Zobrazit plnou verzi : Odstrihnutie bočných čierných okrakov z videa
Ahojte, potreboval by som radu, mam starsi film na DVD 4:3/720x576 a potreboval by som odstrihnut cierne okraje po bokoch, dalo by sa to cez nejaky program takto pekne odstrihnut? Niekde som sa docital ze VOB treba najprv previest do AVI a vo VirtualDub to odstrihnut, ale skusal som to a priznam sa, ze som na to nejako neprisiel, neviete mi poradit ako to spravit? Dakujem
v tom VOBe su urcite cierne okraje po bokoch? to mi pride divne .. to dakto tak vyrabal ? alebo je to daky oficialny nosic ? nevklada ti ich tam prehravac ?
černé okraje jsou už na betě, ze které se film přepisuje pro kódování do mpeg 2.A ničemu nevaděj..jsou součástí řádku..(synchronizační pulsy atd.)Pokud se Ti tam nelíběj, pak je nejlepší to utáhnout nebo přerenderovat ze 720x576 na 704x576.Utažením ale ztratíš rozlišení.
jaj on mysli tenke pasiky .. ja ze 4:3 dal niekto do anamorfu s ciernymi pasmi po bokoch ..
Pytkin...píše 4:3, tak to myslím bude tohle
ano, presne asi toto je ono, aspon si to myslim, chcel by som ten obraz roztiahnut, aby tie cierne po bokoch pasy zmizli, (iba na pravo okraja je taky cierny hruby pas) da sa ten obraz nejako roztiahnut? totiz on je v 4:3, ale ked je ten pas napravo okraja taky cierny hruby, tak aj tym je obraz viacej vyzsii a preto ho chcem roztiahnut, aby aj ten obraz sa vyrovnal tomu 4:3
černé okraje jsou už na betě, ze které se film přepisuje pro kódování do mpeg 2.A ničemu nevaděj..jsou součástí řádku..(synchronizační pulsy atd.)Pokud se Ti tam nelíběj, pak je nejlepší to utáhnout nebo přerenderovat ze 720x576 na 704x576.Utažením ale ztratíš rozlišení.
na lavej strane v tom formate 4:3 ten cierny okraj este ako tak ujde, ale na pravej strane je to priam hroza, /je to hruby cierny pas asi 2 cm/ a tym potom aj zvysuje obraz viac do vysky, neviem ako sa to presne pomenuje, ale zhruba asi takto ako som sa to snazil popysal
jaj on mysli tenke pasiky .. ja ze 4:3 dal niekto do anamorfu s ciernymi pasmi po bokoch ..
dej sem nějakej screen toho obrazu...takhle se to nedá moc poradit..
dal so som screen, /nie sice s toho filmu ktory chcem upravit/, ale tento film ja na tom skoro tak isto, na pravej strane okraja je hrubsi pas ako na lavej, da sa to nejako vyrovnat, aby na obydvoch krajoch boly tie cierne pruhy rovnako siroke, alebo popripade tie cierne kraje odrezat? dakujem
naco to ale riesis ? sak na TV ich neuvidis .. to sa strati v oreze .. rekompresiou stratis kvalitu ..
ale ked ja filmy pozeram len na PC, nie na TV a to mi vadi tie cierne pruhy po bokoch, ked sa musim na to divat, hlavne ten na pravej strane, na lavej mi to nevadi, kvalita mi az tak nevadi, ked pri tej /rekompresii/ ju o nieco stratim, vies mi poradit ako ten cierny pas na tej pravej strane zmensim na velkost laveho cierneho pasu, alebo treba roztiahnut ten obraz o troska?
naco to ale riesis ? sak na TV ich neuvidis .. to sa strati v oreze .. rekompresiou stratis kvalitu ..
vano ; do jakeho formatu to chces dostat ? optimalne je na to pouzit daky kombajn , ktory to vsetko vie spravit .. napriklad TMPGEnc 4.0 XPress http://tmpgenc.pegasys-inc.com/en/product/te4xp.html
ale ked ja filmy pozeram len na PC, nie na TV a to mi vadi tie cierne pruhy po bokoch, ked sa musim na to divat, hlavne ten na pravej strane, na lavej mi to nevadi, kvalita mi az tak nevadi, ked pri tej /rekompresii/ ju o nieco stratim, vies mi poradit ako ten cierny pas na tej pravej strane zmensim na velkost laveho cierneho pasu, alebo treba roztiahnut ten obraz o troska?
Naprosto souhlasím s Pytkinem - je to naprostá hloupost dělat kvůli tomu rekompresi a sprznit už tak ne příliš kvalitní obraz. Ale když jinak nedáš, zkus si to udělat třeba v ProCoderu - filtr Crop dát na vstup a nezapomeň zvolit "Resize after Crop" a enkoduj to znovu do profilu Mpeg2 DVD Mastering Quality se stejnými parametry jako má vstupní materiál. Uvidíš sám.
do formatu aky je vstup 4:3, len s tym rozdielom, ze ten pas na pravej strane, sa zmensi na rozmer laveho pasa, alebo ked bude treba, obydva pasy cierne na obydvoch stranach vystrihnut a potom to znova renderovat do VOB alebo MPG, aby som to mohol znovu poskladat do DVD
vano ; do jakeho formatu to chces dostat ? optimalne je na to pouzit daky kombajn , ktory to vsetko vie spravit .. napriklad TMPGEnc 4.0 XPress http://tmpgenc.pegasys-inc.com/en/product/te4xp.html
VANO : to fakt mas silu sa s tym srat ? zmensit kvalitu a robit z toho zase DVD .. nechapem ..
mam cas, tak aspon to vyskusam co to uroby, ked to bude final tak uvidm ak to ovsem spravim dobre
VANO : to fakt mas silu sa s tym srat ? zmensit kvalitu a robit z toho zase DVD .. nechapem ..
Souhlas s Pytkinem...takhle normálně vycházej dvd,v tv to je underscan,takže no problem,crop a resize ti zhoršej kvalitu, což se kvůli proužkům, který tam patřej, rozhodně nevyplatí....
Vykašli se na to, a jestli ti to moc vadí, tak si při přehrávání ten obraz mírně nazoomuj.
vyskusam to zatial len na 5min. useku, chcem vediet co s toho bude, ked to stvorim, ked bude s toho nejaka nepozeratekna kvalita, tak to necham ako je a koncim, som len zvedavy, co to uroby s tym obrazom
Vykašli se na to, a jestli ti to moc vadí, tak si při přehrávání ten obraz mírně nazoomuj.
vano: Posluchni, co ti radia ostatni. ;) Kvoli zbytocnosti budes nad tym travit dlhe jarne (a potom aj zimne) vecery a vysledok bude neisty, najpravdepodobnejsie horsi, nez aky ocakavas.
Podstatnu spravnu poznamku dal MIHI. Cely tvoj pocitovy problem vyriesis jednoducho miernym nazoomovanim obrazu pri prehravani, samozrejme za predpokladu, ze na to nepouzivas WMP. :D
Neni cely problem v AR - Aspect Ratio? TV 1,067, Monitor 1:1
AR 1,067 (pre PAL) je spravny. Obraz pre pomer stran 4:3 je v skutocnosti 768x576 --> zaznamenany je vsak do 720x576 (dovody tu nebudeme teraz rozoberat), t.j. horizontalne musi byt roztiahnuty v pomere 768/720 = 1,06666667.
No dobre, ale mam takovy dojem, (ted to nemuzu vyzkouset), ze kdyz z DV kamery prehraju DV.avi ve WMP na CRT monitoru 4:3, tak jsou taky cerne pasy po stranach a je jakoby roztazene na vysku.
jj, aj mne to roztiahne obraz ako keby na vysku, ked je ten pas cierny na prvo taky hruby, preto ho chcem dat prec, alebo zmensit na rozmer pasu laveho, aby sa ten obraz vyrovnal k normal, lebo takto je vyzsi
No dobre, ale mam takovy dojem, (ted to nemuzu vyzkouset), ze kdyz z DV kamery prehraju DV.avi ve WMP na CRT monitoru 4:3, tak jsou taky cerne pasy po stranach a je jakoby roztazene na vysku.
Tak si na VLC playeru nastavte 4:3 a hned budete vědět odkud fouká... :)...podle toho screenu to je to co jsem psal výše...
OMG WMP... ten tusim ani nevie nezobrazit 4:3 :D, ten zrejme zobrazuje len v pomere so stvorcovymi pixelmi 1:1, cize v pripade DV 720x576 je zobrazovane 3.75:3, preto je to na vysku.
Prosim, pouzivaj radsej normalnejsie prehravace, napriklad spominany VLC, BSP, MPC alebo lubovolny xyz. Cize vlastne skoro vsetko okrem WMP. :) Normalnejsie su v tom zmysle, ze umoznuju bez problemov nastavit pomer stran pre vystupne zobrazenie a nezobrazuje otrocky len stvorcove pixely.
Nebo přehrávač MV2, tam si nastavíš poměr stran jak chceš (pomocí dvou kláves si roztáhneš obraz do výšky či do šířky dle libosti).
vBulletin v4.1.12, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.