PDA

Zobrazit plnou verzi : Jaké zvolit video + audio při konverzi z VEGAS do MPEG-2?

tomkanak
26-08-2009, 21:25
V návaznosti na můj předchozí dotaz, který se týkal vytváření DVD z VEGAS mi bylo řečeno, že optimální je vytvořit z VEGAS projekt do MPEG-2. Pokud chci vytvořit nejvyšší kvalitu (obraz i zvuk) z VEGAS na disk DVD (jednovrstvý cca 4,5 GB) a mám vyrenderován soubor cca 9 GB xxxxxx.m2t. A když použiji např. MediaCoder pro konverzi, tak zadání v MediaCoder pro konverzi bude jaké? Použil jsem např.: pro Video: MPEG-2, Two-Pass, 8500 Kbps; pro Audio: Helix MP3, CBR, 320 Kbps. Je to optimální nebo existuje něco lepšího. V audio formátech mám velký zmatek. Díky za odpověď a event. pomoc.

MIHI
26-08-2009, 22:33
.....
EDIT: Blbost, špatně jsem pochopil dotaz:)

MIHI
26-08-2009, 22:36
Jo tak moment možná jsem to blbě nepochopil:) Ty uděláš Z Vegasu mpeg a ten - protože je moc velký - chceš znovu překódovat do mpeg aby se ti vešel na DVD?

tomkanak
27-08-2009, 06:31
Přesně tak. A protože chci zachovat nejvyšší kvalitu měl jsem předmětný dotaz.

tomkanak
27-08-2009, 06:36
Přesně tak, a protože chci zachovat co nejvyšší kvalitu, chtěl jsem vědět, jaké nastavení videa a audia v MediaCoder mám nastavit?

StD
27-08-2009, 07:13
...a hlavně jsi si neproštudoval ten link, co jsem ti dával na SHW. Pokud by tomu tak bylo, nepokoušel by jsi se o to rvát tam audio MP3, když podporováno je pouze MP2 (Mpeg1 Layer 2)... Aáách jo. \\/

Saxel
27-08-2009, 07:24
V návaznosti na můj předchozí dotaz, který se týkal vytváření DVD z VEGAS mi bylo řečeno, že optimální je vytvořit z VEGAS projekt do MPEG-2. Pokud chci vytvořit nejvyšší kvalitu (obraz i zvuk) z VEGAS na disk DVD (jednovrstvý cca 4,5 GB) a mám vyrenderován soubor cca 9 GB xxxxxx.m2t...
Tvůj dotaz je opravdu těžko srozumitelný. V jakém formátu je zdrojové video? Standardní nebo vysoké rozlišení?
Jak už řekl StD, nemůžeš pro DVD vytvářet audio ve formátu MP3, ale buďto MP2 nebo AC3.

tomkanak
27-08-2009, 08:26
V Sony Vegas Movie Studio PLATINUM 9 PRO PACK EN (neúplná verze 9) jsem zpracoval HD video = 16:9 1280x720 25p. Pokud potom výsledný projekt z Vegas renderuji mám pro HD kvalitu na výběr pro tvorbu DVD možnost = MPEG. Z toho mi vyšel opravdu kvalitní soubor s příponou .m2t o velikosti cca 9 GB (možná, že jsem udělal chybu s výběrem již při renderování ve Vegas). A tento vytvořený 9 GB soubor potřebuji konvertovat/transformovat na velikost pro DVD (cca do 4,5 GB = video i audio). Použil jsem MediaCoder (nemám již finance na další produkty a tento je "free"). MediaCoder nabízí při transformaci na výběr možnosti při zpracování videa i audia do velikosti DVD. A nevím, která nastavení jsou optimální, aby se kvalita zhoršila jen minimálně. Opravdu nevím, jak to již napsat. Jsem laik. Bohužel, jsem na Freaku jen krátce a zorientovat se ve všech článcích je pro mne zatím nereálné. Díky za pochopení.

StD
27-08-2009, 08:32
To už by bylo lepší v tom renderingu mírně snížit datový tok tak, aby se ti to vlezlo na DL DVD (8,5GB). A audio dělej do AC3 (192 kbps úplně stačí). A nebudeš muset nic reenkodovat v tom MediaCoderu, už se to jenom zmastruje do DVD-Video struktury...

Saxel
27-08-2009, 09:50
V Sony Vegas Movie Studio PLATINUM 9 ... HD video = 16:9 1280x720 25p. Pokud potom výsledný projekt z Vegas renderuji mám pro HD kvalitu na výběr pro tvorbu DVD možnost = MPEG. Z toho mi vyšel opravdu kvalitní soubor s příponou .m2t o velikosti cca 9 GB (možná, že jsem udělal chybu s výběrem již při renderování ve Vegas)...
Asi jsi opravdu udělal chybu při nastavení parametrů renderingu ve Vegasu. Nevím sice, jak je to u Movie Studia, ale předpokládám, že rendering tam bude obdobný jako ve Vegas Pro, který znám já. Při renderingu videa zvol typ "MainConcept MPEG-2". Výběr z přednastavených template záleží na tom, zda chceš renderovat zvlášť video a audio nebo obojí najednou. Když zvolíš template "DVD PAL", bude výsledný soubor obsahovat oba streamy (audio bude ve formátu Audio Layer 2). Tlačítkem "Custom..." můžeš změnit parametry jako rendring quality, bitrate, a ve tvém případě také Aspect ratio (16:9), atd.
Pokud bys chtěl audio ve formátu AC3, je potřeba renderovat každý stream zvlášť. Pro video použít template "DVD Architect PAL Widescreen" a audio renderovat jako typ "Dolby Digital AC-3".

tomkanak
27-08-2009, 11:11
Děkuji Vám mnohokrát. Co nejdříve to vyzkouším a dám vědět, zda je můj problém vyřešen. Ještě jednou díky.

radek.kovacik
01-09-2009, 18:30
Při renderingu videa zvol typ "MainConcept MPEG-2". Výběr z přednastavených template záleží na tom, zda chceš renderovat zvlášť video a audio nebo obojí najednou. Když zvolíš template "DVD PAL", bude výsledný soubor obsahovat oba streamy (audio bude ve formátu Audio Layer 2). Tlačítkem "Custom..." můžeš změnit parametry jako rendring quality, bitrate, a ve tvém případě také Aspect ratio (16:9), atd.
Pokud bys chtěl audio ve formátu AC3, je potřeba renderovat každý stream zvlášť. Pro video použít template "DVD Architect PAL Widescreen" a audio renderovat jako typ "Dolby Digital AC-3".

Já bych měl ještě doplňující dotazy:
Který z audio formátů je lepší (výhodnější) používat a proč? Já jsem měl původně zato, že formát AC-3 se používá pouze tam, kde je potřeba vícekanálového zvuku, zatímco Mpeg1 Layer 2 je pouze dvoukanálový. Nebo to tak není?

Proč je ve Vegasu v template s "klasickým" PALem spojen jeden audioformát a s širokoúhlým PALem druhý?

Pytkin
01-09-2009, 22:56
AC3 mozes mat od sterea az do 5.1 (a viac) .. Mpeg audio Layer 2 je OK , akurat je problem , ze DVD Architekt ho nepodporuje .. preto treba pouzivat AC3 ..

peco
02-09-2009, 06:21
Proč je ve Vegasu v template s "klasickým" PALem spojen jeden audioformát a s širokoúhlým PALem druhý?

Mylsim, ze v oboch pripadoch je tam mp2 .

Pytkin:
Ten DVD Architect naozaj nepodporuje mp2. Uz dlhu dobu lutujem, ze som marnil cas s tymto programom.

Saxel
02-09-2009, 06:48
Já bych měl ještě doplňující dotazy:
Který z audio formátů je lepší (výhodnější) používat a proč?
Pro vícekanálový zvuk je to jasně AC3, pro stereo je to celkem fuk, až na to, že komprese AC3 dává při shodném datovém toku lepší (věrnější) výsledek než mpeg-1 layer 2. A navíc, jak už tu zaznělo, pokud pracuješ s DVD Acrobatem, je AC3 nutnost.

... Proč je ve Vegasu v template s "klasickým" PALem spojen jeden audioformát a s širokoúhlým PALem druhý?
Né, tak to není, špatně jsi mě pochopil. V předvolených templejtech Vegasu je možné vytvořit mpeg-2 video pro DVD buďto jako samostatný stream nebo muxovaný se zvukovou stopou mpeg-1 layer2. Zvukovou stopu do AC3 lze vyrendrovat pouze samostatně.

Akim
02-09-2009, 07:07
Uz dlhu dobu lutujem, ze som marnil cas s tymto programom.

Zdravím peco. Nechci být příliš off, ale musím se zeptat. Co se stalo, že jsi zanevřel na DVDA? Vzhledem k tvému skvělému návodu na něj a spousty rad ohledně jeho používání jsem měl za to, že ti vyhovuje a rád ho používáš.

peco
02-09-2009, 07:44
Neurobil som v nom DVD-Video uz takmer pol roka :)

1. nepodporuje mp2, co seriozny autoringovy soft musi
2. vystup z neho ma mnozstvo navigacnych zbytocnosti a chyb (vid PGCEdit)
3. podporuje len jeden titulkovy format
.
.

Je toho este viac.

Problem je u mna v tom, ze ac3 obashuje dynamic range control a aj ked ho vypnem pred enkodovanim vo vegas , stale sa tam objavi. Nemam rad DRC a pri home videu, aj tak 5.1 zvuk nerobim, tak mi staci stereo mp2. Kedze to ale Architect nepodporuje, je to pre mna otrava. neskor som prisiel na to, ze vo Vegas Pro mam dva enkodery do ac3 a ten co neumoznuje custom nastavenia (nepamatam si nazov) problem s DRC nema. Ale uz bolo pozde.

Okrem domaceho videa som obcas autorizoval aj DVB-S ripy, kde je povacsine mp2 zvuk. Ked som to chcel s menu a v Architecte, musel som audio prekodovat do ac3, kde bolo zas to DRC.

Dnes uz DVD-Video pre svoje potreby nerobim. Zaznamy z SD kamery prekodujem do mpeg2 a pokial tam chcem titulky (VegaSubDC), muxnem to do mkv. Zaznam z HDV kamery nechavam v m2t, len vytvorim kompilacie a ulozim zas do m2t (ak chcem titulky, tak mux do mkv). Zaznam z DVB-S pokial je bez tituliek ocistim (od reklam a presahov) a ulozim bez rekompresie do mpg. Pokial v DVB-S streame su aj titulky, demuxnem to a muxnem do mkv.

DVD-Video robim len ak mam nejaky kseft, kde si to zakaznik vyslovene ziada. Vtedy to robim v DVD Architect s ac3 a DRC neriesim, pretoze to nie je pre mna.

Vsetko prehravam v NMT PCH A110. Nijake home DVD-Video teda nepotrebujem. Stolny DVD prehravac spustam uz len obcas, ked detom kupim rozpravku v trafike.

radek.kovacik
02-09-2009, 10:01
Pro vícekanálový zvuk je to jasně AC3, pro stereo je to celkem fuk, až na to, že komprese AC3 dává při shodném datovém toku lepší (věrnější) výsledek než mpeg-1 layer 2

Takže AC-3 je při stejném datovém toku kvalitnější než Mpeg1 Layer 2?
Jaké se běžně používají datové toky audia při výrobě DVD-Video, aby to byl stolní přehrávač schopen přehrát a zvuk byl pokud možno kvalitní (věrný)?

StD
02-09-2009, 10:04
Takže AC-3 je při stejném datovém toku kvalitnější než Mpeg1 Layer 2?
Jaké se běžně používají datové toky audia při výrobě DVD-Video, aby to byl stolní přehrávač schopen přehrát a zvuk byl pokud možno kvalitní (věrný)?

Quote:
Technical Info for DVD-Video

PAL

Video:
Up to 9.8 Mbps* (9800 kbps*) MPEG2 video
Up to 1.856 Mbps (1856 kbps) MPEG1 video
720 x 576 pixels MPEG2 (Called Full-D1)
704 x 576 pixels MPEG2
352 x 576 pixels MPEG2 (Called Half-D1, same as the CVD Standard)
352 x 288 pixels MPEG2
352 x 288 pixels MPEG1 (Same as the VCD Standard)
25 fps*
16:9 Anamorphic (only supported by 720x576)

Audio:
48000 Hz
32 - 1536 kbps
Up to 8 audio tracks containing Dolby Digital, DTS, PCM(uncompressed audio), MPEG-1 Layer2. One audio track must have MPEG-1, DD or PCM Audio.

Extras:
Motion menus, still pictures, up to 32 selectable subtitles, seamless branching for multiple storylines, 9 camera angles. And also additional DVD-ROM / data files that only can be read by computer DVD drives.

Total:
Total bitrate including video, audio and subs can be max 10.08 Mbps (10080 kbps)

* Mbps = million bits per second
* kbps = thousand bits per second
* fps = frames per second

For more technical DVD-Video details read the DVDDemystified DVD FAQ section 3.4

radek.kovacik
02-09-2009, 10:10
Nemam rad DRC a pri home videu, aj tak 5.1 zvuk nerobim, tak mi staci stereo mp2. Kedze to ale Architect nepodporuje, je to pre mna otrava. neskor som prisiel na to, ze vo Vegas Pro mam dva enkodery do ac3 a ten co neumoznuje custom nastavenia (nepamatam si nazov) problem s DRC nema.

Co to je DRC a jaké jsou s ním problémy?

to StD: Díky za technické info. Mne spíše zajímalo, jaké datové toky nejčastěji v praxi používáte k dosažení nějakého rozumného kompromisu mezi velikostí a kvalitou.

StD
02-09-2009, 10:18
Co to je DRC a jaké jsou s ním problémy?

to StD: Díky za technické info. Mne spíše zajímalo, jaké datové toky nejčastěji v praxi používáte k dosažení nějakého rozumného kompromisu mezi velikostí a kvalitou.

Na 2kanál AC3 - od 192 přes 224 až po 256 - v závislosti na velikosti videa.

Akim
02-09-2009, 10:19
[QUOTE=radek.kovacik;239081]Co to je DRC a jaké jsou s ním problémy?

DRC = Dynamic Range Control = řízení dynamického rozsahu. Něco jako omezovač dynamiky zvuku.

marek62
02-09-2009, 11:23
Saxel: Nevim, jak to ma ve verzi Platinum, ale ja ve verzi Movie, ktera je jen pro SD rozliseni, nemam pri renderu aktivni tlacitko Custom, takze bitrate neuptavim. Musim se skrabat za levym uchem pravou rukou a prohnat to jeste architectem a bitrate snizit az tam. Zato tam ma zatrzitko Fit to disc a nemusel by nic pocitat.

Pytkin
02-09-2009, 13:05
Mylsim, ze v oboch pripadoch je tam mp2 .

Pytkin:
Ten DVD Architect naozaj nepodporuje mp2. Uz dlhu dobu lutujem, ze som marnil cas s tymto programom.

Fakt ne :) zozralo mi to niekolko dni zo zivota , nez som na to prisiel :)