apple storu prijde uzasny jsou dve veci:

Za prvy iMac 27.
i5@ 3.1 Ghz je v encodingu stejne vykonej jako MacPro 2.8 Ghz. Je o pet set dolaru levnejsi a v ty cene je excelentni IPS oprazovka webcam, a repracky. Navic je fakt designove okouzlujici. Je to sperk. Puvodne jsem strojar, takze kdyz vidim vsechny ty na desetinu milimetru licujici spary kolem obrazovky a eňo ňuňo vyfrezovany porty (usb, fw, tb) v zadu obrazovky, tak mi srdce plesa.

Je fakt vykonej a krasnej. Chtel bych ho mit na stole. (s Avidem Ha, ha)
Jak nesnasim Finder, iTunes, a Apple a jako uzavrenou platformu, a dvouletou smlovu na iPhone za 1600$ s AT&T / Verizonem...., tak musim rict ze iMac 27 je srdcovka...

Dva tisice dolaru za tohle neni fakt moc, kdyz vezmeme v potaz, ten display srovnatelnej s Nec za tisicovku a k tomu teda o trochu vykonejsi (poskladanej) desktop s windows za tisic. A zde designovej unix v cene. Na praci a baleni holek uzany.

Bez thunderboltu me to teda nebralo, ted s nim a se Sandy Bridge je to sexy uzasnej stroj. Holt pocitac jako auto neni jen na praci a vozeni, ale i osobni vec vkusu... A clovek vybira i srdcem...

Druha vec co me vzala... Byl Compresor. Mozna je jen 32 bit a starej, ale kdyz si vezmeme, ze podobna aplikace (Telestream Epizode, Sorenson Squeze) stoji pet set dolaru.... a Apple to nabizi za padesat...
Tak to je dobry slovo do pranice. Jde mi o tom ze to umi ukladat do Prores, DNxHD, a Sony(Apple) XDCAM EX a Pro (35MB VBR a 50MB 422).

Konkuruje mu jenom dvojka: Mpeg stream clip a Handrake zadarmo, ktery to umi taky, za pouziti tech kodeku ale nastaveni v tom kompresoru ohledne zvuku a dalsich se mi zda lepsi pohodlnejsi a detailnejsi.

Dneska jsem si tam tyhle frewarovy utility nainstaloval na nekooik Macu a s kompresorem jsem je ctyri hodiny testoval. Casy enkodingu a tak.
Zda se ze se SandyBridge jsme dospeli na pouzitelnou Workstation pro H264 workflow.

Pozdeji kdyztak napisu detaily tech testu a dalsi pocity z FCPX.

Kdo chce mit doma kvalitu ktera je dostacujic pro National Geographic channel nebo BBC documentary (filmy o prirode) cestovani. Tak mu muze stat na stole. Vykon tu je. Ted jeste ty zdroje, a talent.

josefíka
02-07-2011, 10:31
Nicmene prvni poznatky k FCPX: Layout mi neni protivnej a nevadi mi.
V zasade je to stejny jako Vegas nebo Edius s jednim zobrazovacim "monitorem" (chybi ten source).
Navic je ten layout Applovsky designove krasnej a doladenej. Je to docela cool.

Takze jaksi logika veli ze neni duvod proc poustet natocenej material (source, zdroj) v jinym monitoru nez na vyslednou timelinu. To mi vzdycky prislo jasny logicky a chapu kam tim Apple a Edius miri a Vegas miril. (kdyby obrazovka rekneme stala milion, tak se taky bude prepinat mezi dvema "videama" (u-matic, digi-beta, HDCAM-SR), nez mit dve za meloun vedle sebe.) Proste ti reknou ze to musis delat na jedny.

Edius po instalaci je na dva "monitory" , až potom si jej můžeš přepnout na jeden a tam přepínat. Vždy se mě to tak nainstalovalo. (používám dvě Eiza 19")

SmirickyT
02-07-2011, 18:37
Edius po instalaci je na dva "monitory" , až potom si jej můžeš přepnout na jeden a tam přepínat. Vždy se mě to tak nainstalovalo. (používám dvě Eiza 19")

Kdyz jsem naposledy loni testoval trial Edius verzi 5, tak to myslim bylo opacne. Ve vychozim stavu vypnuty a dalo se to zapnout na dva. Vegas ve verzi 8d myslim to mel taly vypnuty a zapnuty to je az od devitky ci desitky. Nicmene si nevzpominam jak se chova ten levej monitor v "trim rezimu" kdyz jemne strihas.

Jak to tam je? Mam takovej pocit ze v Ediusu to funguje podobne jako v Avidu. To znamena ten levej prestane bejt "zdrojovy" monitor, ale je to nove "strihovy" monitorz. Zobrazuje posledni zaber z klipu cislo jedna (1) v miste strihu. A pravej prvni policko klipu cislo dva (2) v miste strihu. Cili to k necemu je.

Asi takhle: [1] strih [2]

Zatimco ve Vegasu kde jsem dlouho nedelal, mam pocit furt ten levy zustava jen "zrojovym" monitorem. Cili je to v pripade strihu taky jednokokenni aplikace, neb kdyz opravdu strihas, tak pouzivas jen jeden monitor A ty dva monitory vyuzijes malo.
Takhle: [Z][T] (zdroj, timeline).

Mozna se pletu. Kdyztak me opravte.

SmirickyT
02-07-2011, 20:21
Externi karty, Kona a tak...
Nemuzu se zbavit pocitu ze Apple planuje neco vestiho a to ze nepodporuje AJA/BMD/Matrox karty ve FCPX, je zamerny.

Dival jsem se na specifikaci DisplayPortu - dneska plne integrovanyho v Thunderboltu...
http://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort

A ma to takovou propustnost a takovy parametry, ze by proste nemel bejt problem pres display port prenaset 4k video v 444 kodovani patrne i nekomprimovane (staci se podivat na specifikaci HD-SDI)

Takze muj odhad je ze Apple Declinky a Kony proste odepisuje jen jako specialni "Nabiraci zarizeni" pro nektere profesionaly. A k tomu s velkou slavou bude v Lionu vylepseny core video ovladac, nebo tak neco. kterej bude schopnej posilat Broadcast data na ten display port ke zobrazeni a korekcim.

Cili takova skalovatelna architektura. Kdo je OK s aplikaci na internim monitoru iMacu OK. Kdo potrebuje Broadcast monitor, muze ho pripojit pres display port (pripadne redukci display-port->HDSDI)

No a kdo chce nabirat nekomprimovany data pres HD-SDI, tak je muze proste nabrat externi kartou a aplikaci treti strany do Souboru. Nikoliv primo do strizny.

No a Apple se nemr.. , nema starosti s podporu 1 az 10% profesionalu ve strihovy aplikaci a jejich ruznejma kartama.
Soubor to nabira tak co? Broadcast barvy z toho lezou na extreni zobrazovac, tazke taky neni problem.

No a problem s nabiranim si reste s Blackmagickem.

Tolik muj pocit.

Dasli veci je specifikovat co je to Broadcast a Broadcast barvy. Je televizni kanal "Vimeo" kterej tece do televize po cabelu CAT5 v 709? Nebo v RGB? Jak vypdaj dosavadni barvy dosavadnich broadcasteru vime.

josefíka
02-07-2011, 21:08
SmirickyT
Možná, že mám dva monitory, tak to detekovalo a hned nastavilo dvouoknově. Již od v3.2. Takže na jedno okno jsem to vždy přepínal ručně, a to jen ze zvědavosti.

Levý je SOURCE a pravý PLAY, po stisku F6 máš TRIM, poté záleží kterou metodu trimu zvolíš. Je tam i ta, kterou popisuješ.

Pave1
02-07-2011, 22:27
Nemuzu se zbavit pocitu ze Apple planuje neco vestiho....Takze muj odhad je ze Apple Declinky a Kony proste odepisuje jen jako specialni "Nabiraci zarizeni" pro nektere profesionaly. A k tomu s velkou slavou bude.........No a Apple se nemr.. , nema starosti s podporu 1 az 10% profesionalu ve strihovy aplikaci a jejich ruznejma kartama.

Člověče, to jsou úplná vizionářská tušení - "...Apple plánuje, ...odepisuje, ...bude, nemá starosti s pár profíkama...", atd.

Docela ti závidím, že jedním dechem mluvíš o 4K a HD-SDI a stejným dechem o aplikaci, která TEĎ MÁ úroveň iMoviePro, že stejným dechem mluvíš o těch 10pct lidec, co se 4K a HD-SDI denně dělají, že je fajn je odepsat, jejich investice, studia, aktuální zakázky, aktuální zákazníky, prý se PAK vrátí .-) .

Technologie se vyvíjejí a vyvíjet budou, o tom žádná. Ale věř mi, že pokud teď třetina z těch 10pct přeleze na Adobe Premiere CS5.5, třetina na Avid MC 5.5 (nebo vzápětí na šestku v 64bit) a třetina to odloží na 5-6měsíců s tím, že ještě dožije na FCP7, pak má Apple na všechny tyto změny asi tak půl roku. Byl to Apple, kdo přestal prodávat FCP7 a dokonce zrušil jeho podporu, je to Apple, kdo uvede nový OS, na kterým už možná FCP7 nepoběží, kdo zrušil základní pracovní postupy (síťové disky, pole, biny, sekvencí v projektu kolik chceš, export do dnešních průmyslových standardů OMF a AAF, atd).

Obávám se, že i když během měsíce vrátí podporu XML (načtení starých projektů do FCPX), že mu to právě u těch profíků neprojde. Je dokonce možné, že padne celý kult Apple, který roky držel grafiky, tiskaře, zvukaře a špičkové editory.

Nyní nastane "kult jednoho okna a jedný šmouhy prstem na dotykovém displeji", kult iMoviePro. Zisky z toho budou větší, tedy pokud budou stíhat děti v čínských továrnách makat.
Podle mě se ale prchnuvší profíci nevrátí, protože dnes už kromě jedné aplikace není Apple ničím výjimečný, už ani tou kvalitou v poměru výkon/cena (viz špatné antény na mobilech).

Osobně doufám, že se konečně ty "konzumní počítačové OS" (chystané WIN8 a Lion) oddělí a pro profíky vznikne buď plně profi verze (na skutečnou práci, to jest už při instalaci s povypínanými blbostmi jako je průhlednost oken a spol) nebo nějaký nový OS na bázi Linuxu.

Počítám, že až vyjdou WIN8, tak se tady opět sejdeme u podobné "vizionářské" debaty nad novým stylem konzumu a kancelářské práce. Ale ujišťuju tě, že střihači vědí, proč mají rádi určitý layout, víc timelines v projektu, síťové disky a pole, široké exportní možnosti, z nichž ani jedna není pro YT .-) . Už se na tu debatu těším, ale stále věřím, že trh výrobců filmů, reklamy a brodcastu je dostatečně velký, aby někomu stál za to "nevysrat se" na tento druh byznysu a lidi v něm dělající.

S tím přístupem, co Apple předvádí, tento trh ztratí, dokonce se někteří od Apple na delší čas odvrátí. Naštěstí jsou jiní výrobci, které přání jeho zákazníků zajímají, kteří se na ně "ze dne na den" z vejšky nevykaděj.

Pytkin
03-07-2011, 02:05
Smiricky : Tiez sa mi strasne paci novy iMac 27" .. Hned by som ho bral domov :) inak fajna vec na tom je , ze sa da pouzit aj ako monitor .. takze nez si kupit 27" Apple monitor , je rozumnejsie si kupit 27" najlacnejsi imac (ten je tusim o 200 EUR drahsi) a ma clovek v cene aj komputer :)

Co sa tyka toho source okna .. tomu moc nerozumiem .. asi je to tym , ze trimer nepouzivam .. nejak som si proste na to nezvykol .. viac mi vyhovuje rovno strihat na lajne .. Mne v FCPx chyba len moznost dat na druhy monitor tajmlajnu .. zdroje aj nahlad sa tam dat da ..

ai
03-07-2011, 06:39
ai : no ja by som sa FCPX nebranil .. problemy s nim maju len velke studia .. beznemu "domacemu" strihacovi tam nic nebude chybat .. a tie nove veci co to vie su absolutne famozne , a cena je viac nez dobra .. Porovnajme to s Vegasom , co je jedna z najlacnejsich strizien .. a Vegas stoji 2x tolko ako FCPx ..
No, mas pravdu zrejme, ted jsem si o tom procital recenze, videa. Oni utoci na bezneho uzivatele, zrejme to ciluji na uzivatele jejich PC iPadu ? a jinych tech kouzelnych tabletu co jsou a budou. Soupat veci pri strihu prstem na nich, nemysleli vyvojari na to do budoucna? Klip se chytne a prsty zkrati, roztahne , soupne jinam.... Je tam automaticky WB, 64 bit workflow, coz u tech WB, tedy barevnych korekci je dulezite, render na pozadi. Timeline je velice zajimava, odstranili to klasicke pojeti tech tracku, zjednodusili to. Pokud posunes event do jineho , ten event "uhne" kam je misto, zrejme nahoru nebo dolu.

Takovy postreh , ty jejich compound clips, co se nazyvalo virtual clips u Premiera 6.0 pred 10 lety (pak to zrusili a nahradili sekvencemi). Samozrejme to maji jeste vylepsene ....dal me zaujal nazev events, coz je pojem z Vegasu ...

Jak tam funguje jednoducha prolinacka treba ?

SmirickyT
03-07-2011, 10:43
Obávám se, že i když během měsíce vrátí podporu XML (načtení starých projektů do FCPX), že mu to právě u těch profíků neprojde. Je dokonce možné, že padne celý kult Apple, který roky držel grafiky, tiskaře, zvukaře a špičkové editory.

Ted jsem se docelt na wikipedii, ze Apple v reakci na kritiku FCPX uvedl ze neplanuje zavedeni niceho jineho jen multicamu. A basta. Je otazka jestli ma pravdu Pytkin, nebo wikipedia.

Profesionalni je jedine vysledek. Nic ostatniho. Pak se Profesinaly tituluji lid, kteri leta delaji nejakou praci a ten titul si sami prideli. Musim se priznat ze me ta profesinalni debata unavuje.

Posloucham ji minimalne od roku 1997 a je to furt do kola. Kdo nepouziva Betu neni profesional, Kdo nepouziva Avid... a tak dale. Ted je to kdo nepouziva HD-SDI a tak dale.

Kdysi byl profesionalni ctyrstopej magnetak a na to uz dneska kadej sere. Pak taky dvouplace a palec. Je to v tahu. Nikdy se to nevrati. Takze profesionala nereprezntuje technika jakou pouziva, ale jen ten vysledek.

Cili je pochybne si myslet ze tu s nama zustane OMF a EDL navzdy. Proc by melo?

Jeste vcera Premiera nebyla udajne dost profesionalni pro spoustu lidi, co nad ni ohrnovali nos, a najednou uz profesinalni je... Chci videt ten celovecerak...
Tyhle narky jsou marny.

Me je to jedno jestli zdrhou lidi Applu nebo ne. Ale bavi me to sledovat. Apple je ten kdo meni trh a zvyky lidi. A to zasadne. Prinejmensim tady ve statech, ale i Evrope. Jako byla generace "golf", tak ted je generace iPod iPhone a Ipad. Apple udava trendy - tak to proste je.

A zobou mu z rukou vsichni velky hraci byznysu, AT&T, Hudebni vydavatelstvi a podobne. Vydelal miliardy a je dnes nejvetsim prodejcem hudby a ma obrovsky prijmy z provolanejch minut zakazniku. Mimochodem mi vyrostly akcieo sto procent (dobre jsem ve spravnou chvili zainvestoval).

Takze je zajimavy ho sledovat co dela a proc. Nidky to nedela bez rozmyslu a toci se za nim davy a s davama byznys. To ze nekdo sedi v televizi neznamena ze je profesinal. A to ze nedko necio bude strihat na Macu v garazi neznamena ze zitra nemuze byt zadanym profesinalem v Hollywoodu.

Ja Applu prinejmensi vdecim za to ze srazil cenu Media Composeru kde dnu. Z peti tisic dolaru na dva a pul a ja jsem koupil jen za tisic...

Jinak ano troufam si predpovidta vestit, bavi me to. Rekl jsem ze nektry aplikace pujdou do haje a sly. Ted si treba myslim ze Apple bude tlacit Logick proti ProTools (taky avid) a tu podporu audia tam nedal schvalne. Chcete delat profi zvuk? Pouzijte Logick, misto OMF. Mame tesnou integraci. To bude podle me dalsi krok.

Tady se zrovna zajimavym zpusobem otrasa trh a je zajimavy to sledovat.

SmirickyT
03-07-2011, 11:05
Walter Biscardi taky brecel a breci ze profesinalove tohle a tamto. Kdyz zaradil Apple aplikaci color do studia v cene 1000 dolaru, pred par lety, tak si stezoval ze uz to nebude jako driv "umeni kolorovat", kdyz to muze delat kazdej mamlas na iMacu. (rozumej, on si mohl predtim zpaltiti pet tisic a pro to byl profesional)

Ted zase breci ze color byl ukoncen a on jako profesional ho ve svem postprodukcnim studii v Atlante nutne potrebuje....

To bys se jeden pobli z tech profesionalu. Zda se ze jejich definice je v tom ze delaji na drahejch masinkach ktery si Plebs nemuze dovolit na ne ani sahnout a tak definuji svoji Profesionalnsot nalezitosti k sekte profesionalu tim ze na to ostatni nemaj. Jako jine skupiny lidi ukazovanim auta na ktere zase jini nemaj.

SmirickyT
03-07-2011, 11:28
Tohle je dobry:

http://www.youtube.com/watch?v=dP1WQ7FP0g8

Pytkin
03-07-2011, 11:34
No, mas pravdu zrejme, ted jsem si o tom procital recenze, videa. Oni utoci na bezneho uzivatele, zrejme to ciluji na uzivatele jejich PC iPadu ? a jinych tech kouzelnych tabletu co jsou a budou. Soupat veci pri strihu prstem na nich, nemysleli vyvojari na to do budoucna? Klip se chytne a prsty zkrati, roztahne , soupne jinam.... Je tam automaticky WB, 64 bit workflow, coz u tech WB, tedy barevnych korekci je dulezite, render na pozadi. Timeline je velice zajimava, odstranili to klasicke pojeti tech tracku, zjednodusili to. Pokud posunes event do jineho , ten event "uhne" kam je misto, zrejme nahoru nebo dolu.

Takovy postreh , ty jejich compound clips, co se nazyvalo virtual clips u Premiera 6.0 pred 10 lety (pak to zrusili a nahradili sekvencemi). Samozrejme to maji jeste vylepsene ....dal me zaujal nazev events, coz je pojem z Vegasu ...

Jak tam funguje jednoducha prolinacka treba ?
Ai : FCP nepustis na iPade .. to bezi len na apple pocitacoch .. Cize Macbook , iMac alebo MAC PRO .. Prave oni utocia ja cely midrange .. cize na vsetkych jak domacich "dovolenkovych" strihacov (ktorym sice staci iMovie) , tak hlanve na nezavyslych filmarov .. Dnes je tendencia tocit lacnejsimi technologiami na fotaky a podobne .. A toto vsetko FCPx krasne zachytava .. Okamzite mi otvoril kazde video , co som do neho dal ..

Jo Compound Clip je fajn .. Prolinacka jak v starom FCP .. hodis ju na bod strihu a je tam .. potom si mozes doladit parametre ..

Pytkin
03-07-2011, 11:43
Smiricky : Pekne si to vystihol s tym ako apple meni trendy .. Uvidime ako to OMF .. To by mi osobne chybalo .. Nuz ale ak sa da kupit nejaky plaugin za 500 dolarov , ktory tento problem vyriesi , tak aj to je cesta .. Ale pockal by som , ako developeri zareaguju .. nakoniec aj samotny apple .. ci nieco budu riesit , alebo nie ..

V kazdom pripade aj s tymi betacamami .. Ved robit sa s tym da .. ok jeden krok navyse , ulozit zostrihany material .. A potom ho vypises von cez program ku karte .. aspon k declinku vzdy davali daky programek , kde si mohol naberat a zapisovat na video .. Ale na druhej strane .. videa pouziva velmi malo ludi .. Len ty najvacsi "profici" ktory tocia na arri alebo panavision .. A potom samozrejme kazety su distribucne medium do teliek atd .. ale pouzivanie kaziet je skutocne na ustupe .. je to aj otazka ceny .. atd ..

Pave1
03-07-2011, 12:55
Ted jsem se docelt na wikipedii, ze Apple v reakci na kritiku FCPX uvedl ze neplanuje zavedeni niceho jineho jen multicamu. A basta. Je otazka jestli ma pravdu Pytkin, nebo wikipedia.

Profesionalni je jedine vysledek. Nic ostatniho. Pak se Profesinaly tituluji lid, kteri leta delaji nejakou praci a ten titul si sami prideli. Musim se priznat ze me ta profesinalni debata unavuje.

Tak to je asi jako tvrzení, že malý firmy (do 10 lidí) obsluhují celý trh reklamy, celoplošných TV a filmové postprodukce. Tady vůbec nejde o to, že někdo dostane za nějaký výsledek "zaplaceno" a proto je "profesionál", protože se tím (taky) živí (nemluvě o tom, že "one man show" není žádný základní znak kvality, některé věci se dají dělat "od začátku do konce" doma v garáži nebo v obýváku, jiné opravdu ne .-))) ).

Tady jde naopak právě o ty průmyslové standardy, pracovní postupy velkých společností, které prostě nemůžou ze dne na den vzít vybudovaný věci a naházet je do koše (naprosto nerealistická představa). Výrobci SW a HW pro tyto lidi zatím vždy brali právě na tenhle fakt ohledy
(stačí si vzít za příklad přechod od analogu k digitálu, celá koncepce přechodu byla udělaná "na míru" těmto velkým společnostem, viz norma "601" a její 720x576 rozměr, který vyplynul právě z požadavků velkých společností na z hlediska nákladů v praxi proveditelný přechod).

Apple se docela úspěšně etabloval do malých společností, některých filmových a trikových studií, tedy právě do sféry průmyslových standardů TV a filmové postprodukce. Fakt, že ze dne na den je nyní odstřil, je v historii této branže NAPROSTO ojedinělý krok (podobný krok měl kdysi Avid, když dočasně opustil MAC platformu, ale to mělo konkrétní důvod - procesory na MAC výkonově už nestačily, nakonec Steve přešel na Intel procesory a Avid se na MAC platformu vrátil).

Debaty o tom "kdo je a kdo není profesionál" jsou opravdu pro malý děti :-) .
To opravdu nemá žádnou relevantnost k tomu, co Apple některým svým zákazníkům (špičkovým TV, reklamním a filmovým studiím, kteří mají plně rozvinuté průmyslové pracovní postupy) udělal.

Ten ohlas od nich je naprosto jednoznačný, právě v té rychlosti utnutí starého FCP (souvisí i s uvedením nového OS ) je ten podraz. Pokud chtěli ukončit svou nejlepší-nejrozšířenější "PRO" řadu, měli to avizovat předem (přesné specifikace, co bude fungovat a co ne, aby se lidé včas mohli rozhodnout a vklidu případně přejít). Takhle je to ale svinstvo, bez debaty.

Nic na tom nemění ani fakt, že pro "semiprofi" použití tento sw - FCPX (aneb 10) vyhoví.

SmirickyT
03-07-2011, 23:26
No takze konce dohadum, tady je primo stranka od Applu jak to bude:
http://www.apple.com/finalcutpro/faq/
Shrnuti a pro ty co neumi anglicky.

* Nabirani a export pres AJA a spol primo do/z aplikace - NE (pouzijte jejich aplikace a pak soubory)
* EDL / OMF / AAF primo od Applu - NE
* Custom export primo z aplikace a jeho ulozeni jako template - NE (pouzijte Compresor)
* Import starych projektu - NE

Co bude primo od Applu:
* Podpora XML
* Vybrani audiotracku, ktere pujdou na export (assign audio tracks for export)
* Multicam

Co bude "zadarmo" od jinych:
* Nahled na externi monitor pomoci specialnich karet (Kona a spol)
Bude to plugin primo do FCP X kterej to umozni. Uz je beta verze. (Takze jsem nemel pravdu.

Co neudela Apple a nebude zadarmo:
* Export do Protools -> Az bude hotove XML od nas, a vyber tracku od nas (v lete), pak pouzijte plugin, nebo aplikace treti strany. (Automatick Duck)
* Export do OMF / AAC / EDL -> totez. Az bude dodo (dodelane) XML, pouzijte aplikace tretich stran.

Co je lisacke
* FX pluginy do Final Cutu. - Budou mozne az budu 64 bit. Ovsem jen jako templates v Motionu.
takze pokud chcete mit FX musite mit i Motion.

SmirickyT
04-07-2011, 00:01
Takze to shrnme.

Cena za "studio" je presne tam kde byla predtim, akorat je rozdelena do mensich castek. Mozna bude i vetsi - to pradoxne zalezi na ceneove poltice Automatick Ducku. (verze pro pro tools, verze pro edl, kazda svoji cenu.)

Soucasne postproduckni studio bude potrebovat:
FCP X 300 $
Compresor 50$
Motion 50 $
Duck 500 $

Celkem 900 $

Jako predchozi verze. FC Studio 3

Rozdil je v tom ze Apple si spocital ze sem mu nevyplati davat penize do vyvojaru profesionalnich ficurek. Udelal API rozhrani ktere to umozni (XML). Tyhle ficurky pak prenechal treti strane (jiste ne zadarmo, Duck mu urcite plati za exluzivitu, nbo procenta z licenci), jako kdysi IBM opustilo vyrobu HW a nechalo ji Lenovu.

Takze nakonec v baliku vsechny "bells and whistles" budou jenom ne primo od Applu.

Jediny co zmizi na věky (u Applu) je "source monitor a meni se filosofie ovladani aplikace.

Kdo na tom ziska?
* Apple - proda miliony kopii navic, protoze za 300 si to muze kopuit kazdej, zatimco predtim 1000 leckdo neutratil. Zvedne se prodej jeho hardwaru
* Mala lokalni studia a televize, ktere nepotrebuji vsechny "pro" vyhody. Jsou desne pod tlakem na snizovani nakladu (BBC ostatne taky). A techto TV je v USA stovky az tisice. Usetri za licence a diku jednochuchosti aplikace usteri i na platech strihacu, protoze budou moct zamestnat "lamy". http://goo.gl/bsCHX
* Automatic Duck.
* Mozna Adobe. Asi proda o par licenci vic. Mozna Avid. (preci jen je furt drahej)

Kdo na tom prodela?
* Strihaci. Nekterym z nich pujde mzda dolu a vzysi se konkurence na trhu.
* V dlouhodobem horizontu jedny dekady, mozna Adobe a Avid. Ztrati nektere - potencialni nove uzivatele kteri si radeji koupi levnej final cut nez "drahou Premieru", nebo drahej Avid. Az se to odladi a zjisti se, ze to v tom za 300 delat jde, budou pod tlakem.

* Profesinalni postprodukce asi neprodelaji. Jde spis o Emoce. Jestli maji dat 900 za licenci noveho "studia", nebo 700 za licenci na Premieru jim muze bejt jedno.

Cena kompletniho profesinalniho "rigu", v zasade zustava stejna napric platformami.
Kdyz si vezmu ze obycejne PC s procesorem i5 stoji 500 dolaru a k tomu cena za Premieru, nebo Collection.
Nebo cena iMaca s kompletnim "studiem".

...Jsme v zasade tam kde jsme byli.

Na druhou stranu cena SW a HW je to nejmensi. Nejvic tu stoji lidi. Berme to tak ze strihac stoji tak 1000 dolaru tydne. Takze 500 dolaru sem a tam jednou za tri roky... To proste neni zadna extra castka v TCO, se kterou se pocita. Takze jestlize strihace dneska platim 35 az 40 dolaru za hodinu a budu mu platit jenom 20 az 25... To je ta zmena, pro studia, ktera je zajimava.

Ze zpetneho pohledu v budoucnu se to bude jevit jako boj o "source monitor" a o ovladnuti budouciho trhu.

Jsem zvedav jak se tomu prizpusobi ta studia. Jestli nakoupi ty Ducky, nebo zdrhnou k Premiere. Myslim si ze mnozi jeste nemuzou zapomenout Avidu jeho naklady na "servisni smlouvy".

Dale se tesim na prvni celovecerak v Premiere , nebo FCP X. Jsem vzedav. Oboji skyta sanci ukazat obema taborum - "ze to v tom jde".

Ted jsou slyset hlavne ty odpurci, ale nekteri strihaci (i ty Holywoodsky) rikaji ze s tim nemaji problem.

Doplneni:
Navic chybi vec na zvuk, nevim jak byl soundtrack dobrej, nikdy jsem s nim nedelal a nevim jak je dobrej novej FCP X aby zastal tu praci.
Cili mozna bude jeste zapotrebi doplatit za Logick, nebo express. Nebo to delat v garage bandu...

SmirickyT
04-07-2011, 02:56
Tady jde naopak právě o ty průmyslové standardy, pracovní postupy velkých společností, které prostě nemůžou ze dne na den vzít vybudovaný věci a naházet je do koše (naprosto nerealistická představa).

No to me zaujalo, takze jsem pohledal na netu jak je to s temi prumyslovymi standardy. OMF neni prumyslovy standard jako VC3, nebo 609/701.

Je to tedy "zazity" standard. Tedy asi takovy standard jako Microsoft word .doc. Vznikly tim ze ho pouziva hodne firmy a lidi dlouhou dobu. OMF je v zasade Avid, a Digidesign (dnesj jedna firma), ktery je diky svy dominanci na trhu (jako Microsoft) prosadily.
To je neco jineho nez SMPTE.

Osobne proti nim nic nemam, zaroven je nezboznuju.

Misto nich se zacaly prosazovat v pozdejsi dobe MXF a AAF, ktery ovsem taky nejou nikde "certifikovany".
http://www.edlmax.com/FormatOmf.htm

Takze Apple je vypustil primo ve sve aplikaci. Tu aplikaci zlevnil, a kdo to bude chtit, holt si dokoupi ten plugin.

Ostatne pokud vim tak Media Composer taky nema EDL v sobe ale vola na to ten externi program EDL manager - akortat ho vyrobil Avid a mas hp "zadarmo" (well, dva pul tisice dolaru zadarmo)

Cili je to v zasade identickej postup, jenom s tim rozdilem ze ta externi aplikace je Duck a ne Apple a neni "zadarmo", tedy v cene.

Problem vidim v corporate praxi, kde se misto jedny firmy music obracet na dve, zatimci ted si "jebal" jen Avid kdyz neco nefungovalo, ovsem jenom ve chvili kdy jsi mel certifikovanej Hardware a podespanou smlouvu o podpore...za peknejch par tisic.

Vtipny na tom je ze ze skutecne to studio muze rust s tebou a podle tvejch potreb. (Resp. potreb tvjech klientu)
Takze to dokoupis az ve chvili kdy narazis na to ze to potrebujes a jenom v prislusnem mnoztvi licenci.

Cili zatimco dneska jsi pro pet strihacu mel petkrat motion, i kdyz jsi to nepotreboval. A stalo te to rekneme pet tisic.

Tak dneska mas v maly postprodukci pet strihacu a stoji te to 1550 a . Cili petkrat Final cut a jeden motion, pro toho toho jednoho co dela titulky a grafiku.

No a ktomu treba pak koupis jeden Duck na specializovany veci jako je EDL. A az to budes potrebovat pro klienta kterej ti to zaplati.

Cili oproti reseni FCP7 / Studio 3, setris tri tisice dolaru tady a sto tisic korun v Cechach.
A oproti Avidu uz deset a pul tisci za licecne. V Cechach minimalne ctvrt milionu.
Takze to uz jsou zajimavy penize.

Velko-serial jak jsi psal ty si na tom teda predstavit nedovedu. zatim

Nicmene, Apple pise ze spoluprace vice lidi po siti je mozna, a kdyz se FCX nastavi, tak se zdojovy materialy nekopiruji na lokalni disk, ale zustavaji v stiti, takze ta puvodni vytka od nekterejch americkejch strihacu byla predtim nepresna.

Sam jsem to nevidel, ale pokud meta data nejsou vazany na Apple HFS filesystem a jeho zurnalovaci vlastnosti, ale je to nekde v XML souboru, tak je v zasade mozny mit nekde levnej linuxovej server na Gigabytovy siti s raid polem a centralnimi daty a tam muze mit pristup cela skupina. Pokud to bude fungovat... tak usetris dalsi prachy za unity share a podobne. Je jen otazka casu kdy k tomu nekdo dopise nejejaou serverovou indexovaci aplikaci, ktara nad tema datama bude bezet a pres webovy rozhrani se v tom budes moct pohybovat, vyhledavat a pres AJAX/HTML prohlizet ty videa.

Navic pokud ty data nebudes mit u sebe ale treba na nejakym AMAZON S3, nebo EMC cloudu a hostingu, muze na tom delat skupina jejiz jeden clen sedi v Sydney a druhej V Praze, treba... Nabizi to uzasny moznosti. Pokud mas vygenerovany a zaindexovany Proxy na serveru (treba v H264, nebo tom ProRes draft, ), tak si je proste rychle stahnes a zacinas strihat v tom, zatimco na pozadi se ti (pokud potrebuje), downloadujou nebo uploadujou ProRes...

Neznam moc pracovnich skupin ktery jsou v jinym state, ale treba pro novinare CNN po svete, to jsou zajimavy moznosti. A podobne...

Takze musim rict ze to zacina davat trochu vetsi smysl nez na zacatku...

Pytkin
04-07-2011, 11:10
neskusal som to ale nevidim problem mat data na sieti .. ide o tu kolaboraciu nad nimi .. xsan by sa o to mozno postaral .. pripadne finalcut server ..

Pave1
04-07-2011, 11:53
Kluci, já vám to vysvětlovat nebudu, proč je to problém a proč je to jednoznačně "semiprofi aplikace".

Prolezte si světová fóra, diskuze vypadají všude stejně. Lidé, kteří vědí o čem mluví, vs "semiprofi" sféra. Krásný příklad je tady:
http://community.nytimes.com/comments/pogue.blogs.nytimes.com/2011/06/23/professional-video-editors-weigh-in-on-final-cut-pro-x/?permid=20#comment20

...včetně té následné odpovědi autora článku a další reakce na tyto odpovědi - pořád dokola.

Apple jednoznačně upřednostnil "širší záběr" záběr lidí (nic proti tomu, každá ta firma má nějaký levný sw), co vadí, je okamžité odepsání lidí, kteří spolupracují s broadcastem.
Kazety, EDL soupisky, OMF nebo AAF, MXF, organizace materiálu, síťové disky (nejsou podporované v FCPX), celý koncept práce.

Prý jde "o starší střihače, kteří nemají rádi změny". Fakt úsměvné vyjádření, většinou bohužel od lidí, kteří nepostavili své studio na byznysu spolupráce s velkými TV. Návaznosti problému prostě nechápou.

Dál to nemá cenu rozebírat, stačí jen sledovat, kolik lidí přejde zpět na AP CS5.5 nebo AVID.

Pave1
04-07-2011, 12:06
Jinak potvrzení faktu, že Apple zaříznul FCP7 promyšleně, že vytvořil nový sw který je "semiprofi" (čistě za účelem zisku, což by nevadilo, kdyby včas upozornil své stávající profi zákazníky) a který tak FCP7 nemůže plně nahradit, je i tady:

Apple Insider called situation in May 2010 in an article saying the dev team was targeting the next Final Cut Pro release to the prosumer rather than the professional market since the prosumer market was much bigger.

http://www.appleinsider.com/articles/10/05/18/apple_scaling_final_cut_studio_apps_to_fit_prosume rs.html

Měli to říct JASNĚ a rok dopředu, že broadcast "profi" koncepce FCP7 končí, to je vše, co k tomu má smysl říct (pro semiprofi scénu je FCPX jistě zajímavý počin).

josefíka
04-07-2011, 17:52
Naschvál jsem si našel recenzi v PIXELU na FCP7. Recenzent to zase jako profisoft moc nebral. V čem má Pave1 pravdu, je že když do toho lidé investují nemalé peníze, měly by být na změnu předem upozorněni a mít možnost i podpory po vydání nového softu. Zvláště, je-li to v1.0.

Pytkin
05-07-2011, 01:11
Kluci, já vám to vysvětlovat nebudu, proč je to problém a proč je to jednoznačně "semiprofi aplikace".

Ty to stale beries nejak z toho nespravneho konca .. Mne je jedno , ci to niekto povazuje za profi aplikaciu .. alebo za semiprofi .. alebo za aku .. Pre mna osobne Apple totalne vylepsil FCP .. Je to prehladnejsia aplikacia , rychlejsia , s lepsimi moznostami .. atd .. To co zo stareho FCP vyhodili ma nijak zasadne netrapi .. A ked sa rychlejsie dopracujem k vysledku , ako pred tym , tak ma to bavi ..

To je vsetko ..

SmirickyT
05-07-2011, 05:39
Kazety, EDL soupisky, OMF nebo AAF, MXF, organizace materiálu, síťové disky (nejsou podporované v FCPX), celý koncept práce.

Problém se síťovým diskem nechápu. Mac OS je certified UNIX a nejpouživanějši unixovej operačni systém. V unixu (a linuxu) prostě připojíš jakejkoliv disk místní nebo síťový přikazem "mount" do jakýhokoliv adresáře. Takže aplikace nemá ani páru o tom, kde ty data jsou.

Co se týká EDL, OMF, MXF, tak to taky nechápu. Jetsliže to bude umět ten duck, tak může bejt kterýmukoliv uživateli ukradený jestli je na tý aplikaci nalepená samolepka Apple, Canonical, nebo Duck. Je to jeden krok navíc, ovšem jak už jsem psal výše Avid taky volá externí aplikaci pro EDL (akorát má samolepku Avid a ne Duck), čili je to totéź v bledě modrým.

Apple až na pár vyjímek nikdy nic neoznamuje dopředu, takže chtít po něm aby dopředu rok dopředu řekl s.e.r.e.m.e na vás profici je směšné. To prostě nikdy neudělá. Bude nadale tvrdit ze je to pro aplikace. Ostatne bych to prirovnak RED kamere. Taky je modularni apokud chces funkci navic, tak ji doplnis nejakou veci , treba harddiskem, nebo nejakym blbym drzadlem.

Já Apple nezbožnuju spousta věcí mi na něm leze na nervy, ale nejsem ani jeho fanatický odpůrce. Přiznávám mu i kvality. Teď řvou ty co ho léta vynášeli do nebes, jak ne Jezise Krista, uzdrav nas a Jezisek jim rekl, pomozte si sami. Druhy co rvou jsou ty co Apple nesnasej, nebo leta opevujou konkurenci. Vidite to? My jsem vam to rikali. Nebo my jsem na spravny strane to by nam na A nikdy neudelal...

Vśechna světová fóra jsou asi jako "všechen pracující lid..." vždycky se dá ukázat jiné světové fórum které s tím problém nemá. Uvedl jsem odkaz výše na americkou televizi, kde řikají že v tom problém nevidí ale vítají to. Kdo si troufne tvrdit ze nejsou profesionalove? Kteri nevědí co je to pro?

V zásadě je ta diskuze už vyčerpaná. Ta aplikace je jaká je. Do dvou měsíců jí nebude chybět nic z tebou uvedených profesionálních vymožeností. Jediným "problémem" zůstává improt starej projektů. Který ovšem můžeš imporotovat do starýho FCP 7 kidně dalšich deset let.. a v něm i pracovat.

Ze začátku jsem byl taky překvapenej, ale od chvíle kdy jsem tu publikoval co Apple udělá a co ne, nevidím v tuto chvíl jedinou chybějící věc z toho seznamu co jsme tu probrali co by nebyla k dispozici.

Dál už k tomu nemám co řict, protože se stejně jako Pytkin, nehodlám řidit názorem co píšou světové blogy, ale prostě to zkusím (ovšem v Apple store a hezky s výkladem, nabízi tu osobní asistenci One to One a lekce na Final cut jsou v tom zahrnutý). Teprve pak si udělám názor. Ta timeline mi trochu nesedí, ale jinak je to dost podobný Vegasu :-), akorát možná rychlejší.

Pokud duck umožni ty OMF a spol, je to nemlich to samý jako kdyby to uvedl Apple a chtěl za to 900.

P.S. Doplneni. Chybi podpora PSD souboru s vrtsvama

Pytkin
05-07-2011, 10:31
smiricky : wow .. to one to one sedenie je fajn ! to u nas neexistuje :)

SmirickyT
05-07-2011, 21:34
Tady v tom blogu je vyvetleny jak na jednotlivy postupy.
http://pogue.blogs.nytimes.com/2011/06/23/professional-video-editors-weigh-in-on-final-cut-pro-x/

Pytkin
05-07-2011, 22:35
niektore veci su fakt zaujimave ..

SmirickyT
09-09-2011, 04:11
Podle Muj Macu, (kterej to prevzal ze zahranicnich zdroju) , zacal Apple opet prodavat starou verzi FCP studia. Sice ne primo v internetvym obchode, ale jen na telefon...

Takze preci jen ustupek.

http://www.mujmac.cz/art/sw/final-cut-pro-x-5-architektura-a-vyuziti-zdroju.html
http://www.mujmac.cz/art/sw/sw-zpravy-2-9-11.html

Pave1
10-09-2011, 21:17
Verze 5.5.3 je ke stažení - podporuje Lion na MAC.
http://community.avid.com/forums/t/99769.aspx

Media Composer 5.5.3 and Symphony 5.5.3 are now available from the Avid Download Center.

This release is compatible with Mac OS X 10.6.7, 10.6.8 v1.1, and 10.7.0 (Lion).

Pytkin
20-09-2011, 18:00
Tak apple prave uvolnil update na FCP X , ktory riesi zopar veci (napriklad import XML, umiestnenie materialu na SAN , a dufame ze aj problemy s pamatou) .. tak isto update na motion (pribudla podpora dvoch monitorov) a compressor ..

Pytkin
21-09-2011, 00:02
http://www.apple.com/finalcutpro/software-update.html

http://www.appleinsider.com/articles/11/09/20/apple_updates_final_cut_pro_x_with_requested_featu res_offers_free_trial.html

http://www.macrumors.com/2011/09/20/apple-releases-major-update-and-free-trial-for-final-cut-pro-x/

SmirickyT
26-09-2011, 04:31
Myslim ze verze 6 od Avidu uz je za rohem. Snazi se jeste prodat co nejvic ty starsi 5.5 za zvyhodnenou cenu, pro uzivatele FCP, aby je pak mohli zkasirovat jeset jednou za update ;-)

Myslim ze by mohla bejt uvedena behem nasledujich par mesicu, snad nekde v Hollywoodu ukazovali preview.
Pridaji asi podporu dalsiho hardwaru.
Bude to patrne 64 bitovej software.

Tech 64 bitu bude kritickejch, nebot to bude kompletme prepsana aplikace.
S tim budou problematicky asi tyhle veci: Ovladace Hardwaru a Pluginy.
I kdyz pokud ty obvladace bezi nyni na W7 a Lionu, tak by s timhle asi problem bejt nemusel.
Otazkou je jestli dokaze 64 bitova aplikace pracovat s 32bitovejma pluginama, to fakt nevim.

Ad ovladace: Patrene poslou do duchodu analogovy mojo, mojo sdi a starej nitris. Je otazkou co bude dals Mojo DX, jetsli ho neskonci a nenahradi nejakym Matroxem/BMD/Aja

Lidi si stezujou ze ta 5 a 5 a pulka sou pomaly. Nevim. Mozna to pravi.

Jinak jsem dost zvedav. Rekl bych ze Adobe nasazuje latku docela vysoko a jsou zase napred, (Uz to maj v 64 bitech a pro obe platformy a tvrde tlacitu GPU akceleraci na Nvidii)

Jsem zvedav co na to Avid. Zatim jen srazil cenu na uroven PP aby ziskal emigranty z FCP.

SmirickyT
26-09-2011, 04:38
http://www.youtube.com/watch?v=7gsnc-XS0I4

SmirickyT
26-09-2011, 04:48
http://www.youtube.com/watch?v=_sXzlgBAie8

Ovladani zustane zaplatpanbu stejny, nicmenu vzhled trochu vyladi a daji tomu modernejsi skin.

SmirickyT
29-11-2011, 04:23
Koukal jsem ze Final Cut X v zari dostal prvni updaty. Import z kamer by mely resit pluginy vyrobcu tech kamer. Takze by to z ty EX1 melo jit.

Zprovoznili to XML I/O, takze pres nej jde a pujde spolupracovat s jinymi programy.
A na strankach pisou ze behem roku 2012 pribydy i ta podpora pro Broadcast monitory.

Ale nejzajimavejsi veci je ze konecne po letech udelali i Trial verzi, takze kdo chce muze si to ted vyzkouset... Driv kdyz jsi to chtel vyzkouset tak jsi musel na Torrent, alespon ja jsem takhle zkousel verzi 7, abych zjistil, ze me neprijde zajimava.

Takze ted si to muze zkusit kazdej.

Mozna si toho Maca nakonec preci jen poridim az budu delat dalsi osobni vymenu hardware...
Ale pockam si na Ivy Bridge a nativni podporu USB3 od Intelu. Pak pujdou zapjovat i levny neThunderbolt periferie do Imacu. Treba ta levna Intensity od Blackmagicku.

Myslim si ze s nastupem Ivy Bridge, Apple odpiska Macy Pro a prestane je delat. Sestijadra budou v beznejch masinach... a rozsirovaci PCI express karty nebudou s ThunderBoltem a USB 3 zapotrebi.

Pytkin
29-11-2011, 09:14
USB3 je k nicomu , ked tu mame thunderbolt .. thunderbolt je buducnost ..

SmirickyT
29-11-2011, 19:58
Trochu nesouhlasim...
Thunderbolt jak kdy :) Thunderbolt chipy jou evidentne drahy, tak se je vyrobci zdrahaji implementovat do koncovyvh zarizeni.

V podani Matroxu, je to treba uplna komedie. Chces maly MXO2 mini. Aby jsi to zapojil do Macbooka, tak si k tomu musis koupit externi prevodnik, pomerne velkej a hnusnej, v cene dveste dolaru. Z jedny strany do toho zapojis TB kabel a laptop. Z druhy pak klasicky MXO2 pres obycejnou Express kartu...

Cili jsem se nikam neposunuli, je to uplne jstejny jako to bylo v pet let starym Macbooku Pro. Express Karta. Akorat ted je to vetsi, tezsi, hnusnejsi a drazsi. A dela to to samy... Tomu rikam pokrok...

Navic je treba si rict, ze po tom TB tecou data v zasade dvema protokoly, jestli se nepletu. Jako DVI video, nebo tak neco. A ten druhej je pci express nebo express card.

Pravda BMD to udelal lip a jejich krabicka je hezci a ma to implementovany primo v sobe... A ty diskovy pole Promise jsou taky rychly jak svina, jenze... Vetsina lidi to nepotrebuje.

Takze ja bych to USB3 nezahazoval. Ma dve vyhody oproti TB. Je zadarmo. Tedy "v cene chipsetu". A je rychly dostatecne, protoze pokud clovek nepracuje s nekomprimovanym videem, tak mu SATA nebo USB3 zvlada a staci. Good enough.

Apple do toho taky pujde, jenom ceka az to bude mit zadarmo a nebude msuet platit 3 dolary za externi USB3 chip na desce.

P.S: Doplneni. Ten chip proste stoji 100 dolaru a poskytuje ti v tuto chvili to samy, jako driv PCI express karta. Kdy ze mrknes na ten obrazek Intensity, tak vidis kompletne to samy co driv.

Myslim ze buducnost je spis v tom USB3, prtoze vetsine lidi tejne jako me je uplne jedno, jakym kabelem to pripojis, ale jestli to funguje. TB tak zustane elitni zalezitosti, ciste z duvodu ceny. Pkud intel nezlevni, nebo nenecha cipy delat konkurecni VIA, TI, SIS.

Pytkin
29-11-2011, 21:09
naco by ti boo mox2 ? sak tu mame BMD hardware .. na nahlad mas rovno ten prevodnik za 300 dolcov .. matrox by som do strizne osobne radsej nemotal .. a na promise polia sa vyser .. SONNET bude bomba ..

podla mna USB je mrtef .. a verim tomu ze apple do toho nepojde .. nema dovod .. Thunderbolt je rozhranie buducnosti .. ved ho vyvynul intel .. a intel neni kokot .. o tom netreba pochybovat .. keby apple siel do usb3 , tak ho na MAC PRO mame davno ..

SmirickyT
01-12-2011, 16:40
Pytkin: Pockame a uvidime v breznu/marci ;-)
Apple byl ten kdo pohrbil serial a paralel port a specializovanej port pro klavesnici ve prospech USB, v prvnim iMacu a prispel tak k jeho rozsireni.

USB2 taky implementoval.

Je fakt ze ted sice trhnul kormidlem a invoval na TB... jenze neni duvod, proc by nemel mit USB3, kdyz bude zadarmo beznou soucasti pristiho chipsetu od Intelu a staci tam akorat napajet konektory a je tyo zpetne USB2 kompatibilni.
Cili je to "ficurka zadarmo". A Apple vzdycky desna rad ukazoval na takovejhle veceh (co uz vsichni meli) v ruznych keynote jak je moderni.
Pre par lety by tady nikdo nerekl ze bude pouzivat integrovanou grafiku Intel - a hle...!

Takze uvidime v unoru / breznu. Ja sazim na to ze se objevi USB3, protoze je zadarmo a CD mechanika pujde do haje. "Protoze ji stejen dnesak uz nikdo nepouziva" Cti: usetrime deset dolaru a zvysime zisk.

Pytkin
01-12-2011, 22:58
smiricky : ale ked ma apple thunderbolt , tak naco by daval usb3 ? ved to je krok do zadu .. opticku mechaniku z airu vyhodili davno ..

no sak uvidime .. ja by som si vsadil na to, ze usb3 nebude .. mne osobne nechyba ..

SmirickyT
04-12-2011, 07:23
No... ;) Ja nezpochybnuju ze je TB dobrej.... Nicmene... kolik mas/mate TB periferii? TB ma jednu nevyhodu, ten chip je proste (zatim) drahej. A TB radic je zapotrebi mit i v protistrannem zarizeni, ne jen v Notebooku / pocitaci. Takze proste zarizeni ktere vykonava tu samou praci je proste o sto dolaru drazsi, coz je v nekterem pripade rozdil i poloviny ceny. (200 vs 300 dolaru).

Naopak vzhledem k tomu ze USB3 bude beznou soucasti Intel chipsetu a chip pro periferie stoji tak 5 az 10 dolaru, tak cena udela v tomhle souboji svoje.

Podle me z ty trojky spise umre Fireware, nez USB3. Driv byl soucasti kamer, dnes uz v zadny kamere nenajdes, disky maji lepsi spojeni pres nativni SATA / eSata, takze je to nyni takovej relikt minulosti. I kdyz ma diky latenci lepsi parametry nez USB2, tak vetsina lidi periferie neretezi.
Fireware A je pak je jednoduchy zahltit (v audio produkci, treba Digi 002) a naopak s Fireware B nenajdes skoro zadnou periferii, krome disku.

Proste super rychly Hi Tech periferie se pripojujou pres PCI EXpress, nebo ThunderBolt a stoji to dost penez.
Nebo stredni trida jede na USB2 / Fireware / Express Card. A ztyhle trojky Express card uz temer zmizel, Fireware mizi. A USB ma podle me pred sebou diky implementaci do Intelu chipsetu a postupny inovaci / obnove a prichodu dalsich generaci Audio / Video prevodniku a Harddisku zarnou budoucnost.

Je treba rozlisit nadseni pro zajimavou technologi entuziasmus a fandovsti od pravdepodbneho vyvoje ciste z ekonomickych duvodu. Pokud TB nebude soucasti Chipsetu a zaroven pokud vyrazne nezlevni z duvodu masove produkce TB chipu ze soucasnych 80 dolaru nekam na tri dolary..., takse rozhodne zadnou masove rozsirenou a bezne pouzivanou technologii nestane. Jedine pokud zlevni.

Navic TB ma svy limity. Apple ho impkemetuje do ruznych zarizeni v ruznych verzich, ktere maji ruznou propustnost. A pri pripojeni Displaye a Diskovyho pole pres jeden kabel v serii, nakonec taky klepes na hranici propustnosti a zadny zarny vykony se pak taky nekonaj.

Ad CD mechanika. Jasne ja vim, ze v Mac Air neni. Ale nove neni ani Mac Mini, a podle me dalsi na rade bude iMac a MB Pro.

Nicmene zpet k otazce ze zacatku. Uz mate / mas nejaky TB periferie a jste s nima spkojeny?

Pytkin
04-12-2011, 11:30
No.. Ja nezatracujem usb3.. Len si myslim, ze apple ho nepotrebuje implementovat.. Ina vec je samozrejme, ak bude sucastou chipsetu, tak v tom macbooku proste bude.. Nezbudni ze TB vyvyjal intel... Takže tiez bude v buducnisti urcite sucastou chipsetu..

TB ziadne zariadenie nemame.. Diskove pole este neni.. Tie prevodnicky su tak na doma.. Nie do studia.. My ideme vsade declink + na nahlad hdlink..

SmirickyT
05-12-2011, 20:38
Nezbudni ze TB vyvyjal intel... Takže tiez bude v buducnisti urcite sucastou chipsetu..

No po pravde receno vzhledem k tomu ze to delal Intel, tak uz jsem cekal ze nejaky PC laptopy, nebo pridavny karty do desktopu uz budou na trhu, ale kde nic tu nic. Vypada to ze ma Apple s Intelem dohodnutou nejakou dobu hajeni a exluzivity. P.S. Dodatek. Tak Sony preci jen prodava svuj laptop s LightPeak/Thunderboltem a sice tu ultra prenosnou verzi Z. Akorat zabudovali ten ThunderBolt do USB3 portu a dodavaji k tomu externi "docking station" ve ktery je BluRay, Radeon Graficka Karta, 1000GB sitovka a externi proty pro dva az tri monitory a nejaky ty USBcka.
Nicmene je to drahy jako prase a vypada to divne. Neni to teda moc delany na pripojovani tech externich diskovejch poli a HD-SDI karet, ale protu externi dockinu, ktera zvedne vykon a moznosti. Neni to tak elegantni jak od Apple, ackoliv to nabizi jiny druh moznosti. Za ty prachy se mi to nezda a celkove mi ten koncept prijde divnej. Takze uz tu mame dva ruzny druhy konektoru. Navic se pres ten jejich Thunderbolt neda zatim pripojit nic nez ta jejich dockina. Nezda se ze by BMD / Aja a spol nejak spechali s tim delat ovladace pro TB windows. Mozna za rok dva.

Zrovna jsem totiz cetl jsem ze intel planuje TB v chipsetu pro platformu haswell. To je jsou ty procesory co ma prijit v na jare v roce 2013 po roce od uvedeni Ivy Bridge. Cili od ted, za rok a pul by by to melo bejt soucati minimalne High-End chipsetu PC desek, mozna i mainstreamu.

Pak se to mozna rozsiri.

P.S. Dodatek. Jinak dival jsem se na ty rychlosti a nasel jsem nekde borce co to testoval. TB je v realu rychlejsi nez FW 800, ale zaostava za SAS propojenim spojenim s Raid polem. Je to dany tim ze ten TB ma horni limit, kterej nyni danej tim ze se pripojuje pomoci 4 PCI linek. Cili je to PCI ex 4x. Naopak SAS radice umoznuji pouziti az 8 PCI linek.
V pripade opravdu vysokyho datovyho toku, narazi TB na svy limity propustnosti. Zvlast kdyz by jsi s tim spojil jeste pripojeni monitoru.

Takze to je takovy reseni pro stredne vykony diskovy pole, presne delani k iMacu. V pripade Macu Pro to nedava smysl, protoze mini-SAS karta a externi pole o ctyrech discich poda lepsi vykon, nez TB. Navic se siri spekulace ze Mac Pro beztak skonci.