Zobrazit plnou verzi : Cena za kamerování a střih videa
Dobrý den,
prosím Vás o pomoc a radu.
Mám udělat prezentační video obchodního domu, cca 3 - 5 minut.
Budu používat 3 čipovou kameru, kamerovat i stříhat budu sám.
Kamerovat budu 6 hodin, stříhat asi týden podle chuti a času...
výstup bude promítán na LCD obrazovkách v tom obchodním domě a potom na nějakém místním televizním kanále, to možná,,,
prosím Vás moc o radu, kolik bych si měl říct, abych vypadal ne levně ani ne draze, přitom aby ta cena byla za dobrou a kvalitní práci...
napadá Vás alespoň nějaké rozmezí, prosím?
video:
max 3 minuty
střih sám
kamera sám
hudba: z pc podkladová
namluvené slovo. počítám cca 3500 kč za moderátora
Prosím Vás moc o radu.
Zavolej konkurenci, řekni jim tento požadavek a až ti sdělí cenu, tak budeš vědět na čem seš.
Ahoj, dobrý den,
děkuji za odpověď, nicméně píšu proto, že se konkurence ptát nechci,jinak bych se zeptal a Vás tímto prosím o Váš pohled na věc, Vaše vědomosti v tomto směru.......píšu zde proto, abych se dověděl s dovvolením Váš pohled na hodnotu za podobný klip, alespoň rozmezí...pro Moravu....
díky
To teda fakt nevím, podle toho co píšeš někde mezi cca 5 - 100 tisíc Kč. Takhle jednoduše to moc nejde, nevím co si mám představit pod dobrou a kvalitní prací, když podle toho co píšeš si to budeš všechno šudlit sám na koleně a podle toho jak to píšeš (miluji výraz "kamerovat"), tak v této oblasti nemáš ani moc zkušeností...
Děkuji za odpověď, tento názor chápu....
pakliže vypustíme mé zkušenosti, za kolik myslíte, že by to udělal člověk, který pro firmy už někdy dělal podobné práce, má tedy reference jakési standardní kvality, tzn. nic do TV vysílání, nicméně díla vhodné na web a projekci v televizích, které jsou za výkladní skříní....
Vím, že je těžké to odhadnout, ani bych se neptal, kdybych to uměl odhadnout, proto píšu Vám, jestli byste mi s tímto pomohli...
prosím
Na toto se dost těžko odpovídá nějak jednoznačně, protože záleží na celé řadě věcí - např. co to je za objednatele (tj. co si lze nebo nelze dovolit), jestli tu cenu budeš dávat někam do výběrového řízení, jak budou vypořádána autorská práva (a to nejenom k té podkladové hudbě, ale hlavně k dílu jako takovému) atd.
Já kdysi dělal něco podobného (byla to jakási reklama na sanitární techniku, ta reklama se umísťovala na nahrané VHS pásky jako upoutávka před filmem, stopáž 1 minuta) a vyšlo to kolem 10t.Kč bez poplatku za autorská práva, to si řešil přímo objednatel sám (je to ovšem už cca 10 let zpátky).
To musíš ale vědět ty:) Tak si spočítej pro začátek jen cenu za pronájem a použití techniky. Tzn. kolik stála kamera, světla, zvuk, přepisy, média (kazetky, DVD...), kolik stála střižna a počítač atd...
Pak si k tomu přihoď honoráře třeba cca kamera 3,500/den střih podobně, zvukovýroba taky tak nějak, pak třeba nějakou pětistovku např. za authoring DVD...¨
Prostě si sepiš rozpočet a uvidíš...
Tak třeba takto?
Filmování na místě 1 den:
3500 kč
střih, titulky, efekty / 5 dnů
3500 * 5 = 17500
moderátor=1 hlas:
3500
kamera
1000kč/den
světla
1000kč/den
DVD authoring:
500
poklad hudba:
1000
+ počet ujetých kilometrů * cena za kilometr při dojezdu na místo filmování
Je to tak například v pořádku, prosím? Doplnili a poradili byste mi správnost tohoto postupu, prosím?
Zdravím, asi by bylo nejlepší sem po akci hodit výsledek snažení... pak ti tu skoro každý řekne svůj odhad, takto je to jako hodnotit zajíce v pytli :)
kazdopádně přeji mnoho úspěchů
Pavel_tempx2
06-08-2009, 13:41
opravdu záleží co je to za zákazníka, kolik si může dovolit investovat...byl bych schopen to udělat na slušné úrovni za cca 10-15tis. (bez DPH), ale spíš je lepší říct víc s tím, že cena se vypočítá nakonci podle počtu hodin u střihu, natáčení, použité techniky, hudby....nepochybuju, že nějaká reklamka to udělá s profi filmovým štábem za 500tis. a víc :)
dalizije
06-08-2009, 14:01
Když teda víš jak dlouho to všechno budeš dělat ..., tak si dej 200 na hodinu a máš to spočítaný hned... :-)
appalacio
06-08-2009, 14:05
Tak třeba takto?
Filmování na místě 1 den:
3500 kč
střih, titulky, efekty / 5 dnů
3500 * 5 = 17500
moderátor=1 hlas:
3500
kamera
1000kč/den
světla
1000kč/den
DVD authoring:
500
poklad hudba:
1000
+ počet ujetých kilometrů * cena za kilometr při dojezdu na místo filmování
Je to tak například v pořádku, prosím? Doplnili a poradili byste mi správnost tohoto postupu, prosím?
JJ, tak nějak to bude vypadat, jen s tím střihem a titulkováním to bude asi moc .-). Ale jinak to bývá kompromis mezi nabídkou a poptávkou. Nebo jinak, jsi schopen posoudit zda tvoje akce bude více či méně náročnější než natáčení standardní svatby? Bude to plus mínus stejné no a ceníky na netu už najdeš .-) i jednotlivé položky
Nebo, pokud to je velká firma, která náklady moc neřeší, tak si řekni víc, dolů můžeš jít vždy, pokud nemáš konkurenta.
appalacio
06-08-2009, 14:08
Když teda víš jak dlouho to všechno budeš dělat ..., tak si dej 200 na hodinu a máš to spočítaný hned... :-)
Pokud bude platit daně, tak bych pod 500Kč/h nešel .-)
dalizije
06-08-2009, 15:26
Pokud bude platit daně, tak bych pod 500Kč/h nešel .-)
No jako amatér kterej "kameruje", je 500 trochu moc ................-)
appalacio
06-08-2009, 16:34
musí se tvářit jako profík, a pak těch 500,- od velké firmy může vzít .-)))
martin_54
06-08-2009, 18:59
hejs: hudba: z pc podkladová
To je jako co???
Co autorská práva a žádost o synchronizaci?
Pokud použiješ hudbu bez zaplacení výše uvedeného a někdo ti na to vlétne,
tak pokuta, popř. soudní výlohy budou několikanásobně vyšší než si vyděláš.
Takže buď použij hudbu vlastní, nebo k tzv. volnému užití (ale i tu musíš koupit).
mne sa zda strizna 3500/den strasne malo .. my mame 2500/hodinu .. samozrejme pri celom dni sa rata ina cena .. ale ked zoberiem len 8 hodin , tak 3500/8 neni ani 500 korun/hodinu .. to je strasne malo .. ak teda ta strizna neni poskladane PC za 20.000 a ukrdnuta premiera alebo vegas .. z dacoho sa ta strizna musi aj splatit !
A to nehovorim o honorari pre strihaca ..
Hejs a Pytkin: Když jsem psal těch orientačních 3.500 za střih, tak jsem to myslel jako honorář pro střihače, samozřejmě pronájem střižny a přepisy apod... patří mezi položky za pronájmy a tady je důležité co můžeš nabídnout, co máš zakoupené (a samozřejmě legálně, jestli máš cracklou Premieru nebo Vegas, není se o čem bavit).
Tak Vám děkuji za náměty a návrhy k přemýšlení....
co se týče autorské hudby.... vím, že jsou databanky, které se používají například u radiovych reklamnich spotu a za ty se plati...ja pouzivam vlastni vytvorenou hudbu, pokud uz neco delam...
co se tyce cena za strih a aparaturu, pronajmy, se vsim souhlasim, chtel jsem takto poprosit o Vas pohled na vec....ten jsem ted ziskal......cenu rozhodne ponizim, tak o 50 procent....nedelam s tim dlouho, jen jsem se chtel zeptat , jak se cena dela....
dekuji vam
Tvorbu cen se už učí děcka na středních ekonomkách http://www.imaturita.cz/maturitni-otazky/ucetnictvi/naklady,-kalkulace-a-tvorba-cen-(2008)/462/ :-)
Desne by me zajimalo to vysledne video. Jestli to bude neco co se bude promitat v Paladiu?
vBulletin v4.1.12, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.