Zobrazit plnou verzi : Premiere CS4
Ahoj,
ma nekdo zkusenosti s nastavenim pruhlednosti tak, aby se pruhlednost postupne menila napr. zleva doprava (tedy aby se novy klip zacal objevovat vlevo a pak postupne prekryval stary obraz - nemyslim tim motion)? Existuje na to v Premiere nejaky vestaveny prechod, nebo si s tim clovek musi pohrat?
David.
Ano, dělal jsem něco podobného s tím, že to video různě plavalo sem a tam přez běžící 1. video, ale je mnohem lepší poslat projekt Adobe Dynamic Linkem do AfterEffects a tam si s tím pohrát, kdy 1. video bude základní kompozice (vrstva a 2. video např. pomocí bezzierových křivek necháš v předem definovaných trasách !
dalizije
24-02-2009, 06:35
To je v podstatě přechod - Wipe nebo Gradient wipe. Jenže ta průhlednost je tak trochu u toho Gradient, akorát začíná v rohu...
Diky moc za rady. S After Effects zatim nekamaradim (po tolika letech prace s Premiere), takze zkusim ty prechody.
dalizije
24-02-2009, 12:49
Abys měl představu o možnostech After Effects tak mrkni sem : http://www.videocopilot.net/tutorials/
Diky moc, cool tutorialy. Skvely.
Možná je to trochu mimo mísu tohoto vlákna, ale může mi někdo sdělit, zda má význam přecházet z APP CS3 na APP CS4 a pokud ano, proč?
http://www.adobe.com/products/premiere/upgrade/?view=compare
To dalizije: docela jsem zmenil nazor na After Effects. Ty efekty od Andrew Kramera vypadaji uzasne. Tutorialy krok za krokem, nema to chybu... Jeste jednou diky.
dalizije
25-02-2009, 13:20
To dalizije: docela jsem zmenil nazor na After Effects. Ty efekty od Andrew Kramera vypadaji uzasne. Tutorialy krok za krokem, nema to chybu... Jeste jednou diky.
Není zač :-) Možnosti tohoto programu jsou fakt úžasný. Letos má od CPress vyjít kniha k tomuto programu, tak jsem zvědav.
Dalsi skvela zprava. Ale aby to neskoncilo jako v pripade "Velke knihy o Premiere Pro" (nebo tak nejak), jejiz vydani dvakrat odlozili a pak zcela vyradili z edicniho planu...
dalizije
25-02-2009, 17:40
Dalsi skvela zprava. Ale aby to neskoncilo jako v pripade "Velke knihy o Premiere Pro" (nebo tak nejak), jejiz vydani dvakrat odlozili a pak zcela vyradili z edicniho planu...
K Adobe Premiere Pro CS3 vyšel u CPress - Oficiální výukový kurz (ale o tom zřejmě víš :-)). Na ten After jsem zvědav, řešil jsem to s paní redaktorkou z nakladatelství a ta mi zdělila že to letos vyjde. Akorát ještě řešili ktereou knihu a od jakého autora (vyšlo toho víc ) ... Jsem zvědav jak to dopadne. Pokud bys měl zájem mám i nějaké Videotutorialy přímo od Adobe k verzi CS3.
S tou redaktorkou z CPress je to stejny jako u me. Behem jednoho roku jsem tam volal trikrat, Velkou knihu k Adobe Premiere meli v planu, vzdy rikala, ze se to odklada, az najednou to uz v planu nebylo a sdelili mi, ze to nevyjde... Tak snad k After Effects vydaji neco poradnyho (oficialni vyukovy kurz se mi nejevi jako optimalni, spis nejake resene priklady - treba jako od Andrew Kramera). Za nabidku tutorialu diky, zatim si stahuju tutorialy od Andrewa, to mi bude bohate stacit :-)
dalizije
26-02-2009, 05:23
:-) Mám je všechny :-)
2 Pave1: Trochu jsi mě pobavil. Tuhle komparaci jsem už viděl krátce po vydání APP CS4, ale zajímal mne spíš názor uživatele. Takže jako bych se vůbec neptal.
:-) Mám je všechny :-)
A posles? Stahuju to pres rapidshare, a to neni ono (je toho strasne moc a rozdrobeny na jednotlive tutorialy). Pokud ano, napis pls na mou adresu defoxcz[zavinac]gmail.com. Poslal bych ti pristup na nas ftp server...
2 Pave1: Trochu jsi mě pobavil. Tuhle komparaci jsem už viděl krátce po vydání APP CS4, ale zajímal mne spíš názor uživatele. Takže jako bych se vůbec neptal.
Jsem rád, BEPE, že na tvůj dotaz, jaké jsou rozdíly mezi AP CS3 a CS4 a jestli přechod na vyšší verzi stojí zato, tě má odpověď - odkaz ofiko seznam rozdílů mezi CS3 a CS4 - pobavila.
On každý uživatel střihových programl potřebuje trochu něco jiného, ale pokud ti nestačí seznam rozdílů a potřebuješ navíc "vyjádření kartářky", tak tím já opravdu posloužit nemohu :-) .
Pardon za pokus odpovědět (ty rozdíly ty vlastně znáš, tak proč ti na to lidi odepisují .-) )
Dík alespoň za takové vyjádření. Měl jsem za to, že jsi uživatel CS4 a přešel na ni z CS3 a že to vydíš buď "je fajn, že jsem přešel na novou verzi je tam pro mně spousta nových užitečných věcí" nebo "nic moc z mojeho hlediska jenom taková facelift". V PIXELu byla na APP CS4 (12/08) recenze, která vyznívala poměrně pozitívně. Já totiž zatím dělám s APP 2.0 a CS3 nemám zatím ani nainstalovanou (mám ji zatím ještě v kartonu :-), získal jsem ji jako bezplatný UPG), takže mě zajímá jestli mám investovat do nového UPG na CS4 a nebo si případně počkat až na nějakou případnou verzi CS5. Takže asi tak nějak. :-)
Ano, dělal jsem něco podobného s tím, že to video různě plavalo sem a tam přez běžící 1. video, ale je mnohem lepší poslat projekt Adobe Dynamic Linkem do AfterEffects a tam si s tím pohrát, kdy 1. video bude základní kompozice (vrstva a 2. video např. pomocí bezzierových křivek necháš v předem definovaných trasách !
To Modena: mohl bys me prosim nasmerovat (podrobnejsi info, tutorial na webu) jak ten prechod realizovat? Pro jistotu: chci aplikovat pruhlednost dvou zaberu tak, aby druhy zaber postupne prekryl prvni zaber (opacity druheho zaberu bude postupne zleva doprava prekryvat prvni video az ho pkekryje uplne). Proste klasicke opacity, ale postupne zleva doprava. Diky.
Dík alespoň za takové vyjádření. Měl jsem za to, že jsi uživatel CS4 a přešel na ni z CS3 a že to vydíš buď "je fajn, že jsem přešel na novou verzi je tam pro mně spousta nových užitečných věcí" nebo "nic moc z mojeho hlediska jenom taková facelift". V PIXELu byla na APP CS4 (12/08) recenze, která vyznívala poměrně pozitívně. Já totiž zatím dělám s APP 2.0 a CS3 nemám zatím ani nainstalovanou (mám ji zatím ještě v kartonu :-), získal jsem ji jako bezplatný UPG), takže mě zajímá jestli mám investovat do nového UPG na CS4 a nebo si případně počkat až na nějakou případnou verzi CS5. Takže asi tak nějak. :-)
U Adobe je přechod na vyšší verzi (v poslední době) trochu loterie .-) . Obecně platí, že se to vždy vyplatí (viz ten seznam, např. majitelům P2 karet), ale taky je pravda, že Adobe sw byly vždy žrouty HW (viz velké instalačky), což se příchodem HDV ještě zkomplikovalo (o AVCHD asi ani nemluvě). CS3 měla zjevně nějaké chyby, CS4 by měla být směrem k HDV o dost vyladěnější. Co přidá další možná verze "ví bůh", nebo jak říkal Saturnin v jedné historce "výbuch" .-) . Skutečně to záleží na tom, co tě z toho seznamu zaujme a jak moc to potřebuješ, je to tam napsané všechno celkem jasně.
(např. u Avid MC se mezi verzí 2.7 a 3.0 "seznamově" nic moc nezměnilo, ale optimalizace náhledů je přitom pořádně znát, realtime náhledy fungují i full kvalitě apod - chce to pořádně číst, výrobce i tohle v seznamu vylepšení popíše jako "optimalizaci výkonu programu" např).
Vidim, ze prispevky nejsou opet k tematu... Takze jeste jednou: chci aplikovat pruhlednost dvou zaberu tak, aby druhy zaber postupne prekryl prvni zaber (opacity druheho zaberu bude postupne zleva doprava prekryvat prvni video az ho pkekryje uplne). Proste klasicke opacity, ale postupne zleva doprava. Nejake navrhy? Diky.
BEPE:
Začínal jsem na Premiere 7 postupně na všech verzích a samozřejmě rozdíly jsou v 99% u vyšší verze vždy pozitivní, ale v případě rozdílů mezi CS3 a CS4 Tě nepotěším, protože jsem zároveň s instalací použil nejen nový OS, ale hlavně nový komp, takže nemůžu srovnávat nesrovnatelné !
Celá Suite mě dnes běhá na OS Vista Ultimate x64 s touto konfigurací :
case..........................Gigabyte 3D Aurora 570 Black
zdroj..........................Fortron Epsilon FX700-80 700W
základní deska...........ASUS RAMPAGE FORMULA, 775, iX48
procesor....................INTEL Core 2 Quad Q9550 - 2,83 GHz@3.4GHz, 12 MB
chladič proccesoru......Zalman CNPS9500A LED
grafická karta............Sapphire Radeon HD 4870 Toxic 512MB
pevný disk.................Western Digital VelociRaptor WD1500BLFS
pevný disk RAID0.......HDD 500GB WD5001AALS 32MB SATAII
pevný disk RAID0.......HDD 500GB WD5001AALS 32MB SATAII
pevný disk.................Western Digital Caviar Black WD1001FALS 1TB
operační paměť..........Corsair DIMM 8192MB DDR II 1066MHz Dominator
BD mechanika............LG GGW-H20L retail
monitor......................Dell UltraSharp 2408WFP
zvuková karta............Asus Xonar D2X
Podstatná věc - proč ten sh*t Vista ? Protože jsou v novém HW nové ovladače a s XP žádná nebo malá kooperace !
Proč x64 ? Protože při spuštění projektu v AdobeDynamicLinku, kdy běží PremierePro, AfterEffects, Photoshop a např.Audition nebo SoundBooth má každý z těchto softů alokováno min. 1 GB RAM a více a swap je největší nepřítel každého střihače !!!
Proč vlastně nový soft a nový komp ? Protože jsem si pořídil AVCHD kameru a na mém původním Pentiu IV. se mi to kouslo většinou na druhém frame a nedalo se s tím udělat naprosto nic !!!
Práce s oběma suite má pro mě tedy pouze jeden viditelný rozdíl a to ten, že když se vracím zpět k rozestříhaným materiálů z DV kamery (projects z CS3 se načtou i v CS4 !), je to takovej fofr, že nestíhám ani koukat. To je ale přirozeně zásluha HW . . .
defox
Jestli jsem Tě správně pochopil, tak chceš vlastně překrýt 2 vrstvy videa, kdy jedno stojí a druhé putuje z jedné strany na druhou a zároveň se u prvního snižuje a u druhého zvyšuje průhlednost ?
To není žádná Vyšší dívčí, ale podstatné je říct dopředu, že prvně se musíš naučit používat keyframy ! Bez toho se nehnem . . .
to modena:
Jeste jednou. Ona to asi tak vyssi divci nebude (keyframy mi prosim nevysvetluj :-) Nepochopils... Jsou dve videa. Jedno video prekryva druhe. To druhe video se nijak nepohybuje zleva doprava, az postupne prekryje prvni (ne motion!). Je to neco jako nastaveni pruhlednosti. Predstav si, ze pouzivas opacity (jedno video se "prolne" do druheho). OK, ale ja chci, aby se pruhlednost nastavovala postupne zleva doprava... Aby se druhe video postupne prolnulo do prvniho zleva doprava. Tak asi tak.
Tak to je ale úplně obyčejná stíračka (Wipe), ne? Akorát tam nastavíš ať přechod není ostrý ale soft.
Mihi - jsem (opravdu dlouho .-) ) čekal, kdo to sem konečně napíše :D .
Jinak v některých trikových balíčcích si u té stíračky můžeš nastavit průběh toho přechodu (softu) nelineární, klíčovými snímky (tedy stručně "jak chceš"). Záleží jen na tom, jaký sw nebo plugin se stíračkami používáš.
Ale já už sem tady byl kdysi dávno, když to založil, a nic jsem ani nepsal, protože mi to přišlo jasný. A teď jsem to navštívil po dlouhé době a divím se, že "problém" stále nevyřešen.))
jj, někdy by šel člověk s kulometem (AE) na vrabce (stíračku) .-) . Ale i to je možné, jen to absolutně není nutné .-) .
Ale jen aby ta odpověď nezanikla, tak odpovím pouze obecně, protože v Premieře nedělám. Hledal bych kde jsou přechody (transitions) a tam bych hledal něco jak wipe.
Premiéraci jisté dolní přesnou polohu stíračky.)
Ještě doplním, že ta základní Adobácká asi bude mít ten soft dost malý, navíc neškálovatelný. Takže opravdu lze doporučit (pro vyšší nároky) použití nějakých pluginů třetích výrobců (typu BBC, Saphire a spol).
Dobre, diky. Wipe v Premiere se neda pouzit, zadny nastaveni typu soft tam neni. Takze Saphire...
Já používám pluginy BBC (Boris). V tý premče by měla být ještě jedna možnost, přechod podle MATTE (černobílý obrázek). Ale už jsem to dlouho nepoužíval, takže už si pamatuju názvy mlhavě.
Prostě vyrobíš si ČB masku (rozměr videa) s čb přechodem (zleva doprava od zcela bílé do černé vpravo). Podle této masky se pak vytvoří přechod (prolnutí horní vrstvy do spodní), délku si určíš sám. Ta premča by tohle měla umět, pohledej v přechodech něco s přívlastkem matte (případně koukni i do klíčů na matte key).
To je druhá cesta, bez externích plugin.
Nebo taky např pixelan pluginy, kde jsou všechny možné stíračky všech druhů. Když jsem kupoval kdysi premieru (rok 2000), tak to snad bylo i jako její součást.
http://www.pixelan.com/
dalizije
20-03-2009, 21:26
Já používám pluginy BBC (Boris). V tý premče by měla být ještě jedna možnost, přechod podle MATTE (černobílý obrázek). Ale už jsem to dlouho nepoužíval, takže už si pamatuju názvy mlhavě.
Prostě vyrobíš si ČB masku (rozměr videa) s čb přechodem (zleva doprava od zcela bílé do černé vpravo). Podle této masky se pak vytvoří přechod (prolnutí horní vrstvy do spodní), délku si určíš sám. Ta premča by tohle měla umět, pohledej v přechodech něco s přívlastkem matte (případně koukni i do klíčů na matte key).
To je druhá cesta, bez externích plugin.
MOžná jsem to nepostřehl ale - v čem pracuje Pave1? Nevtipkuji jen se ptám(máš totiž celkem slušnej přehled:-)
To je různý .-) .
V práci Avid Media Composer, u jednoho zákazníka Adobe Premiere 2.0, kolega má Edius a spousta lidí kolem i Vegas (8c je povedený). Jibarr má Liquid, tak ten znám jen od něj. Doma mám Premieru Elements, na blbosti stačí .-) .
vBulletin v4.1.12, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.