Zobrazit plnou verzi : Ideální diskové pole
zdar borci, nemám absolutně žádné zkušenosti ohledně videa a mám do školy navrhnout ideální diskové pole pro výkonný domácí počítač...je mi jasné že nejideálnější bude systém zapojení RAID0, ale jde mi o kapacitu disku, přemýšlel jsem, že bych dal 3x WESTERN DIGITAL VelociRaptor 150GB, ale bylo mi sděleno, že to je asi zbytečně moc...chci se tedy zeptat, kolik je ideální kapacita celého diskového pole? dik za navrhy...Roman
no .. RAID0 je super rychly ale mas velku sancu ze ti data odidu .. velociraptory su zbytocne .. dal by som normalne 1TB 7200rpm disky ..
inak optimalne su 4 disky v RAID 10 .. to je aj rychle , aj bezpecne ..
dik...doufam, ze ti nikdo nebude oponovat...mam uz to napsane a chystam se to poslat
Diskové pole pro domácí počítač? No to teda slyším poprvé...
Diskové pole pro domácí počítač? No to teda slyším poprvé...Špatně posloucháš. Takových bláznů, kteří bez něho nemohou být se tu motá...
Romique
IMHO je pro home PC RAID naprostá zbytečnost. Argumet, který se tady (a nejenom tady) prezentuje, že pro zpracování videa je RAID potřeba, je hloupost. Datový tok videa je totiž stále ještě hluboko pod rychlostí i těch nejpomalejších disků...
Pokud už ale RAID být musí, tak, jak píše Pytkin, RAID 10 + samostatný disk na systém.
RAID nenapadl ani mě, a to pracuju na jednom PC s videem. No asi nejsem ten správný fanda :D
alf : zavisi s akym videom pracujes .. schvalne si skus nabrat nekomprimovane HD video .. som zvedavy ci to zvladnes na jednom disku ..
A kdo na home PC pracuje s nekomprimovaným HD videem? A pak. Napsal jsem "+ samostatný disk na systém". Nikdy jsem totiž netvrdil, že s videem (jakýmkoliv) se dá pracovat na PC s jedním HDD.
Alf : no sak ked robis daku kompoziciu , CG a podobne , potrebujes nekomprimovane video ..
Pokud tam mas 3-4 hdd tak rozhodne RAID5.
Je to rychle a zaroven bezpecne. Doma mam R5 jak na serveru s fotkama a praci tak na workstationu a naprosta spokojenost (pouzivam SerialScsi Adapteca se 4 SATA). Rychlostne je to vysoko nad mejma schopnostma to vyuzit, bezpecnost je taky super. Pri 4 hdd reseni nevidim zadnej rozumnej duovd proc by melo bejt R10 lepsi jak R5
R5 ma pomaly zapis .. a to vyrazne .. ale inak samozrjeme , kto nepotrebuje rychly zapis , je R5 najelpsia volba .. tiez som si doma spravil linuxovy storage , 6diskov v raid5 .. a cele to stalo 5 korun v porovnani s hotovymi rieseniami ..
vBulletin v4.1.12, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.