PDA

Zobrazit plnou verzi : odstranenie prekladania na sportovom videu

msio
09-09-2009, 17:43
Caute mam futbalove video z minidv kamery.Skusal som na nom uplatit rozne deinterleced filtre vo virtual dube ale nobol som s vysledkom spokojny
Prosim vas keby mi niekto mohol s tym pomoct, je mi jedno v akom editore to urobi

tu davam link na cast toho videa (tento kusok som vystrihol v virtualdub 1.9 a ulozil som ho cez bezkompresie teda Uncompressed RGB/YCbCr)

je to v zipe: http://rapidshare.com/files/277747598/cut.zip

dakujem

artam
10-09-2009, 16:56
Do VirtualDubu si stiahni plugin DeinterlaceMAP a pohraj sa snastavenim thresholdov atd.

Ale zakladnou otazkou je, aky to cele ma mat zmysel. To znamena, ze si musis polozit otazku, co ma byt vysledkom pre toho, kto to bude pozerat.

Totiz ak ma byt vysledkom prezeranie toho videa na televizore, tak najlepsie z hladiska zachovania kvality je nespekulovat s virtualdubom a deinterlacingovymi filtrami, ale vyrobit DVD s mpegom v co najvyssom bitrate a pri kodovani obrazu ponechat video interlaced (prekladane) a nechat samotny deinterlacing na televizore, ten sa s tym vysporiada najlepsie.

MIHI
10-09-2009, 18:54
No nejdřív nám pověz proč to vlastně chceš deinterlacovat a hlavně proč si nebyl s výsledkem spokojený, co se ti nezdálo.

Pitomec
11-09-2009, 12:45
To by mě taky zajímalo co vede někoho k tomu, že se chce nimrat v nesmyslech, obzvlášť když si s tímto problémem poradí každý SW přehrávač a taktéž u stolních zobrazovačů to není na závadu to prokládání...

msio
12-09-2009, 11:52
no ja budem prehravat video len na lcd a hlavne na lcd monitoroch

ai
12-09-2009, 14:30
to video celkem je silenost na deinterlace, sport, prudke pohyby, levna kamera (maly pocet realnych radku), je tam aktivni stabilizator (nebo co to je) ktery skube a to se prave zdurazni po deint, na hristi ostre lajny (cary)
smart deinterlace ve VD, muzes si hrat s nastavenimi jak rika Artam, ale nevim jestli by to v tomto pripade pomohlo:
http://rapidshare.com/files/279057525/cut_virtualdub_smart_deint.mp4.html , ponechany pal rozmer, neni to square pixel

ai
13-09-2009, 02:34
V zime jsem delal deinterlace jednoho spatneho videa pomoci Temp_Gauss_MC , velice dobry vysledek, subjektivne nejlepsi co jsem kdy zkousel, ale strasne pomaly, velmi pomaly

http://rapidshare.com/files/279287506/cut_TempGaussMC_Beta1_deinterlacer.mp4.html
dava to pryc noise, apodobne zpravuje video na jakesi sofistikovane urovni :)
nebo jeste 50p, na LCD
http://rapidshare.com/files/279324301/cut_TempGaussMC_50p.mp4.html

Terka
14-09-2009, 12:22
nejlepsi filtr na odstraneni prokladani je jednoznacne
Temp_Gauss_MC

artam
14-09-2009, 13:26
Temp_Gauss_MC

Nezabudni pritom dodat, ze sa jedna o script do Avisynthu (ak mas na mysli ten od Didée) a do volania funkcie TempGaussMC(...) vstupuje 38 parametrov.
Je to velmi user-friendly pre uzivatela msio a urcite ho tato informacia velmi potesila. ;-)

msio:
Aj ked to budes prehravat na lcd monitoroch, tak to kludne ponechaj interlaced (ale musis to aj kodovat do kodeku, ktory umoznuje interlaced kodovanie). Softverove prehravace si s prekladanim poradia. Pokial na prehravanie budes pouzivat napriklad ffdshow filtre, tak jeho deinterlacing dava vcelku velmi slusne pozeratelny vysledok.

Moja sukromna rada: Vyhni sa deinterlacingu, ak mozes. Mozes sa dostat do velkych problemov a vysledok bude nepouzitelny. Pokial si zaciatocnik, pokial nemas dostatok casu na experimentovanie, pokial nevies spravne nastavit deinterlacing filtre (plati hlavne pre spominany TempGaussMC), cakaju ta dlhe hodiny pokusov a omylov a vysledok bude aj tak vo vacsine pripadov zalostny. Nakoniec to aj tak vzdas a ponechas to interlaced.

Saxel
15-09-2009, 11:17
Temp_Gauss_MC
Už jsem o tomto filtru také někde četl, objevují se výtky, že je hóóódně pomalý a že v defaultu až příliš odstraňuje šum a ostří hrany. Předpokládám, že uvedené funkce se dají nastavit parametry. Má někdo s tímto filtrem praktické zkušenosti, o které by se mohl podělit s ostatními?
Osobně raději nechávám prokládaný materiál prokládaným, ať se o převod postará hardware zobrazovače, nicméně někdy se deinterlace hodí. A když už deinerlaci, tak tu nejlepší. Zatím nejlepších výsledků jsem dosahoval filtrem SmartDeinterlace, ale pořád to není ono...

ai
15-09-2009, 13:17
Saxel - v prvnim prispevku je na stazeni original uncompressed, pak v mem prvem prispevku ke stazeni Smart Deinterlace ve VD a v druhem prispevku ke stazeni Temp_Gauss_MC, 25p a 50p, vzdy to same video, ten druhy vysel lepe

msio
15-09-2009, 13:45
ai no idem skusit ten tvoj filter inac ten kusok videa co si tu uploadol s tym 50fps,v akom editore si urobil kompresiu a aky to je format?
mohol by si mi prosim ta poslal script do avisynthu,tak ako si to nastavil v tej ukazke lebo sa mi to celkom paci

ai
15-09-2009, 15:17
je to Mpeg4-AVC, kodovane s MeGui, ten pouziva x264, free source, sablona pro SD , myslim HQ, datovy byl myslim asi 7000kbps pro 25p , pro 50p 14000kbps, i kdyz myslim, ze nebylo treba jit tak vysoko

mozne dojde na Artamova slova, je to dost slozite, ohanel ses uncompressed a Virtual Dubem, tak si myslim, ze se v tom orientujes

ten MeGui bere Avisynth skript, ktery jsem sebral odsud:
http://www.dvinfo.net/forum/non-linear-editing-pc/140965-how-upscale-sd-hd.html
kde v tom dlouhem prispevku od Robert Martens je to vse popsane, jak kde co stahnout, je tam treba postahovat nekolik dll, filtru apod.,
-samozrejme LanczosResize muzes vynechat, nebo mit jiny,
-SelectEven() kdyz vynechas v tom skriptu dostanes 50p
-musis mit v PC aktivovany Avisynth 2.5
-timto avisynth skriptem jsem nakrmil MeGui nebo to muzes vlozit do Virtul Dubu
-proste narazis na problem ptej se

msio
20-09-2009, 12:28
no tak nakoniec som to vyrisiel tak ze ako deinterlaced filter som pouzil yadif cez avisynth a som celkom spokojny ale myslim si je vela tomu dalo ked som pouzil kompresiu do MPEG 4 AVC,cez rohranie MEGUI.
Mam otazku,existuje nejaky ucinny filter pre avisynth,ktory ze proti roztraseniu videa,sposobene pohybom ruky
P.S. please k tomu filter aj strucny navod ze how to do it
dakujem