PDA

Zobrazit plnou verzi : Pomoc,vidorekordér Panasonic 1994 se chová divně.

maarkii
24-02-2010, 10:34
Prosím pomoc.Po několika měsících jsem potřeboval na starém ale dobrém videorekordéru Panasonic r.v.1994 pustit nějakou VHS kazetu.Zapojil jsem ho do sítě a vložil kazetu.Po několika sekundách přehrávání zkolaboval a vypnul se celý.Ani po opětovném zapnutí a pokusu o vyjetí kazety se do pár sekund sám opět vypnul aniž by vyjel kazetu a to se opakovalo stále dokola,neodařilo se vyject s kazetou.Navíc po více pokusech o vyjetí kazety došlo k namotání pásky na podávací gumovou kladku.
Nakonec jsem musel s kazetou vyject manuálně točením motorku mechaniky vyjetí.
Očistil jsem líhem všechny kladky přes které jede páska i podávací gumovou kladku i náhrávací a přehrávací hlavy.
Pak jsem dal do rekordéru fungl novou kazetu BASF(EMTEC) a obraz opět na pár sekund naskočil,ale situace se opakovala a Panasonic se vypnul a nevydal ani tuto kazetu při opakovaných pokusech.Musel jsem kazetu vyndat manuálně.
Co by tyhle problémy mohlo způsobovat?Panasonic je spíše méně až středně jetý,nebyl až tak moc provozován.Děkuji za radu.

maarkii
24-02-2010, 11:42
Dotaz ještě upřesním.K vypínaní Panasonicu dochází při rychlém převíjení bez obrazu.Kratší kazetu přetočí na začátek a vypne celý rekordér.Delší rychlé převíjení nedokončí a vypne celý rekordér.V obou případech již se znovu zapne rekordér jen na pár sekund a pak opět vypne aniž jde vyject s kazetou.
Kazetu musím vytočit manuálně přes motorek.A poté již rekordér při zapnutí nevypíná a drží.Jde opětovně zasunout a dlouhodobě přehrávat kazeta,ale jen do okamžiku přehrátí na konec kazety nebo Stopky a zadání rychlého převíjení,pak dochází po desítkách sekund až minut k opětovnému vypnutí rekordéru.

mirekv
24-02-2010, 14:31
Bohužel gumové části stárnou a můžeš je čistit jak chceš, stejně si nepomůžeš!

geronimoh
24-02-2010, 16:18
Na aukro.cz se sem tam dá dobře koupit málo jetý videorekordér za dobrý peníz.

mirekv
24-02-2010, 17:34
Uvědom si, že video může být málo či hodně jeté, prostě jak vyschnou gumové části, tak je konec!

geronimoh
24-02-2010, 20:26
O.K. To jsem nevěděl. Dá se sehnat videorekordér třeba z roku 2002, ten by mohl ještě nějakou dobu sloužit.

maarkii
24-02-2010, 21:07
Myslíte že uvedená závada je způsobena steřelou gumou?Je jen na jedné kladce snad podávací,nevím.Logicky vzato pásku by měli táhnout dle směru bud pravá nebo levá "hlava" co zajíždí do cívek kazety.Uvedená gumová kladka je snad jen nějaká pomocná-přítlačná k ocelové kladce která je možná také poháněná a je umístěna daleko od zajeté kazety.Navíc jsem si všiml optického čidla? které zajíždí do kazety při jeím zandání do rekordéru,nevím zda třeba závadu nezpůsobuje nevhodná vzdálenost onoho čidla od kazety či pásky.Nebo je problém jinde.

visaton
24-02-2010, 21:30
Myslíte že uvedená závada je způsobena steřelou gumou?Je jen na jedné kladce snad podávací,nevím.Logicky vzato pásku by měli táhnout dle směru bud pravá nebo levá "hlava" co zajíždí do cívek kazety.Uvedená gumová kladka je snad jen nějaká pomocná-přítlačná k ocelové kladce která je možná také poháněná a je umístěna daleko od zajeté kazety.Navíc jsem si všiml optického čidla? které zajíždí do kazety při jeím zandání do rekordéru,nevím zda třeba závadu nezpůsobuje nevhodná vzdálenost onoho čidla od kazety či pásky.Nebo je problém jinde.

Posli mi presny model toho Panasonicu a ja Ti poviem co to asi je. R 1994 JE VELMI MALOVRAVNY.

maarkii
24-02-2010, 21:59
Panasonic HQ NV-SD 20EE

čtyřhlavový rekordér

Díky.

Peter999
26-02-2010, 12:33
Možno ide o vadný selektor.Je to taký plastový ozubený krúžok,ktorý sa časom vydre a jednoducho nedokáže udržať zaradenú funkciu videorekordéra.To sa potom radčšej automaticky vypne,aby šetrilo pásku a mechaniku stroja.Ja som mal pred časom podobný problém s VCR Thomson.Oprava 10 min a stála 1000 Sk.Otázne je či sa tá súčiastka ešte vôbec podarí zohnať a či to pri takom jednoduchom a starom videu oplatí.Ahoj

mirekv
26-02-2010, 16:31
Jak cokoli jiného, tak i spořebky, hlavně s mechanikama se dělaly na určitou dobu a koupit nové! Nelépe je takové video zahodit a nějaké cennou homevideo nahrávku si nechat někým, kdo má nějaké trochu slušné video předělat na placku.

maarkii
27-02-2010, 10:21
Jo video fungovalo bez probléma a až najednou po půl roce od posledního zapnutí kaput.
Původně stálo 12000,což bylo před 16lety dosti značná částka a taky se mě s ním těžko loučí.Obdobná CRT TV Sony funguje s výhradami dodnes...to se u moderních plazem a LCD asi neodčkáme takové životnosti...

geronimoh
27-02-2010, 13:13
Já měl Panasonic NV-HD600 a odešel náhle po 7 letech provozu. PC tehdy 16500,00 Kč. Co se dá dělat, spotřebka. Ber to tak, že třeba němec si na nový videorekordér vydělal za 2-4 dny, tak proč by ho nevyhodil a nekoupil nový. Pro nás to tak malá částka nebyla, ale nic s tím nenaděláš. Já jsem nedávno koupil na aukro.cz Super VHS videorekordér + 25 ks VHS kazet za 1000,00 Kč. Má funkci "Digital TBC/NR" a garantuji ti, že tak stabilní obraz z obyčejného VHS videorekordéru nedostaneš. Homevidea bys ale měl raději co nejdříve převést do digitálu. Videorekordéry VHS a S-VHS mají odzvoněno.

mirekv
27-02-2010, 13:21
Vždyť píšu, že komponenty stárnou, i když věc nepoužíváš. Vsadím se, že kdy sis totéž video doneseš někde ze skladu ještě nerozbalené, nebude fungovat taky! Zařízení se spoustou pohyblivých částí nemůžeš srovnávat s nějakou TV!

píďa_m
27-02-2010, 13:50
no nevidím ani tak problém v mechanické části, ale spíše to budou vyschlé filtrační kondenzátory ve zdroji. Nepoužíváním videa pozbývají svoji kapacitu. Jejich cena je zanedbatelná a výměna není nic náročného.

mirekv
28-02-2010, 16:58
Píďo, v tom bych problém neviděl, ty kondenzátory jsou závislé na teplotě, a nevěřím, že ve studeném stavu odejdou.