PDA

Zobrazit plnou verzi : premiere a misrosoft

salat
19-01-2005, 12:12
Mám dotaz ohledně Premiere 1.5 a mpeg2
Program používá na převod do mpeg2 kodek Microsoftu, kdysi dávno jsem ovšem četl že tento kodek neni moc kvalitní. Platí to i dnes??? případně dá se nahradit nějakým jiným lepším který je zadarmo?? a poslední dotaz jak přesvědčím premiere aby začal používat jiný než od microsoftu...

Hawkey_tvf
19-01-2005, 12:39
M$ pokial mi je zname nedodava nijaky kodek MPEG-2, snad mozno dekoder, nie som si isty - donedavna boli Windows ohladom MPEG-2 dekodovania vylozene z licencnych dovodov zavisle na nainstalovani DVD/MPEG-2 prehravaca ineho vyrobcu alebo dokupenie pluginu. Premiere si podistym instaluje vlastny plugin, resp. pokial viem mnohe enkodery obsahuju plugin pre Premieru (CCE napriklad).
Co chces prevadzat do toho MPEG-2? Zostrihane DV video?
Vzdy mas moznost v Premiere projekt zostrihat a ulozit ako DV AVI alebo v nejakom bezstratovom formate (HuffYUV) a kodovat externym enkoderom.
Inak LEPSI a ZADARMO, tieto dva pojmy si v oblasti kodovania do MPEG-2 velmi nerozumeju, nieco lepsie ako ProCoder tazko najdes a ten je za dost tvrdu menu (sice Express stoji okolo 3000, a to je trochu vykastrovana verzia). Existuju porty linuxovskych koderov, ale ich kvalita je v porovnani s komercnymi mizerna (QuEnc), pripadne - to uz je lepsia moznost - pouzi TMPGEnc Plus, ktory je prvych 30 dni zadara a vie toho DOST.
QuEnc je naviac do istej miery zavisly na frameservingu AviSynthom.

salat
19-01-2005, 12:53
M$ pokial mi je zname nedodava nijaky kodek MPEG-2, snad mozno dekoder, nie som si isty - donedavna boli Windows ohladom MPEG-2 dekodovania vylozene z licencnych dovodov zavisle na nainstalovani DVD/MPEG-2 prehravaca ineho vyrobcu alebo dokupenie pluginu. Premiere si podistym instaluje vlastny plugin, resp. pokial viem mnohe enkodery obsahuju plugin pre Premieru (CCE napriklad).
Co chces prevadzat do toho MPEG-2? Zostrihane DV video?
Vzdy mas moznost v Premiere projekt zostrihat a ulozit ako DV AVI alebo v nejakom bezstratovom formate (HuffYUV) a kodovat externym enkoderom.
Inak LEPSI a ZADARMO, tieto dva pojmy si v oblasti kodovania do MPEG-2 velmi nerozumeju, nieco lepsie ako ProCoder tazko najdes a ten je za dost tvrdu menu (sice Express stoji okolo 3000, a to je trochu vykastrovana verzia). Existuju porty linuxovskych koderov, ale ich kvalita je v porovnani s komercnymi mizerna (QuEnc), pripadne - to uz je lepsia moznost - pouzi TMPGEnc Plus, ktory je prvych 30 dni zadara a vie toho DOST.
QuEnc je naviac do istej miery zavisly na frameservingu AviSynthom.

sorry napsal jsem blbost promiere používá DV kodek od Microsoftu a ten prý není kvalitní....nějak jsem to popletl....jde mi o DV kodek
mimochodem asi bych to měl vědět ale DV kodek je ztrátový??
Takže podle tebe když si sestřiham video a chci z něj v néjakém programu udělat DVD menu atp.... tak ho mám exportovat pořád ještě v DV????

Hawkey_tvf
19-01-2005, 13:20
pri jedinej rekompresii cez MS DV dekoder tazko zbadas akukolvek degradaciu (a nezabudaj ze renderuju sa len zmenene sceny), aby to bolo vidiet nanucovalo sa tomu tak 50 rekompresii
DV kodek je pochopitelne stratovy (no... za priaznivych okolnosti nemusiii byt, ale kedy mas idealny zaber, ze ano...)
ci to mas alebo nemas exportovat v DV zavisi na tom ako si zostavis workflow (postup spracovania) - ak sa rozhodnes pouzit interny plugin Premiery tak jasne ze nemusis... ale... je rozumne si odzalohovat finalny zostrih v DV na kazetu tak ako tak

Tean
19-01-2005, 13:34
-S Premierou som pracoval iba do verzie Pro 1.0 a tam sa nedal nanutit iny kodek ako MS.

-Hawkey odpovedal

-a)vyexportovat ako DV
b)hodit napr. do Procodera
c)hodit do authoringoveho softu
samozrejme mozes to vyexportovat hned ako mpeg z Premiery a potom zauthoringovat (to je slovo)

salat
19-01-2005, 13:44
-S Premierou som pracoval iba do verzie Pro 1.0 a tam sa nedal nanutit iny kodek ako MS.

-Hawkey odpovedal

-a)vyexportovat ako DV
b)hodit napr. do Procodera
c)hodit do authoringoveho softu
samozrejme mozes to vyexportovat hned ako mpeg z Premiery a potom zauthoringovat (to je slovo)

takže při authoringu či jak se to píše je nejlepší pracovat už s mpeg2??? a jak si to ten program převádí do vob souboru znovu to celé prépočítává a nebo to umí prostě rozdělit bez překodování???

Tean
19-01-2005, 13:49
Lepsie je pripravit video do mpeg2 a potom ho ponuknut authoringovemu softu (ale aj keby si mu dal DV subor, tak si ho prevedie do mpeg2).

Ak je video v mpeg2 (napr. z Procodera) tak authoringovy soft ho bez rekompresie prevedie na VOB-y.
Tzn, ze authoring mozes mat hotovy za cca 20 minut

StD
19-01-2005, 17:51
Tean, to ale má ještě "řadu háčků" v nastavení a není to tak jednoduché, jak by to mohlo vyznít... Ovšem to je na hlubší studium a nikoli povrchové konstatování jednou větou. Byť máš pravdu!

Tean
20-01-2005, 08:27
Tean, to ale má ještě "řadu háčků" v nastavení a není to tak jednoduché, jak by to mohlo vyznít... Ovšem to je na hlubší studium a nikoli povrchové konstatování jednou větou. Byť máš pravdu!
To je jasne. On potreboval kostru. Cela problematika je obsirna, ale na to treba nastudovat nejake tie diskusie a materialy.
Ale zaklad je, aby vedel postup a zakladne pojmy :-)

salat
20-01-2005, 12:51

tak nastiň nějaké háčky ať vím co mě čeká.....představ si že jsem právě sestřihal film a převedl do mpeg2 takže mám 3GB soubor video.mpg a teď ho potřebuju upravit v nějakém programu na DVD......takže co mě čeká???

Hawkey_tvf
20-01-2005, 13:07
Caka ta bud spartansky ale rychly a ucinny IfoEdit, alebo daka wizardovita kravina, alebo komplexna zhovadilost typu Scenarist :-E .

Tean
20-01-2005, 13:21
Caka ta bud spartansky ale rychly a ucinny IfoEdit, alebo daka wizardovita kravina, alebo komplexna zhovadilost typu Scenarist :-E .
Tak z tohto neviem co si vyberie :-E

Hawkey_tvf
20-01-2005, 14:32
... zeby DVD Architect? Na to tu ma najlepsi support :-E .
Ale aj tak nic nie je rychlejsie ako IfoEdit, ak chces iba DVD bez menu.

StD
21-01-2005, 00:08
Ále na to už tu "žebříčky" byly... Schválně, jak jste si kdo udělal třeba Das_Boot_DC = přes 3 hodinky... U mne zvítězil Shrink, na druhém CPC2, ovšem na 2 placky srovnatelně a potom už mne to přestalo bavit a pouštím si XviD (Bullback nechť se obrací v hrobě anonymity...) :-D