Zobrazit plnou verzi : Sony Vegas 9 - začátečník
roman12345
13-10-2009, 07:20
Zdravím všechny,
včera jsem nainstaloval trial verzi a samozřejmě mám problém:
1. soubory z kamery (JVC Everio mají příponu MOD, což není v nabídce - no snad to nevadí)
2. i když nastavím v properties projektu "PAL wide" (nebo tak nějak - nepamatuji se přesně), náhledy jsou 4:3 (na náhledu přes pravé tlačítko + properties lze jednotlivě nastavit širokoúhlý formát), ale hromadná změna nefunguje (stejný postup s označením všech náhledů).
3. neumím setřídit náhledy podle datumu, takže se v tom nevyznám
Mohl by mi někdo zkušenější poradit? Snad to jsou triviální dotazy a nezabere to mnoho času. Moc děkuji.
1. Nevím, jak poslední verze Vegasu, ale dříve stačilo změnit přípony souborů .MOD na .mpg (nemám jak vyzkoušet).
2. Project Properties vždycky nastavuj podle zdrojového videa, nejlépe pomocí ikonky "Match Media Settings" vpravo nahoře v dialogu Project Properties. Náhledy se zobrazí tak, jak je Vegas detekuje. Hromadná změna Media Properties není možná.
3. Project Media třídí pouze podle názvu. Jestli chceš třídit podle data, musel bys ho dostat do názvů souborů.
dalizije
13-10-2009, 15:52
"3. Project Media třídí pouze podle názvu. Jestli chceš třídit podle data, musel bys ho dostat do názvů souborů."
To je jedna z věcí která mi tam celkem schází ...:-( Metadata ...
3. Project Media třídí pouze podle názvu...
Vlastně jsem to nenapsal úplně přesně, protože, když přepneme na zobrazení "Detailed", je možné seřadit media podle jakéhokoliv ze sloupců (parametrů), třeba podle velikosti. Bohužel, takové řazení je asi celkem nanic. Zajímavé by ještě mohlo být, kdyby Vegas uměl načíst "Date/Time Stamp", ale jak už přede mnou napsal dalizije, tohle Vegas u většiny formátů neumí.
roman12345
15-10-2009, 08:43
Děkuji za rady.
K tomu třídění:
asi by tedy stačilo v nějakém programu přejmenovat soubory, aby se v názvu objevil datum a čas. Ale možná chci něco, co je ujeté, ale dělám to takhle: natočím například fotbalový turnaj mého syna, přinesu si domů cca 100 různých záběrů, všechny je dám do okna média a postupně se na ně dívám, mažu, zkracuju a dávám na časovou osu. Při tomto způsobu práce je potřebuji prohlížet dle stáří, tj. aby šly postupně za sebou tak jak ve skutečnosti vznikaly. Nebo je nějaká jiná metoda?
Stále si nevím rady s širokoúhlým formátem:
Vegas prostě nedetekuje, že mám v kameře nastaveno "wide". Pochopil jsem, že detekce probíhá podle prvního souboru. Stačilo by tedy na první místo dát nějaký soubor, který je pro vegas širokoúhlý a tím by i ostatní soubory byly detekovány jako širokoúhlé?
Děkuji za odpovědi, asi se ptám dost blbě, za což se omlouvám.
K tomu třídění:
asi by tedy stačilo v nějakém programu přejmenovat soubory, aby se v názvu objevil datum a čas. Ale možná chci něco, co je ujeté, ale dělám to takhle: natočím například fotbalový turnaj mého syna, přinesu si domů cca 100 různých záběrů, všechny je dám do okna média a postupně se na ně dívám, mažu, zkracuju a dávám na časovou osu. Při tomto způsobu práce je potřebuji prohlížet dle stáří, tj. aby šly postupně za sebou tak jak ve skutečnosti vznikaly. Nebo je nějaká jiná metoda?
Tvoje kamera nečísluje záběry chronologicky jak jdou za sebou? Já mám páskovou kameru a když nabírám materiál do PC, dostávají klipy automaticky čísla, jak jdou za sebou - pak se mi stejně seřadí v okně Project Media. Ve skutečnosti sice názvy mých HDV klipů řeším jiným způsobem, že nakonec má každý v názvu datum, čas a parametry expozice, ale to se u tebe nedá použít (jen pro HDV), takže nemá cenu to tu rozebírat.
Pokud jde o samotný postup práce, dělám to tak, že na časovou osu dám úplně všechny klipy z Project Media a pak osu projedu od začátku, klipy otrimuju (začátky, konce) nebo vyhodím nebo přesunu když je to vhodné. Je potřeba při tom pracovat s "Auto Ripple", aby se mi zbytek osy dorovnával podle mých úprav. Když jsem s Vegasem začínal, dělal jsem to taky tak, že jsem na osu vkládal klipy po jednom, otrimoval, přidal další, ale "hromadný" postup je mnohem rychlejší.
Stále si nevím rady s širokoúhlým formátem:
Vegas prostě nedetekuje, že mám v kameře nastaveno "wide". Pochopil jsem, že detekce probíhá podle prvního souboru. Stačilo by tedy na první místo dát nějaký soubor, který je pro vegas širokoúhlý a tím by i ostatní soubory byly detekovány jako širokoúhlé?
Nene, Vegas detekuje každý klip samostatně, takže klidně můžeš mít vedle sebe širokoúhlé se standardními, HD s nízkým rozlišením a podobně. Zobrazují se tak, jak jsou. Nevím jak s těmi soubory .MOD od JVC. Vystav někde vzorek nebo dva, já kouknu jestli se s tím dá něco dělat.
Není to nic nového, ale třeba to někomu pomůže.
Abych věděl kdy jsem který klip natočil, používám "PICTURE MOTION BROWSER", který jednotlivé klipy seřadí do kalendáře dle datumu a hodiny natočení. Pracuje s obvykle používanými formáty MPEG, AVCHD, AVI atp.
Pak je podle toho přetahnu do VEGASu.
roman12345
16-10-2009, 07:05
Saxel: díky za ochotu, kamera čísluje v HEXu, takže když to jakýkoli browser seřadí dle názvů, je to přeházené (ale s tím si snad nějak poradím). S tím formátem se mi kromě individuálního nastavení nic nedaří. Krátky klip jsem uložil sem:
http://uloz.to/2818832/mov092.mod
Předem díky.
... S tím formátem se mi kromě individuálního nastavení nic nedaří...
Je to tak, Vegas nenadetekuje správně Pixel Aspect Ratio. Tady nepomůže nic jiného, než to opravit v Media Properties. Naštěstí má Vegas podporu java scriptů, takže když použiješ vhodný script, nemusíš opravovat otrocky jeden klip po druhém, ale vše uděláš jedním spuštěním scriptu. Na stránkách VASST jsem jeden takový skript našel, je "free" a dávám ho do přílohy. Skript nastavuje Aspect Ratio všem klipům v Project Media podle nastavení projektu.
1. Rozbal skript do adresáře, kde máš Vegas - najdeš tam adresář "Script Menu", tak do něj.
2. Spusť Vegas a nastav správně "Template" ve "File - Properties..." - zvolíš "PAL DV Widescreen..."
3. Pokud je tam ještě nemáš, natáhni všechny klipy do "Project Media".
4. Spusť "Tools - Scripting" a vyber script "ChangeMediaPoolAspectRatio_02".
Podotýkám, že scripty podporuje pouze (tuším) Vegas Pro.
roman12345
16-10-2009, 13:13
Saxel: opravdu děkuju za ochotu. Vyzkouším to, ale pokud je k tomu potřeba VegasPro, tak ten nemám (mám Movie Studio 9 - nechci to toho moc investovat, neboť i tak využiju naprostou menšinu funkcí). Je-li to tak, zbývají mi dvě možnosti:
-dělat to vždy jednotlivě
-přejít na jiný SW
Ještě mě napadá, není tam nějaká funkce "opakuj poslední transakci" ? Jako například v excelu Ctrl+Y.
vBulletin v4.1.12, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.