Zobrazit plnou verzi : Premiere Elements 7.0: Split screen vs pan & zoom
V pre 7 resim zatim neuspesne problem s rozdelenim obrazovky na dve casti. Ve svete Premiere jsem novacek, tak bych se rad zeptal nekoho zkusenejsiho.
Vysledek reseni by mel byt tento: Obrzovka je vertikalne rozdelana na dve poloviny a v kazde plovine se pohybuje staticky obrazek (pan/zoom).
-Jako prvni jsem zkousel najit nejaky "kontejner", ktery bych pevne usadil na plovine obrazovky a v nem si libovolne hybal s fotografii dle potreby. Nic takoveho jsem ale zatim neobjevil.
-Jako dalsi vec jsem zkousel vyuzit efekt Track Matte Key:
Stopa 1: Foto1
Stopa 2: Foto2 [aplikovan efekt Track Matte Key nasmerovan na Stopu 3]
Stopa 3: Matte - cernobily obrazek (jedna polovina cerna druha bila)
Toto vypadlo ze bude fungovat, jenze jak jsem zacal pomoci Motion pohybovat s Foto2, zacala se mi kupodivu hybat i Matte ve Stope 3.
- Dalsi pokus byl rozhybat fotky v slideshow v Photoshopu Elements a pak pouzit Track Matte Key, jenze PSE slideshow neumi format 16:9...
Nechce se mi verit, ze by v PRE nic takoveho neslo udelat, protoze napr. v Pinnacle jsem s tim problemy nemel.
Tohle se dělá buď pomocí triku Picture in Picture, nebo například resize apod (záleží, jak který program tento "kompoziční efekt" nazve). Mrknul bych se na popis efektů do nápovědy.
Tak jsem mrknul do PE4 a základem kompozičních triků je trik transform (radši než základní motion), mění pozici a velikost, před něj se dá dát "clip" nebo "soft" (okraj barevný nebo soft), za něj pak "basic 3D" (otáčení a zešikmení), tady ale není dobrá kombinace s předchozím soft, ten je špatně udělaný (v kombinacích vykazuje různé vady).
Pořadí triků má svou roli, pokud chceš uprostřed nějaké "pevné dělení", vyrobil bych ho jako horní (třetí) vrstvu např. v titulkovači nebo v externí aplikaci (PHS elements), ale dá se to i nastavit pomocí keyframes u těch triků, ale je to zdlouhavé a někdy málo šikovné (PE4 chce poměrně výkonný počítač, při použití více triků ještě výkonnější .-) , navíc posunování není interaktivní, šoupátka jsou příliš hrubá, číselné hodnoty lze ovládat myší, ty i jemně).
Takže snaž se použít co nejjednodušší "sestavy", pro složitější kompozice není PremiereElements asi příliš ideální nástroj.
Na rozdil Transform - Motion uz jsem taky narazil. Motion pohybuje s celym "kontejnerem" klipu, kdezto Transorm zvetsuje/zmensuje, posouva a otaci to co je uvnitr kontejneru.
Myslel jsem, ze mam vyhrano, a ze bude stacit kontejner jenom nekam posadit a hybat si s vnitrkmem pomoci Transform. Jenze smula, vnitrek se na hranicich kontejneru neorezva. Zkousel jsem orezavat pomoci Clip nebo Crop, ale udrzet stabilni hranici presne na polovine nejde.
Zajimalo by mejak si myslel to pouziti treti vrstvy. Zkousel jsem vyuzit efekt Track Matte Key, ale vysledek byl spatnej (viz muj puvodni prispevek). Muzes prosim strucne nastinit postup?
Dik
Na kompozice jsou skutečně asi lepší programy (střihové, nemyslím kompoziční), kde (klasicky) do výřezu PIP (obraz v obraze) můžeš vkládat video nebo ztuhlinky obrázků, které rozpohybuješ "vnořeným" resize efektem (který nehýbá s podkladem).
V premiere elements se animace pomocí transform nastavuje poměrně neprakticky, proto bych se snažil "zhruba dodržet" (tebou naznačené svislé?) dělení půlky obrazovky, dané místo bych začistil překrytím svislého černého proužku (vyrobíš v titulkovači a dáš do třetí stopy nad ta dvě videa - to je celé). JE to jedna z možností, jak udržet tebou zvolené svislé dělení obrazu neměnné.
Další možností je vyrobit si v nějaké editoru obrázků (PHS) masku s výřezy, tu uložit jako PSD a naimportovat do premiere el. jako ztuhlinku (video s určitou stopáží a průhledností). Pod touto maskou pak můžeš efektem transform rozpohybovávat obrázky.
To je tak vše, co mě napadá, při větších nárocích bych zvolil jiný střih. program .-) .
Dik, to s tim prouzkem je dobrej hint. Ja jsem se nakonec smiril s tim, ze ta hranice nebude uplne stabilni - podarilo se mi to nakonec poladit v mezich unosnosnosti.
Je mi jasny ze existuje spoustu lepsiho kompozicniho sw, jenze ne za cenu PRE. Skoda ze ta sedmickova rada je lehce nedotazena...
Není zač. Osobně bych ti jen doporučil zkusit např. Edius Neo nebo Vegas Platinum, tyhle sw jsou přeci jen dál (na víc složitější střihání, přitom cenově jsou s APE7 zcela porovnatelné, jsou cílené na použití "na doma").
Adobe někdy umí vytvořit až příliš komplikovaný produkt, záleží prostě, co na tom sw děláš.
vBulletin v4.1.12, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.